Yang DiSaYAngi

Jumaat, 6 Disember 2013

I Love Ephyra

Ahad lepas aku ada join LIKE, KOMEN & REPOST kat IG EPHYRA2U .... 

so pepagi tak buat pape kat ipoh sementara tunggu kenduri berlangsung...aku pon join la contest ni...

aku pon dah tersampuk dengan testimoni ina interberlian ni..mmg ketara nampak perubahan dier...waktu aku jumpe dier kat SP nampak biasa sebab tak pakai lagi EPHYRA ni...sekali bila dier pakai EPHYRA ni..nampak lain muka dier..en asbeen pon kata lain waktu jumpe dolu...padahal last aku jumpe ina waktu raya aritu..ikikikikikikiki...

pastu mula la aku terjebak dengan contest ephyra by mialiana ni..
aku pon join la...tapi tu la bukan rezeki namanya...nama aku tak terselit sebagai pemenang kat sini pon...

tak pe bukan rezeki..kikikikiki...

so aku join la ahad aritu..tak lama esoknya aku dapat tag kat IG dari mimi azirah - blog pink ummi

terus rasa teruja ko...mmm...suke jemah...si mimi azirah - blog pink ummi ni menang payung ekskelusif dari ephyra ni...

alhamdulillah dah selamat ada di tangan..mmg cepat giler servisnya ephyra ni..terbaik la...sebab aku kasi detail isnin pagi,....selasa petang aku dah dapat..yee....suke...

walaupun aku bukan pengguna lagi...tp aku teringin nak guna...ado yang kasi free kaa...???????kikikikkikiki

nak membeli kena PK dua 2,3X jugak...lagipon aku guna ni lebey nak guna untuk dalaman aku n lebey pada kulit kusam aku...en asbeen pon kata nampak kulit aku kusam N tak sekata...tu aku akui...

yang korang tgk selama ni pon muka aku tu lebey pada bedak compact sajoo..bedak arab..tu..alhamdulillah still setia dengan bedak tu.....


en asbeen macam biasa bagi greenlight aku guna ni..tp bukan sekarang kot...pulus kureng kan..ada benda yang penting lagi/./..kena abaikan dolu..mmmm..pejam mato sajo la...tunggu la ada duit lebey..insyallah aku try nnt..,mungkin...bonus ni nnt..insyallah.....



apa pon TQ sesangat pada EPHYRA sebab select nama aku sebagai pemenang mug ni..walaupun hadiah kecik..tp aku tetap melompat lebey tinggi tau..sebab aku suke...dapat hadiah...

Selepas 3 Hari


Salam jmat kengkawan...

korang egat tak akan entry setelah 3 tahun aku berblogging tu

pagi ni aku tgk...


tara...udah naik 2 sen..alhamdulillah...hehehehhehehe....sebelom tu aku dah cash out....
tak sangka selepas 3 hari naik 2 sen..pada aku 2 sen tu dah bersyukur sangat..ada jugak kan...walaupun sen kan....


alhamdulillah....TQ pada kengkawan yang sudi datang membaca cerita sengal aku ni...TQ jugak pada kengkawan yang sudi la berkawan dengan aku...


suke tak kawan dengan aku yang selengge senget sengal ni...


aku suke kawan ngan korang..alhamdulillah macam2 info selama aku hidup dalam dunia blogging ni..dari tak tahu banyak benda yang aku tahu...alhamdulillah...

Cara Keluarkan Kahak Bayi | Rawatan Stim dan Teknik Tepukan Percussion - alhamdulillah berhasil pada izz

Salam jumaat kengkawan..

pagi ni nak bercerita pasai izz di malam khamis hari rabu...

aku dok la usha Fb sekali aku nampak si FALSYA MAK TANG


terus aku bangun dari katil terus aku amik bottle steam sterilizer little bean yang banyak berjasa dari zaman syawal..membawa ke izz sekarang...pastu aku dok terfikir mana la mak aku simpan minyak habbatus sauda yang dier beli waktu kat mekkah tu...puas aku menyelongkar dapur baru jumpe...tersorok benar mak aku simpan ni tau....

mmg lately ni izz asik selesema...tp jenis yang tak teruk waktu dier kena Neb dolu...

ni kire bukan yang kuar mokus bagai la..yang kuning2 hijau tu...hingus izz pon jenis yang jernih...tp aku still nak buat jugak untuk izz...aku nak tgk berhasil atau tak...



ni la rupanya dalam bottle steam sterilizer little bean ni...
nampak minyak habbatus sauda...aku taruk 1 penutup botol kecik minyak tu...

aku dah siap2 kan izz..sekali en asbeen tanya nak buat apa...
aku cakap la..
"nak G perang..tolong saya...saya nak perang ni.."

en asbeen macam biasa bila aku berkias dier mula blur..kikikikikiki...

sekali bila aku dah on steam tu...air pon dah mula menggelegak N kuar wap...mula aku hadapkan muka izz kat depan bottle steam ni...dengan secara izz meniarap kat peha aku...paham tak...korang paham kan..kikikikikikikik...

bila dah makin banyak wap naik ke muka dier...mau tak melalak..tu yang aku kata aku nak G perang tu..berperang dengan kelincahan izz ni..en asbeen tolong jugak la bila aku tak dapat nak handle izz ni..

meraung macam kena pukul tu..ada la dalam 20minit aku buat....bila steam bottle tu dah berenti..aku rilex jap..pastu aku buat balik....

ni la muka izz..bukan takat hingus kat hidung tu...taik mata kat mata izz pon kuar...aku PK dier panas dalam sebab mmg nampak lately ni izz selaloo bertaik mata...

nampak muka dier penuh ngan minak habbatus sauda N hingus jernih kuar kat hidung...

tgk tu...

lepas tu aku cuci muka dier...

alhamdulillah...

nampak muka izz bersih sikit dari tadi...

so far sampai la pagi esoknyer nak G taska pon tak nampak sangat hingus tu nak kuar..nak kuar pon malu2...tp malam tu buat lagi...

alhamdulillah nampak hasil dier...walaupun tak kuar selambak sekilo kuning2 tu kan...sebab sebelom tu pon aku dah banyak bagi izz ubat selesema N ubat titis hidung...insyallah malam ni nak buat lagi....


so far nampak dah tak teruk dah...lepas ni kalo izz selesema terus boleh la aku try cara ni...TQ pada http://littlemamadiary.com

atas cara yang dier shared kat blog tu..alhamdulillah...

Khamis, 5 Disember 2013

Kerja banyak

Salam Khamis kengkawna...blog sentiasa di buka setiap pagi..tp update tidak jugak..kekangan kerja yg buat jemah slow sikit sejak dua menjak ni..takpe...jemah settle cepat2...

jemah carik korang tau..windu jaaa.....

ok tunggu jemah terjah korang yee....






p/s : sejuk tahap beku kat dalam opis ni..macam duduk dlm peti ais..nak masuh tangan pon guna air panas,.mmmmmm

Rabu, 4 Disember 2013

setelah 3 tahun

Salam pagi kengkawan..pagi ni aku agak BZ....dengan kerja yang bertimbun ni..lama tak bertimbun ni...takpe..aku suke sebab keje aku jenis yang bermusim....

pagi ni tergerak nak tgk akaun nuffnang aku...sesaja..walaupun tahu bukan gerak mana pon nuffnang aku tu....

sekali tgk...


nampak yang bulat merah tu..kikikikiki...

ciput..tp banyak buat aku..lama tu aku simpan...
setelah 3 tahun kan...lama tu sejak aku berblogging lagi ni....

org lain tak sampai setahun berblogging udah 2,3 angka sudah...tabik la...

org kata kena update survey profile nuffnang tu boleh naik...boleh ada BE...tapi aku tgk boleh la..kadang ada..kadang tak do...tapi tak pe...aku tak mengesah pon...


ada jugak kata kena update entry kat blog ni selaloo...pon buat jugak...kalo tak, tak da la yang datang jengah blog aku...giler poyo suraya ni..kikikikiki....ko egat ko femes ames suraya...verangan itu percuma ok...mmmmm...


tp bila tgk amaun banyak tu...pada aku dah alhamdulillah dah..siap call en asbeen...en asbeen pon macam tak percaya je...dier egat selama aku blog ni suke2...rupanya ada jana duit...walaupun sikit kan...siap suruh aku simpan..aku pon tak da rasa nak cash out pon walaupun dah boleh cashout kan....tunggu la beberapa tahun lagi...mana tau dari 2angka naik 3 angka...kikikikiki...giler beberapa tahun...bukan beberapa bulan kan...



p/s : aku berblogging juz tambah kawan N nak bercerita....aku kan jemah..tak gitoo...TQ kat akak aku ADAMNIGINA yg kenaikan aku dunia blogging

Selasa, 3 Disember 2013

Samakah Kami??????


dah la nama sama..
suraya VS suraya
blogger VS blogger


yang penting suar kami sama...kakakkakakakakakak...

lama aku aim meh suar ni..nak membeli tak membeli jugak..padahal murah..waktu aku tgk..RM17.90..sekali tgk td...dah naik harga dah..RM24.90..ok tak pe...still mampu milik lagi....


yang best suar pon sama...yang bezanya MEKCHU suar jahit sendiri..ikut cutting sendiri..aku readymade..tp colour dah sama tu...sekali dah beli...baru perasan yang MEKCHU ada post gamab suar tu kat IG..terus zass mencarik..alamak sama....dah jodoh tu..bila nak berjumpe..insyallah satu hari nanti...

MY BIG FAMILY





p/s : nampak ada muka sama tak..korang rasa muka aku ikut sape...

Wedding My Cousin (PART 2) - sebelah Lelaki

Tadi aku ada citer pasai wedding sebelah pompuan kan...

kali ni nak citer pasai wedding sebelah laki a.k.a sebelah cousin aku ni la...
kami malam tu kat ipoh stay kat homestay je...kelaparan memasing...mmmm..nak G umah pengantin dah malas...anak2 bising nak tido...anak akak aku pon sama..lagi2 yg tecikkan...

egat nak la G makan nasi vangey a.k.a nasi ganja kat ipoh ni..mmg femes kat sini...tp tak dapat la nak G...en asbeen BZ menolong...abg ipar aku pon sama...akak aku si ADAMNIGINA tu tak sampai2 lagi..kalo tak dah boleh ajak dier dah...dier mmg cukup suke dengan makan2 gini kan...kalo tak, tak da la saggup G nasi beratoq kat penang tu kan...

so pagi tu 01.12.2013...kami jalan2 kat playground depan umah..anak2 sebok dok memandang jauh je nak main kat situ...dorang je G..aku settlekan barang..senang nak angkut....

sampai je di umah pengantin...aku tgk dah tersedia dah pelamin ni..

 simple but nice..
less is more..right..

menarik pelamin dier..tak pelu gah2 sangat2..bunga2 lebey2 kan..cukup gini je..simple..suke sangat...pada aku unik...


 serba merah maroon....

 pengantin dah penat nak senyum..yela 3 hari berturut2 kan...


 sessi makan beradab...aku sempat la duduk kat kerusi tu...suke..besar besar sgt...

sempat la mak aku buat puding buih ni untuk pengantin kan....
baguih mak aku ni...

mmg happening..suke pak tam mak tam aku sebab semua ada berkumpul kan...alhadmulillah..adik beradik mak pon cukup korum...sama la adik beradik kami ni...


ops ibu sempat selfie..maap suraya suke bergamba yee...jgn muntah yee...



 mak tok pon nak jugak..alamak mak kantoi GG kamoo mak..kikikiki..tak pe still cun mak aku ni...
izz tergedixs2 kalo nampak maktok dier ni...ops sowi nak bagitau awai2 yang gamba syawal tak da untuk entry ni sebab syawal bantai tido dari 12.30pm - 5.30pm..selamat 5 jam...2X tukar tempat tido...selamat kan...seronok dier lenjan tido ni...bunyi pung pang pung pang music kuat sana sini..org riuh rendah pon syawal tarak heran....mmg ikut abah kaki tido ni..kikikikiki...

elok pengatin menjamu selera...akak aku mula nak bergamba sakan kan...
 masing2 dengan handbag bergerak masing2...
eleh rania..tgk mak ndak pulok....
adam muka bosan takda geng larik2...dah geng dier selamat tido...dier asik la ikut vontot mak dier...


 ada pulok kak long n kak ngah ni...

izz ni adoi asik nak berlarik je..yg jadi mangsa kejar dier bukan aku..tp kak ngah..kikikikiki...


 izz cukup suke koyak2 bunga ni...


 aku suke la pakai shawla ni..bidang dier lebar..tp sangat2 selesa N rasa colour blocking je....nice...


 selfie bersama...

 still nampak lagi benjol kat kelopak mata aku kesan jahit waktu addcident dolu..cam no nak hilangkan tu...adoi....


 time ni izz dah selamat bukak baju hangat..asik dok tarik baju nak bukak...syawal still tido...


 ni la keluarga besar mak aku...meh aku bgtau satu persatu...
1 - maklong aku (sebelah pengantin laki)
2 - makngah (mak aku la...korang tau mana mak aku kan..pose yg paling ayu tu....katanya..)
3 - paklang aku ( yang berdiri sebelah maklong aku tu....)
4 - makteh aku  ( yang duduk sebelah mak aku tu)
5 - maktam aku ( tuan rumah yang berdiri sebelah menantu menantu pompuan dier..)
6 - makciklela ( yang pakai baju hijau tu)
7 - makda ( yg duduk sebelah makcik lela aku tu)/....

yang lain...sebelah paklang aku tu...toktam aku n binik dier..kire adik arwah tokwan aku...yang sebelah mak tam aku tu...binik pak lang aku...maklang yg paling riuh...menantu yg paling riuh tu...paklang aku tu diam sajoo..kikikiki..

mana tok aku...tu yg kecik duduk tengah2 pengantin tu..

nak di jadikan citer...aku dah settle mandikan izz N tidokan izz sambil BF..sekali mak aku dok la melaung dari luar umah ajak aku bergamba satu family...aku malas la..sebab aku ngah BF..dua tiga kali jugak mak aku panggil...en asbeen selamat tido ngan syawal...sekali mak aku panggil, bila kata aku malas...sekali dier kata...
"alah...ko bawak la susu ko tu sekali ngan izz.,..."

adoi sengal jugak mak aku ni....
nak tak nak aku lepaskan jugak..mengamok izz...kaco dier kan...langsung tak m tido..melalak je..aku bg kat abg ipar aku....nak jadi bujang dalam frame ni...akhirnya...

 ni la adik beradik aku..hasil jagaan mak abah aku..alhamdulillah....


meh nak citer siapa mereka...

1 - abg udin ( yg pakai baju merah tu)
2 - kakak - KEMBAQ ( yang pakai tudung putih...kembaq si ADAMNIGINA)
3 - adik - KEMBAQ ( sape lagi ADAMNIGINA..kenai tak..dier je kami panggil adik...bukan dier je semua org panggil dier adik..bajet muda la tu....dier kembaq ngan kakak aku tudung putih tu....sebab tu dier dapat gelaran adik)
4 - jemah la no.4 tu...
5 -  adik - KEMBAQ ( yang laki pakai baju biru tu..yang tu si abg)
6 - adik - KEMBAQ ( yang pakai tshirt hitam..tu si adik)

ni family jemah...mak aku beranak 4x\X...n 2X kembaq..hanya aku N abg aku je tak kembaq..tp kami kongsi bulan bufday yang sama...aku awai 5 hari dari tarikh abg aku....

alhamdulillah dapat jua berkumpul....

Wedding My Cousin (PART 1) - sebelah pompuan

Salam selasa kengkawan..isnin semalam tak bersiaran pon sebab aku cuti..yeeaayyy so blog pon turut ikut cuti la...

saja cuti dating ngan en asbeen kat umah...dating kemas uamh je pon..padahal tinggal 1 hari je G ipoh..sebab my cousin kawen...tp susah nak kemas kalo ada bala tentera ni..makanya bala2 tentera semua di hartar ke taska memasing untuk sessi pembelajaran dan boleh la ibu N abah dating mengemas umah dengan tenang...dengan berabuk bagai, kain baju basuh pon bersidai tak kering sampai arini sebab semalam hujan seharian kan...so petang semalam amik dorang..alhamdulillah semua kerjaan settle..TQ en asbeen bantu binikmu ini..

konon nak tgk wayang..tak jadi..takda citer best....

so ni nak citer sabtu 30.11.2013 lepas...
kami gerak G ipoh tido semalam kat sana sebab cousin aku kawen...

ni antara cousin yang baik ngan family aku..lagipon dari zaman abg aku kawen membawa sampai ke kenduri aku kawen..kalo jadi wakil , mmg mak aku akan minta tolong adik ipar dier ni..merangkap pak tam best kami handle untuk sesuatu majlis..alhamdulillah TQ pak tam..jasa kamoo amat la di hargai..makanya mmg wajib la kami ada di majlis ni kan...sebagai tanda menghormati pak tam dan mak tam....

masih di putrajaya..dah siap...tp abah dok la ding dong2 lagi...siap2 kan barang nak bawak turun ke kete...



nampak kebosanan adik di situ..kikikiki...
dah nak sampai pon dik...

 sampai je elok dengan kakak aku kat penang tu...terus la kami zasss ke umah sebelah pompuan..sebelah pompuan pon rumah tak jauh ngan umah cousin aku ni...chemor - tasek- chemor...dekat kan...

sampai tak masuk frame..sebab abah tak angkat dier...dok jalan kat depan...

maap dik...ibu kamoo ni suke benor bergamba..tak boleh tak da muka dier tau...



 sekarang dah jadi trend ada gamba pre-wedding N buku untuk jemputan para tetamu kan....macam2 sekarang..time aku dolu tarak pon...terasa rugi pon ada..time tu tak jadi trend lagi kan...


ni la pengantin yang bakal di rai ni...sama cantik sama padan....alhamdulillah....
cousin aku ni tentera keje kat sabah...makanya PJJ jap..pastu pindah kat ipoh sebab bini dier keje kat ipoh..mana boleh transfer sana kan...


ni la adik aku...ngan izz...mmm...dier bajet dier anuar zain..G umah org kawen pakai blazer..kakakaka...adoi ann tak leh blah la ko kan...bajet hensem tu...

kejpa je pon bersanding sebab tak da tepu tawar..tak merenjis..so jom makan...elok lak hujan..mmmm..lagi layan la makan, dengan perut berbunyi kan...


 ni la anak sedara aku...kat penang tu...baju merah kak chik..nak masuk darjah 1 dah..pakai pampres lagi..tp time tido..ikut kamoo la kak chik...yang pakai tudung ni kak ngah...nak masuk darjah 3...yang pakai tudung ni kongsi bufday date sama ngan aku N kak long dier..mana kak long dier..jap...

 tara...yang awning hitam tu la kak long dier..pandai akak aku bajet nak kuarkan dorang bila kan...so bila mana bufda bertandang, mesti dorang akan egat aku jugak...

tu la kembar si ADAMNIGINA tu...sama tak muka ngan dier..tak kan...
manis kan muka dier...jgn cakap kat dier..kang kembang semangkuk....si ADAMNIGINA tu garang sikit muka..kiikkikikikikikikik...

ni la my cousin yang best...egat lagi dolu kecik2 mmg rajin la gadoh ngan deme ni..geram je rasa..setiap kali balik kampong mesti jumpe N gadoh..kakakakakakak...egat lagi kan soya...


sama tak selfie kami ....
en asbeen kata muka kami sama lak senyum gitoo tau...binik dier tgk pon gelak2 tgk jemah yg kuat bergamba...blogger kan..puiiii...

sekali en asbeen kata mak aku pon sebok nak masuk frame..yela mak..meh masuk sekali ngan yaa ni..

tara...i like this pic..sweet je..mak aku pon suke kan aku ajak selfie sekali...
aku suke mak aku sporting gini...
sama tak muka kami...

 si syawal sebok la tarik2 hujung baju ibu dier...yela jom kiter selfie sekali ye sayang..dier pon dah pandai sekarang tau...
ops...muncung ibu sama tak ngan qisya...aunty falsya uiiittt...


org dok la tgk aku dok selfie ngan semua org..en asbeen deringg je pandang tau..yela..meh sini....kiter gedixsss sekali...
susah benar nak senyum..tgk tu..si izz tgk abah pon tak berkelip...

 masuk balik dalam umah...sessi bergamba atas pelamin bersama keluarga...

 ni la big family pak tam mak tam ni....
yang tengah bawah tu sebaya aku...yang hujung tepi pakai spek tu cikgu muda setahun dari aku...

deme2 ni pandai2 belaka tau...kalo tak da A jgn balik umah ok...kalo bawak balik result..kakakakak...mmg dorang ni stok kumpul A waktu exam tau..baik dari abg membawa sampai ke adik bongsu dorang yg pompuan tu..mmg tabik spring la kat pak tam mak tam ni didik anak2...dorang ngan mak pak dorang pon macam kawan kalo berborak..aku suke sangat2....kalo menyakat..gelak beso...kasi la kat deme..mmg meletop tau...riuh umah..cer kalo pokcik misai ni mula jegil mata..mak semua kecut tu...bekas askar kan...


 ok sila candid n free style ok...

 suke sangat family deme ni...

ohh mak tam windu la yaa ngan sambal tumis ikan bilis mak tam yang mabeles tu...


 ni la adik aky yang kembar ngan mak N tok aku...bersama pengantin...

ok sessi memberi amanat...
siap kata..
"wann balik ..balik...belah laki sambut menantu esok.."

kakakakkaka..pak tam..riso benor anak dier tak mo balik tau..jgn riso pak tam wan balik punyer...

gambar org je..mana aku....mesti la ada pengantin lama ni...berangan nak duduk atas kerusi pengantin tau..siap halau pengantin suruh berdiri..yang halau mesti jemah..katanya..vogue sikit...

haaa...ko..dengan handbag bergerak bagai kan....tetap nak jugak bersanding pengantin lama ni...

gelak je la tengok telatah jemah ni kan...ni baru sikit wahai ahli baru....kami ni gebang tak hengat tau...kiter tunggu sebelah laki esoknyer pulok yee.....