Yang DiSaYAngi

Jumaat, 22 November 2013

One Minute Simulataneous Breastfeeding


Salam Jumaat yang barakah yee kengkawan...
10.50am baru nak Up entry..maap la kengkawan yang mana tunggu entry dari blog aku ni...

jap..jap..soalan kat korang..korang tunggu je entry up kat blog ni...blog selengge je pon...

ok petang semalam macam biasa sesambil aku layan FB..sekali aku jumpe kat FB member aku pasai ni..
ONE MINUTE SIMULATANEOUS BREASTFEEDING

ni kire menyokong PSI di kalangan2 mommy2 kat luar tu la...menyokong yang SUSU IBU ni adalah susu yang terbaik di dunia...

aku bila dapat tau ni macam nak join la...nak join pon ikut korang la korang kat mana pon berada..kat umah ka, kat luar jalan2 kat...tengah syoik2 makan ke...anywhere...suke hati la kat mana pon..aku sah2 waktu ni N tarikh ni kompom kat umah ..tak kemana..gaji tarak kot...lagipon en asbeen sebok nak OT..kasi je la dier OT..untung2 dapat duit OT boleh rolling balikkan..

so macam mana nak join tu..ada tertera kat situ..
3.30PM - bersiap sedia yee kengkawan..
3.40PM -jom menyusu anak2 korang..
3.45PM - bermula la ONE MINUTE SIMULATANEOUS BREASTFEEDING

seminit je..lepas tu terus amik HP korang...
3.46PM - SMS nama ibu/nama anak/duduk mana N hantar ke 
016-4464982

waktu ni jugak ada berlangsung seminar susu ibu di penang..aku kalo duduk penang mmg aku ajak en asbeen ni kan..korang nak anta gamba pon boleh...korang terjah FB MMPS ok...link tu nak register tu aku lupa la...korang G la terjah FB aku...SURAYA SYAWAL N AQLAN

tak pon korang G kat FB kawan aku ni.. DEEP ADIBAH ...


Aku suke menyusukan anak2 ..waktu syawal sampai umur dier setahun tujuh bulan...lepas tu wean off...si izz sehingga kini..lagi pulok sekarang ni aku semakin suke menyusukan anak sekarang..rasa tenang N aman je...aku tak rasa menyusahkan pon..dolu time syawal ada je rasa yg stress..asik nak menyusu je...stress aku sakit pinggang la bagai kan...mmg stress...en asbeen pon macam tak suport je aku...tapi syawal still BF ngan aku sehingga unur dier setahun tujuh....walaupun stress sana sini kan...


tapi alhamdulillah zaman BF kan izz sangat2 tenang..aku siap rajin offer izz lagi ajak BF ngan aku...kalo dier syiok2 main...mmg suke sangat dier kalo aku ajak dier BF kan...


 sekali terjumpe daa waktu izz kecik..dalam hari lag time ni..menysu ..sweet je...baru balik dari klinik..kena cucuk...


 time ni dah 4,5 bulan tak salah..kuat benar menyusu..

aku boleh tahu izz menyusu main2 atau tak..kalo dier menyusu sampai berpeluh..tu kompom nak tido dah...kalo idak..mahen2 sajoo la...


ni antara fav pose BF izz...kadang2 siap dier yg baring dulu sebelah aku N gelak2 gedixss minta susu..tahu dah aku...pandai selak jugak...


nikmat menjadi seorang ibu bila dapat menyusukan anak sehingga kini...alhamdulillah aku di beri nikmat dan keindahan ini...tanpa rasa stress dan terbeban...sujud syukur...

kengkadang aku tak paham nape la ada yang mengecam tentang PSI ni...pada ni bukan saja menjimatkan kiter dari segi kewangan, malah dapat mengeratkan kiter dengan anak..aku suke bila BF kan izz, tangan meraba sana sini....N perut dier mesti bersentuhan dengan badan aku...syiok wooo rasa kehangatan ibu dan anak ni...

alhamdulillah en asbeen sangat2 la suport akan PSI ni..alhamdulillah dier tak G mana2 kelas pon...tapi alhamdulillah en asbeen seorang pendengar yang setia bila aku berbicara tentang breastfeeding ni akan kebaikannya...en asbeen bukan macam dulu..hanya aku saja dengan anak Bf...alhamdulillah dier sekarang banyak membantu aku bila aku BF...

bila izz nak menyusu..padahal aku sebok buat keje umah..dier sanggup suruh aku berenti BF kan izz N dier ccontinue keje umah tu take turn ngan aku pulok...alhamdulillah di kurniakan suami yang terbaik di mata aku ni....



p/s : jom la reramai kiter sebagai ibu sokong akan susu ibu...setakat mana pon menyusu...janji kiter menyusu kan...dah tu rezeki yang allah beri pada kiter sebagai seorang ibu.....

Khamis, 21 November 2013

One Minute Every Born @ Lifetime



ni antara Fav citer aku setiap Hari Khamis Malam Jumaat....

aku suke citer ni..
tentang kaum2 ibu saat2 nak melahirkan permata hati dorang...dengan sokongan yang tersayang di sisi...aku suke sebab citer mmg citer 100% pasai bersalin je...aku suke macam2 masalah untuk dorang lalui saat2 bersalin tu...

macam2 cara bersalin boleh tgk kat dalam ni..adoi bila saat2 baby di lahirkan ..sayu je rasa hati aku..terus hati ni teringat akan syawal N izz saat2 melahirkan dorang..en asbeen 2X tak dapat masuk nak saksi sendiri bagaimana seorang ibu cuba untuk melahirkan zuriatnya ke dunia ni...

sebab tu bila setiap kali citer ni start mmg aku dah siap2 panggil en asbeen join tgk sekali...en asbeen pon nganga je bila tgk..kakakakkakakakka...teruja la tu..aku pon teruja dengan setiap saat tu....

terus cakap ngan en asbeen..
"rasa nak beranak lagi je..????"

en asbeen pon senyum je..
"boleh..tunggu izz besar sikit ye...3,4 tahun...boleh la..."

mmg bukan izz yang bongsu..insyallah..selepas ni insyallah izz akan jadi abg seperti abg syawal jugak...insyallah...

Dinner Malam Tanpa Nasi

Salam Pagi kengkawan..

Malam tadi mmg flat abis aku akibat selesema....

makanya en asbeen akan take turn semua tugasan kerjaan rumah ni ..aku hanya bagi anak2 makan je sementara en asbeen sebok main futsal petang semalam...

makanya bila en asbeen balik je dari futsal..semua kerjaan rumah di beri pada mr.ibu ni..en asbeen..kikikikiki...

dapat rehat sekejap..tutup mata...alhamdulillah anak2 semua en asbeen yang settlekan..alhamdulillah sangat...
tetibe en asbeen kejut dari tido suruh mandi N makan...aku dah selesai mandi...alamak..tarak nasi..tp ada ni...
 roti teloq handmade by en asbeen...tp bukan untuk aku..untuk dier la...dier yg nak makan..

untuk aku ni haa..
maggi sup bawang...TQ en asbeen buatkan binikmu ini...

settle telan ubat selesema hurix 2bijik..alhamdulillah pagi ni sihat kembali



p/s : pagi ni semangat je....

Rabu, 20 November 2013

TQ Customer Yg repeat Order

ni kejadian sebelom izz sakit..

alhamdulillah dapat buat dengan tenang sebab izz pon dah selamat beradu...

sesambil buat order tiramisu, sesambil tgk 
biniku hantu langsuir...jgn terperdaya jemah tgk citer hantu ok....tu hantu lawak..tarak ada hantu langsung..ada si tasha shila..giler si tasha shila yg cun tu nak jd hantu langsuir..klo ad pon sebelah mata je pon tgk..kakakakkakka.....ada pulok si shuib sepahtu, lagi la sengal citer tu..adoi...

 terima kasih opismate sebab repeat order  dan menerima kepercayaan pada diri ini...

TQ jugak pada KAK AMY..a.k.a MAMATISYA
aku siap buat 3 layer

My Little Family

Pagi ni tgk my followers...alhamdulillah sudah 342..alhadmulilah ramai yang nak kenai sape suraya yang selengge ni kan...

ni la my little family yang sangat2 suraya ni sayang tau..mereka la dunia akhirat suraya tau...mereka jugak la penguat suke duka, penawar sakit pahit semua dorang....sangat2 bangga dan sangat2 bahagia dapat memiliki mereka..

 ops..izz, ibu n syawal...eh syawal nampak mata n hidung je kan...


 sempat kan...lampu merah..en asbeen pon sebok nak menyelit jugak...

tgk semua nak duduk depan kan...semua la di ribaan ibu..duduk belakang pon semua di ribaan jua...abias seat kosong kat belakang tu..hanya la pandangan kosong semata-mata..dah kata kosong kan...




bahagia nye bila melihat mereka bahagia.....

Alhamdulillah Kembali Sihat

Salam Rabu kengkawan...

Semalam Izz tak sihat...makanya entry untuk semalam pon 1 saja...sebab sebok dengan bos tecik tu...mmg dari pagi dengan ibu dier sampai la membawa ke petang..

semalam petang tu bawak izz G klinik ..sebab tak bawak pagi adalah kerana izz penat nangis N nak tido..makanya kasi tido nyenyak2 dolu baru G klinik...

so far G klinik cerita abis2 apa yang berlaku...doc dah buat muka seriau..aku cakap ngan doc..

"doc baru dengar dah muka seriau, saya yang tengok ni lagi seriau..mmmm...sakit tu..."

doc pon paham...abis 1 badan izz dier check..so far tak da perkara yang merisaukan sebab so far lepas izz jatuh tu tak da muntah2 N pengsan...tak da kecederaan dalaman...tp dalam masa 24 jam ni atau esok(kire hari ni la) izz ada muntah2 atau pengsan..jangan tunggu lama terus G hospital..aku ada tanya doc ..perlu ke izz ni x ray nak tau ada kecederaan dalaman atau tidak...tp doc kata tak perlu sebab dier tak muntah atau pengsan...makanya dier tiada kecederaan dalaman..so doc kata tak perlu risau...

balik je dari klinik aku minta mak aku jaga dier...so far mak aku pon baru balik dari mengaji kat masjid kan, tak kemana...kata mak aku..lama dier tido....dari dalam kete jam 3ptg membawa ke 5.30ptg baru dier bangun...alhamdulillah....


alhamdulillah sehingga pagi ni izz ok, sihat, aktif, banyak mulut, banyak cakap, banyak gerak, banyak panjat, banyak makan minum, banyak tido...semua banyak seperti biasa...alhamdulillah....

so pagi ni izz ada G taska...cikgu dier kat taska pon tanya nape izz tak datang semalam..bila citer..terkejut cikgu...

alhamdulillah jugak luka2  N benjol lebam izz makin surut...benjol tu dari petang semalam lagi dah surut....semalam last sapu ubat gamat je lepas izz jatuh tu...maghrib semalam akak aku taruk ubat elanor..katanya..spare buih tu..tp ubat tu losyen...N pagi ni tengok so far luka dier dah makin hilang..makin surut...

 keadaan pagi ni...nampak dah berkurangan dari pagi semalam...


nampak semangat pagi ni..bersih je muka dier..alhamdulilah tersenyum riang ibu pagi ni...alhamdulillah jagaan ibu berbaloi walaupun di opis je kan

terima kasih izz sebab kamoo tak buat ibu bertambah-tambah susah hati dengan keadaan kamoo..ibu tahu kamoo mmg kuat kan...


p/s : nasib baik la en asbeen tak phobia akibat kes semalam...alhamdulillah pagi ni masih lagi kebiasaan en asbeen dukung izz...

Selasa, 19 November 2013

Izz Di Opis Ibu

Salam Selasa kengkawan...

Pagi  ni aku ada teman sesama G keje pagi ni...
syawal dah selamat hantar ke taska...alhamdulillah mood baik arini...jalan sendiri, tak perlu dukung...ibu dier bawak barang banyak..dier tau kan..alhamdulillah...

nape izz tak G taska pagi..

ada sebabnya..kalo tak da sebab, tak da makna aku nak bawak G opis yg sejuk beku ni...

kisahnya begini..

menjadi satu kebiasaan en asbeen akan dukung izz..N tangan sebelah pegang syawal..N aku akan pegang semua bag2 dorang dan barang2 aku..

nak di jadikan citer aku mmg bawak barang banyak sangat pagi ni..dengan ada org order tiramisu bagai kan..

sekali tu en asbeen bukak pintu kete driver nak letakkan izz..aku dah siap2 nak letak barang kat pintu sebelah sana...belakang en asbeen ada si syawal...aku ni kat pintu sebelah driver nampak je si izz tu...dier berdiri tapi tak kukuh lagi...terus je terlentang jatuh keluar kete..jatug atas jalan tar...waktu tu aku masih si pintu sebelah driver..tak sempat nak sambut..en asbeen pulok membelakangi si izz..sebab nak amik si syawal...adoi..ngilunya bila bayangkan...terus en asbeen N aku minta bagi kat aku...terus aku BF dier..tp dier masih melalak...sakit kan..kiter yg jatuh kat jalan tar sikit pon sakit....ini lagi budak..allah terbayang2 je aku rasa akan kejadian td..

last2 aku decide aku nak bawak si izz G opis dolu..pujuk dier..dah ok baru G taska....tapi masuk je opis  nampak dier mula bengkak N lebam..merah sana sini..tepi telinga tu darah sikit..adoi...

korang tgk la

 tak nampak erk...

 masih bersisa air mata tu...
nampak lebam..benjol2 tu...

 last2 member2 aku pon kata tak yah bawak G taska..takut demam...kat taska pon dorang bukan boleh tumpe kat izz je...benda macam ni tak leh amik ringan...

so aku pon decide bawak G opis..nasib la bos tak da...elok tempat aku hujung dinding..mmg dier kat tempat aku je la..tak leh mana...mmmm...sakit2 pon aktif budak tecik ni..abis semua buku2 aku di "kemaskannya"



nampak tak..mmm..ngilu woo.....

jap G baru nak bawak izz G klinik...sebab sekarang tak boleh..

 izz BF nak tido tu...so kasi dier tido nyenyak2 dolu...
tara...tido nyenyak2 ye sayang..jap G kiter G klinik...

kesian dier...tak pe la..petang ni mak aku ada..minta jaga la kejap kan...

mmg pada mulanya aku marahkan en asbeen...tp aku kena PK yang benda nak jadi..marah pon tak guna..bukan salah en asbeen...benda nak jadi kan...tak pe...lepas ni kena la jaga2..malang tidak berbau...

Isnin, 18 November 2013

Futsal Anjuran Puspanita - 17.11.2013

Salam isnin kengkawan semua...

Badan sakit pagi ni akibat game pagi semalam..mmm..tapi takpe la demi kesukaan aku kan...mak ok je nyah....

Baru2 ni ..semalam je pon aku ada join futsal anjuran puspanita 2013..di puspanita puri  presint 10...so bila tau ni...mmg aku suke kan..kengkawan dalam team pon ok nak join...jom..kiter rasmikan baju baru kiter..yahoo...

 nama jemah kat bawah baju tau...hujung sudut baju tu haa....ni je nama jemah..takda nama lain dah...no glamer2 ok...jemah tak glamer mana pon nak nama glamer kan..kakakakka...

so macam biasa..aku la paling awai ngan jemah sowang lagi..goalie tu..
menunggu org adalah kebiasaan aku jugak..mmmmm...

sampai je semua...jom kiter wraming up dolu...
 time org dah ramai mula streching sana sini...kami team pon tak mo ketinggalan..yang best...ni je satu2 nya wakil dari KPM tau..kementerian2 lain..ada jugak 2,3 bahagian yang join kan...

korang nak tau apa nama team aku..???????????
coach yg sengal bagi nama...
IRON LADIES

aku dok la kata macam familiar je nama ni..rupanya baru aku egat aku ada tengok movie thailand, ada satu citer semua laki2 ni nyah, main volleyball N dorang suke ngan coach dorang laki hensem, jantan gagah di thailand tu..kakakkaka...adoi ada ke kasi nama tu..mmmmm..lantak la...

coach kali strict tau...
bukan main banyak lagi dier ajar streching sana sini..warming sana sini, cooling down sana sini...aritu main futsal idok pulok dier bersunguh2 gini..adoi..


 sila dengar cakap coach soya larik keliling padang dolu..asik ngan IG, FB, blog..kakakkaka...itu my passion ok...


 haaa...nampak ni nak warming up ke nak menari tu..adoi kalo dah senget...senget jugak suraya ni...

ada coach aku panggil aku didie alias..natam....weiii jemah suraya tau..

bila dah sterching tu mata mula melilau kan...tgk sana sini...mak aiii deme2 ni betoi ka puspanita ni..ke puspapura..kakakka....semua stok rupa, gaya, badan stok jantan2 malaya tu..stok badan..mak aii...beso2 ko...kami je tak menahan kecik2 molek je....tak da yang beso pon dalam team..

sekali kena laywan ngan team PINK LADY
pink lady la sangat kan...

muka stok ganaih2 ni...dah la beso2..adoi...mmg dorang ni main rembat bola kuat, jauh2..tp so far dorang tak leh lolos gawang kami..sama jgak ngan kami...
akhir 0-0...seri...

tapi tu la..main pon boleh tahan ganaih ni...main rempuh je...aku ni sakit tulang rusuk kanan aku dek di rempuh si minah beso tu...korang nampak tak...gaya udah serupa jantan tu...

so far sopan pulok aku kat dalam team..tp mmg best 1st game tu..rasa macam free sikit N tak pancit...selesa la main....macam biasa aku di bahagian midfield...


ni goalie yang bermain dengan cemerlang pagi tu di 1st game semalam..

jemah ni bukan mudah aku nak puji dier..tp dier catch bola..mmg cun...mmg best...cantik je....
tapi bila 2nd game nak masuk semi final..kami kalah..mmmmm...sayang...tak pe la..bak kata coach tu semua pengalaman...

so far si goalie pon tersasar di jalan mu ko..mmmm...entah...careless kot....
tu yang kena kebaboom(elok la nama team lawan pon sama nama tu) ngan JPM...Jabatan Perdana Menteri
haamikkkk 3-0 dorang belasah kami..tak pe la..tu semua pengalaman..

tp ada 1 team main..mmg gaya jantan tu main..dari MOSTI..perggghhh giler kental wei deme...ada sorang tu jersi no.4...udah flat..takda timbul2..mmg serupa laki betoi2...mmg hensem pulok tu..adoi...


walaupun kalah tetap senyum ko..kami setiap masuk court mmg dah tetapkan dalam diri..main untuk kalah..kakkakakak..sebab kalo main untuk menang..asik nak PK menang je..tak  fun kat dalam tu..

coach N manager pon baguih deme bagi sokongan..insyallah benda ni tak berenti sampai sini..kiter akan buat sampai kiter terrer main kan...