Yang DiSaYAngi

Isnin, 27 Januari 2014

Berkampong di Wad Pediatrik Hospital Putrajaya - Izz Dani Aqlan ROTAVIRUS - Part 3

Salam Isnin kengkawan..
mesti memasing semangat nak datang keje pepagi ni kan...

aku merelakan diri jugak nak datang keje..sebab khamis tu aku dah sebok dengan urusan izz tak sihat...datang opis pon kejap2...lepas tu jumaat aku tak datang sebab izz admit ward...so semalam baru discharge...so pepagi ni aku agak lemau, sakit badan, semua ada...ye la badan agak penat N fizikal mental tengah struggle dengan izz dani aqlan...mmg gini la jadinya..

so pepagi ni nak jugak up citer pasai izz ni...

setelah hampir 3 hari izz dan aku berkampong di wad pediatrik, hospital Putrajaya akibat izz muntah2 N cirit birit...

akhirnya waktu doc datang check izz pagi sabtu tu, baru aku tau yang izz rotavirus...

APA ITU ROTAVIRUS..

Rotavirus is a virus that infects the bowels. Rotavirus is the most common cause of severe diarrhea among infants and children throughout the world and causes the death of about 500,000 children worldwide annually. The name rotavirus comes from the characteristic wheel-like appearance of the virus when viewed by electron microscopy (the name rotavirus is derived from the Latin rota, meaning "wheel").
Since 2006, vaccination has been available for rotavirus infection. Prior to the availability of a vaccine, almost all children became infected with rotavirus by their third birthday. Repeat infections with different viral strains are possible, and most children had several episodes of rotavirus infection in the first years of life. After several infections with different strains of the virus, children acquire immunity to rotavirus. Babies and toddlers between the ages of 6 and 24 months are at greatest risk for developing severe disease from rotavirus infection. Adults sometimes become infected, but the resulting illness is usually mild.
Each year in the U.S., prior to the development of the rotavirus vaccine, rotavirus infection resulted in the hospitalization of an estimated 55,000 children, 200,000 emergency-room visits, and approximately 500,000 visits to doctor's offices. Worldwide, rotavirus infection is still a significant cause of death in infants and children. Rotavirus affects populations in all socioeconomic groups and is equally prevalent in industrialized and developing countries, so differences in sanitation practices or water supply are not likely to affect the incidence of the infection.
In the U.S., rotavirus infections usually peak in the fall months in the Southwest and spread to the Northeast by spring, so infections are most common during the winter months from November to May. However, infection with rotavirus can occur anytime of the year.
sumber by SINI
mungkin macam ni la keadaan dalaman izz waktu ni


so far izz muntah sampai 22X sampai jam 3am sampai hari khamis tu...hari jumaat dier mula diarrhea pulok..mula2 nampak la najis dier kaler cekelat kan..lepas tu kali ke-2 sampai kali ke-6 terus aku jadi cuak, makin cuak sebab langsung najis izz tu tak da kaler...langsung kalo tengok kat pampres dier tu..adoii makin cuak aku...lepas tu doc suruh amik sample najis izz untuk tgk result dalam badan izz..

sebelom tu dah amik darah kat emergency N aku pon tanya doc N doc kata result tu, darah izz boleh nampak kering kat situ, nampak pekat sangat darah dier...dah dari najis tu la dorang boleh detct yang izz rotavirus...jam 5.00am hari sabtu tu amik lagi darah untuk kali ke-3...aku pon mula bertanya..nasib kamoo la izz dapat ibu yang kuat bertanya...agaknya doc pon penat nak bercerita kot kat aku...tak, aku perlu tahu setiap inci perkembangan anak aku ni...aku tanya nape perlu amik darah lagi...doc kata..
"kiter perlu amik darah lagi, sebab yang sebelom ni, darah dier hanya mempunyai bacaan sebanyak 2.8, sepatutnya normal bagi BB, bacaan dier mesti 3.5 keatas..lagipon blood test sebelom ni still rendah...gula dan garam dalam badan(mineral) banyak hilang...so kena back up balik, so kena amik lagi..

selama izz kat hospital 3 hari, dah 3botol air drip izz dah guna untuk masuk dalam badan...botol yang terakhir tu dorang taruk 1gram garam...sambil tu dorang bagi izz minum air garam..tp bukan air garam ORS tu...tp ni air garam yang masin sangat..korang bayang la macam mana kan...
org yang dah boleh mula nak senyum kan...
alhamdulillah..hari kedua minum takmo, sekali je..makan mau...

hari ketiga makan tak mo, minum banyak mau....

masuk hari keempat alhamdulillah..sama banyak..makan banyak, minum banyak...


budak yang pantang sangat2 nampak org datang selak langsir wad dier..mula dier nak meraung kan..tak kire org anta makanan ke, doc ke, nurse ke, mak pak patient kat sebelah ke...meraung sajo...melekat tak yah kata..mmg dier pelekat yang terhebat di masa kini...

sebok la minta bukak jarum tu..mana boleh adik uiitttt....

hari kedua dier kat hospital, izz demam pulok..tp tak teruk...suhu pon antara 37c - 38.5c....aku tgk makin lam, makin tak surut, last2 tanya ngan doc boleh dapatkan antibiotik..last2 doc bagi jugak..tp ada side effect kat najis nnt, cerry berry balik...ok la...temp izz tu tak mo surut sebab tekak izz sedang membengkak n merah...so dorang bg PCM tak jalan...tu yang aku minta antibiotik tu...kalo aku tak minta, tak da la di beri kot...


so far izz makin lama makin kurang cerry berry dier sejak hari ketiga tu..tp perut still kembung...

lepas tu hari ahad, hari keempat...doc datang check N  tanya akan perkembangam izz selama di hospital..aku kata la..
"so far dier ok, nampak aktif n kuat dari sebelom ni, sebab saya kata dier kuat, sebab bila bagi ubat, dier sangat kuat2 melawan...kalo tidak sebelom ni, lembik je, so far, makan minum pon dah stabil(doc waktu tu, tgh tgk izztgh syiok makan n minum sambil tgk hi 5)...diarrhea dier pon dah tak kerap..jarak antara satu masa ke satu masa agak panjang..mala tadi hanya 3X..tp bentuk najis tu bukan air lagi..dah nampak foam...ok la...."



muka seorang ibu yang penat..tp itu la IBU kan...biar la sakit badan, janji anak selesa N sihat...

malam tu izz lena tido, sebab diarrhea pon tak kerap dah..lena tido...


so far doc pon puas hati dengan perkembangan izz, N aku pon tanya result izz yang kali keempat amik pagi semalam jam 6.30am....so doc kata bacaan blood test izz normal..dah naik ke 4 dari 2.8..alhamdulillah...
doc pon berentikan drip izz, terus la mulut ni kuat bertanya...

"doc..so far doc tgk perkembangan dier dah ok..(sambil doc angguk2..)...so bila agaknya boleh discharge..sebab saya bertanya...kalo boleh saya nak setting time ngan en asbeen saya, sebab tak da sape nak jaga anak saya yang sorang lagi kat umah kan..."

terus doc kata tunggu dolu..kalo so far ok sampai tengahari tu...so boleh la kuar petang tu...tak lama lepas tu jam 9.30am, doc datang N kata boleh kuar..alhamdulillah...

so far hari ni izz kat umah maktok dier jaga sampai rabu ni, lepas tu khamis aku cuti, balik KG en asbeen sampai 3hb nnt...lepas cuti CNY dan Wilayah ni baru izz masuk taska balik...nnt izz masuk taska balik, aku kena bagitau apa yang berlaku pada izz tu...

p/s : alhamdulillah allah tu maha besar, maha pengasih dan penyayang...dia mendengar semua ritihan aku sebagai seorang yang bergelar ibu...biar org kata ini hanya ujian kecil darimu ya allah..tp pada aku, setiap dugaan dan ujian yang datang pada aku...itu ada la ujian yang besar dari engkau ya allah untuk aku tempuh...terima kasih ya allah kerana mendengar setiap doa dan rintihan hati hambamu ini...dan memakbulkannya..

9 ulasan:

Cik Jue berkata...

betullah jue cakap izz kena rotavirus...
hati2 sue..jangan jangkit kat syawal pulak ye..sbb rotavirus biasa berjangkit...
akhirnya ALLAH kembalikan senyuman kat budak kecik comel nie...alhamdulilah

Nurzakiah Hanum berkata...

take care

Zura@Iwan berkata...

alhamdulillah..
izz dh discharged
ko duk 3hari je ye?
ak dl irfan kena 4hari 3mlm rasanya..
kn nk kena claim insurance..huhu
izz sng mkn obat tk?
irfan ssh gk, masa duk wad..dia tgk je misi mai..mula la nanges..huhu
sedih kan kita tgk anak2 kita..

Falsya berkata...

Alahai sian jemah..lega sgt hati tgk izz dh senyum..take care jemah..izz pun..cpt2 baik ye dak sweet..risau aunty sya..

msredcheesecake berkata...

setiap ujian Allah kalau kita hadapi dgn sabar pasti ada gnajaran...

semuga izz cepat sihat sepenuhnya... ibu sabar yea..

Fiza Rahman berkata...

Betul tekaan ku yer sue. Agak bahaya juga rotavirus ni. Boleh berjangkit.

ALhamdulillah...izz dah sembuh.

Nad MamaZN berkata...

Alhamdulillah sue.
Take care k!
Sue pun kena jaga kesihatan gak

dalila berkata...

Alhamdulillah..
kuatnya sahabat aku sorng ni..
moga ko makin kuat..kita sama2 makin kuat..
aku pun xleh nak bayang kalau aku kat tempat ko..sedih sgt tgk izz..sian izz..
kite ni pun klu cucuk jarum pun sakit tambah la tgn bdk yg halus tu..sedih tgk..

IntaNBerliaN berkata...

tgk gmbr izz yg sue share kt fb ms kt hospital sayu sangat... xsaggup tgk ank yg aktif hnya terbaring camtu kan... alhamdulillah skrg dh ok