Yang DiSaYAngi

Jumaat, 3 Januari 2014

Syawal 3tahun 10bulan (4tahun 3/2014)

Arini nak citer pasai syawal...rasa lama pulok tak bercerita pasai si syawal ni tau...
makin lama makin besar...makin banyak la kerenah dier yg buat ibu N abah dier hijau tau....

kikikikiki....tp suke la tgk perkembangan anak2 yang mula nak membesar ni kan...
so far tahun ni syawal dah nak masuk 4 tahun...tp syawal dah nak kena tukar kelas 4 tahun dah...
sebab cikgu dier akan tukarkan ikut tahun kan..ok la tu...

so far nampak perkembangan syawal sejak2 dier di taska situ..alhamdulillah so far aku dengan cikgu2 dier pon mmg baik...senang nak berurusan dengan cikgu2n penyelia kat situ..semua friendly..alhamdulillah..sujud syukur aku tgk setiap perkembangan syawal setiap masa....


syawal yang mula banyak akal..ada je dier nak bercakap...tp ikut bahasa dier la...ikut kamoo la syawal, janji kamoo nak bercakap..syawal sejak2 kat taska ni...pagi datang unch card ngan ibu dier..petang aku amik 4.50pm..so sempat la dier kat opis ibu dier ni kejap kan...asik la dengan suara dier je sekarang ni....

ada je dier nak bercakap..bila org panggil nama dier...dier akan "say YES" kat org yg panggil dier....

dah pandai sekarang nak buat peace...tp tak pandai...lagi..tak cuba selagi boleh syawal..yang best...aku tak ajar dier..mana dier belajar aku tak tau....setiap kali aku nak snap gamba dier...dier mesti akan kata..
"say cheese"...adoi wahai anak mano kamoo belajar ni..tu gaya jemah ok....

semalam aku bayar yuran untuk buku n baju uniform syawal...
sekali depan cikgu aku kata la kat syawal..
"syawal, mulai esok kamoo kena pakai tau baju ni tetiap pagi..ok..."

dier boleh bantai kata
"no..nope..."


alamak....cikgu dier dah bantai gelak tgk dier cakap no...sambil geleng kepala...
semalam baru dier masuk kelas baru,....dier tak mo masuk kelas baru...tp so far tengahari tu opismate aku buat pemantauan kat taska..sebab dier jaga taska untuk satu KPM..kena la buat pemantauan...

sekali dier balik dari pemantauan...opismate aku cakap kat aku..
" aku nampak anak ko tadi..ko kata dier merengek takmo masuk kelas kan...sekali tadi aku tgk...adoi bukan main lagi...dier melompat2...main2 tak hengat tu..siap main2 kete lagi...tak hengat tu main..."


alhamdulillah hela nafas lega tgk si syawal ni...

punya la tak sabar nak pakai...tak sabar nak tunggu esok sanggup balik dari taska tu dier pakai terus..adoi...td sebok la dok kat ano..no..no...kan....

say cheese again...

pagi tadi kat umah bergado ngan ibu tak mo pakai baju uniform ni pulok..macam2 hal la awak ni syawal...
last beralah gak demi ibu...dier pakai jugak...

pastu dah pakai semangat la pulok tunjuk kat maktok dier, dier pon ada uniform kan/...
hati mood berbunga baik kot arini...

siap pakai topi G sekolah,..sampai sekolah ibu dier minta topi..tak di baginya...jgn hilang sudah la petang ni balik yee syawal..


tgk dier mengendap en boss...


say cheese again...
tu je la yang dier suke sebut sekarang...


alhamdulillah syawal dah semakin petah berkata0kata N paham setiap apa yang di lakukan salah atau tidak...baik atau tidak baik..alhamdulillah..

so far dalam masa sebulan dua ni...
syawal dah ok  bab potty training,...

* tido dah tak pakai pampres
* dah pandai nak minta buang air kecik dekat ibu n abah...so far maktok pon dah ok dah..
* keluar umah pon sekarang dah ok..dah pandai kawal nak buang air kecik ke tak kan...
* setiap sejam ibu atau abah akan bawak syawal ke toilet..tak kire la kami di luar rumah atau dalam rumah..
* bangun pagi pon dah pandai terus buang air
* dah selesa tanpa pampres...dah tak menjerit carik pampres...suke pakai suar tecik dinosour dier tu...

so far alhamdulillah semua ok...tp hanya poo pooo je belum boleh lagi...sekarang peel dier...ada ke nak poo poo dalam suar tecik dier..bila abah suruh masuk toilet...takmo pulok...bila abah suruh poo poo dalam pamres tak mo ak...meraung mcm kena pukul..dah selesa tanpa pampres agaknya...

macam mana la nak buat ni kan...
budak yang banyak peel...



Selaamt Bersara Kak Sulawati

Ni cerita selasa lepas..31.12.2013 tahun lepas...

opis aku ada buat majlis untuk ada seorang akak ni akan bersara mulai 01.01.2014 ni...

jom jamu mata tgk gamba2 aku...
 makanan versi pot luck...
banyakkan...aku bawak kole kacang je..minta mak aku buatkan...aku tak leh la buat pape..pening, dengan anak tak sihat kan...


 siap minta cuci sendiri..kakakkaka...
boleh pulok gitoo kan..tak pe la...sila ada kerajinan sedikit yaa...

majlis start jam 12.00pm...
sessi berucap bagai..




ni jugak sempena ada pegawai yang akan bertukar keluar dari BPSM..selamat bertukar ye...dan selamat bekerja di tempat baru...

sham ni akan bertukar ke BTP...bukit kiara...


ni la yang akan di raikan...
kak sulawati...

dier berasara atas apa ye...nnt aku citer...

so jom makan..macam biasa...jom tgk makanan aku...
macam biasa..banyak dari biasa...

 ni 1st round

 tara...2nd round....

banyakkan...mmg banyak...yummy..sedap weii..kena pulok ngan sambal belacan n tempoyak...pergghhh terbaik....

petang tu aku nak balik..aku minta syawal salam kak sulawati ni..saja kan..sebab memasing nak amik gamba dengan dier..dier  takmo..katanya tak perlu..adoi....

sekali bila aku minta syawal salam dengan dier..aku terus la cakap...
"kak sue...saya nak salam ni..minta maaf segala salah silap tau..."

dier pon ok.. la..terus aku minta nak selfie ngan dier..akhirnya aku sorang je dapat bergamba dengan dier...
tara...siap aku kata..kak sue senyum sikit....
masam jee...

terus senyum ko..mmm...

kan..baguih..kikikikkiki...aku suke cakap kat kak sue ni..

"kak sue lepas ni kalo jumpe saya senyum tau...penat tau saya senyum, akak tak senyum balik kat saya.."

dier pon ok..ok je la...

kak sulawati ni di bersarakan atas sebab kesihatan...sayu pulok aku rasa..dier nak keje lagi..abis dah dier tak boleh keje...dier ni sakit...scizofenia...tau kan sakit pe tu kan...mental...

tapi so far dier ok..tak kaco org...ok dier..dier ngan aku ok...bila aku tgk workstation dier...sayu pulok rasa tgk haa...adoiii buat aku touching lagi bila dier kata...

"saya ingin meneruskan kehidupan saya di putrajaya,,,"

adoiiiii kak sue kamoo buat jemah touching ok...

Tournement Bowling MPKB Zon J, Putrajaya

Salam Jumaat kengkawan...

pagi ni rasa lemau sikit sebab hati ni kerisauan sebab hantar izz kat taska baru ..sama taska dengan abg dier...tak tau macam mana dier...

so nnt la story...

ni nak citer pasai ahad lepas sebelom bawak izz G emergency hosp putrajaya..

mmg sebelom tu mak ada call aku kat opis dier tanya aku nak join tak tournement ni..aku pon terus ok la...sekali baru aku egat yang aku ada tournement lain untuk bowling anjuran KESKEP, BPSM, opis aku ni...tetibe cancel...ok la kan...so boleh la tumpu sepenuhnya kan...elok lak tak yah bayar kan...ok la tu , main teruk pon ok la tak rugi kan...ni anjuran komuniti kan...

tp bila izz tak sihat ni...aku terus la jadi lemah , sebab anak tak sihat kan..dengan badan pon letih lesu jaga anak...tp di sebabkan aku dah janji ngan mak n akak aku...aku pon join jugak la..TQ sesangat kat en asbeen sebab sudi jagakan anak2 untuk jemah ni yee...


 sampai je ARL POWER BOWLING, alamanda putrajaya pukul 8.40am...egat dah nak start..aku ngan akak aku ADAMNIGINA tu lambat...rupanya tak start lagi...sekali sampai rupanya baru aku tau yang ada 4 game aku kena main pagi tu..telan air liur jap...dok PK nak balik cepat je sebab nak bawak izz kan g hosp...


 sampai2 je mak aku suruh makan dolu, dorang ada sediakan makanan...ok la tu...aku pon lapar..makan dolu+gosip ngan akak aku...mmmmm...

sekali tgk group...egatkan mak geng ngan kami...rupanya tak..adoi....geng ngan org lain..so tinggal aku n akak aku la 1 geng...

 ambil gamba dolu...sempat kan...org sebok amik kasut...3 beranak ni sebok nak berselfie kat sini kan...


ni la group aku...1 group 5 org....

akak yg hujung tu...yg pakai spek tudung merah tu, kak putri ni mmg terrer baling..ok gak group ngan dier...
so far aku n akak aku pon tak kurang hebat kan...kan adik...kui..kui..kui...


 i like this yellow bottom by uniqlo...

bila dah start tu...nama aku nombor 4...so sempat la aku snap2 gamba mak aku tengah buat balingan..
muka pro tau robiah ni...


ehhh bukan main lembut lagi lbaling tau..kakakak...

akak aku selaloo la kata yang aku kalo baling bola mmg laju...entah aku selesa kot...gitoo...

 tiba waktu si NIGINA beraksi..gamba aku tarak..sebab aku sebok je dok amik gamba org..mmmm...

sebenarnya hati ni kat umah dok mengenangkan anak...main pon mmg ke laut abis..bila game yang ke-3...
 ko tgk..gaya dier la yang havoc kata ko...

 kire dier penyumbang terbesar jugak la dalam group ni kan...
mana taknya die sebok la dok tgk group sebelah kami tu...gaya pro tu..siap bawak bola sendiri kan...kiterorg mmg ingat akan kalah dengan dorang kan...

tp akak aku kata, "takpe....boleh..kiter lawan dier..."

ni la markah kami...
 1st GAme...
nampak nama aku..SS - 97point..sikit kan..mood ke laut...

 2nd game - SS - 85...pon ke laut lagi...


 3 game (tak sempat amik gamba...) pon sikit - SS - 76point..

ni last game - SS  - 135ponit..paling tinggi..nak cepat abis..


abis je terus aku jalan kaki balik umah..sekali mak aku balik, bawak hamper..aku egat dier menang...rupanya group aku johan keseluruhan...kikikiki...tak sangka je..egatkan group sebelah tu yg menang kan...

sebab nampak dorang terrer kan...tak sangka kan...kikikiki..alhamdulillah rezeki aku tu...

p/s : pening pulok kepala ni..egat kat izz kot



Khamis, 2 Januari 2014

Izz pertama kali Tonsil


ni cerita sabtu lepas...

kan aku ada bagitau yang izz demam lepas balik dari kenduri umah anak sedara aku tu kan..so ari khamis dier datang opis..aku jaga jap sementara G klinik petang tu....jumaat maktok demo ni jaga..alhamdulillah mak ada offer diri nak jaga si izz yang tak sihat ni..so far duduk ngan maktok jumaat tu, senang maktok kata...demam pon dah kebah..alhamdulillah..lega hati seorang ibu ni kan....

sekali sabtu pagi tu en asbeen ajak la kami jalan2 putrajaya je pon..pepehal makan kat mc'd dolu B4 tgk dinosour atas pokok..bak kata syawal kan...

settle je..kami on da way nak balik tu...sekali en asbeen nak carik toilet...sementara menunggu en asbeen kat toilet..kami pon menunggu la kat luar..sekali tu terasa nak pandang izz..sebab izz bercarrier ngan aku kan...sekali tgk...
ya allah..takutnya aku tgk hidung berdarah ni..kecut perut kejap..seingat aku zaman syawal demam sakit jatuh bangun pon belom penah berdarah hidung..berdarah mulut penah la..main lasak sangat, sampai jatuh kan...ni tetibe..mana tak cuak waa bai...

terus aku melaung kat depan pintu toilet laki tu panggil en asbeen minta cucikan hidung izz ni, sebab kat aku tak da langsung kain untuk di lap..en asbeen bawaknya sampai masuk toilet..adoiiii...terkujat la kejap en asbeen tgk anak dier gitoo kan...

aku mulala PK macam2 kan...
terus zasss ingatan aku laju pada alisha anak si eima

aku terus ajak en asbeen G klinik kesihatan kalo klinik bukak..kalo tak bukak, terus je G emergency , hospital sini kan

sampai je kat klnik jam 11.45am, alhamdulillah klnik masih bukak n masih menerima patient...alhamdulillah elok ulok si syawal tido...mmmm...sedang elok jugak aku bawak stroller untuk izz, konon2 kot nak tido..alih2 abg dier yg selamat beradu...aku minta en asbeen bawakkan izz settle apa yg patut kat klinik sementara aku tunggu kat klinik...sekali tu aku rasa macam lama, aku terus la angkat syawal masuk dalam stroller N kunci kete semua terus G kat en asbeen kat klinik tu...

alhamdulillah tak lama, lepas tu jumpe doc, N doc kata sinus izz mengembang N pecah, bila demam, mmg sinus  hidung kiter akan mula mengembang, n bila suhu badan kiter makin panas, makin mengembang sinus tu..dan boleh membuatkan sinus tu pecah N keluarkan darah..kire panas dalam la ni..

so doc pon kata obvius ngan keadaan ni dolu...kalo berdarah lagi..terus G hospital check darah palete dier kan..kalo2 ada something..alhamdulillah sekali tu je jadi..kes hidung berdarah...

kat rumah sambil menjaga izz kat dalam bilik, sambil tgk hindustan...chakde'india..best citer ni..

mmg selama aku jaga izz..mmg makan minum aku mmg ke laut...sungguh kelaut...mmg 100%  pandangan N pemerhatian sepenuhnya pada izz..mandi pon kelaut sungguh..izz tak mo kelibat aku langsung hilangdari pandangan dier..walaupun dier tutup mata tido..dier boleh rasa aku tak da...so nak tak nak aku jaga la...lap2 badan dier..tepuk2 dier..segalanya...


alhamdulillah suhu dier dah turun hasil aku menjaga izz tanpa henti selama 3 jam citer hindustan tu beraksi...

tapi tak lama...lepas tu naik balik..sampai 40.26..naik lagi untuk kali kedua...suhu 40c tu..adoiii takutnya aku tgk...sampai ke malam mmg tak da la aku memasak...mmg en asbeen je yang settlekan syawal dari A-Z..TQ en asbeen..TQ syawal sebab behave selama adik tak sihat...rajin la si syawal berbisik tanya nape adik...lepas tu cakap..adik tido..mmmm...tak da geng la tu nak kaco kan...

aku amik keputusan nak G emergency...aku rasa izz kena dapatkan antibiotik jugak...

kami ke emergency petang ahad tu, sebab pagi tu aku ada tournement bowling..nnt aku citer part lain pulok...

sampai je..alhamdulillah..semua smooth je...tak lama tunggu...jumpe doc kejap..ok la..jumpe je doc...siap double confirm perlu ke amik darah sebagainya..doc kata tak perlu..so far izz mmg tonsil bengkak..merah..doc nampak...so doc pon bg PCM, antobiotik, n consume ubat batuk..
bubyer hospital./.

selama izz kat hospital tu...elok pulok haa mood dier...panas pon takda..siap gelak2, tegor2 org...

tgk gamba dalam kete tu...


ari isnin aku EL...untuk izz...

nampak ok..tp dier banyak kali cerry berry..so aku rasa tu semua nak buang toksin dalam badan dier N buang panas la kan...

dah ok dah...

nyenyak tido kan..

buat peel nak tgk hi5 semata2...

taska lama mmg tak pegi langsung...mmmm..last kat taska tu selesa lepas..24.12.2013...bantal, selimut n kain batik untuk izz semua kat taska lagi..mak aku tak pe la..tak yah amik..halalkan...

arini patut izz masuk taska baru...sama taska ngan syawal...tp mak offer diri nak jaga izz satu hari lagi..tunggu esok baru hantar sebab izz ada perangai tak mo minum susu guna botol, minum air guna botol pon takmo...padahal makan minum semua dah ok dah...mmmm...adoiii 

rasamya tonsil dier ok dah kot..sebab so far izz ok bila makan aiskrim vanilla tu...

kengkawan bantu jemah, macam mana nak bagi izz minum guna botol balik...kesian ni kat cikgu2 nak layan kerenah dier tak mo minum susu ni..maktok dier kata kalo lapar sangat dier minum jugak...jumaat lepas maktok dier buat susu guna cawan..minum, tp lambat..tunggu dier betoi2 lapar...


p/s : lega bila tgk anak2 dah boleh senyum kembali

Majlis Sanding My Nephew, Zetty - 25.12.2013

Salam isnin kengkawan..pagi ni baru update blog..rasa la semangat sikit, better dari sebelom ni kan...

pagi ni nak bercerita pasai anak sedara punyer majlis sanding..

ari rabu bersamaan dengan hari krismas, 25.12.2013
majlis sanding diadakan di IYC (international youth cente), jalan yaacob latiff, cheras...

so far tengahari tu aku G ngan akak aku ADAMNIGINA FAMILY'S ..naik 1 kete je..sebab en asbeen tak m G...dier OT aritu...so aku pon angkut la "handbag bergerak" aku aritu..akak aku egat aku bawak salah sowang..mana boleh tinggal salah sowang..dah tak da sape kat umah..mak aku pon on da way dari cheras G kenduri org lain...baru dier attend kenduri cucu dier ni...

so sampai situ mmg kelam kabut abis la aku tghari tu..dengan time tido syawal bagai...dah tu dier pulok jenis lambat panas sama paklang dier ni..laki akak aku....so semua anak2 mmg melekat bagai magnet dengan aku...adam ajak syawal main pon..asik la syawal duduk belakang aku je..dengan si adik izz pon buat hall nak melekat jugak..ngan akak aku pon tak mo..nampak aku melalak...adoii stress jemah tau..macam mana la tgk ibu2 yang sowang2 bawak anak reramai..slamber ok je..rilex kan..

mmg aritu aku makan 2 sudu je..anak2 pon tak makan sangat...
nak balik awal tak boleh...mmg kena tunggu akak aku atau mak aku je. la...

elok mak aku sampai...reda la sikit kekelamkabutan aku tu kan...

 sempat bergamba dengan budak yang anti camera ni...

haa ni la adik beradik aku yg lain mak tu...
sebelah kiri ni akak aku..kak nana, sebelah dier..kak edar, sebelah die, anak n cucu dier...
yang lelaki ni la...abah aku...amir hussain...aku ada ikut muka abah tak...sebelah abah tu...akak aku..kak nonoi...dier la jaga akak aku..adamnigina tu..kalo korang perasan muka dorang sama tau...yang kak nana tu dolu jaga akak aku kat penang waktu kecik..tu yg akak aku tu ikut muka dier banyak...

haa..nampak tak...yang sebelah aku tu..adik laki aku..aku ada ikut muka akak aku yang mana yee..ada lagi ni...yang tak bergamba sekali..


yang free hair tu..adik aku lain mak...safra aina...sama tak muka kami..


 tu la mak aku...aku panggil dier mak teh...

 opss...selfie sama abah n akak aku...


 haa ni la akak aku..a.k.a tuan tanah untuk wedding ni..anak dier yg kawen...
ni kak uji...


 ni pulok anak2 sedara aku..adik beradik vogue memasing ni..\
sebelah aku tu ange(abg ipar aku kata ange ikut muka aku), yg tgh tu sebaya aku...oshin, sebelah dier adik dier gak...baby...

memasing vogue tau deme2 ni..

rasa tenggelam pulok aku ngan dorang ni...
tp aku tak lama kat situ...aku masuk surau jaga anak2 dalam surau..lepas tu aku balik ngan akak n mak aku...

sampai je umah...mak aku nak pakai shawl aku..ada dinner katanya..
tara...bukan main lagi..vogue ko..dengan beg juruletih ni..bak kata nana n falsya ni..kakkakaka...


p/s : gamba dengan pengantin tiada..pengantin BZ