Yang DiSaYAngi

Jumaat, 13 Disember 2013

The Royale Bintang - Bollywood Theme

Salam jumaat kengkawan... ni citer last week punyer citer...

jumaat lepas mak aku balik dari ipoh tu sekali dier kata dier ada kenduri kat the royale bintang...dier tanya aku tau ke tak...aku cakap la aku tau...sekali aku dengan muka tak tau malau nak ikut mak aku...mak aku pon ok la...

geng jemah aku mmg teringin nak G makan2 kat the royale bintang ni...bila aku aku thru wassap kat dorang yang aku G kenduri kat situ..memasing jelly jeles kat aku..kakakkakak...padan muka korang..mmg nak kasi korang jelly pon...

aku G ngan syawal je...izz di bawah jagaan abah dier..ok so far en asbeen kata izz behave sangat duduk ngan dier..tak carik pon aku..alhamdulillah....

kiterorg gerak tengahari...
sampai je mak aku salah parking...org suruh masuk parking kat hotel...di parkingnya kat mall...curve tu..adoi....


ni la nama yang di rai itu....


syawal yang sangat2 behave N baik je tak susahkan ibu N maktok pon...gud job syawal...


ni la pintu masuknya...

tak masuk lagi...masuk jap G sakit mata aku..pose dolu kat pintu masuk ni...
jgn tanya camne gamba maktok n syawal boleh bergabung sekali dengan pintu masuk tu..padahal gamba asal dier gini...

haaa..kan lain tu...gamba2 yang aku snap ni mmg link terus kat account google aku...so mmg aku kalo nak amik gamba thru sini je...


camni la hasilnya...

so berbalik citer kenduri tadi..ni 
wedding ex-opismate mak aku punyer anak...
dah hampir 30 tahun tak jumpe..

dolu kerja satu opis sekali...gebang sesama...
sukan sama2...


haaa...ni la kawan mak aku ni...
yang mak aku pelok sambil berborak tu adik kepada kawan mak aku...dier pon kawan jugak la ngan mak aku..egat lagi..sesama olahraga dolu2 kan....baguih la deme ni...

yang tengah2 ni la tuan rumah, anak pompuan dier kawan...
namanya nor jan...dier jugak owner taska/tadika swasta laman cerdik kat presint 11 tu..ada jugak kat presint 9...tu pon dier punyer jugak...tak salah aku/....adam anak ALYCIA pon sekolah kat situ..kalo tak salah la kan...


masuk2 je ballroom ni..mak aiii...berkilat2..mengerlip sana sini ko..hammikk....ni theme bollywood ni...


pelamin pon cantik..berambu2 bunga tu elok je...



ni la makanan yang di sediakan...
biasa la makanan kenduri kan...
yang best sota ayam dier mmg terbaik..syawal suke..siap menambah lagi...



nampak mak aku kalo dapat jumpe kengkawan lama....tak reti nak duduk...kerusi pon tak jumpe tau..aku ngan syawal ni blur la nak buat apa ni...

ni semua geng2 bollywood ni..kire keturunan pakistan la ni....aku pon kat opis ni pon ada kawan berketurunan gini...

telan air liuq aku..semua sedara2...mak aiiii semua hidung spoiler abis..terpacak je...tinggi2 deme ni..bulu mata lentik2 abis....mata bulat2 bagai..mmm..aku mencarik jugak..kot la ada yang hidung penyet buah jambu air macam aku ngan syawal...tak da la pulok..alahai....

sekali2 aku dok snap...tgk ada pulok hamba allah ni...sedara mara kot..ke kengkawan...pengantin...
tara..zahidah rafik...

slim ko..tinggi lagi..mak aiii..dah la tinggi dengan pakai heel lagi...



dah mak aku sebok dok berborak...makanan pon aku tak tau mana nak amik..so jom selfie syawal...


suke2 dier nak amik coklat atas meja tu..nasib baik la ada abg sebelah tu memberi...pon geng spoiler tinggi ni...


sukenya nak bersuap kat ibu..tu pengantin je pon syawal..

snap by syawal yafiq...

tak sangka kan...syawal waktu ni nak main HP aku..aku bagi la..aku nak minum air..sekali tgk syawal snap...suke sangat..nice pic sayang....

ko tgk kek dier..boleh makan ke tu..megerlip sana sini kan...

ni la pengantin yang di rai ni...simple je pengantin lelaki..juz berbaju melayu N sampin...

mengerlip kan kek dier...


selama aku kat dalam ballroom tu...mmg dengar lagu mahendi...dengar lagu hindustan je...

ni dok amik port memasing nak standby nak menari...
ni kire adat dorang la kan...

sekali bila dah start menari..alamak bahu aku joget pulok...alahai terus suke ko...syawal nganga dier tgk aku pastu pusing pulok tgk dorang menari..kikikiki...

syawal ibu awak suke ok benda2 gini...so jgn tak ngaku ibu ok...

ni la semua sedara2 dorang..aku amik gambo curik ni...


ni adik tuan rumah jugak yang berdiri pompuan tu..yang baju putih tu laki dier...warganegara irish...

dier duduk australia dah 26tahun...lama tu....

ni kire geng2 mak aku dolu la masuk ratu kebaya sekali, sukan sekali..opis pon sekali..semua la...jangan tak tau mak aku ratu kebaya ko..tp no 2 la...ikkikikikikikki...


tgk alas meja tu pon mengerlip tau...


last but bot least..

mesti la gambo ngan retis ni..rupanya anak sedara kawan mak aku ni....kire sepupu pengantin pompuan la...nampak lain sangat dier....


p/s : aku masih mengikut tema ...pakai saree ko..ikikkikikikki

Khamis, 12 Disember 2013

Syawal Yang Mula Banyak Mulut

Salam Khamis  kengkawan...

ni nak citer rentatan dari kisah yang aku up malam tadi...

ni bukan kisah aku..tp kisah si pemilik blog http://saatakukaupilih.blogspot.com

lepas aku baca je...aku minta en asbeen bacakan...N aku keluar G kat syawal yang sebok dengan hi5 dier...sekali tu bila aku cuba praktik kan...mmg menjadi..yela...

bila aku berinteraksi dengan syawal tgk TV...dier pon sama ikut aku..aku menyanyi, dier menyanyi, aku menari...dier menari...mmg dier suke sangat dengan cara tu..bila aku makan ngan dier...aku cakap la..

"syawal jom makan...jom baca doa.."

terus dier angkat tangan baca doa...so far alhamdulillah banyak yang syawal makan, bila aku layan dier...

malam tadi syawal sangat rajin...
bila aku cuba minta dier kemaskan semua barang mainan dier...aku cuma arahkan kat mana barang tu dier patut letak...aku juz tunjuk kat mana barang tu dier patut letak...alhamdulillah syawal ikut N letak semua mainan dier kat dalam bekas mainan dier..kete2 dier semua dier susun kat tempat letak kete dier...buku2 pon sama , dier susun kat tempat mana dier mula amik....mmg lambat nak tunggu abis semua...sebab dier amik satu2..tp aku tetap sabar..tu yg aku bangga ngan diri aku...aku boleh sabar tunggu abis semua dier kemas..yang best kat sini, setiap kali die kemas satu2 barang aku akan cakap kat dier...
"gud job syawal, pandai syawal, bijak syawal, baik syawal...terima kasih syawal..thank you...ya allah bagus la awak ni syawal.."

lepas dier akan balas balik semua yang aku cakap..cumanya dier ubah nama syawal ke nama ibu saja...

aku cakap ngan dier g panggil abah tunjuk dier dah siap kemas ruang tamu...

bila dier panggil abah...
"abah...cantikk....."

aku cakap la kat abah dier, yang dier kemas ruang tamu ni...
abah dier thumb up kat syawal...lepas tu aku cakap ngan syawal..

"syawal, jom tolong ibu sidai baju boleh...


tak di sangka...

"boleh........ibuuu.."

haa...ko nak dengar dier cakap lebey dari 2 patah perkataan 3 tahun setengah aku menunggu..alhamdulillah kesabaran aku tercapai dengan semua perkembangan syawal ni...

bila aku bawak bakul yang penuh dengan baju bajan tu, dier tolong pegang jugak sebelah bakul tu..siap kasi satu persatu baju kat aku...siap kata..

"anymore ibuuu...."

kat mana la dier tau perkataan ibu...yang aku tau aku bila minta baju kat dier aku akan kata..
"syawal..lagi..baju.."

setiap kali aku amik baju dari syawal la, setiap kali tu jugak la mulut aku akan puji pujian pada dier..suke sangat dier...

ada sekali dier amik baju kasi kat aku...lepas tu stokin abah dier jatuh  kat lantai..boleh tutup mulut sambil kata...
"opsss....sowiii..ibuu..."

hohohohohoohohohooho..jemah bangga....
dier dengan family mmg akan dengar dier bersuara gitoo...cer kalo org dier tak kenai..kalo org kasi salam..mmg langsung tak dengar dier kata pe...tp mulut terkumat kamit..kkikikikikikik..malu ko..macam ibu dier...puuii......perasan ibu kan...



mmg nampak hasil bila kiter ada kesabaran yg tinggi bila minta bantuan anak2 ni..alhamdulillah aku mencapai KPI..kakakakkakak....

banyak benda lagi aku akan praktikkan dari 10 Tips berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak)  tu...insyallah aku akan cuba....


tapi ada satu yang aku nak atasi..iaitu syawal suke pukul aku ngan abah dier..mungkin jugak kami bertegas dengan dier..atau erti kata lain, marah pada dier N lepas tu mesti dier pukul kami balik..bila kami kata
"no..no..no..syawal pukul..tak baik tau pukul ibu abah...jgn buat tau.."

lepas tu dier mula memberontak...puas nasihat..akhirnya kena pujuk N pelok sambil nasihat..lepas dier ok la tak pukul...

korang tau camne nak atasi...

Rabu, 11 Disember 2013

10 Tips berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak)

 
Salam kengkawan...
 
 
Arini aku nak share satu benda yang aku rasa benda ni sangat la berguna untuk kiter yg ada anak2 terutamanya....pada aku ini penting untuk aku mendidik dan bagaimana aku komunikasi dengan anak2...
 
menjadi seorang ibu atau bapa memang kiter perlu ada ilmu tentang parenting ni...sedikit sebanyak aku dapat banyak ilmu dari kengkawan aku ni sejak aku menjadi seorang ibu...thumb up sesangat kat akak ADAMNIGINA yang kenaikan aku dengan alam maya ni...Alhamdulillah...
 
so jgn panjang citer...arini aku ada terbaca satu blog ni tentang
 
 
mohon share ye si pemilik blog
 
 
so nak tau tips2 dari pemilik blog ni....meh aku share kan...untuk info aku dan kengkawan jugakan...
yang mana ayat yang aku colourkan tu, tu semua dari si pemilik blog yee...
 
Sebenarnya kan,
Beberapa bulan sebelum Haikal genap 2 tahun hari tu, kitorang ada jumpa Child Psychiatrist. 
Nama dia Dr. Sherine. Kalau kat Penang ni, Dr. Sherine ni memang well-known la. Korang boleh jumpa dia kat Hospital Gleneagles, Penang.
Kepada yang tak tahu, Child Psychiatrist ni ialah pakar brain development dan behavior kanak-kanak. Macam kalau dia tengok perangai sekian-sekian, dia dah boleh tahu apa masalah budak tu.
Gitu.
 
Aku rasa macam tak perlu kot nak explain kat sini kenapa kitorang bawak Haikal jumpa Child Psychiatrist tu. Macam complicated pulak nak cerita sebab musabab nya.

So kita skip cerita tu.
Boleh naa?

Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.

Terutama anak-anak yang umur  0-3 years old. 
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan. =)

Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.
1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin.
Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.
 
2. Don't expose to too much things in a box. 
"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T

Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. 
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. 
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D

So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?

Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"
 
Gitu.
Takut aku. :D
 
Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,
"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."
"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."
"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."
 
Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:
Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
 So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik. 
So brain development pon berlaku dengan baik.
 
Gitu.
Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T
 

3) Stimulate their imitation skills.
Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.

So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
 Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Gitu.
 
Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).
 
Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T

Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.
 
 
4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.
Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.

Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.

Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-
 
 
5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.
 
Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!" 
bukan 
"That is elephant!"
atau 
"Wow u see that big elephant?"

Camtu.

Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.

Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,

"Eat." 
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."

"Sit."
bukan 
"Come and sit beside Mama" 
atau,
"Sit and keep quiet."

Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.
 

6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.
Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.

Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D

Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat, 
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.

 
7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.
Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.

Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, 
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan
.
Kalau anak kau baring, kau pon kena baring.
Punya gigih nak mata satu level tadi kan. -..-
8) Overly-attached to one person is not a good sign.
Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.

9) Bila bermain, follow his interest. 
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.
 
 
10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.
Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.

Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam
 "Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"

Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab. 
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.

Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.

Niat aku satu je. 
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. =)

Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..

tu la antara coretan si pemilik blog... senang aku blod n besarkan font...so tau la ni bukan dari aku...tp si pemilik blog http://saatakukaupilih.blogspot.com kan....manfaat bukan aku sebagai ibu jugak..aku tau aku sebagai ibu pon ada salah silap cara aku n en asbeen mendidik anak2 kan...tp sekurang-kurangnya info ni sangat berguna buat aku n en asbeen untuk perbetulkan cara kami mendidik anak2..al maklum la kami insan biasa...perlukan tunjuk ajar mana yang baik kan...
 
so far banyak yang perlu aku perbaiki untuk mendidik syawal N izz...syawal yang menjangkau masuk 4 tahun next year,,,tak lama je lagi..lagi 3 bulan...izz pon sekarang 1 tahun 3 bulan perlukan kami sebagai ibu bapa info yang berguna ni...sangat2 la berterima kasih pada si pemilik blog http://saatakukaupilih.blogspot.com yang belum aku kenai ni..insyallah kiter akan jadi sebagai kawan di alam maya ni yee...banyak info2 berguna dan gambar2 yang di kongsi dalam blog si pemilik blog ni...
 
 
korang kena baca sampai abis tau, aru tau yang benda ni sangat2 la berguna untuk korang yang bertitle ibu dan bapa macam aku ni...
 
so jutaan terima kasih pada si pemilik blog ni kerana sudi shared info ni...Alhamdulillah aku jumpe blog ni.....
 
aku bagi en asbeen baca pon...dier angguk yang kiter perlu begitu untuk mendididik anak dengan baik....mungkin akan ada yang berkata...
"ala...budak biasa la dengan dunia dier...biar la dier main sepuasnya...budak kan suke main...jgn di paksa...kang memberontak pulok"
 
aku kalo jumpe org cakap gitoo depan aku...aku pang org tu...gilo ganaih suraya..kikikiki....
 
tak da la...kena la paham konsep mendidik kanak2 ni kan...anak2 ni iarat kain putih...jadi kiter sebagai tukang kaler ni la yang perlu bagi kaler dan mencorakkan warna2 yang menarik dan baik untuk anak2...kalo buat halai balai je mmg tidak la menjadi sebaik yang kiter inginkan...betoi tak....
 
 
so last but not least...permata hati aku...yang akan ku corakkan dengan warna yang baik dengan sebaik yang mungkin...ammmiiiinnnn...doakan aku ye kengkawan...
 

Tersenyum Gembira


Alhamdulillah aku dikurniakan anak sebaik mereka dan sebijak mereka...

alhamdulillah sujud syukur....
suke sangat melihat mereka tersenyum gembira...
suke mereka bermain bersama,..'


alhamdulillah sejak adik izz ni mula membesar dengan jayanya dan sihat...abg syawal dah mula nak bermain dengan adik dier..tapi tu la cara main abg syawal ni agak kasar...cukup suke menolak dan menarik adik dier sampai jatuh..kadang tu saja dier tolak..pastu adik dier melalak, mula la dier merebah kan diri kat lantai..pastu mula melalak kuat..minta perhatian jugak la tu adik...

 sukenya tgk dorang tersenyum riang ni...

syawal yafiq GG cantik je tersusun...suke gosok GG...

si adik izz ni dah nak tambah 1 GG lagi...semuanya 7batang GG..padan la jumaat lepas asik panas je kepala dier sampai membawa ke hari sabtu, egat dier demam...tp aktif macam biasa...rupanya nak tumbuh GG...ahad pagi tu nampak GG dier yg ke-7 tu...


 si syawal ni suke main ngan adik dier...tp kedekut dengan adik dier ...dier punyer mainan dier tak bagi adik dier main...adik dier punyer mainan pon dier tak bagi main..kire semua maianan tu dier punyer..tak boleh la gitoo syawal uiiit....main kna sama2...

satu lagi perangai syawal yang aku nampak ketara...syawal ni jenis mmg tak boleh berkeras dengan dier...nanti dier akan marah kiter balik N pukul baik..mmg dah pandai pukul...aku selaloo jugak kawalan amarah aku ni...sabar jugak...selaloo jugak aku pesan kat en asbeen kan jgn berkeras sangat..tp en asbeen kata sesekali kena berkeras..kalo tak dier tak tau yg sebenarnya dier salah..tp berkeras N tegas lain kan caranya...

so far alhamdulillah en asbeen n aku pandai jugak la kawal amarah kami pada syawal...tp terlepas jugak...tp kalo dah terlepas tu mmg kami akan minta maaf lepas tu kat syawal...biar dier tahu dier salah n dier kena sedar akan kesilapan dier tu...


alhamdulillah syawal ok lepas tu dah tak memberontak..tp macam biasa la lepas tu buat balik...budak kan...mana boleh PK terlalu mendalam macam kiter kan...


 si adik pon macam perangai jugak sekarang...dah pandai meggeleng...
abg dier buat sikit je pon..melalak macam kena pukul....adoi pastu pandai minta di pujuk..kalo dier melalak tu , tunggu aku tengok dier N depa tangan minta dier datang kat aku N minta aku pelok dier..mmg sama la perangai ngan abg dier..dua2 pandai merajuk...


syawal sejak dah boleh bercakap lebih pada 3,4 patah perkataan ni...alhamdulillah adik dier pon mula mengikut kan...

nampak adik dier ni cepat sikit la dari abg dier..tp apa pon dorang antara yang mmg terbaik dalam hati aku....

syawal pon pandai pujuk adik dier...kalo dier melalak, di usap rambut adi dier N kata 
"adik...no..no..no..."

kalo aku tidokan adik dier..dier pon sebok dok jengok kat dalam buai N kata kat adik dier..
"adik...tido..."

lepas tu mula dier pon nak enjut adik dier jugak...

alhamdulillah syawal sekarang pon masih berpampres, tp bila malam kat umah balik je keje N school..kami mak pak dier takkan pakaikan dier pampres..tunggu la sampai nak tido baru pakaikan...weekend pon sama...alhamdulillah tp kat luar masih belom boleh buat lagi..ibu dier takut...tunggu la tiba waktu...

en asbeen instict macam kuat je tau kalo si syawal nak berak...di pakaikan pampres..tak lama mesti syawal membuang hajat...





nampak banyak perkembangan mereka ni..alhamdulillah...

Ulser


Salam selasa kengkawan..minta maaf la semalam tak dapat nak terjah korang...
BZ dengan keje N serabut dengan keadaan kat opis ni..macam2 perangai...pening rrrrrr...ggrrrrg...

biar la tu hal semalam...

hari ni settle je kej jemah datang jemah korang yee...windu tau....

petang semalam balik keje...masuk je kete, tak bercakap sampai la ke rumah..en asbeen pelik di pegangnya dahi, katanya..
"tak demam pon...nape ni.."

aku pon buat bahasa isyarat...pelik la dier binik dier tak bercakap kan...tak keruan en asbeen ni bila binik dier tak berkata-kata kan....rupanya baru dier tahu binik dier...
ULSER...

bak kata aku kat en asbeen...
"musim tengkujuh sekarang org pantai timur alami banjir..saya musim tengkujuh alami ulser...tu yg tak bercakap.."


mmg aku kalo masuk bulan 11 hingga 12 ni mesti ulser..dah lama aku tak ulser..sekali ulser..hamikkk ko..sampai 3 bijik kuar dalam mulut ni...
1 - kat tepi bibir dalam sebelah kiri
2 - dinding gusi sebelah dalam kat geraham tu sebelah kiri jugak..
3 - kat tepi lidah hujung dalam sana..kat sebelah kiri jugak..

alahai  kelenjar aku dah mula panas N bengkak kat leher ni..telan air liur pon susah..

tu yg opismate aku heran tgk aku senyap je kan...dorang pon dah tau aku ulser..kalo ulser mmg tak la aku bercakap kan....mmmmm..selaloonya aku kumur ngan listerine....ni listerine punyer stok dah abis..

mmg susah la kuarkan sore..kalo bercakap pon macam pelat...selaloo opismate ni ulu makanan laju je tangan aku ni amikkan...ni ulser..mmg tidak la amik...gelengan je aku bagi kan...mmm...

semalam en asbeen kata dier nak masak...
ni je la dier masak...sup ayam ngan nasi putih je..

bila aku nak makan, sekali nampak en asbeen buat sambal kicap sekali ngan cili padi ngan bawang besar..terliur pulok..amik sikit...

hiasan je pon cili padi tu..mmm...mau rasa pedas2 sikit je..alhamdulillah kenyang..

TQ en asbeen buatkan binik kamoo ni sup ayam ni...


alhamdulillah pagi ni dah better sikit..ulser..tp still sakit N telan air liur pon sakit2 lagi...

Isnin, 9 Disember 2013

Spend Time With My Family is Very Good Quality


Giler tajuk tak menahan...speaking london berbelit kata ko...ko pon suraya bukan hebat sangat pon berspeaking ni...tak pe la...sesekali kan...

semalam ahad en asbeen tetibe bangun pagi tu kata nak keluar jalan....aku pon ok la...egat setakat bawak anak2 jalan2 sini je pon...bawak anak2 G playground bawak ni je ke...

almaklum la pulus kureng..baru nak hidup...anak dah dua..penjimatan perlu...yeke jimat...makan tak menahan suraya ni..kikikiikikiikkii...tak pela...

settle semua kerjaan kat rumah ni..settle tido, basuh baju, sidai baju, lipat baju, kemas rumah, masak, sapu sampah...settle semua...so usai lepas asar kami keluar...


sementara tunggu abah...jom kami bergamba dolu..abah solat kejap...

suke gamba ni...nak masuk IG..tp pilih yg dolu...
suke nampak mata aku N syawal sebelah..si adik senyum sowang2 kat tengah2 tu...

port kami tetiap petang mmg suke bertenggek kat balkoni ni...si izz cukup suke menjerit panggil org2 kat bawah....

si syawal pulok suke panggil,
"byer2 abg....byer2 bird.."

kalo nampak bird tu sebok la panggil aku siap tarik dagu aku suruh pandang tempat yg dier tunjuk..
"ibbuuu...bird...ibu...lorrii....ibu...a car"

macam2 syawal ni...bebudak ni pon cukup suke baring2 landing2 kat balkoni ni tau...


ops..tak nampak adik kat belakang...


 bukan yang sebok nak minta di lepaskan..tunggu la saat kamo dik pandai selfie macam abg kamoo...





adoi tak semenggah betoi pose ibu kamoo ni dik..kikikiki....tak ready kaa...

seluar ni mmg best...sedap n selesa je pakai....


nampak ko...pose dari syawal...si adik pon di dukungan pon tak menahan ko...pose kemain lagi....
ibu jugak tak ready kan...mmmm...busuk rr abah  ni...

kami G IOI MALL puchong je pon..tak beli pape...pusing2 N jalan2..balik...

hari tu syawal mmg sangat2 aktif...sanagt2...boleh dengar sore aku melaung panggil syawal je..bila aku kejar dier...dier lagi larik laju..adoi...dier egat aku main ngan dier..bila aku pegang tangan dier..kejap je pon...lepas tu banyak nak berlarik sana sini..adoi..tu nasib la anak dua...sowang satu handle anak2...kalo anak dah 3,4..mmg hijau la ibu dier ni...tak menahan si adik pon sama naik...nak berlarik, berjalan jugak, tak mo di dukung..pastu tak mana2 hala tak berjalan dier..

cukup riso aku..bila aku bising kat en asbeen...en asbeen pon "yela..yela.."...tapi pantau dari jauh je..adoi...en asbeen..sabo je la..bila tahap kesabaran binik dier dah tak dapat nak bendung...baru la dier G pegang tangan syawal...nasib boleh detect tahap kesabaran binik kamoo ni...

tak abis kat situ...dalam kete memasing tak reti duduk diam..adoi...terus balik umah pening..nasib baik semua kerjaan umah dah settle...boleh la rilex jap...rilex tak rilex sangat la bila syawal sangat2 hyper malam tu...memanjat meja komputer bagai, lepas tu dier terjun dari atas..adoii..tak abis ngan tu di gomol adik ider.,.nasib rimas adik dier..

dah pandai syawal say.."no..no..no..ibu..abah.."

kalo dier tak mo sesuatu benda...




p/s : peel budak dah lama gileer tak kuar jalan..lama tak nampak mall kot...berlarik macam tak cukup tanah