Yang DiSaYAngi

Khamis, 13 Februari 2014

No Gadjet Anymore



Semalam waktu G klinik semalam...ada la doc tu tanya...syawal dah berapa lama hidup dengan gadjet...
aku cakap la....dier start kena gadjet waktu tu, umo dier baru 2 tahun....tp waktu tu tak berapa dier nak main sgt..banyak aku N en asbeen yang ajar dier...tp dier takmo follow pon..so kami stop la...tp lepas tu dier baru nak mula kenal gadjet tu...sampai la sekarang ni gadjet dier dah la prob...so mmg tak la main..dier lebey nak amik HP mak pak dier ni...tp tu la HP tu dier jadi addict pulok..dah sudah...dolu waktu anak tak reti gadjet, sedey anak tak sama ngan kekanak lain..ni bila dah makin maju ke depan...udah menyesal la pulok...

sebab doc ada kata...perkembangan anak2 sekarang tak macam perkembangan kiter waktu kanak2 dolu....anak2 sekarang ni perkembangan dier delay akibat ni la...gadjet...perkembangan dier limit pada satu bahagian sahaja...tu yg ramai anak2 sekarang banyak masalah dari segi macam ni la...bukan takat dier mmg semulajadi begitoo...tp pengaruh gadjet ni jugak membanti anak2 tu lebey kepada hidup dalam dunia sendiri...

dang.....kena sedas kat muka sengal aku ni haa...alahai..itu yg terjadi..so solution sekarang ni aku mmg dahh uninstall semua game..hanya ada game education macam puzzle, sambung2 ikut nombor jadi 1 gamba..yg macam2 tu je la ada...no candy crush, no subway, no pou, no game2 lain, no minion rush sebagainya...

so pesta buku minggu ni big bad wolf..aku ni berhajat jugak la ngan en asbeen nak beli sikit2 buku untuk syawal...N alat tulis dier...dengan rezeki yang tak sebarapa ni..al maklum la tengah bulan..gaji pon lambat lagi...2 minggu lagi...so egat nak la beli buku sikit, tanah liat, colouring, water colour, drawing block, colour paper....insyallah...nak ada kan XTVT untuk syawal..mana tau izz pon boleh join kan....


aku sebagai ibu hanya mampu berdoa dan mencari jalan penyelesaian untuk yang terbaik untuk anak2...

10 ulasan:

Nad MamaZN berkata...

In shaa Allah..
Cuba la mana mampu utk kebaikan syawal dan izz

Hanie(SHMA) berkata...

bagus2. hani pun nk kene kurangkan gadjet dekat anak2. sue. cuba banyak mendengar ceramah dr you tube search mengenai pendidikan anak2. kat situ boleh belajar sebagai ibubapa ajar anak mcm mana. skrg hani masih belajar mengenai keibubapaan. bukan senang anak dah besar ni.

msredcheesecake berkata...

anak akk boleh guna gadget weekend 1 jam sorang utk main game... weekdays 15 min sorg yg educational je... kalau nak kontrol diorg ni kita kena kuat

IntaNBerliaN berkata...

aktiviti2 tanah liat , water colour.. ank2 mmg suka.. insyaAllah syawal pun suka... Alisha skrg pun dah tak layan dah tab dia tu.. lbh byk main aktiviti camgitu..

Muhammad Taufiq berkata...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

BUNDA a.k.a KN berkata...

memang betul ibu bapa kene kawal anak2 guna gadget ni...peruntukkan masa untuk mereka..

Ibu Lala berkata...

Akk pun x bg sangat anak anak ni main ipad. Klw x mengadap tu je la.

Falsya berkata...

Falsya ngan mok mok nak cube xbg qisya main ngan gadget bile beso nnt..

Kiteorg pun nnt nk terjah BBW..harap2 terjmp la kat sana..;))))

Nurzakiah Hanum berkata...

in shaa Allah

Zura@Iwan berkata...

betui beb
zmn skrg knk2 berdepan ngn zmn moden yg serba caggih..
takut depa lalai..dn sbb cm ni lah, kita risau kan
hrp2 dgn cara ni...syawal akan lebih baik...

no gadjet ok..