Yang DiSaYAngi

Jumaat, 3 Januari 2014

Syawal 3tahun 10bulan (4tahun 3/2014)

Arini nak citer pasai syawal...rasa lama pulok tak bercerita pasai si syawal ni tau...
makin lama makin besar...makin banyak la kerenah dier yg buat ibu N abah dier hijau tau....

kikikikiki....tp suke la tgk perkembangan anak2 yang mula nak membesar ni kan...
so far tahun ni syawal dah nak masuk 4 tahun...tp syawal dah nak kena tukar kelas 4 tahun dah...
sebab cikgu dier akan tukarkan ikut tahun kan..ok la tu...

so far nampak perkembangan syawal sejak2 dier di taska situ..alhamdulillah so far aku dengan cikgu2 dier pon mmg baik...senang nak berurusan dengan cikgu2n penyelia kat situ..semua friendly..alhamdulillah..sujud syukur aku tgk setiap perkembangan syawal setiap masa....


syawal yang mula banyak akal..ada je dier nak bercakap...tp ikut bahasa dier la...ikut kamoo la syawal, janji kamoo nak bercakap..syawal sejak2 kat taska ni...pagi datang unch card ngan ibu dier..petang aku amik 4.50pm..so sempat la dier kat opis ibu dier ni kejap kan...asik la dengan suara dier je sekarang ni....

ada je dier nak bercakap..bila org panggil nama dier...dier akan "say YES" kat org yg panggil dier....

dah pandai sekarang nak buat peace...tp tak pandai...lagi..tak cuba selagi boleh syawal..yang best...aku tak ajar dier..mana dier belajar aku tak tau....setiap kali aku nak snap gamba dier...dier mesti akan kata..
"say cheese"...adoi wahai anak mano kamoo belajar ni..tu gaya jemah ok....

semalam aku bayar yuran untuk buku n baju uniform syawal...
sekali depan cikgu aku kata la kat syawal..
"syawal, mulai esok kamoo kena pakai tau baju ni tetiap pagi..ok..."

dier boleh bantai kata
"no..nope..."


alamak....cikgu dier dah bantai gelak tgk dier cakap no...sambil geleng kepala...
semalam baru dier masuk kelas baru,....dier tak mo masuk kelas baru...tp so far tengahari tu opismate aku buat pemantauan kat taska..sebab dier jaga taska untuk satu KPM..kena la buat pemantauan...

sekali dier balik dari pemantauan...opismate aku cakap kat aku..
" aku nampak anak ko tadi..ko kata dier merengek takmo masuk kelas kan...sekali tadi aku tgk...adoi bukan main lagi...dier melompat2...main2 tak hengat tu..siap main2 kete lagi...tak hengat tu main..."


alhamdulillah hela nafas lega tgk si syawal ni...

punya la tak sabar nak pakai...tak sabar nak tunggu esok sanggup balik dari taska tu dier pakai terus..adoi...td sebok la dok kat ano..no..no...kan....

say cheese again...

pagi tadi kat umah bergado ngan ibu tak mo pakai baju uniform ni pulok..macam2 hal la awak ni syawal...
last beralah gak demi ibu...dier pakai jugak...

pastu dah pakai semangat la pulok tunjuk kat maktok dier, dier pon ada uniform kan/...
hati mood berbunga baik kot arini...

siap pakai topi G sekolah,..sampai sekolah ibu dier minta topi..tak di baginya...jgn hilang sudah la petang ni balik yee syawal..


tgk dier mengendap en boss...


say cheese again...
tu je la yang dier suke sebut sekarang...


alhamdulillah syawal dah semakin petah berkata0kata N paham setiap apa yang di lakukan salah atau tidak...baik atau tidak baik..alhamdulillah..

so far dalam masa sebulan dua ni...
syawal dah ok  bab potty training,...

* tido dah tak pakai pampres
* dah pandai nak minta buang air kecik dekat ibu n abah...so far maktok pon dah ok dah..
* keluar umah pon sekarang dah ok..dah pandai kawal nak buang air kecik ke tak kan...
* setiap sejam ibu atau abah akan bawak syawal ke toilet..tak kire la kami di luar rumah atau dalam rumah..
* bangun pagi pon dah pandai terus buang air
* dah selesa tanpa pampres...dah tak menjerit carik pampres...suke pakai suar tecik dinosour dier tu...

so far alhamdulillah semua ok...tp hanya poo pooo je belum boleh lagi...sekarang peel dier...ada ke nak poo poo dalam suar tecik dier..bila abah suruh masuk toilet...takmo pulok...bila abah suruh poo poo dalam pamres tak mo ak...meraung mcm kena pukul..dah selesa tanpa pampres agaknya...

macam mana la nak buat ni kan...
budak yang banyak peel...



10 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

alhamdullilah cepat masa berlalu

Zee Suhaini berkata...

eeehhh sue baru perasan syawal ni sebaya ngan hero kecik zee...kalo ikut tahun memang la dah 4 tapi kalo bulan baru 3plus jerk..

IntaNBerliaN berkata...

alahaiiii syawal ni... bijak sungguh!! pasal buang air besar tu, nanti lama2 dia mesti ok... cuma kita kne ajar... syawal takut nk duduk or cangkung kot kt tndas tu... baru lg kan,...

Iela Fazielah berkata...

budak2.... biasalah..tp peel dia tu yg buat kita terhiburkan... kiut la syawal ni...mata bolat!

eima berkata...

slow2 lama2 ok la tu...kejap je dah besar...

dalila berkata...

bijaknye abg syawal..
bagusnye sue..blm 4 thn dh xyah pakai pampers..senang cmni..
taska de sayang ni bole jgk la apply subsidi taska tu kan?

Nad MamaZN berkata...

Alhamdulillah
Tumpang hepi dgn perkembangan syawal yg berdesup maju ni :)

adianiez AIDA berkata...

so sweet baca pasal syawal. so clever...

Zura@Iwan berkata...

alhamdulillah..
perkembangan syawal yg baik kan..
dh tk pakai pampers pon time tido..good!

lizz berkata...

Kejap jer dah besar abang syawal ni kan..comel sungguh keletahnyer tu...