Yang DiSaYAngi

Khamis, 2 Januari 2014

Izz pertama kali Tonsil


ni cerita sabtu lepas...

kan aku ada bagitau yang izz demam lepas balik dari kenduri umah anak sedara aku tu kan..so ari khamis dier datang opis..aku jaga jap sementara G klinik petang tu....jumaat maktok demo ni jaga..alhamdulillah mak ada offer diri nak jaga si izz yang tak sihat ni..so far duduk ngan maktok jumaat tu, senang maktok kata...demam pon dah kebah..alhamdulillah..lega hati seorang ibu ni kan....

sekali sabtu pagi tu en asbeen ajak la kami jalan2 putrajaya je pon..pepehal makan kat mc'd dolu B4 tgk dinosour atas pokok..bak kata syawal kan...

settle je..kami on da way nak balik tu...sekali en asbeen nak carik toilet...sementara menunggu en asbeen kat toilet..kami pon menunggu la kat luar..sekali tu terasa nak pandang izz..sebab izz bercarrier ngan aku kan...sekali tgk...
ya allah..takutnya aku tgk hidung berdarah ni..kecut perut kejap..seingat aku zaman syawal demam sakit jatuh bangun pon belom penah berdarah hidung..berdarah mulut penah la..main lasak sangat, sampai jatuh kan...ni tetibe..mana tak cuak waa bai...

terus aku melaung kat depan pintu toilet laki tu panggil en asbeen minta cucikan hidung izz ni, sebab kat aku tak da langsung kain untuk di lap..en asbeen bawaknya sampai masuk toilet..adoiiii...terkujat la kejap en asbeen tgk anak dier gitoo kan...

aku mulala PK macam2 kan...
terus zasss ingatan aku laju pada alisha anak si eima

aku terus ajak en asbeen G klinik kesihatan kalo klinik bukak..kalo tak bukak, terus je G emergency , hospital sini kan

sampai je kat klnik jam 11.45am, alhamdulillah klnik masih bukak n masih menerima patient...alhamdulillah elok ulok si syawal tido...mmmm...sedang elok jugak aku bawak stroller untuk izz, konon2 kot nak tido..alih2 abg dier yg selamat beradu...aku minta en asbeen bawakkan izz settle apa yg patut kat klinik sementara aku tunggu kat klinik...sekali tu aku rasa macam lama, aku terus la angkat syawal masuk dalam stroller N kunci kete semua terus G kat en asbeen kat klinik tu...

alhamdulillah tak lama, lepas tu jumpe doc, N doc kata sinus izz mengembang N pecah, bila demam, mmg sinus  hidung kiter akan mula mengembang, n bila suhu badan kiter makin panas, makin mengembang sinus tu..dan boleh membuatkan sinus tu pecah N keluarkan darah..kire panas dalam la ni..

so doc pon kata obvius ngan keadaan ni dolu...kalo berdarah lagi..terus G hospital check darah palete dier kan..kalo2 ada something..alhamdulillah sekali tu je jadi..kes hidung berdarah...

kat rumah sambil menjaga izz kat dalam bilik, sambil tgk hindustan...chakde'india..best citer ni..

mmg selama aku jaga izz..mmg makan minum aku mmg ke laut...sungguh kelaut...mmg 100%  pandangan N pemerhatian sepenuhnya pada izz..mandi pon kelaut sungguh..izz tak mo kelibat aku langsung hilangdari pandangan dier..walaupun dier tutup mata tido..dier boleh rasa aku tak da...so nak tak nak aku jaga la...lap2 badan dier..tepuk2 dier..segalanya...


alhamdulillah suhu dier dah turun hasil aku menjaga izz tanpa henti selama 3 jam citer hindustan tu beraksi...

tapi tak lama...lepas tu naik balik..sampai 40.26..naik lagi untuk kali kedua...suhu 40c tu..adoiii takutnya aku tgk...sampai ke malam mmg tak da la aku memasak...mmg en asbeen je yang settlekan syawal dari A-Z..TQ en asbeen..TQ syawal sebab behave selama adik tak sihat...rajin la si syawal berbisik tanya nape adik...lepas tu cakap..adik tido..mmmm...tak da geng la tu nak kaco kan...

aku amik keputusan nak G emergency...aku rasa izz kena dapatkan antibiotik jugak...

kami ke emergency petang ahad tu, sebab pagi tu aku ada tournement bowling..nnt aku citer part lain pulok...

sampai je..alhamdulillah..semua smooth je...tak lama tunggu...jumpe doc kejap..ok la..jumpe je doc...siap double confirm perlu ke amik darah sebagainya..doc kata tak perlu..so far izz mmg tonsil bengkak..merah..doc nampak...so doc pon bg PCM, antobiotik, n consume ubat batuk..
bubyer hospital./.

selama izz kat hospital tu...elok pulok haa mood dier...panas pon takda..siap gelak2, tegor2 org...

tgk gamba dalam kete tu...


ari isnin aku EL...untuk izz...

nampak ok..tp dier banyak kali cerry berry..so aku rasa tu semua nak buang toksin dalam badan dier N buang panas la kan...

dah ok dah...

nyenyak tido kan..

buat peel nak tgk hi5 semata2...

taska lama mmg tak pegi langsung...mmmm..last kat taska tu selesa lepas..24.12.2013...bantal, selimut n kain batik untuk izz semua kat taska lagi..mak aku tak pe la..tak yah amik..halalkan...

arini patut izz masuk taska baru...sama taska ngan syawal...tp mak offer diri nak jaga izz satu hari lagi..tunggu esok baru hantar sebab izz ada perangai tak mo minum susu guna botol, minum air guna botol pon takmo...padahal makan minum semua dah ok dah...mmmm...adoiii 

rasamya tonsil dier ok dah kot..sebab so far izz ok bila makan aiskrim vanilla tu...

kengkawan bantu jemah, macam mana nak bagi izz minum guna botol balik...kesian ni kat cikgu2 nak layan kerenah dier tak mo minum susu ni..maktok dier kata kalo lapar sangat dier minum jugak...jumaat lepas maktok dier buat susu guna cawan..minum, tp lambat..tunggu dier betoi2 lapar...


p/s : lega bila tgk anak2 dah boleh senyum kembali

10 ulasan:

Rizziela berkata...

anak saya pun hidung berdarah dah 2 hari.. lagi sekali berdarah..memang nak kena bawa g hospital la jawapnya

Nurzakiah Hanum berkata...

ala cianya

Mama Idlan Irsyad berkata...

nasib baik ler xde pa2 yang membahayakan.. risau kot kl darah cmtu tetiba..

eima berkata...

alhamdulillah ... risau jugak kan ... tp aku rasa die cirit birit tu sbb antibiotik kot .. sbb kadang tu setengah antibiotik mmg boleh buat kite cirit birit ... jgn lupa habiskan ye

::NureeN:: berkata...

alhamdulillah izz dh sembuh...
klau nureen mmg cuak arr tetiba kan darah kat hidung...
mmm pasal x mo minum susu botol.. try belikan botol yg muncung tepi tue.. yg ada tmpt pegang kiri & kanan.. myb izz mau... beli yg jenis bila hisap baru keluar, klau beli yg tuang pon keluar abes la lantai nanti kan hehe...

dalila berkata...

Ya Allah..
ngerinye aku tgk darah kat idung tu sue..
sian izz.. ;'(
aku xde idea la sue cmane nak bg botol blk..cer bagi air masak dlm botol yang straw tu..klu ok ko try bg susu plak dlm tu..

Nad MamaZN berkata...

Harap izz beransur sehat..
Hidung berdarah tu maybe sbb panas dalam
Ceriberi tu efek dia mkn ubat la tu
nak buang segala kotoran gitu

Pasal botol plak
Xtau ka cane.
Nak beli setiap brand cam membazir kang
Maybe mulut dia masih tak sedap la tu
Khadeeja anak aunty wawa tu sama gak
Lagi lama dr izz
Mmg susah hati dibuatnya

Fiza Rahman berkata...

Sian izz. Kena tonsil yer.

Zura@Iwan berkata...

sapa tk risau kan tgk hidung berdarah bagai..

alhamdulillah izz dh beransur sembuh...semoga kembali pulih seperti biasa izz...

takot beb..kalau jd apa2 kt ank2..huhu..

IntaNBerliaN berkata...

gambar yg last tu serius comel..!! eee gram je kak izz ni.. :-)

alhamdulillah semuanya dah ok... bab susu botoltu, saya pun xtau sue.. xda pengalaman la plak