Yang DiSaYAngi

Selasa, 4 Februari 2014

Asam Pedas Istana Empangan Kluang,. Johor

Semalam sementara tunggu en asbeen bersihakan kete dier apa yang patut untuk keselesaan kami naik kete ..jalan jauh kan...balikkampong pon anak2 dah siap2 sepahkan barang dalam kete...so nak tak nak kena la en asbeen settlekan kete dier...

so sementara menunggu tu..jom selfie ngan anak2....anak2 n aku dah siap lama dah..menunggu en asbeen punya pasai...siap tido si izz ni seround tau....
syawal..terkejut n marah sebab ibu kaco dier main game..main la puas2...kamoo tunggu dah masuk sekolah..mmg idok la HP tu di tangan...



ok  baru ada mood  nak say cheese ngan aku kan...tu pon sebelah adik ngah syiok tidoq tu...tunggu abah lama sangat kan dik...

opss...syawal siap cakap...
"ibu...once again..."

amboi speaking ko...ibu kamoo ni pon tergeliat bila speaking...adoiii wahai anak....
ikutkan je la...

sementara tu...aku up gamba dalam IG...sekali aku tgk nanaamrul ada up gamba makanan asam pedas...aku terus la tanya, mana...mana....terus aku cakap ngan en asbeen nak makan kat situ..padahal MIL ada je masak...saja nak JJCM kan...dah alang2 dekat n satu halan nak balik ke KL..apa salahnya kan..masih llagi di area kluang ni kan...

tempat ni kat kawasan ayer hitam....sebelom keluar tol ayer hitam tu mesti akan jumpe kedai ni bersebelahan dengan ladang organik zenxin, sebelah kanan korang kalo dari kluang nak masuk ke tol ayer hitam tu..kalo kuar dari tol ayer hotam, kat sebelah kiri korang la...kiri mmg sebelah ladang tu la...ladang tu korang akan nampak signboard dier...mmg besar kat tepi jalan...kedai tu pon tepi jalan....

 aku nak amik lebey2...gamba segan pulok...

tp nama restorang ni..

restoran istana empangan, sembrong,. kluang
ikan dier banyak jenis ikan2 sungai....

korang nak apa..semua ada..macam2 jenis masakan...
asam pedas, sambal tumis, masak lemak..macam2....

so menu tengahari tu..sedang elok la jam 12.00pm dah bertandang kan..apa lagi..melantak la...
menu utama...asam pedas ikan talapia...

 anak2...1 pinggan nasi bersama  ikan lampam goreng garing2...nasi 1 pinggan tu pon banyak..mengah jugak nak abis..nasib sedap...
sambal belacan+sayur taugeh goreng

mmg sedap pon....

tempat ni ada 2 jenis tempat makan...1 kat bahagian luar.....
1 lagi kat bahagian dalam...siap ada aircond n decoration bagai...so kami pilih la kat belah dalam..dengan anak2 bagai kan...

ni bahgaian dalam..banyak meja...yang best aku tgk situ..decoration dier..nampak sangat owner ni anak jati johor N mmg peminat setia sultan johor...kemana saja dier sultan pegi n XTVT sultan johor, mesti ada gambanya...penuh ni gamab2 sultan johor n family...

baguih la...aku cakap ngan en asbeen...
"abang..ni betoi2 anak jati johor ni...awak...anak jati tak"

en asbeen senyum sajoo..dier..bukan nak berbalas sgt apa yg aku cakap kan...kikikiki....
tp decoration dier mmg menarik...semua gamba salasilah sultan johor family semua ada..gamba time muda mudi, dah berusia, semua ada..mmg best la...

budak yang dah abis makan...minta aiskrim kat abah...nasib abah minta kebenaran ibu n ibu benarkan..klo terus beli mmg bingit la telinga si abah tu dengar ibu membebel kan...

muka budak keriangan....

ni muka budak kenyang..pantang la lambat suap nasi kat dier..mmg bising dengar sore dier je...


suke la tu..memasing dah keriangan...


korang rasa berapa harga kat situ....nana tak yah teka..mesti la dier tau punyer kan..dah dia yang up kan..mesti dier tau..kikikiki...

harga dier sangat2 murah...

korang bayang la...
nasi 3 pinggan penuh, asam pedas ikan talapia sepinggan, ikan lampam seketoi, milo ais, air suam n air limau ais+aiskrim paddlepop

total = RM14.50...



serius aku tergamam...en asbeen org kluang pon tergamam ...terkejut murah betoi....
mmg berbaloi la makan kat sini..mmg sedap n terbaik.././....tp pada aku...walaupun sedap..tp masih tak boleh lawan asam pedas MIL aku...adoi paling da bomb la..dier tau je aku balik n suke asam pedas dier...hari pertama n kedua balik dapat makan asam pedas ikan parang...yee...suke....

14 ulasan:

Ayu sukatiakula berkata...

murah betul..

Nurzakiah Hanum berkata...

nampak menarik

Nana berkata...

HAHAH
harga xmasuk akal nye murah kan?
mmg murah kita amek kdg ikan goreng 2 ekor nak ratah sebab tau mmg murah je

IntaNBerliaN berkata...

wah biar betoi.. murah sungguh tu sue

Cik Jue berkata...

murah tue...
syawal sekarang dah banyak perkembangan dia kan..
seronok jue tengok dia

Nad MamaZN berkata...

Murahhhhh..!
Ni resepi turun temurun dr istana ni kot
Tu nama kedai camtu
Takpun dia ni dulu tukang masak istana
Eceh, banyak plak andaian :P

lizz berkata...

tetibe teringin makan asam pedas ikan talapia nih..nyum2..
murahnya berbalaoi sungguh makan kat sini

Fiza Rahman berkata...

Tergamam juga. Murah tu.

Falsya berkata...

Gile murahhhhhhhhhh!!!!.....

dalila berkata...

murahnye..
nmpk sedap plak tu..
ni kalau ngandung jenuh jgk nak mencari sampai ke ayer hitam ni..
hohoho

mekchu berkata...

asam pedas mekchu tak nak try ke? tunggu la mekchu dah ada magic pan nanti... hahaha (kat situ pun dah kantoi masak asam pedas guna magic pan)

Zura@Iwan berkata...

asam pedas kluang pon ada ye..

tp mmg murah la kan.

#jemah apa IG ko? meh la kita add IG kita..zuraarahim

Tanpa Nama berkata...

Valentino Rossi pernah nk mkn kat sink..

Tanpa Nama berkata...

Valentino Rossi pernah nk mkn kat sini.