Yang DiSaYAngi

Jumaat, 18 Oktober 2013

Mek oh Mek...ketemu sama kamoo jua

Salam tengahari...harini agak banyak keje sikit..alhamdulillah dah settle, dah settle BW kengkawan semua boleh la aku up citer sepanjang aku kat johor aritu..

isnin petang tu aku dapat whatss app ..
aku terus cal..lambat msj2 ni...lagipon aku tau tempat mek ni line tenet dier slow sikit ..kan mek..!!!!

lepas dah deal aku pon jumpe la..nak G umah dier lepas maghrib...mencarik jugak..walaupun dekat ngan felda FIL aku ni...akhirnyer jumpe jua...laga2 PP gitoo tau...beso jugak umah mak si mek ni..kikikki...


alhamdulillah kanak2 trio ni belom tido..yeaayyy aku boleh jumpe deme2 ni..yahoo..ini la plan aku..bukan takat jumpe mak dier...nak jumpe sekali kanak2 trio ni...

bila dah berborak kata ko...alamak...langkah kanan daa...mama si mek ni siap hidangkan makanan...paksa aku makan..makcik tah yah paksa saya..saya mesti abiskan makanan makcik..makcik kena paksa laki jemah ni...laki jemah ni pemalu+kureng makan...kikikikkiikik
 rasa2 korang kenai tak siapa sebelah izz ni..??????

ini budak haa...umi dier kata dier terlebey gula..aktif benor...tp mmg aktif pon...tp aunty soya tetap suke kamoo auni..ramah tau...

 aku nak cium dier...dier boleh buat tak tau je...si izz tu tgk semacam je kat auni ni

 muka tak puas hati nampak..kikikiki..jgn risau auni ada umi dier sendiri...adik punyer ibu tak da sape nak amik...

bukan takat auni aktif, si adli N arrizqi pon sama naik ngan kakak dier..kikikiki....padan la umi dier selaloo kobar kakak dier ketua untuk trio ni..kikikiki...

si syawal apa tah, si adli sebok la dok ajak main...tapi si syawal takmo...sebok nak main sendiri..mmm...sudahnya si adli main la sama arrizqi n izz...tu pon si izz tu sebok la mencari aku..tak senang la aku nak berborak sama umi dorang ni....adik..sila kasi ibu berjimba keja muleh tak..kikikiki....


 haa ni la dier org yg aku jumpe tu...

cha sangat2 la peramah tau...aku suke borak ngan dier...suke sangat...ada je yg nak di ceritakan...mama dier pon sama naik ngan aku gak...mmg friendly..itu aku akui...siap bersayang2 ngan bapak si cha ni..suke la aku dengar kan...mmg friendly..aku siap cakap ngan cha..
"nasib la tak jadi mak aku...kalo tak selamat ni...
makan banyak ni.."

mama dier asikla suruh aku makan..siap kata..
"makan..makan..nampak lauk tak bergerak...sudu je gerak lebey...kikikikki"



 yang penting sebelom balik mmg kena bergambo dolu kan...en asbeen pon dah sedia maklum dah...kikikiki...

korang tgk anak2 di biarkan bersepah sana sini...menangis sana sini...yang penting mak2 posing senyum nampak GG depan kamera ok...
nampak tak muka mak2 ni tak da perasaan bersalah..kikikikk



p/s : next time kiter jumpe lagi erk mek

Khamis, 17 Oktober 2013

Asik tercabut jee

Ni kes selama ada di johor...

dah 2,3X asik la tercabut...nasib baik la tercabut waktu tido...tau2 pagi ada atas tilam..alahai..bila la tercabutnya..mmmm...

bila nak pakai lagi...en asbeen tak bagi pakai dah....

ada aku up kat IG...LYA ada kata suruh pakai benang ikatkan cangkuk ni...tapi aku ni jenis lasak...aku yang tak konfiden....so jalan penyelesaian...tak payah la pakai..

en asbeen kata..
"tak pe la...nnt kiter tukar la yang baru..."

kikikkiki..abang iiuuutt..
"bila nak tukar...lambat lagi tu..."

en asbeen balas...
"insyallah ada rezeki lambat cepat..10 tahun 20tahun kiter tukar...trend in pon boleh kan..emas pon ngah naik.."

aku blur jap...
"oooboleh trend in erk..."

en asbeen senyum
"boleh la..sayakan keje kedai emas dolu..kui..kui..kui..."


ye la tu bang oiitt..insyallah ada rezeki ada la kan...kalo tak x pe..pakai je cincin yang dah longgar ni...tu je harta aku...gelang n cincin ni...rantai tu pon dah alma ngan aku..alhamdulillah ...takpe saya tak beremas...org tetap tahu saya milik awak kan..abang tecik....




kata aku tukar cangkuk...
en asbeen kata...dari tukar cangkuk..emas jugak...tukar je la semua..insyallah ada rezeki..

homemade burger by en asbeen




ni citer minggu lepas..
09.10.2013...aku dok la sebok menjaga izz yang tak sihat...

si abah yang paham akan pengorbanan si ibu yang sebok menajaga anak yang tidak sihat...dengan kerjaan rumah lagi...so en asbeen pon kasi la reward untuk penat lelah bini dier ni...

sekali dok la tidokan izz...tengok2 en asbeen kasi homemade burger depan mata...

katanya..
"special ni..kat kedai tak da...ayam, telur, daging...mahal ni.."


eye bang mahal sangat...awak yg masak..awakkan masterchef saya...

TQ en asbeen...mmg sedap..menarik sangat...nak lagi muleh...



p/s : TQ en asbeen paham akan kesusahan binimu ini

Abang syawal pandai bawak diri - TQ Abang

Tadi dah citer pasai adik izz tak sihat ...

sekarang nak citer abang syawal yafiq...
sepanjang adik izz tak sihat...abg syawal sangat2 la pandai bawak diri...thumb up pada syawal yang pandia bawak diri di kala adik kamoo izz tak sihat, dengan ibu n abah runsing sebok uruskan adik...

korang tgk la gelagat syawal kat klinik aritu..adoi...boleh pulok buat macam kat umah tau...
 awal baring2 nampak..ibu n abah sebok2 uruskan adik..awak boleh landing kat situ kan...


 senyum nampak...siap berselubung tu tak menahan...





 aritu asik la bersongkok sana sini tau...



 jom balik...adik dah settle...




terima kasih abg syawal sebab pandai bawak diri di kala ibu n abah kesebokkan menjaga n merawat adik kamoo ni ye wahai anak....jasamu di kenang wahai anak...

terima kasih sebab paham ibu n abah...

Izz Take A Neb

Salam tengahrai kengkawan...arini aku baru masuk keje...N lewat sikit up citer pasai sebok ngan keje yang ada balik atas meja ni... + tenet kat opis ni ada prob sikit kan...so sekarang baru ok/....


so far alhamdulillah sepanjang perjalanan percutian aku ngan MYLITTLEFAMILY balik johor untuk aidiladha berjalan lancar...baru je balik semalam, cumanya ada la sikit B4 sampai johor oTW balik aritu...

yang mana follow aku kat IG, FB bagai tau la kan apa yang terjadi...tapi kat sini aku tetap nak up untuk kenangan aku bila boring2 baca,....tgk ada kisah ni...macam kisah SYAWAL BERKAPUNG DI HOSPITAL PUTRAJAYA-RAMADHAN 2011

Pagi tu kami dah siap2 bagai semua...so far semua dah siap2...N kami pon dah decide nak bawak izz G klinik An Nur P15...sebab tgk semacam je nafas dier..laju+batuk pon tak baik2 lagi..dah lama dah sejak izz demam teruk waktu bawak G jumpe doc wong aritu...so far dier tak demam...tp batuknya yang teruk...aku N en asbeen pon dapat agak yang izz akan kena neb ni...
 sebelom gerak...nampak muka budak yang sakit.tp aktif, dier saja yang tahu..mmmm..

sampai je klinik...aku terus G masuk bilik doc...waktu tu awal lagi..baru jam 10.00pagi...tak da sape pon lagi..masuk2 je doc terus suruh amik neb, sebab nafas dier dah tak teratur...boleh nampak kalo dier bernafas laju + hidung dier kembang kempis yang ketara..kat situ doc dah kata yang dier mmg kena amik neb...

adalah dalam 10min jugak amik neb....
ini kali kedua izz amik neb...

sebelom ni waktu bulan 4...waktu tu dier kecik lagi...
 sedeynya tgk muka dier..tapi aku kena keraskan hati demi kesihatan anak2..

bila dah settle tu, jumpe balik doc...doc check N still ada sikit la lagi bunyi whizing kat situ...still berkahak lagi..kahak dah tutup paru2 kan...

amik lagi untuk kali kedua...amik masa 10min jugak...
aku kat klinik tu adalah dalam 1jam jugak baru settle semua..
dah redho dengan apa yang terjadi..dah tak larat nak meraung dah....cukup la sekali tadi kan...mmmm...
letih yee sayang...ngantok lagi lak tu kan...



 settle semua....amik ubat...mmmm...juling kejap la bijik mata aku..tp aku mmg dah redho kan...kuarkan duit pon banyak tu..banyak tu jugak la abis kat 1 tempat je..,mmmmmm...tak pe la izz demi mu anak...

doc check still ada lagi..tp dah kureng sikit dari biasa kan...
doc bagi surat refer untuk amik neb lagi jam 3pm n 7pm....tapi aku terus je G hospital kkuang sampai sana...senang...lagipon kalo klinik biasa...duit lagi kan...

sampai je kat sana....aku daftar bagai...
en asbeen bawak izz terus G amik neb lagi untuk kali ketiga dalam 1 hari...aku dah risau..hampir sejam..apa la lama sangat kan..aku call en asbeen kat dalam tu kan...apa la halnya lama sangat..mmm...

tapi aku sangat la kagum dengan syawal yafiq...dier sangat2 pandai bawak diri..tak merengek...pandai duduk elok2..tak larik sana sini kan...alhamdulillah syawal paham akan kerunsingan ibu  n abah dier dengan adik dorang...

en asbeen kuar je...terus cakap...
en asbeen : saya lama sangat kat dalam...doc suruh amik gas, pastu doc suruh amik darah N X ray..nak tgk kalo2 ada hal lain kan...tunggu dalam masa sejam baru boleh tau result dier....
aku : arggghhh sudah..jgn kena admit bang...saya takut la...
en asbeen : insyallah tak da pape...kiter doa je...

so far izz mmg dah letih dengan keadaan tu..

 tgk la tangan izz..kesian sangat tgk tangan kecik ni...


 nampak muka letih tu..sabar ye sayang....

tak lama lepas tu nurse panggil nama izz..elok aku aku ngah pegang izz...en asbeen suruh aku masuk jumpe doc...

aku masuk je...doc kata 

doc : so far tak da yang serius pada anak puan....jangkitan kuman kat paru2 tu ada...tapi tak banyak..sikit je..tak serius la..tapi still kena pantau...
aku : doc ni boleh declare asthma ke???????
doc : tak...biasa la budak besar2 ni saluran penafasan dorang kecik, pastu bila dah dorang terlalu lama batuk, jangkitan tu mula serang...dan saluran penafasan tu mula sempit, sebab tu kiter nampak dorang bernafas laju...so far anak pon bernafas ok...kalo tgk kat tulang2 rusuk kat tepi badan ni boleh nampak dier bernafas melalui ruang2 tulang2 rusuk tu...tapi ni tak nampak...so dier ok..jgn risau...
aku : ooohhh...itu saya penah tgk kat anak sulung saya..dier pon pengidap asma la...tapi so far dah lama tak kena la...
doc : jgn risau..juz kena pantau je..
aku : tapi saya nak tanya, nape anak saya demam selaloo on off..?????ari demam, pastu esok tak...lusa demam balik??????
doc : itu sebenarnya si ibu tak bagi ubat pada anak ikut waktu la tu...sebab selaloo saya dapat tahu yang si ibu selaloo bila anak dah baik sikit, tak bagi ikut waktu ubat tu...tu  yang datang balik sakitnya...
aku : ohhh yeke..doc macam tahu2 je kan...kkikikiki..ye la tu saya akui...
doc : takpe..saya faham...mmg semua ibu kebanyakkan pon gitoo...


 di kala jam 3.06am aku masih berjaga N still monitor kesihatan izz...sehingga kini jugak...

alhamdulillah selepas 2hari di rumah MIL...izz kembali sihat...tp still mmg kena pantau lagi...


alhamdulillah izz dah ok dah...TQ pada aunty2 yang doakan kesihatan izz...