Yang DiSaYAngi

Jumaat, 27 Disember 2013

Ikan Bakar Versi Pemanggang Ajaib By Jemah

Aritu aku ada citer pasai anak sedara aku nikah ahad tu kan..

so aku balik je dari kenduri tu...aku pon amik keputusan malam tu kami makan ikan bakar...
ini ikan bakar versi NAD IKAN BAKAR
perggghh macam nama restoran ikan bakar..mana la tau kan satu hari nanti..amminnnn.....

so malam tu settle je masak nasi, masak sayur sawi goreng..
N last but not least...

tararararrrrrraaa...

ikan bakar versi pemangang ajaib..

en asbeen suke..yela selama ni dier kalo buat ikan bakar suke sangat buat takda perasa..bakar semata-mata je..kosong tanpa perasa...

so kali ni aku buat...
menggunakan ini..

tara.....

perencah ikan bakar adabi..

"adabi melazatkan..adabi menyelerakan..megandungi berbagai rempah..melazatkan kari dan kuah.."

haa ko siap menyanyi bagai..suke la tu..

puas aku mencari tau..jumpe jua...suke jemah tau..nak la kasi tau yang binik kamoo ni en asbeen pandai jugak membakar2 ni walaupun guna pemanggang ajaib kan...ajaib la jugak tangan yang melumur ni..

ok la tu kan...perencah tu aku guna untuk 4 ekor ikan cencaru besar tu...kenyang weeii makan...siap bawak bekal G opis esoknyer..sebab ada lebey...
isninnyer malam makan ikan bakar lagi..pergghhh jilat jari..dengan en asbeen buat kicap cili padi ngan budu...adoiii.....


nak mencarik lagi la...buat hal..nak membakar sotong guna perencah ni pulok..boleh kan..janji masuk perut kan...yahooo...




Memori 2013



aku jumpe ni kat google account aku...kan account aku kan link ngan HP..so segala yang aku amik gamba akan di jadikan video kat sini...aku tak buat..aku tak tau macam mana boleh jadi gini..mmmm..kikkikikik..ok la tu...kire memori 2013 la kan..ada la gamba sepanjang 2013 ni kan..

lagipon blog aku pon link ngan google aku ni haa...

aku suke..yeeayyyy...

nampak la baca XTVT aku sepanjang 2013 ni...

ada gamba ngan bebudak opis, futsal, training futsal, amik gamba buletin opis, join rakaman betoi ke bohong, 1st time makan kat TGI, kem penyusuan susu ibu, birthday izz setahun, jumpe blogger, birthday maktok, jamuan raya, konvo taska, gamba anak2..macam2..suke..

TQ google..

Izz Dani Aqlan High Fever

Salam jumaat kengkawan..
arini hari jumaat penghulu segala hari...alhamdulillah masih kuat untuk bekerja walaupun mata ni agak berat untuk di bukak kan...


petamng tu aku ke klinik dolu...klinik bukak 2pm..so sempat la aku lunch dolu...izz mmg totally flat abis..di pangkuan saja...sedih tgk dier..merah2 dah muka dier...

sampai je kat klinik terus beratoq tunggu amik nombor...ramai sudah org kat klinik kesihatan tu...sesampai je kat kaunter , daftar semua bagai..sekali nurse kat kaunter triage tu suruh aku G kat kaunter depan bilik doc tu check temp izz..ok la..aku G sekali...G nurse tu check...nurse otai ni...terus marah2 menjerit...sore dah la macam petir..marahkan aku...siap bertanya...

nurse : ehhh ni dah tinggi suhu ni 40c...last bagi ubat apa..???
aku : last bagi PCM 5ml pukul 7.15am...patut bagi balik 1.15pm....
nurse : dah tu asal tak kasi balik...ni panas sangat ni..boleh kena tarik ni..
aku : mana la saya tahu suhu dier berapa,..saya keje..saya bawak G opis..tapi kat opis saya jaga dier...mandi bagai semua...dah saya datang klinik puul 1pm..tak la saya bagi ubat..(sudah amarah dalam hati)
nurse : ehh tak boleh ni..kena masuk ubat bontot ni..kejap carik doc...nape la tak jaga anak elok2...(sambil jalan G carik doc kat bilik doc)

aku dah mula menyirap ni...dah kembang kempis dah hidung aku..dengan malu org lain semua tumpu pada aku N en asbeen yang elok berdiri kat kaunter tu...gaya pandangan dorang macam beranggapan aku tak reti jaga anak..sampai sakit gitoo...

tak sekarang perlu ke nurse otai tu nak menjerit sore macam petir tu nak marah2 cakap gitoo...cakap la elok2 n pelan2 sudah...ni saja je nak meninggikan sore sampai semua pandnag aku...en asbeen tau aku dah mula berasap hidung ni./...di sabarnyer aku dengan pagang tangan aku...sambil mata bagi signal supaya bersabar...

soalan aku kat sini..aku ni org luar, pelanggan ko..tak boleh ke cakap elok2 ngan aku walaupun kalo ko rasa aku salah..aku menyirap sudah ni....mengenangkan anak yg merengek je aku sabarkan hati...terus G kat prosedur 22 masukkan ubat montot PCM 125mg n mandikan izz dengan air paip kat situ..menjerit n meraung tu tak yah kata apa la..mmg sebati untuk budak2 tecik bila demam kan....

settle je...tunggu nombor sampai di panggil..

muka budak tak pakai suar..pampres saja...
mmg flat abis izz tu...ngantok bagai semua...pakej la tu...


tido di ribaan je...takmo lepas2 dari aku...dengan en asbeen pon tak mo...

masuk je jumpe doc..doc check temp...turun sikit la sebab baru lepas mandikan...
39.4c...tapi still kena pantau N wajib bagi ubat ikut waktu..itu wajib..baik doc saya turuti...
kat sini doc saya suke...nurse..hempeh...rasa nak lempang je...

pastu aku ada la tanya dos pasai cacing tu..kata doc
"so far kalo dier tido gitooo...tak semestinya cacing..lagipon puan dah bagi ubat cacing...so itu bukan penyebab la...lagi satu pasai bung angin busuk tu...even kalo org yg sihat pon boleh kuarkan bau dari yg biasa jugak..ini semua sebab permakanan..mungkin anak puan ada makan something yg kurang elok la...tp tak pe..still pantau la..jgn risau pasai cacing..lambat bagi at least bagi, tak pe...bukan effectnya tu..."

so tak la aku risau sangat...posisi tido tenggeng tu kan mmg dah tekenan dek ibu kan...waktu pregnantkan dier..syawal pon sama...

lepas tu amik la ubat 3 serangkai tu...batuk+selesema+demam...selamat....

aku amik time slip kat kaunter nurse amik temp tadi pon muka ketat je nurse tu...adoi ringannyer tangan aku ni...nasib baik la en asbeen geliga sikit...dier suruh aku g amik ubat kat farmasi..dier settlekan time slip ni...so tak da aku jumpe nurse otai tu kan...TQ en asbeen paham binikmu ini...

sampai je umah settle G klinik amik syawal sekali..
hujan lebat semalam...

balik mandikan izz, bagi ubat N tido..alhamdulillah lena dier tido..lama la jugak 
izz tido..sampai la abg dier kejutkan dier kat buai tu..

"adik wake up adik...wake up/.."

aku cakap ngan syawal jgn kaco adik...dier kaco jugak...mmmm...
 pukul 6.30pm aku mandikan izz lagi..meraung la dier..si abg tu gelakkan dier pulok...

sampai aku call en asbeen, aku tak dapat settlekan keje umah sebab izz asik nak melekat je..nasib la en asbeen paham...dier yg settlekan keje umah lepas balik keje..

aku hanya mandikan anak2...

malam tu...panas masih tak surut...
hammmmikkkk...still tinggi..terus en asbeen turun bawah blok amik daun bunga raya nak lumur lendir kat izz...

en asbeen naik je...dier tumbuk2 daun tu..malas nak ramas katanya..kikikikkikiki//
ni la hasilnya

 amboi kemain macam tumbuk sambal belacan kan,...

terus en asbeen amik izz dari aku n mandi ngan en asbeen..en asbeen ni mandi lama...mmg berendam lama la izz ngan en asbeen..meraung je la aku dengar..so boleh la aku rehat...alhamdulillah syawal behave sangat buat hal sendiri di kala adik tengah tak sihat kan.....


settle je en asbeen terus lumurkan izz dengan daun bunga raya ni..tapi tak lama sebab izz rimas..dah besar kan dier..dah pandai rimas...pukul 10pm aku mandikan sekali lagi sambil kuarkan daun2 yang melekat kat badan tu..lepas tu aku lumur dengan air asam jawa..alhamdulillah makan ubat pon dah settle...

sampai malam tadi..so far tido lena la jugak si izz,...tp merengek jugak bila aku lumur air asam jawa kat badan n kepala...

alhamdulillah pagi ni dah surut demam n panas dier.. 36.8c...alhamdulillah..tp aku tak bawak G taska takut cikgu tak bagi pulok makan ubat..(walaupun depan kiter dier kata bagi kan...)biar la dier rehat secukupnya di bawah pantauan maktok dier..aku lebey percaya n selamat bila izz dengan maktok...

pagi tadi bangun pon terus poo poo...alhamdulillah dari buang angin busuk sangat tu...poo poo jugak akhirnya...alhamdulillah....



p/s : 1st time terasa izz igh fever paling teruk setakat ni


Khamis, 26 Disember 2013

Izz Di Opis Lagi



Pagi ni aku ada teman bermain  sepermainan di opis..main la sgt..bekerja jugak ni..kejap2 je kena main ngan dier...

arini izz tak sihat..aku tak mo la hantar ke taska...maktok dorang ni arini G amik darah kat klinik...dengan nak hantar kuih lagi..aku malam nak minta tolong dier...tak pe la...dah ujung tahun..ramai yang cuti..kena pulok tempat aku terentak hujung dunia tu...so org takkan perasan akan kemunculan si kenit ni..

mmg org tak perasan pon...so senang tak yah masuk surau..BF kat bawah meja...tido pon kat sini..senang...izz demam sejak malam tadi jam 2.45am...3.15am aku mandikan dier..meraung ..tapi nak dier sihat aku kena hati kau keras roy..mmmmm...

so pagi tadi so far dah better dari semalam...ngantok gamaknya...tido tak cukup...arini sampai opis...tido dalam 2 jam..makanya ibu kelaparan sebab izz tido tak bangun lagi..nak makan dengan dier...dah makan ngan dier..dier yg abiskan makanan ibu..ibu redho sajo...agaknya tak sihat...tido balik jam 11.40am sambil berdukung...aku berdiri sambil tangan sebelah kanan menaip...terrer tak jemah...mmmmm..keje kena buat jugakkan..kalo tak..kang ada kata aku bawak anak, tapi tak buat keje..puiiii...jemah keje tau..

opismate aku tgk izz tido menonggeng..dier takut izz cacing..tp aku kata izz mmg suke tido gini..sebab aku pon gitoo..tp bila aku kata 
"egatkan izz berak...rupanya kentut...tp budak demam kalo kentut busukkan dari biasa.."

opismate aku bals...
"yela..demam kan..tp takut cacing sue sebab kentut busuk ni boleh sebab cacing...nnt G klinik cer try tanya..."

aku jadi cuak pulok..mmg last week izz ada check up 17.12.2013 ari selasa aritu...tp aku lupa nak bagi ubat cacing...makanya sabtu 21.12.2013 baru bagi..lupa..korang rasa effect tak kalo bg lambat ...sebab dari syawal mmg aku tak penah missed bagi lambat..ni baru 1st time lambat kasi...



so sekarang dah jam 1 petang..en asbeen kat bawah..tp tangan aku laju lagi menaip untuk entry ni...so jom nak G klinik nak bawak izz..daa kengkawan..maap la tak dapat BW korang...aku settlekan kerja+jaga anak...maap ye..nnt aku terjah korang yee..daaa...

Selasa, 24 Disember 2013

Kerja Bermusim sudah mari


Salam selasa kengkawan..

kekangan kerja..so tak dapat nak BZ korang..terjah korang...tapi tak pe..aku settle je kerja petang ni boleh BW korang dah..almaklum la aku ni kerja bermusim kan...

musim org bertukar keluar masuk..mmg serabut la meja aku ni haa..tak nampak rupa meja...cer kalo tak da keje...alahai kemasnya meja aku ni haa..

ni kes PTD lapor diri balik dari DPA ni..mmm...aku kan buat penempatan dalaman ni..carta pon carik aku..giler glamer aku..org nak tau pegawai ni keje kat dalam ni ke tak..carik aku sajo...zas..zas..zas...egat..sat je...umat manusia dalam 660org dalam opis ni..giler semua aku ingat N duduk unit mana...kui..kui..kui...kui....



p/s : nnt aku terjah korang ye..page dah bukak..comment je idok..ikikikikikikikikikkiki

Isnin, 23 Disember 2013

Syawal Menitiskan Air Mata Di Malam Hari


Malam Tadi settle tidokan izz..N en asbeen settle tidokan syawal..memasing pon tido lena termasuk la ibu N abah ni..alhamulillah lena...

tp biasa la si ibu ni mana la nak tido lena sangat kalo dah ada anak kecik ni kan..kalo anak pon dah besar macam syawal..ok la kan, dah pandai tido sendiri...

sekali tu tetibe aku dengar ada bunyi tangisan kat sebelah aku...aku terfikir dalam tido...
"aku mimpi ke ada org nangis ni..???????????"

sekali aku bukak mata...rupanya syawal manangis...tapi bukan menangis meraung gitoo...menangis gaya tersedu-sedan gitoo...tak tau pasai apa...aku terus bangun N tanya syawal..

"Syawal nape????...nape syawal menangis ni...cuba cakap ngan ibu????????"

sambil aku pelok dier...dier diam je...sedu sedan dier menangis..aku pon tak tau nape...en asbeen pon bangun..aku suruh dier handle izz..sementara aku redakan syawal...macam2 la dok PK kat otak ni..nape ngan syawal...sakit ke...mimpi ke..macam2 aku tak tau...

aku pelok dier...bila aku baringkan dier sambil tido...lama jugak baru tido balik..terus aku cakap ngan dier..
"syawal jgn risau ibu ada...tido nyenyak2 yee...ibu ada pelokkan syawal yee...jgn risau..."

terus dier bangun N pelok N cium aku...adoi syahdu pulok aku rasa..makin risau aku dengan peel syawal ni..aku nak tido pon jadi takut...takut kalo apa2 jadi waktu aku tido...aku pandang je syawal sampai tak tau waktu bila aku terlelap...

alhamdulillah syawal bangun, baik pagi ni...alhamdulillah....

p/s: korang rasa nape yee...

Syawal Yang dah Pandai Mula Beraksi

Selesai sudah majlis Ijab dan kabul anak sedara aku tadi....kami pun berangkat pulang..en asbeen ni jenis tak suke duduk lelama  lepak kan....lagipon tak da yang dier kenai sangat..lagipon en asbeen ni jenis tak reti nak bercakap sangat...so kesian jugak la kat dier kan...ate moh la kiter pulang cik abg...kiter nak ke tempat lain pulok ni....

macam biasa...bila binik dier kaki lens kan...kena pulok binik dier suke abadikan semua captire anak2 dan laki binik ni..so on da way ke kete tu...kami la sedas selfie kan..binik dier ni kan suke selfie ni...

 alah molek si izz senyum...aku tak yah kobar la...mmg pon..en asbeen tu..penat la tu..malas senyum...banyak kali la dok kata..
"abg cepat senyum...1, 2, 3...mmm..."

hampeh..senyum idak..malas la tu...

bila mana si izz mula gelakkan gelagat abg dier kat depan kiterorg ni...en asbeen pon kata..
"syg..awak tgk syawal..dier egat awak amik gamba dier..."

aku pon terus la panggil dier N nak snap gamba dier..
alahai jauh pulok anak ibu ni...seronok dier..dah mula pandai posing..ikut mood jugak tu..seronok main ngan adam tak hengat donia..menjerit sana sini dengan adam je...

tgk tu mengangkang bagai..adoi wahai anak..suke ibu tau...
melompat2 dier bila ibu seronok gelakkan dier..


alamak bersalji pulok kat malaysia ni..udah jgn tipu suraya...tu semua dari HP kamoo kan..kikikiki...aku pon tak tau mana datang sajli ni..kikikikiki....




seronok ibu tgk kamoo ni syawal uiiitt...bukan main happy dier kan...


bila ibu minta abah n izz sekali gedixs depan kamera macam syawal..sekali syawal pulok spoilt...syawal gelak lebey dari bergamba...



 aku suke gamba ni..bukan sebab aku di depan N lebey nampak aku je..tp aku suke sebab gambar ni nampak cun...dengan aku kat depan..elok pulok anak beranak tu kat belakang siap peace n senyum..nak pulok haa senyum en asbeen ni...tampa karang..kikiikikkik...

aku suke pic ni macam unik la...


seronok yee syawal..ibu pon suke bila tgk syawal suke tau..

masuk je kete..aku pon cakap la ngan en asbeen jadi ke nak tgk dinosour...dier pon ok...sekali aku pandang syawal kat belakang..udah selamat mengeroh..kikikikikik..penat la tu..terus aku cakap kat en asbeen...

"tak jadi la bang..syawal udah selamat..."

pukul 8pm baru syawal bangun..elok la tu..adik dier..4.30pm baru tido..sampai pukul 7pm..sama ngan abah dier..ibu dier jugak tido tak lena..banyak kerjaan menunggu....


p/s: walaupun tak kemana...ini sudah cukup menggembirakan kami sekeluarga bila melihat mereka tersenyum gembira...insyallah minggu ni kiter tgk ada tak dinosour atas pokok ye syawal..

Selamat Pengantin Baru Zetty


Ahad semalam aku ada attend majlis nikah anak sedara aku..dah lama dorang bertunang...dah 2 tahun..alhamdulillah semalam selamat di ijab dan kabulkan..alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar...amiinnnnn...

ni anak sedara aku lain mak...kire mama pengantin ni kakak aku mak...tp lain mak...paham tak..paham je la...

aku penah la duduk ngan akak aku ni...mmg seronok ngan dorang ni..jenis suke hangout sesama..alhamdulillah anak sedara aku ni zetty pon baik ngan aku..dorang panggil aku cik ya..singkatan dari nama aku suraya...kiikikkiik..yang untung akak aku si NIGINA tu la...di panggil cik adik..sebab dier kan ada kembaq...dier adik..paggil la adik..sampai anak sedara pon semua panggil cik adik...untung la...


 selamat nikah dengan dua kali lafaz..alhamdulillah..geng ngan en asbeen ni..kikikiki...

nampak izz dengan skin colour dier...
sebab dier hangat,...untung la....


tak banyak gamba ngan pengantin pon ..al maklum la paham pengantin BZ kan..aku pon penah jadi pengantin kan....


kepada zetty...selamat melayari bahtera kehidupan yang baru...hadapi dengan tenang yee...cik ya datang wedding tu nanti , tapi datang ngan cik adik je...sebab cik akob BZ dengan OT keje...ok....

XTVT di hujung minggu

Ni citer sabtu lepas..kononnya lepas en asbeen balik je dari OT petang tu nak G tgk dinosour....si syawal dah sebok cakap dinosour atas pokok kan...so bila memasing dah standby nak siap2...bahagi dua kerja pada en asbeen...en asbeen uruskan anak2...aku settlekan bahagian tumah..sebab rumah tak serupa rumah...udah raya tongkang pecah..malas aku nak layan..dengan dapur selerak mak aku BZ dengan org order kuih..mana tak terlayan nak kemas dapur...so nak tak nak aku kena kana bagi pihak mak aku kan..malam tu dah BZ nak buat kuih 100 bijik karipap denngan bertalam2 kuih kan...dengan rumah serupa tangkang tu..mana taknya kalo setakat syawal N izz main tak selerak mana...tp kalo adam n rania datang...syawal mula nak memunggah semua barang ajak si adam sekali..ikut la si adam tu kan...aku tau dah kalo umah aku selerak mesti kerja syawal ajak adam memunggah..malas layan..korang main la sampai lebam...dah penat main baru ibu ni settle kemas...

elok tu tak lama en asbeen kata adik dier call...ajak main bowling...aku pon 
apa lagi cargas saja la....terus cakap ngan en asbeen posypone la G esok tgk dinosour...en asbeen pon ok la sebab dier tau binik dier mmg suke main bowling N dier pon tau yang dier kena jaga anak sabtu ni sebab binik dier ada tournement kan...

aku egat main 1 game je..sekali terlajak duduk sampai 3 game..nasib baik jugak anak2 memasing behave je..si izz tu gaya dah macam nak masuk dalam lane..asik berlarik nak masuk dalam lane je...si syawal pon behave tau...suke ngan syawal aritu..sepanjang hampir 3 jam tu...syawal keluar tanpa pampres...N alhamdulillah, 5.30pm, 6.30pm n last 7.30pm dier G toilet elok je...sekali bila tukar CD adik dier..dier nampak pulok pampres dier yg mak pak dier spare terus nak minta pakai pampres..adoi..tp ok la B4 pakai pampres tu dier kucil dolu baru pakai...

tetibe syawal nak jugak baling...ibu dier pon ngah practice...mmmm..kasi turn abah la...ibu nak tgk score ibu la sayang...

bila turn en asbeen...en asbeen kasi si syawal..kali pertama n kedua masuk longkang..seklai lagi...slow je bola tu lalu..sekali ke 9 pin daa..terrer..kiikikkikiikki
ada gaya ni syawal di celahan abah..belajar main kan...suke dier...lepas minta main lagi..sekali seronok main, pastu dier tunggu bola dier baling datang..sekali bola tu datang..tak menyempat nak amik..macam ringan sekali bola tu lalu atas tangan dier..muka stand by nak nangis..sekali tgk ibu gelak..tak jadi..pastu diam seribu bahasa..ibu ajak main..tak mo..kikikikkikiki..merajuk la tu....



insyallah nanti kiter main lagi tau syawal..TQ kat pak njang syawal sebab belanja 3 game...seronok ibu syawal n izz main kan....