Yang DiSaYAngi

Jumaat, 25 Oktober 2013

makan tak hengat


Aku kalo korang tgk slim melim je..puiii....kalo kena tiup dek angin melayang je ni..tapi walhal sebenarnya ada je lemak tepu sana sini berkeliaran kat badan aku ni...mmmmm...

opismate aku dah tau tahap kekuatan aku bila makan..mmg aku kuat makan...dari zaman aku pregnantkan syawal lagi..sebelom tu pon iye jugakkan...

boleh di katakan kalo lunch atau break1st selaloo mesti nak makan 2X..macam lunch, mesti lepas makan, aku nak beli roti jugak..selaloo auntie anne la....entah..aku cuba kawal..tp aku tau tu nafsu makan aku tu..adoi...

mmg en asbeen pon tak kata pape, siap gelak lagi adalah bila tgk my tummy..lagi pulok siap dier kata macam pregnantkan syawal izz 4,5 bulan..kikikikikkikik...jahat tau...

tapi en asbeen tak kisah..dalam dier tak kisah..aku kisah..tp aku nak kawal gak..tp aku mmg kuat makan...kire lepas pukul 10am aku dah mula lapar..bukan lapar sangat pon sebenarnya..aku lebih nak mengunyah je..

siap aku kata en asbeen bila en asbeen nak belikan something mcm baju ke apa..
"takpe la....duit tu simpan buat makan ngan anak2.."

kikikiki..sengal aku kan

p/s : nak kawal makan..

Rindu nak melukis

Sementara banyak keje2 lain dah settle..aku pon merajinkan diri kemas barang2 alat tulis aku kat opis ni..

susun punyer susun sekali dok la terpandnag akan satu pensil ni..


 cluth pencil rotring 300...

ni pensil yang mmg sentimental value ni...dulu waktu belajar2 dolu mmg pensil ni banyak berjasa dengan aku...

dolu aku belajar amik architure ...kalo tak korang dah kawan ngan arkitek gitoo..kakakkaka..verangan je lebey kan..

rindunya nak drawing ni tau...

Pulut Mangga oh Pulut Mangga


dier up citer pulut mangga ni dah lama..sampai sekarang aku mencarik..

dah serupa org mengidam sudah mencarik2 pulut mangga area putrajaya N bangi ni..mm...en asbeen kata try buat sendiri..taknak nak rasa jugak dolu..sebab aku tak penah makan pulut mangga ni..punyer la ramai kata sedap..

aku pon google la sana sini..ada la jumpe..kat bangi..G semalam..kononnya..tp tak da la pulok..adoii...sayang.member aku kata try kat alamanda...aku tanya kat foodcourt alamanda..tak da buat..ada satu kedai tu kata..lama lagi nak buat..tak da org nak buat..adoi...geramnya...mmmm..

ada yang gugel kata kat chakri alamanda...platting mmg terbaik..tapi tak sedap..sayang kalo beli tak sedap ka..ada kat kat bumbu desa...


plz tolong meh nak makan la...not prgenant ok...i bendera jepun sedang riang ria megah berkibar tau...

Bila Diri Tidak Sihat

Salam Pagi kengkawan..

pagi ni agak lemau sikit...
semalam nertandang di klinik kesihatan..tu pon sebab setelah di paksa oleh en asbeen..tgk bini dier 3 malam berturut-turut tak boleh tido malam...kungkang...kungkang..batuk teruk sangat sampai ganggu tido si adik tecik tu...mmm...masalah betoi bila batuk kering ni...jenis tak berkahak ni...rasa macam ada menggaru je kat tekak ni haa...gatai benor..tak menahan...adoi....

malas sebenarnya nak ke klinik kesihatan tu...tp memandangkan dah en asbeen memaksa...pegi jua la...

pagi2 lagi dah kuar dari opis semata-mata nak G klinik...
 nasib untuk daftar nombor tak jauh sangat..bila G kat bilik doc tu menunggu tu sampai tersengguk-sengguk la tido kan..lama benor menunggu...kalo waktu pregnant takpe..tak lama menunggu, kejap je..ni kalo sakit2 biasa ni mmg lama menungu..tu yang malas benor nak G sebenarnya..

udah di check bagai...
 doc pon bagi ubat ni...yang besau tu ubat gastrik, sebab aku cakap yang aku selaloo sebu..seakit perut,,,ganggu semua urusan kerja aku...

kata doc angin aku berkumpul terlalu banyak hingga angin tu dah masuk dalam urat..tu yang aku selaloo sakit....ooohhh yeke..aku pon tak tau yang angin boleh masuk dalam urat kan..

batuk dah seminggu...3 malam berturut tu yang paling teruk sekali sampai ke na sedia air tetiap malam kat tepi katil..bila batuk je minum air..dah lega..tido balik..10 min batuk balik..batuk jenis tak puas ni, mmg sakit..mmmm...elok la doc bagi aku ubat...B4 tu aku mmg tanya ngan doc ubat ni elok tak untuk BF sebab aku cakap ngan doc tu aku still BF kan anak aku...so dier kata so far ubat ni sesuai..aku pon on je la..tp dier  kata ngantok sikit la..tak banyak..so dier kata makan time nak tido la better..aku pon iyakan je la..dah lama kot tak makan ubat batok..last aku makan B4 aku pregnantkan syawal dolu...2009...lama tu..

bila tengahari aku lunch kat opis..aku dah tak tahan sangat, makin lama makin teruk N gatai tekak aku ni..aku pon minum la after lunch tu...


 banyak weiii...10ml...

alamak bila minum je..terus zassss aku ngantok tu..adoi..tak menahan sangat ni....tp so far mmg batuk aku minum ubat ni mmg berkesan la tak batuk sangat..aku terus cakap ngan opismate aku nak baring jap kat surau..alahai sedar2 je dah 4.40pm...padahal aku masuk baring 3.30pmgiler lama aku tido..mmg tido mati tu..langsung tak sedar org keluar masuk surau tu..adoi....

tak cukup tu..balik aku terus flat....asib baik en asbeen boleh jaga N settlekan mandi pakai semua anak2 aku..TQ en asbeen memahami..

malma tadi makan lagi ubat..so far pagi ni dah nampak kurang..walaupun batuk tu bersisa lagi...


p/s : demi anak aku kena sihat walau macam mana sekali pon

Khamis, 24 Oktober 2013

Berfikir Diluar Kotakkah??????????


Apa pendapat korang??????

adakah korang rasa syawal yafiq berfikir di luar kotak..???????
korang rasa apa yang die cuba lakukan sebenarnya..?????????

persoalan kan dari susunan coklat tu..aku sendiri pon tak terjawab...yang aku rasa ni semua imaginasi dier...

al kisahnya malam semalam sebelom tido...syawal sebok bukak peti ais N amik coklat yang maktok dier beli ni N dier susun kat atas meja...yang best tu dier bukak peti ais, dier amik satu, dier tutup balik, dier susun atas meja...perbuatan tu semua dier ulang2...mmmmm...bukan tak boleh dier amik satu bekas tu dier bawak kuar dari peti ais tu N dier susun kan...tak perlu nak ulang alik peti ais kan...tapi syawal buat gitoo..nape yee...

sejak2 dier kat taska baru ni alhamdulillah syawal nampak banyak perubahan dalam diri dier..
antaranya :-

* pantang nampak adik dier mula nak di ajak bermain...bila tgk kartoon pon sebok nak ajak adik sampai adik tu naik bosan la dengan ajakkan abg tu..
* syawal dah mula panggil aku ibu..(walaupun sayup kedengaran perkataan ibu)
* mula pandai minta air, biskut, makan...
* Balik je dari taska mesti dier amik buku2 dier n dier mula membelek segala bagai
* dah mula dengar butir2...fire engine, train, aeroplane, a car..macam2...
* bila kata :syawal bagus"..dier pon mula tunjuk tanda best...

so far dari segi percakapan..syawal dah mula bercakap sikit2..tu pon amik masa jugak la..


nampak perubahan besar dier kat taska tu...TQ pada cikgu2 yang sudi mengajara N menjaga syawal sepanjang syawal di taska..TQ cikgu..


p/s :  windu pulok nak jumpe syawal petang ni

Rabu, 23 Oktober 2013

Syawal Tido Malam Tak Pakai Pampres


Pagi nak masuk tengahari ni nak bercerita hal sayawal malam tadi membawa ke pagi tadi..

kalo mana yang baca cerita aku pasai IZZ BERSAMA-SAMA CD ...
aku ada up sikit pasai cerita syawal sebok nak pakai pampres..padahal ibu dier nak ajar dier free diapers..

tibe malam tadi...aku siap2kan baju dorang lepas mandi..sebab dah jadi rutin mmg en asbeen akan mandikan dorang2 ni time balik je...aku time bersiap pepagi je...bila dah siap2 baju atas katil tinggal en asbeen siapkan..sekali en asbeen kata
"awak tak sediakan pampreskan..saya tak bagi pon dier pakai pampres.."

aku pon terkejut...tak da lak dier buat drama swasta malam minggu pulokkan..kalo idok...asik la menjerit nak pakai pampres kan..malam tadi elok pulok haa..mmm..kata en abseen..syawal ni jenis tak boleh la di paksa kalo dier nak buat sesuatu..betul jugakkan...

so nak di jadikan citer pagi tadi, en asbeen ada kata..
en asbeen : syg...awak tau tak syawal tido malam tadi tak pakai pampres??
aku : ooohhh yeke..abis bocor tak?????
en asbeen : tak pulok ada basah...tgk ni(syawal baru masuk bilik air)...tgk dier kencing..dier tahan kot ni..
aku : yeke..mmm..baguih jugakkan tak bocor...awak mmg lupa nak pakaikan pampres malam tadi ke..mmg saja lupa..
en asbeen : (sambil sengih..) saya mmg lupa abis..


terkejut jugak aku kan...boleh pulok si syawal tido tanpa pampres...tahniah syawal..itu malam pertama...kiter tgk malam kedua ni macam mana..still gitoo atau sebaliknya...insyallah moga ada perubahan buat syawal...tak da pulok dier minta nak ke toilet ke hape...org kat setiap sejam bawak dier G toilet tak kire la sama ada dier nk kencing atau tak..tp bila setiap kali aku bawak G toilet...berdiri tegak gitoo je...mmm..tak kencing pon..sabor je la...lama la duduk dalam tu...sampai 1 masa ada sekali dier mmg nak kencing, tp di tahan, sampai kena abah dier bising baru mencecer kuar kencing nya tu..alahai...syawal...

harap doa ibu N abah nak kamoo free diapers dalam masa terdekat ni membantu ammiinnnn.....


Tiramisu again - order order

Tiramisu again...

2 hari semalam opismate aku merangkap CC kewangan aku order tiramisu..katanya anaknya nak makan tiramisu yang aku penah buat aritu...ikutkan je la..kikikikik...alhamdulillah buat penuh kasih sayang, cermat..mmg menjadi...tak stress mmg rasa seronok je nak bagi org kan...

sekali tu aku cakap ngan en asbeen nak beli barang buat tiramisu..sekali dier boleh kata..
"awak buat 1 lagi untuk kawan saya punyer bini..dier pregnant sekarang..teringin nak makan awak punyer tiramisu...dulu dah makan, kali nak lagi..."

yela...awak yang bawak kuar duit..jemah membeli N buat je..ikutkan je la...

so bila buat dengan teliti, tanpa sebarang gangguan, penuh kasih sayang gitoo..alhamdulillah semua bahan yang aku beli...licin semua aku gunakan..tiada langsung pembaziran di situ..yahooo aku berjaya settlekan dua bekas tiramisu dalam masa 1 1/2jam sahaja...tahniah suraya..(tepuk bahu sendiri ok)...

so ni la hasilnya...
 taraa......1 aku buat 2 layer...1 lagi aku buat 3 layer..yang 3 layer ni aku bagi untuk opismate aku..kiter dahulukan yang order..yang membayar...yg 2 layer tu...en asbeen nak bagi je...sebab kawan dier punyer bini suke makan...ikutkan je la ...



suek3...menjadi...cantik lagi kalo taruk strawberry,,...tp tak sempat singgah supermarket..ni pon beli barang kat kedai kek yummy..sapa tau kat bangi tu..mesti tau punyer kan...

sekali tgk dalam peti ais aku ada simpanan anggur adik aku...kasi rembat sikit....kikikikkikikik....

al kisah di pagi hari ni...lepas dah taruk topping bagai...sekali tu aku boleh lenggang..dah sampai opis terus tepuk dahi..lupa sudah nak bawak tiramisu..adoiii nasib la en asbeen balik lunch ni..boleh la hantar kat aku jap,......



p/s : alhamdulillah ada jugak yang nak order kan..TQ KAKAK AMY

suke la bergantung gini

Syawal ni macam2 peel dier..datang mood baik...adoi bukan main lagi baik....tapi kalo datang mood tak baik dier..semua yang org buat semua salah..macam2 la kamo ni syawal oitttt..

ni sebenarnya dah lama...baru semalam tergerak hati nak up..

balik je dari tgk faez anak cik jue
tgk2 syawal dah gini dah dalam kete..

punya la bergantung macam panjat pokok...lama lak tu dier macam tu..sepanjang perjalanan...suke hati kamoo la wahai anakku sayang...ibu ikut je..janji kamoo selesa..

pagi ni G taska pon gitoo..dari rumah sampai la hantar adik kat taska N sampai ke opis ibu dier bergayut je gini sampai la sampai opis ibu dier/..





seronoknyer la kamoo syawal bergayut gitoo..suke hati kamoo la janji kamoo bahagia gitoo....


boleh bukak playground kat dalam kete ni..


p/s : pagi ni kamoo buat ibu bangga sama kamoo

Get Well Soon Faez

Salam pagi kengkawan...

dah break1st kaa...??????
aku dah, tapi lapar la pulok..guano ni..adoi..kikikikikiki...

petang semalam aku bukak FB, sekali tgk ada post dari CIK JUE
yang ada kedua dier faez adik farisyah tak sihat kena admit...adoiii kesiannyer la kalo bebudak tak sihat ni kan...


aku call CIK JUE kata nak lawat faez...dier pon ok...lepas abis keje, terus zass ke hospital putrajaya wad 2C....bila masuk situ..baru kat pintu depan...terkenang saat2

syawal berkampung kat wad 2C, hospitak putrajaya...
rasa sayu je tgk keadaan sekeliling tu..mmg terbayang2 je saat dengan syawal kat wad tu...sekai dok la cari mana satu katil si faez..sekali dengan ada org panggil..

"ehhh aunty soya tu.."

tgk2 CIK JUE dah nampak aku dah...

so far walaupun kena admit, faez sangat2 la aktif...so far dier ok..tp still kena pantau...
seronok tgk abg besar ni tau....senyum je memanjang..mmg tak gaya org sakit la...gud job faez..kamoo mmg kuat...tak da la ibu kamoo risau kan...tapi kamoo kena kuat tau kalo nak kuar awal...aunty soya tau kamoo mensti boleh lawan sakit kamoo..kesian pulok dengan kakak kamoo farisyah, nangsi drama air mata je terkenang kamoo kena warded ni tau faez,...



kepada CIK JUE moga tabah hadapi segala dugaan...jemah tau CIK JUE mmg seorang yang kuat...sangat2 tahu kamoo mmg kuat..macam mana kamoo hadapi cabaran dan dugaan waktu membesarkan farisyah...gitoo la kamoo boleh harung demi faez kan....


so kepada faez, aunty soya doakan kamoo cepat keluar N sihat...cepat sembuh je..kasi jauh2 hilang sakit tu dari kamoo tau faez...


p/s : terkenang je..sekali terbaca saat di syawal kena admit...kenangan buat aku..

Selasa, 22 Oktober 2013

TQ kawan2 sayangku - NAD n YA

Alhamdulillah aku punyai kengkawan yang sangat2 baik hati dalam dan luar...sungguh la tak sangka punya kawan begini kan...speechless N touching dengan apa yang kengkawan ni buat..walaupun jarang bersua muka...ada yang tak penah...tapi penghargaan kamoo2 semua tetap aku hargai..bukan mudah nak cari kengkawan gini..harus la di hargai...

semalam dapat sampul surat cekelat kat atas meja...sape la empunya pemberi ni ye...
mak aku N en asbeen dah tau dah..kalo ada nama aku bukan surat rasmi..dier dah tau mesti kengkawan blogger..baguih mak aku N en asbeen ni..alert sama bini N anakmu ni ye...

ohhh touching sajoo bila dapat FM dari YA....TQ sesangat ye YA...

tak sangka je...YA pon tau aku pon mula berkecimpung dengan dunia FM ni...

tak lama lepas tu aku tgk ada surat cinto dari pos opis..ni nampak gaya kena la collect sendiri kat pos berfdaftar ni..mmm...
so tengahrai tadi berpeluh ketiak ni berjalan tengah panas dengan en asbeen Gigih berjalan semata2 parcel ni..apa la agaknyer N dari siapa la ye...
touching sajooo...

sekali bila dapat N tgk nama yang tertera..ohhhh...sungguh2 la aku terharu sama kamoo NAD

susah la aku nak ungkap atau nak kata apa lagi...NAD ni apa lagi..mmmm..
korang yang kawan dengan dier tau tahap baiknya hati dier dengan kawan2..sangat2 la tak lokek..

sampai en asbeen tadi bila aku amik, tanpa bagitahu pon dier dah tahu siapa pengirim itu..mmm..
baguih kamoo en asbeen..10markah untuk kamoo..

siap dier kata...
"Ni mesti dari NAD kan..asal besar..selaloo kecik je..kalo selaloo tu tahu dah...mesti FM kan.."

tanya aku lak..macam la aku dah bukak..mana la jemah tahu abang oiittt..


taraa...walaupun udah nak hancur sampul surat ni dikerjakan dek abg2 posmen ni..tapi tetap aku hargai..siap kena bahan ngan aku lagi abg posmen tu..
"nak no.ic ye..lepas tu tulis kat sini N tanda tangan.."

aku balas...
"mmmmm..nak no.ic ke IC???????"
sebab aku tau dier nak check je nama aku betoi ke tak penerima ni ngan nama di bungkusan tu kan..

udah malu dier kena bahan ngan aku...kawan dier dah bantai gelak kat dier..
"ehh salah...nak IC..nak check.."

kikikikikikik..maap la abg posmen yee dapat pelanggan selengge gini...

masuk2 kete en asbeen suruh bukak..dah gaya berterabur dah isinya...bila tgk...
mmg speechless sangat2..sampai en asbeen sendiri ponkata...
"laaa....baguih nya"

ko tau apa NAD ni kasi...

ning dier...
2 ketoi FM....mmmm...aku dah kata...dier haa satu2 hamba allah yang mmg tak lupa akan kengkawan tau..tak kisah la murah atau mahal pemberian tu..dier kalo nak bagi, bagi jugak...tgk..G kelate ritu..ada ser untuk aku...sebelom tu nenek N atokZN G uzbek...pon tak lupa jugak si NADni bagi kat aku...walaupun bukan dier yg pegi...tak kire la alasannya atok n nenekZN ni beli beli untuk anak dier ni kan..dier tetap ingat akan kengkawan ni..mana la aku tak touching...en asbeen pon teruja...


ni haa...satu lagi...yang buat en asbeen melopong...
NAD kasi dwi tone shawl ko..macam tau2 la NAD ni instcint aku dah mula berjinak sama shawl...adoi..kena pakai next week G keje ni..kikikikikiki..nampak tak ketidak sabaran jemah di situ..kakakkaka..menghargai namanya.. siap bagi asam jawa gula2 ni..aku mmg suke makan ni..ralit wooo...

tak tau nak kata apa lagi pasai NAD ni...tuhan je dapat balas kebaikan kamoo wahai kawanku NAD ....

moga NAD di murahkan rezeki sekeluarga...

en asbeen cukup suke la bila tgk NAD kasi ni...adoi...en asbeen pon sekali touching ja...

TQ NAD n YA...moga kawan2 aku ni di muahkan rezeki masing2...

Tahniah Buat soya kerana men "dwi" kan tone shawl ini

shawl ni dah lama beli waktu aku merewardkan diri B4 Gaji

pakainya tunggu ada seru baru pakai...
aritu 1st pakai waktu balik johor aritu...1st time pakai..berbelit jugak leher aku nak menampakkan dwi tone tu kan...

ni gay aku 1st time men "dwi" tone shawl ni

kire ok la...


dah lama...2minggu tersadai kat dalam lemari tu...bila la nak pakai semula kan..

akhirnya...harini ...


aku pakai semula...setelah menelaah membelit nak nampakkan dwi tone tu kan..nasib la selesa kan..N tahniah(tepuk bahu sendiri) sebab berjaya pakai shawl tanpa inner..

al maklum la aku ni jenis suke pakai inner bila pakai shawl..sebab bile tak pakai inner tu aku rasa macam bogel je...kakakkakka....so far mmg berjaya...ok la..still ada awning sikit..tak la melekat terus kat dahi yg tak berapa nak luas ni kan...

org kata kau tanpa inner muka aku ok...tp pada aku kalo aku tak yakin, still aku rasa macam aku dah bogell..kakakkakakakkakak...sengal+selengge suraya...



p/s : tahniah suraya

Sessi Bersama Cloth Diapers

Lama sungguh tak bercerita pasai CD izz ni kan...

alhamdulillah izz mmg pakai Cd ni kemana sahaja dier pegi mmg CD ni la peneman dier..DD hanya untuk di taska sahaja..alhamdulillah kat situ dah jimat jugak..cer kalo pihak taska terima CD...itu mmg cukup jimat buat aku tu..kikikiki...

so far izz mmg serasi dengan CD ni..

minggu lepas tak kemana weekend..mmg aku ada misi minggu tu..nak stripwash CD izz yang dah setahun guna ni..mmg selaloo cuci..tp yela kadang kejung, kuning bagai..tak sedap pulok mata memandang kan...

so sessi stripwash bermula..2 hari jugak la...

so mmg dua hari tu izz bersama DD dier..nak buat camno..CD semua dah di stripwash sayang..tp awak ok je kan izz...

so semalam baru la berkesempatan susun atur ruang untuk CD izz ni..lipatnya semalamnya lagi...tapi malas je nak susun CD ni...

 ni insert yang dah di stripwash N yang lebey..tak guna...simpan N susun elok2...duduk situ baik2 ye...

jom kiter mengemas laju2..sebab izz tengah syiok mandi sama abah N abg syawal..kang dier kuar..haru nak susun pon payah..asik mengaco je...

mmg ye pon tak sempat..alahai/...dier kuar dari bilik air dah gelak2...nampak apa yang dier nak buat kat situ...laju je dier datang tau..nampak muka nak terkam...

 abis CD tu di susun tinggi melangit..sekali sampai je izz terus runtuh..kakkakakkakak...dengan mogel gitoo...seksis tau izz..


 selamat CD kamoo kat situ dik...cukup suke la main2 CD..lagi2 CD polkadot warna hijau tu...


 ni yang dah siap di susun...cantik, warna warni je...suke tgk...ni ada 22kpg CD....sepatutnya ada 32kpg CD..lagi 10kpg aku bg org nak kasi dier guna...tp mmmm..sayang tak guna pon...lebey suke pakai DD...tak mo pakai, kasi la kat aku balik...sedih je..tak pela..bukan rezeki aku kata en asbeen...tapi dier tak guna kan...kasi je la balik..kikikikiki..jahat aku kan...

aku nak beli CD untuk izz lagi..tp en asbeen tak bagi..katanya..ni dah cukup banyak...cukup la untung izz..lagipon kalo izz dah tak pakai CD ni nnt..untuk next..next boleh guna jugak..next ok..bila tu..lambat lagi..kikikikiikki...


 ni haa mando seksis..tak menyempat..abah suruh pakai baju..di larik2 dari abah..mmm...

nak buat hal la tu kat lemari dier tu..bukan boleh terbukak lemari ni..pantang , dier la paling laju..mmmm...nampak tak baju keje ibu N abah untuk seminggu..senang yg dah iron, letak je dalam tu...kalo nak guna, baru bawak kuar letak kat belakang pintu..kikikiki..tumpang ye anak2...


nampak tak si izz yang seksis ni...saya mando lemari ni ok ibu..

alhamdulillah izz mmg senang dengan CD ni..kasi si abg syawal guna CD..ta mo..di marah2nya..nak jugak DD..mmm...bila tak bagi pakai DD nak ajar potty training..dier pandai amik pulok N nak pakai sendiri..mmmm....guano nak mengajar si syawal potty training ni..bila diers endiri dah pandai amik DD kat tempat dier N nak pakai sendiri..adoi....

org kata kalo pakai CD ni dier cepat free diapers..betoi kaa...ada yang boleh jawab tak..

1 Hari...Berbagai cerita

Salam pagi kengkawan..

arini nak citer pasai hal semalam...1 hari..berbagai cerita....


 semalam pengalaman menjadi despatch..kikikikiki...round2 1 bangunan bagi surat kepada mereka..bukan x da despatch..ada je..tapi mood rajin je semua benda nak buat sendiri kan...cuba kalo  mood malas tu datang mmg idok la...mmg despatch la aku mencari..kikkiki...

bila dah pusing1 bangunan...perut mula deng deng kan...lapo..mmmm
zasss G alamanda..makan sano...
 tgk dorang ni...mentang2 beli baju sama..nak pakai pon sesama tau..korang egat korang marhaban...


 senang N cepat...menu yang sama..beli kat 1 kedai je...

bila tibe petang...
amik syawal..sementara tunggu abah...syawal mula la nak buat hal kan..mengaco ibu kan..al maklum la mula bosan, HP ibu tak da game dier...



 sopannya anak ibu ni tau..mood baik tau...


 ops syawal buat apa kat ibu tu...cukup sayang la dier kat ibu dier..asik la dok cium sana sini ibu dier tu...


 haa...ni la kata dier suke kaco ibu...cukup suke cubit2 ibu gini...

cubit hidung gini..mmmm...ibu pon layan je la syawal nak gitoo yee...


p/s : 1 hari berbagai kisah yee

Isnin, 21 Oktober 2013

Adakah itu petanda dier mula tunjukkan minat??????


Salam petang kengkawan..baru lepas lunch szilling..menu senang..sama ngan kengkawan..beli sekali je..senangkan..kikikiki...

petang ni terasa nak bercerita pasai abg tecik ni syawal yafiq..

sebelom tu a big thanks to CIK JUE

sebab akan ENTRY INI

Aku tak sangka yang CIK JUE up jugak citer pasai abg syawal kat situ....sungguh terharu dan bergenang air mato den membaca...terus la call en asbeen N bagitau N respon en asbeen pon sangat2 touching sama CIK JUE atas apa yang di tulis dalam blog tu...

ini antara coretannya..

dalam masa yang sama aku berkongsi rasa dengan seorang lagi anak yang begitu istemewa dimataku...
setiap catatan ibu nya di fb atau pun blog...
buat aku sendiri secara automatik mengucap tanda syukur...
setiap perkembangannya membuat aku menangis sendiri...
kerana setiap perkembanganya aku tunggu dan tunggu...
setiap hari aku tunggu catatan dari ibunya tentang perkembanganya..
aku kadang2 rindu ingin tahu perkembangannya...
dan setiap kali si ibunya update kisahnya...
aku akan baca berulang2 kali...
kerana setiap perkembangannya buat aku bangga...
seperti mana aku bangga dengan perkembangan farisyah...
inilah kisah syawalyafiq.


aku sendiri baca banyak2 kali pon rasa sayu je dengan penghargaan dari CIK JUE ni...
walaupun apa pon kekurangannya dier tetap anak aku...N aku bangga ada anak yang bernama syawal yafiq..


ok ni kisah dier last week..jumaat balik dari school...balik2 je aku kan bukak pocoyo kat TV..sebab dier akan sampai umah jam 5.30pm..so citer tu mmg dah ada..mmg tu antara fav citer syawal N termasuk la adik dier izz...tetibe petang tu dier balik je bukak kasut, simpankasut kat rak kasut ters dier G kat rak buku N terus amik buku...duduk kat tilam maktok dier suke landing..N mula belek N membaca...

korang tgk la aksi dier..
  
khusyuknya syawal..

awal ibu amik gamba awak ni sayang..



ops baru perasan...kikikikikkikik

itu bukan buku baru...itu buku dah lama sangat2..waktu umo dier setahun lebey lagi...dolu beli nak pupuk minat membaca...idok jugak..lori kete yang di carik...

sekarang baru dier mula nak amik balik buku tu nak membaca...mmmm..suke ye buku tu awal...
aku mula teruja dengan setiap perkembangan dier...sayup2 sore syawal sekarang mula panggil nama aku.."ibu...ibu...ibu"..kadang tu kejap2 "abah...abah..abah.."

apa saja yang dier buat..."nah ibu...nah abah"..

bila aku mula bising kat adik dier 
"adik masuk..jgn main kat luar..."

dier pon mula mengajuk.
"dik...cok..ngan main uwa"

kikikikkik...sweet je...
ramai yang tak menyangka umo dier dah 3 tahun setengah...tapi masih belom boleh bercakap...
pada aku, aku tau mak2 yang hantar anak2 deme kat taska tu, yang sebaya syawal...mesti pelikkan...tp aku tak nak paksa syawal..biar la dier pelan2 bercakap..takpe la...insyallah kalo umo dier 4 tahun..masih susah nak cakap...nnt aku akan usahakan...sekaran pon dah nampak sekarang dier mula nak bercakap..beri la dier masa...biar masa yang menentukan segalanya...

TQ pada abah sebab sanggup spend time bersama syawal belajar...so far banyak en asbeen yang spend time dengan syawal time belajar..sebab aku agak susah sikit...izz dani aqlan tu susah nak handle...asik nak ngan aku je...ngan abah dier langsung tak mo...kalo terpaksa je abah dier jaga...

syawal mula paham akan setiap bait2 kata yang aku N en asbeen katakan pada dier...

tapi aku kengkadang marah jugak ngan dier..asik la suke main ngan adik dier ganas2...suke pelok adik dier N jatuhkan dier secara telentang...takut la aku...kedebab...je bunyi..seriau aku dengar...mmm...selaloo la kena bising ngan aku...dier mmg nak main ngan adik dier..seronok bila tgk dorang main bersama...tp masalahnya itu la...main ganas benor...



pesanan ibu buat syawal....biarla apa yang org kata..yang penting ibu tahu takat mana keupayaan kamoo...ibu tahu akan kelebihan kamoo syawal...doa ibu moga kamoo teruskan usaha kamoo menjadi anak yang baik, soleh dan yang paling penting ibu ikut je apa yang baik buat kamoo wahai anak...


p/s : rindu sama syawal lak ptg2 ni

Kes terkenan ke apa????



ni kes pagi tadi..nak siap2 G school...di siap oleh en asbeen...mandi sajoo di di mandi oleh ibu....

mmg dah jadi habit + rutin buat syawal N adik dier mesti kena bukak kartoon baru nak bangun..kalo idok...jgn harap la nak bangun..dah susu pon tak mo bangun jugak..mmmm...

ni kes terkenan akan ibu jugak ke..sama macam izz ka..!!!!!!!!!!!!!

ye kot...mmg kuat la gen ibu ni yee....




p/s : ibu selasa gitoo..ikutkan je la

Makan dan makan di hari penghulu segala hari

Ni citer jumaat lepas..

aku terasa lately ni rasa bila makan pagi macam tak kenyang je...dah doa sudah, dah bismillah pon sudah..mmm...

tangahari mmg suke sangat mencari auntie anne sekarang ni tau...
ni kire makanan lepas lunch la ni..kikikikik...

makan lagi..jap G kalo G alamanda pon egat nak beli jugak ni..dah jadi fav dah..mmmm....
dolu melopong tak reti membeli...

aku cukup suke amik ni...
caramel almond...


 tapi last week aku try amik satu lagi..ni 
chocolate mint...

caramel almond amik jugak...
rasa macam caramel almond ni sedap lagi la...dari chocolate mint ni...


malam tu tetibe en asbeen rajin nak masuk dapur nak masak mee bandung guna pes mee bandung yang MIL kasi kat aku tu....selama ni en asbeen kalo buat mee bandung selaloo dier buat pes sendiri..kali ni dah guna yg sedia ada...

 taraa....menarik kan..

so far pada aku...aku suke lagi yang en asbeen buat pes sendiri..lagi sedap...
so en asbeen pes ni kiter pangkah..kiter guna pes awak sendiri yee...

suke sangat bila ada materchef kat umah ni..
jgn kata aku tak reti masak pulok bila aku banyak post citer laki aku je yang masa...ada waktu ngah rajin datang..mmg sedap la makan...aku ni lebey suke masak untuk laki aku je..masak untuk org lain tak konfiden lagi...


 syawal juz makan mee sama sup daging n fishball sajoo...

cukup suke kalo dapat makan gini ye wahai anak...

si izz tak yah kata..abis 1 mangkuk..dier datang kat org lain minta makan lagi..itu budak cukup kuat makan tau..tak pe..ibu suke...


p/s : TQ abah buat makanan yg best utk kami..