Yang DiSaYAngi

Jumaat, 17 Januari 2014

Terimbau Kembali Saat2 Ini...

Salam Jumaat kengkawan...
selamat hari thaipusam bagi penganut india di seluruh Malaysia ini..
 
hari ni aku nak celoteh kisah 2 tahun yang lepas...walaupun dua tahun masih terbayang2 lagi saat2 itu....
Hari Rabu aritu....aku dok la kemas2 kan folder2 yang ada dalam PC kat opis tu..tak kire sama ada folder keje atau peribadi kan...
 
so tengah syiok2 kemas2 folder tu...sekali terjumpe je gamba ni..
menggamit kenangan betoi...
saat ni terbayang membawa satu lagi nyawa dalam perut ni...pastu adcident pulokkan..siapa kiter untuk menolak segala takdir yang dating pada kiter kan....sama la aku pon sebagai seorang hamba, aku redho dengan semua kejadian...
 
time ni otak aku dok PK, selamatkah anak aku ni...
bila kena tahan kat hosp kluang sehari sebelom raya 1433H bersamaan 2012...
malam tu aku dok la PK...
 
"baby..kalo baby nak kuar sekarang, kuar je..ibu sanggup jaga kamoo..janji kamoo kuar dengan sihat dan selamat tau....ibu takmo jadi pape kat kamoo tau..."
 
itu yg selaloo aku dok cakap kat BB, lepas pihak hosp masukkan ubat matangkan paru2 di saat baby ni berusia 34minggu...
 
Alhamdulillah BB pon kuar dengan sihat di saat usianya 37minggu..alhamdulillah...BB still kuat dalam perut ibu kan..mmmm...Alhamdulillah BB pon sihat sehingga kini..dah setahun empat bulan dah...banyak akai itu BB tecik tu tau...
 
bila aku kenang2 kan balik...ketara sungguh perbezaan muka aku dolu ngan sekarang...

 
lain kan...time tu baru kena..kikikikiki....tp Alhamdulillah sekarang dah tak berapa Nampak sangat akan parut kesan adcident tu kan...Alhamdulillah aku rajin waktu ni tuam, untuk surutkan bengkak tu...lepas bersalinkan izz pon, Alhamdulillah aku rajin consume ngan ESP....N ni la hasilnya..bukan takat menambah susu waktu, malah Alhamdulillah parut tu tak berapa nak kelihatan dah...
 
cuma tu la..kening tu dah takmo tumbuh dah..abis akar dier dah takda..
sejak dari tu, mmg aku fobia...sebab aku tak penh adcident selama hidup ni..Alhamdulillah..walaupun aku adcident kecik, tp ni dah cukup buat aku trauma akan keadaan ni...org akan kata..."ala sikit je ni" ...tp sikit pon, aku bawak satu lagi nyawa ke dunia muka bumi allah ni...ni amanah dan tanggungjawab yang allah berikan pada aku..mana boleh senang lenang aku anggap benda tu sikit kan...
 
sejak dari tu pon, mmg aku  dah selaloo remind kat en asbeen..hati2 bawak kete, jgn laju2 bawak kete..mcm2...


9 ulasan:

msredcheesecake berkata...

Syukur Allah masih bagi peluang pada kita.... Seb baik bby pon tak pepe....

Iela Fazielah berkata...

isy..kalau kak ila pyn smpai mati xboleh lupa.... kesan parut tu kekal sbgai kenangan palung pahit dlm hidup plus keselamatan anak tu yg penting.,,alhmdulillah.. semya sihat belaka skrg...,

LYAfrina berkata...

xpela sue..yang penting sue n baby selamat kan..

Rizziela berkata...

mesti kita akan pikirkan anak dulu kan..kita jatuh no.2

Mimi Azirah berkata...

Nsib xde pape...pe2 memg kote pikirkan ank kan..

Mama Idlan Irsyad berkata...

ja pun pernah accident 2 kali...1st time masa naik motor zaman sekolah dl..n 2nd time masa naik kereta tahun 2009. tp alhamdulillah, ja xde cedera masa tu.. apa2 pun, fobia tu mesti ada sue.. tmbh sue yg cedera ni..

Mama Idlan Irsyad berkata...

ja pun pernah accident 2 kali...1st time masa naik motor zaman sekolah dl..n 2nd time masa naik kereta tahun 2009. tp alhamdulillah, ja xde cedera masa tu.. apa2 pun, fobia tu mesti ada sue.. tmbh sue yg cedera ni..

Nad MamaZN berkata...

Allah sayangkan sue n izz time tu
Klu x sapa nak uruskan encik akob n syawal?
Dah la nk raya lagi kan
Apa yg terjadi ada sebab dan ada hikmahny
Tgk skrg, izz dh membesar dgn sehat
Alhamdulillah..

dalila berkata...

Ya Allah..ngerinya..
cmane bole excident sue?ade link x?aku nak bace kot ko ade citer kat blog..aku ade prasan kt fb dulu gmbr ni..tp ingt2 lupe..