Yang DiSaYAngi

Rabu, 13 November 2013

Ada Orang SELFIE tau


Malam tadi bukan main happy si abg syawal ni sebab ibu abah maktok memasing rajin memuji dier pandai, baik, terrer, rajin segalanya..mood pon bahagia la insan tersayang wish segala yang baik pada dier kan...

tgk budak 3 tahun setengah ni pon paham akan pujian2 ni...

bila aku dok la usha IG kat HP...

tetibe datang dier kat ribaan ni..nak duduk tgk sekali..sekali dier klik button kamera...
kamera IG pon dah siap2 frontcamera....sekali terus si syawal ni bergamba...korang tgk la dier selfie sorang2 ni...




dengan mata bulat....cumilll benar kamoo ni syawal..

elok je tido malam td..bangun pagi pon baik je..tak mengamok pon..pagi ni pegi school pon senang, tak merengek sana sini..tak minta dukung..elok je jalan sampai masuk kelas dier..bila cikgu panggil..elok je terus G kat cikgu....baguih mood syawal semalam membawa ke hari ni...


terima kasih sayang

Romantik ke?????????

Semalam kan aku ada UP ENTRY PASAI G AMIK RESULT EXAM SYAWAL kan...

aku kan G en asbeen...tak lama..petang tu balik umah aku bukak FB tgk notification ada tag nama aku kat FB...

tgk2 ada ni...

cikgu2 syawal ada buat post kat FB N tag kat aku...oohhh so sweet wahai cikgu2 sekalian...



ko tgk....mmmmmm suke jemah tau...romantik ke aku ngan en asbeen...biasa je kot...sebab aku selengge2 aku dengan en asbeen yang diam..nampak aku yg over shadow dier kan..kikikiki...

tapi mmg waktu aku amik report card syawal tu mmg cikgu2 ni banyak gelak kan aku je...aku suke akan keadaan itu..aku suke cikgu2 suke akan diri aku...ini la diri aku...no hipokrit..en asbeen pon tak suke...dier lebey suke dengar aku bercakap N sengal2 gini dari diam seribu bahasa...

dah dier kenal bini dier macam tu..bila bini diam, dier pelik..katanya binik dier akan diam bila tido...kikikiikikikkikikik...mana tak nya bila bekerja mulut jemah pon bekerja jugak...


TQ la cikgu2 kata jemah N en asbeen lomatik meh...talak lomantik mana pon meh...biasa2 saja....

Suraya ada anak Pompuan

Salam pagi kengkawan..

tajuk tak mo kalah kan...kikikikiki..

al kisahnya..opismate aku ni ada bawak anak2 dier datang opis semalam...dah dua hari dah aku rajin main ngan anak dier..so far aku suke anak pompuan gini...sweet je..pemalu gitoo depan org, tak garang...lembut je..bila org tanya jawab je...nak kata malu tak la malu sgt..

suke aku main ngan dier...aku klo siap keje je..aku G kat bawah meja mak dier...sebab dier mmg suke ddk bawah meja mak dier...

semalam akak dier ada sekali baru balik sekolah...

 comell kan dier..sweet sgt...
bila aku tunjuk GG mana...dier tunjuk GG dier...macam2 aku tanya..sweet je bila dier jawab..
suke bila dier gelak...kire dier bukan jenis yang susah di jaga...tak menyusahkan org..alhamdulillah...ciri2 yang aku nak...boleh jadi meantu tak damia..kikikikiki...

damia ni baru 1 tahun 10 bulan..baru nak boleh bercakap...
tgk tu..kalo dier nampak aku...nak panggil pon sore macam tak mo kuar..saja menonjolkan diri...bila aku nampak dier tau aku akan datang dekat kat ngan dier...


haa ni kakak dier...tp aku lebey suke karekter adik dier lagi...


aku tunjuk kat en asbeen...dier pon suke...

teringin jugak dier...nak merasa pengalaman menjaga anak pompuan pulok....

insyallah bang oiitt..ada rezeki kiter..ada la anak pompuan nnt..doa2 je la...sekarang kiter besarkan anak2 sepuas-puasnya...baru kiter PK anak lain pulok lepas ni ye..kikikkikikki

Selasa, 12 November 2013

Izz yang makin banyak akal

Izz minggu depan masuk la 1 tahun 2 bulan..kejapnya masa itu berlalu kan..

alhamdu;illah banyak perkembangan izz yang di tunjukkan...

so far izzdah mula suke dengan buku...suke memungah yee..suke main susun2 dengan abg dier pon yee...yang terkini 

izz cukup suke buku ni..ada sekali aku tunjuk kat dier..tolong bacakan buku untuk dier...bila aku berenti...dier pandang aku...terus tarik tangan aku N letak kat buku tu...apa maknanya...

maknanya izz nak minta aku bacakan untuk dier lagi..so far nampak jugak dier fokus bila aku bacakan untuk dier...

selain tu izz seorang yang cukup kuat makan..pon ikut ibu dier jugak....
hasilnya...

korang percaya la...sebijik teloq tu si izz ni masuk terus sebijik dalam mulut dier..sekali bila stuck susah nak kunyah..dier pon berdiri diam seribu bahasa..nak tolong dier..dier tak bagi..lama2 dier bergerak jalan balik..sebab dah abis kunyah..kkikikikikkikikikkik


budak tecik ni sekali aritu maktok dier buat lempeng..dier apa saja semua makan...sekali abah dier amikkan untuk dier..kasi sikit...tp nampak abah dier kasi lempeng tu kat izz beso sikit..sekali bila stuck dalam mulut..marah nangis..kakkakakakka...sebab lempeng tu stuck..bila abah dier tolong..dier marahkan abah dier...lempeng tu di keluarkan balik...bila abah dier bagi yg lain..terus diam..

izz ni akan berenti makan, jika orgyg suapkan dier berenti bagi dier makan..baru dier berenti...tp kalo nampak sesapa bawak makanan depan dier..dier dolu yang membontoti org tu dari belakang...kakakkakakakka...padahal baru lepas abis makan tu...



izz jugak dah pandai main2 ngan abg dier...syawal pon dah pandai ajak adik dier main..kadang2 sebut..
"adik...men...adikkk men..."

pandai dier ajak main..tapi main ganas..suke la duduk atas adik dier tau..suke halang adik dier tgk TV...adik tu pon pandai berlakon..bila abg buat sikit..mula la datang kat ibu buat muka nangis N minta di pujuk...sila pelok ok bila pujuk izz...macam2 la izz ni..kikikikiki...macam2 gelagat dier...


bila org nak pakaikan dier baju...pandai dier larikkan diri...mengundur..mengundur...buat la muka gatai dier tu...siap geleng2...

dah pandai minum air...bila nak minum air je..dier amik botol sendiri..N dier baring sendiri sambil minum air...dah mula nak belajar sedut air guna penyedut botol air abang dier...tp tak berapa pandai lagi...

dah pandai nak gosok GG sendiri..kalo mandi dengan dier sila bagi berus GG pada dier..dier nak gosok sendiri..tak mo org tolong ok...konon dier dah besar la tu..padahal abg dier pon minta ibu dier tolong gosokkan..nak manja punyer pasai...

masih tidur guna buai...satu peel dier yg x sama dengan syawal..kalo nak tido..nampak muka nak tido adik tecik ni...suke la bergesel2 kat ibu dier tau...minta ajak tido la tu...

masih lagi dengan buai..tp kalo tak dapat sgt..dengan ibu pon selamat jugak..tp lambat la...dengan buai cepat sikit dier tersungkur kan...



macam2 la gelagat budak tecik nak membesar ni kan

Keputusan Syawal Yafiq di Taska

Tadi sebok dengan kerja sikit, HP kat dalam laci, tak perasan meh..janji ngan en asbeen jam 12.30pm..sekali tgk jam dah 12.40pm..alahai lambat sudah..discuss ngan boss tak perasan dah lewat 10min ni...

sekali tgk en asbeen dah ada kat taska syawal..
tengahari ni kami lunch sesama sebab aku n en asbeen ada program amik report card untuk keputusan syawal exam aritu kat taska

punya kelam kabut aku naik tangga kan..takut en asbeen tunggu lama..sampai tercabut kasut aku waktu naik tangga..org egat aku jatuh tangga....kikikikkikiki...tu takut kena marah sebab lambat ke..sebab excited nak tgk keputusan syawal..kikikikikkiik....

rilex kat luar taska jap...masuk je...nampak cikgu2 taska semua dah menanti kat depan meja tu..siap2 berbundle fail bebudak memasing....ohhh excited tak terkata..berapa la nombor anak aku ni kan...


 haa....ni la semua hasil kerja syawal sepanjang dier exam aritu....

nampak yang kuning tu la report card syawal...

so ni la hasilnya selama syawal 2bulan di taska tu sehingga tarikh dier exam bulan 10 aritu..
 taraaa....banyak tu nombor syawal..kikikikikiki...
2nd last...jadi la sayang...kamoo tetap juara di hati ibu walaupun banyak mana sekali pon nombor yg kamoo kasi...

cikgu dier kata syawal banyak improvement dari dier mula2 masuk dulu2...so far dengan markah ni ok la...kengkawan dah masuk lama..dier baru lagi...so better la dari tak da nombor kan..aku cakap ngan cikgu dier...cikgu syawal pon gelak je aku cakap camtu...

korang math A/80 wooooooo...ni kompom ikut en asbeen ni..sebab en asbeen math terrer..ikut aku lingkup ni..kakkaakkakakakka....

yang cikgu2 dier mushkil BM D/30 pastu ENGLISH C/50

aku cakap..
"so yang ni bapak dier punya keje...dier lebeykan syawal banyak tgk kartoon english dari kartoon BI...so yang ni saya mengaku la..."

tapi cikgu kata takpe..kalo syawal selesa dengan english kan...

ni la antara hasil kerja syawal..so far banyak la cikgu bantu2 dier...


 kalo perasan arnab biru tu...cikgu dier kata..kawan sebelah dier abis awal..siap tolong syawal lagi kalerkan..kikikkikiki...



ni hasil kerja tangan yang syawal buat...


aku bangga dengan apa yang dah berlaku pada syawal...perkembangan di luar jangkaan...

kalo sape yang follow aku tau syawal ni seorang macamana...

* syawal seorang yang sangat2 pendiam(sangat ikut abah dier)
*syawal suke dengan dunia dier sendiri...suke main sowang2 jee...
*syawal ni doc saspek autisme
*syawal sangat2 lambat cakap dari kekanak yg sebaya dengan dier...
*syawal sangat2 cerewet dengan makanan yang dier tak suke
*syawal tak suke dengan manisan (baru belajar nak makan coklat sekarang)
*syawal tak suke kawan dengan org...org nak kawan ngan dier pon dier larik...


tapi sejak2 syawal di taska ni...mmg cikgu dier sendiri mengaku...yang syawal bukan syawal yang dulu..kire aku bukan yang dulu , bukanlah yang sekarang..kikikkiikikikkiki

cikgu dier kata syawal dah boleh bergaul dan berkawan dengan kawan2 dier lain..so far dah pandai main bersama...sekarang asik la kat taska tu dengan sore syawal dah sekarang...

patut la maktok dier tegur syawal aritu...
"ko dulu susah nak dengar suara..sekarang duduk taska baru...dengar suara sampai keluar rumah"

macam tak percaya apa yang berlaku pada syawal kan sekarang...

*syawal dah mula boleh bercakap...macam2 sekarang ni keluar dari mulut dier
*syawal yang suke menyanyi sekarang - banyak lagu high 5 je la..
*syawal yang sangat2 aktif kat rumah..panjat sana sini
*syawal yang suke dengan buku..sangat suke
*syawal yang dah boleh makan nasi...macam2 semua benda dah boleh makan..tak cerewet dah..coklat pon dah boleh mula makan...


ucapan buat syawal yafiq :

SYAWAL WALAUPUN NOMBOR KAMOO JAUH DARI KAWAN2 KAMOO..TP PADA IBU KAMOO TETAP NOMBOR SATU DI HATI IBU...IBU TAHU TAHAP PERKEMBANGAN KAMOO..IBU TAHU KELEBEIHAN DAN KEKURANGAN KAMOO..APA SAJA YANG KAMOO BUAT..IBU TETAP SOKONG...KAMOO TAHU SYAWAL...IBU BERTUAH DAPAT KAMOO YANG DENGAR CAKAP IBU..WALAUPUN KADANG KALA..IBU BANGGA KAMOO JADI ANAK IBU SEBAB KAMOO YANG TERBAIK...TERIMA KASIH SYAWAL BERIKAN IBU KEGEMBIRAAN INI PADA IBU DAN ABAH...

macam ni la kot perasaan mak pak lain bila tau sesuatu keputusan anak2 kan...

mesti perasaan mak aku dolu cam ni bila amik report card aku..kikikikikikikki.....

Homemade Hotdog Special

 TQ en asbeen buatkan jemah homemade hotdog special...

mmg sedap...best wooo...

tau2 en asbeen toleh belakang sebok main  ngan anak2...5min lepas tu..gini la jadinya..udah nak abis...siap binik dier minta lagi..kikikiki...



Whatss app 1 rumah jee


perbualan di antara suami isteri ni..
perbualan ke..banyak aku je yang berkata-kata..kakakkaka


ni citer malam tadi..akibat si izz dah mengantok tahap gaban..pukul 9.30pm dah mula bergesel-gesel serupa kucing minta makanan...gitoo la izz..mmmm...aku siap2 kan settle kerjaan umah yang lain...terus masuk bilik tidokan izz...

sekali dalam dok tidokan izz...baru perasan baju tak bersidai lagi...supplement VITA C PLUS SHAKLEE laki binik ni tak makan lagi...botol2 susu anak yang dah di rendam, tak basuh lagi...
terus zasss whatss app ngan en asbeen...dalam 1 umah pon nak berwhatss app..nak melaung panggil en asbeen..kang si izz ni jaga lak..aku lak tak leh keluar..dok la menempek si izz ni ngan aku..mana la boleh gerak mana2 kan....


makan nya ini la hasilnya..

aku pon sedap di lena di buai mimpi...tau2 je ada yang kejut...rupanya en asbeen kasi sebijik VITA C PLUS SHAKLEE ni kat aku siap ngan air..mmmm...selaloo binik dier yg settlekan B4 tido N sediakan semua untuk dier...alhamdulillah en asbeen tau tu untuk dier jugak...tu yg dier sanggup masuk bilik kasi sebijik untuk aku telan...

aku sedar2 pagi alhamdulillah semua selesai...botol2 susu anak2 ngan baju dalam mesin basuh semua dah tersidai..alhamdulillah...TQ en asbeen...memahami tugas binik mu ini...



Nak jugak pakai Baju sama

Ni kes malam tadi...aku lepas settlekan mandikan budak berdua ni...aku dah amik baju untuk syawal N izz...

sekali bila aku pakaikan baju untuk izz...baju recycle syawal..yang mana kecik dah sah2 jadi hak milik izz...
sekali aku pakaikan baju kat syawal..dier tak mo..larik2..sekali dier amik baju dier yg dah senteng N kecik dah seluarnya..mengamok nak yang tu jugak pakai...ikut suke mung la wahai anak...


taraaa.....sorang pakai 
i love mom

sorang pakai i love dad...

elok la..
 nampak baju ni dah kecik wahai anak...nampak dari kejauhan ni kurus je ....slim je...


 kalo dulu belikan baju untuk syawal waktu syawal umo 1tahun 6 bulan...sekarang ni izz umo 1tahun 2 bulan..dah muat pakai ni..dolu syawal pakai pon beso jugak..ni izz pakai..elok je..ngam2 ko..nampak tak domok bambam pulok dier pakai baju ni...

elok duduk pon macam duduk katak...


p/s : neves nak jumpe org yang memberi sinar harapan untuk aku dan anak2...doakan aku semoga semua di permudahkan N ada berita baik untuk aku dan anak2...

Rindunya nak join ni

Last week dok la aku kemas2 bilik..sekali nampak ni..

teringat je..

waktu ni 1st time tarian cuti2 1 malaysia diadakan..N waktu ni aku pregnantkan syawal..waktu tu, syawal dalam perut baru 6 bulan...dah beso perut aku..

suke sangat aku join...N alhamdulillah en asbeen pon ada temankan aku...suke sangat aku..

aku mmg suke join benda2 ni gini..tak kira sama ada aku sarat mengandung atau tak...aku mmg suke join benda2  gini..alhamdulillah en asbeen pon banyak bagi sokongan untuk aku kalo nak join gini...

waktu ni tahun 2009...

2010 N 2011 = aku rehat sebab besarkan syawal...mak aku je yang gantikan aku join event ni...


N ni yang terkini... 2012....

waktu ni 3bulan lepas bersalinkan izz...alhamdulillah insyallah aku nak join lagi kalo ada lagi tahun ni,,,

Isnin, 11 November 2013

En asbeen minta anak?????

Salam petang isnin kengkawan...

sabtu lepas akak aku datang lepak umah aku...dier bawak la sekali dengan adam N rania...

sekali bila memasing dah siap...nak kuar carik barang...si adam sebok nak ikut kami...mak dier tak bagi...tapi dah melalak nak ikut..last en asbeen pon ajak la ikut sekali..dengan syarat mama dier kata...
"jangan minta mainan"

kikiki..sebab mak ndak N pak ndak dier ni pemurah..kkikikikki..

so berjalan la kami..ke alamanda je pon..tapi sebelom tu isi perut dolu kat kedai makan...

alahai macam2 gelagat N kerenah la si adam ni...nak kencing...mak ndak temankan...sekali tgk tak mo kencing..katanya..
"ala ndak..adam tipu.."

sengal ko adam...adoi..sekali tgk en asbeen dah order makan..di ordernya jus tembikai untuk adam...sekali sampai minta air milo...last2 syawal yang sedut jus tembikai tu..dapat air milo..minum tak abis...sekali mak ndak dier la abiskan air milo n nasi sepinggan adam...sebok lak tu ajak syawal main keliling tu...si syawal apa lagi..di ajak..makin berjimba la dier..adoi...

sampai je alamanda...aku rasa dengar sore aku je kot..asik la dok jerit..kejap adam..kejap syawal..kejap adam...kejap syawal...mmmmm..en asbeen mmg tak leh handle la..sebab dier yang sebok dok carik barang basah sambil dukung izz...aku je la tolak troli dengan kerenah bebudak dua orang tu..kejap si syawal nak naik..kejap si adam..pastu sebok nak turun..minta turun...sama la baik si syawal..baik si adam kan...sampaikan en asbeen pon cakap kat dorang...

"syawal adam..kesian la kat ibu mak ndak korang ni..dari makan banyak, bergelen air, angkat turun naik korang dalam troli..makin kurus lemau la korang kejekan ibu mak ndak korang..."

si syawal N adam gelak je bila en asbeen cakap gitoo...

dalam kete no da way balik en asbeen ada cakap..
"agaknya gini la gaya bila ada anak laki 3org gini kan...dah kurus tambah kurus nak handle dorang.."

tapi pada aku PK..laki ke pompuan sama je kan...

aku tabik spring la kat mana2 mak pak yang ada anak lebey dari dua orang ni...


ni bila hantar si adam kat umah..bila kami nak balik..dier nak ikut syawal balik jugak...

mama dier tak bagi..melalak dier depan pintu nak ikut....syawal pon muka nak nangis tgk si adam nangis nak ikut dier...


Siap di Gantung

Aritu dapat hadiah bufday

tak gantung lagi..dok la tersadai kat atas cabinet shoe tu..lepas tu pagi semalam en asbeen..agak rajin untuk mendrill sana sini kat dinding umah ni...

maka nya ini la hasilnya...
yahoo..sudah di gantung....suke...alhamdulillah insyallah nak menambah lagi board ni untuk koleksi FM akan datang..so far..kiter penuhkan dolu kat peti ais tu..dah penuh...kiter cari board N pindahkan dari peti ais ke board macam ni...so boleh tambah lagi akan datang kat peti ais pulok nnt akan2 datang..yahoo...suke...

alhamdulillah aritu boss baru balik dari Korea..dier mmg noted aku mmg suke mengumpul FM ni..alhamdulillah ada jugak ole2 FM ni untuk aku..TQ.....dah selamat pon dengan kengkawannya....



p/s : semangat mengumpul ko



esok Hari Report card Syawal Yafiq



jumaat lepas punyer citer aku...sebok2 dok kemas2 beg syawal petang tu..sekali tetibe nampak pulok memo ni...bila baca...semua perasaan bercampur baur..dalam hati....

"allah..dah besar anak aku sampai aku kena hadapi keadaan ni.."

kan...semua perasaan bercampur baur..seronok, excited, gembira, cuak, neves...semua ada...
terus berlarik cari en asbeen...bila en asbeen baca..terus dier kata..

"saya nak ikut tau amik report card syawal selasa nnt"


kikikikikiki...aku tak ajak pon..egatkan nak G sowang..selaloo benda2 gini selaloonya si ibu yang kena settlekan..alhamdulillah en asbeen pon nak turut serta nak tau perkembangan anak bujang sowang dier tu...insyallah doa aku..moga yang terbaik untuk syawal..

tarikhnya esok..so kiter tunggu la...apa saja nambor yang syawal dapat...nombor depan ke nombor belakang ke..yang penting tetap ada nombor n yang paling penting sekali syawal terbaik di hati aku N en asbeen...dier anak yang baguih di mata aku...itu yang aku tahu...aku tak kisah nombor berapa saja yang dier dapat...

aku tahu akan kelebihan dan kekurangan syawal...doa aku moga dier lebey baik untuk masa akan2 datang...



p/s : neves jemah tau