Yang DiSaYAngi

Khamis, 20 Februari 2014

Suraya Gigih Bersilat Di Dapur Demi Suami dan Anak2

Salam khamis kengkawan...
korang percaya la jemah boleh bangun pagi buat bekal untuk kami berdua ni..serius speechless, suraya boleh buat ok..

yang penting siapa yg kenai siapa suraya...suraya sebelom kawen, buat main M dier beso...mak selaloo bising, M beso nak basuh baju, masak, tak yah citer la dolu time anak daro, mmg M tu terlebey beso, tunggu mak masak, baru jemah makan, serius jemah mmg pemalas meh...

tapi tu la bila dah kawen ni, ni semua automatik mood malas tu swing menjadi mood binik2 gitoo kan...sebab dah ada suami, ada tanggungjawab situ...so aku dapat rasa perasaan mak aku macam mana handle aku dolu kan..sehingga kini, pantang la tgk rumah sepah, baju tak berbasuh, baju tak bersidai, tak berlipat, tak bersusun, tak di iron..macam2, rumah tak di sapu kan, makanan tak siap2 lagi, banyak mulut nak di suapkan ni kan...

mmg totally suraya yang dolu sudah tiada...alhamdulillah aku masih boleh pikul tanggungjawab untuk menjadi seorang isteri dan ibu yang baik...

hari ahad lepas punyer citer..
memandangkan en asbeen take turn ngan aku memasak, so tengahari tu agak senang sikit, semua kerja settle, sampai tidokan anak2...en asbeen masak mee bandung ahad tu..so banyak keje dah settle...makanan untuk dinner selesai di masak pada petang ahad tu..serius weiii rasa macam pose pulok..jam 7pm kami sefamily dah makan tau...
kan..rasa macam bulan pose pulokkan..jam 6pm dah settle kan...
siap masak brokoli goreng, my fav veggie+ayam masak sambal serai+ayam goreng berempah untuk anak2...
mmg dah niat, konon nak pose seminggu ni, tp en asbeen kata
"tak pe la, bawak bekal je la...tekad bangun pagi hari"

aku pon mula macam dok PK, 
"boleh ke aku nak bangun pagi..kang setan mengatasi niat baik aku ni haa.."

alhamdulillah boleh jugak aku bangun pepagi, masak nasi goreng, bersilat bagai dengan beehun sup, macam2..serius aku tak sangka tau

ni menu ari selasa aritu...

ni menu semalam 
sup sayur+nasi putih+telurdadar gulung+ayam goreng
alhamdulillah kenyang...

pagi ni jam5am, macam biasa, alhamdulillah allah beri kudrat kat aku untuk menyelesaikan tanggungjawab pada keluarga aku ni,,,terima kasih allah...

so pagi ni agak yang membuatkan aku tak sangka abis2 tu...
yang aku boleh masak nasi pepagi, masak sayur bagai, yang paling tak menyangka yang aku boleh buat semua benda ni, aku boleh masak kari daging weiii pagi ni...

pada aku masak kari ni agak heavy jugak kan, memerlukan masa yang baik untuk menjadikan masakan yang baikkan...aku ni bukan seorang yg terrer campak2 bagai kan...kalo rasa nak cepat, mmg tak menjadi la masakan aku tu..serius aku cakap..nak masak, mmg aku tak boleh PK tak sempat bagai, jangan tgk jam, masak dengan tenang..insyallah masakan aku mmg ok...tak cincai bocai...

aku ni bukan pro mana pon masak...serius aku mmg tak berapa sangat bagi org makan, makanan aku, sebab aku tau aku masak, bukan sesedap mana pon...kalo tak, tak da la setiap kali aku masak, aku akan tanya soalan yg sama kat en asbeen
"abg..ok tak lauk saya arini..??????????"

sebab aku tau tahap kepakaran aku memasak camne kan...en asbeen ni pro meh dari aku..itu aku akui tau.....

tgk sebelah kiri untuk break1st, sebelah kanan untuk lunch..alhamdulillah siap dalam masa sejam setengah..siap packing bagai...

ni beg untuk bekal aku arini...

ni la break1st aku pagi ni...roti telur+TMS(the milk Story)...minumam tambah susu..


untuk tengahari ni..

abiskan brokoli kat umah ni dengan nasi putih N kari daging...

aku thumb up n tabik spring pada lieya latif yang pepagi bersilat keluntang keluntung kat dapur pepagi, gigih siapkan bekal bento untuk anak2 tau...tu yg aku kuat pon sebab lieya latif jugak...pada aku, aku PK, kalo dier boleh, nape aku takkan..lagipon 2 mulut je pon nak makan...lain la tahun depan bila syawal masuk tadika tahun depan kan...

insyallah minggu ni mmg bekal sahaja cerita..adakah bila gaji minggu depan, aku dah tak berbekal lagi..insyallah aku akan cuba kekalkan tahap prestasi aku gini...
en asbeen pon kata..
"suke saya awak rajin buat bekal...kengkawan opis saya pon perasan say asik bawak bekal pepagi.."

yang aku tak sangka tu, en asbeen nak pulok bawak bekal jugakkan..sebab aku tau org laki ni lebey suke makan kat luar ngan kengkawan dari bawak bekal kan...so aku cukup suke bila pepatng aku balik keje, nak basuh bekas makanan en asbeen, mesti licin..tu yg aku suke sangat N bertambah semangat tu..demi en asbeen jugak..yg selaloo balik tengahari  makan kat rumah...

bangun pagi tadi, aku kejut en asbeen mandi..aku cakap kat dier..
"dah bangun mandi...saya nak rehat sat..penat saya bersilat kat dapur..saya masak kari daging untuk awak lunch arini.."

terkejut dier dengan muka blur terus kasi kiss kat PP tau..cakap..
"terima kasih sayang..baguih la buat kari.."

"aku cakap...yela..awakkan suke saya buat kari ikut resepi NAD tu.."

yee..dier mmg suke..so pepagi en asbeen sebok mandi, aku sebok baring2 jap ngan anak2 sambil tgk dibo n the gift dragon...


7 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

semangat tengah membara ni elok teruskan sue..jimat skit duit makan..

Nurzakiah Hanum berkata...

jimat2

Nad MamaZN berkata...

Kakakaka.. Tersedak makcik, rupanya ada yg menyebut :)

Syabas bettey!
Teruskan usaha, jimat pun jimat kan :)

Mmg tabik kt mak mak yg bekerja dan bgn pg masak utk famili
Mcm sue ni la.. Dah ikut jejak langkaj lieya :)
Pasni bleh la variasikan dgn mcm2 lauk lg :)

Proud of u my fren!

msredcheesecake berkata...

lieya memang rajin berbento pepagi kan? kagum dgn org bule masak bagai pepagi sbb akk mmg payah...

Ibu Lala berkata...

Rajinnya masak. Klw akk masak hr sabtu ahad je. Tu pun kalau ada kat rumah. Klw hr keje mmg x sentuh dapur lgsg. Beli setiap hr. Tu pun x hbs.

izan mama mia berkata...

wah makin rajin yew su sekarang.. baguslah.. lglah hubby sayang !!

Zura@Iwan berkata...

good job suraya..
sonok tgk ko prepare bekal tu
ak dl je rajin n sempt buat
now cm tk dan jek..adeii..