Yang DiSaYAngi

Khamis, 20 Februari 2014

Syawal Sebok Belajar

Tengahari B4 lunch tadi aku di sergah dek opismate aku yg mmg anta anak dier kat taska yang sama dengan syawal..elok pulok anak dier pon satu kelas dengan syawal..org kuat kat taska tu...acer jgn mahen gilerr..kkkakakkakak...
dier rajin turun kat taska tu sebab dier BF mom untuk anak bongsu N anak pompuan tunggal dier yang baru lahir bulan 9/2013..tahun lepas...so dier mmg selaloo tau la apayang kekanak kat situ buat...N yang penting apa syawal N izz buat..aku tak boleh la mahn terjah gioo je bila time kat taska ni, sebab peel anak2 aku tak boleh tgk muka ibu dorang ni, nnt memasing melekat je ngan ibu takmo G taska, dah satu hal...dalam otak dorang ni dah set, ibu hantar pagi, ibu amik petang...syawal pon, nangis pepagi 5min, balik petang senyum lebar..menjerit2...sampai cikgu pon seronok dier tegur...tp opismate aku ni, anak dier jenis tak kisah ngan dier, ok la kan..senang la dier nak ke sana selalu kan..penah jugak la aku mengendap syawal, tp ramai budak, mana nak perasan mana satu syawal kan..

so citer pagi tadi sebenarnya....
syawal sebok buat apa tu..khusyuk je rasa tgk dier...


mmg khusyuk benar tu, kengkawan mahen2 kat belakang pon tak heran, tak da rasa nak join sekali pon..tak pe sayang..fokus ngan keje ok...jgn tido dalam kelas tau..aritu dalam bulan lepas cikgu ada bagitau syawal tido dalam kelas...jenuh la aku dok PK, tidoq lambat ke..setahu aku syawal ni tidoq lambat hari jumaat dan sabtu je, sebba tau esoknya tak sekolah..tp hari lain, mmg aku dah set, paling lewat jam 10pm, semua kena masuk tidoq, termasuk la abah dier..kang kalo dier tau abah dier tak tidoq lagi, sebok nak kuar...tidoq si syawal ni nak berpelok ngan abah dier..ngan aku dier banyak main, nak usik2 hidung la, mata la, bibir la, rimas lak aku....ngan abah dier, statik gitoo sampai la lena, baru abah dier lepaskan pelukan tu...

ni la anak opismate aku ni...ajim..aku suke nyakat dier N aku selaloo ajak dier kawan ngan syawal..dier mmg cakap depan aku takmo..last2 bila aku nampak dier yg teruja mahen ngan syawal..bila aku datang amik syawal, dier yg excited terlebih makan gula kot, panggil syawal sebab aku dah datang...dier jugak la sebok la rajin sangat nak tolong syawal amik beg bagai...poyo je ajim tau...kedekut lak tu ngan aku kalo aku minta donut...kikikikikikikiki...tp bila selaloo aku cakap ngan dier kawan ngan syawal, dier ok, dier mmg akan selaloo kawan n main ngan syawal...

syawal ada lagi sorang kawan nama mia..mia ni mama dier opismate aku jugak...syawal suke la panggil mia ni, mioeww...bila aku betoikan tetap bunyi mieoww...sabo je la...mia penah ngadu ngan mama dier..
"mama..mia nak kawan dengan syawal, tapi syawal selaloo buat tak tahu je ngan mia, macam mana mia nak kawan ngan syawal.."

kikikki...sweet je..mia ni jugak la yang selaloo akan panggil syawal pepagi bila syawal datang nangis2 tau..mesti dier akan jenguk kat pintu kelas N panggil.."syawal...syawal"

mia yg duduk sebelah ajim, yg rambut mcm mee maggi, cepat di masak, enak di makan..kikikikiki


gambar ni buat aku rasa touching n sebak je tgk muka syawal...gaya banyak masalah tau..jgn PK sgt syawal..biar ibu je PK kan semua tu yee
rasa windu pulok dengan syawal...

khusyuk mewarna tu...
tapi satu la aku cuba perbetulkan...cara dier pegang pensil..gitoo la gaya dier...macam mana la aku nak ubah ni,...any idea my frenz...????????

yang pandang kamera tu bukan mia tau, tu org lain...takda la pulok mia kat sini, nampak ajim yg khusyuk sampai senget kepala mewarna N aina yang baju biru tu...aina ni mama dier opismate aku jugak..kire baik la jugak tapi lain unit....dier pon aina ni ringan tulang..rajin la, suke berebut ngan mia nak amik beg syawal bila syawal datang, waktu umur dorang 3tahun, tahun lepas....dorang la tolong cikgu, bukak beg, amikkan baju n susu letak kat loker syawal semua...rajin demo ni..untung la syawal di layan bagai raja kan..kat umah idok la ye syawal, kamoo kena tolong ibu jugak tau....

yg tu la cikgu azza dorang ni, garang tau, tp lembut..suke...kalo takda dorang, tak tau la anak2 aku ni camno..dengan peel syawal kuat drama swasta pepagi ni kan...nasib la ada cikgu nak melayan, kalo tak, jgn harap la...

syawal doa ibu moga kamoo sentiasa menjadi yang terbaik di kalangan yang terbaik ye syawal....


"maka kami beri Nabi Sulaiman memahami hukum yang lebih tepat bagi masalah itu : dan masing2 (dari mereka berdua)kami berikan hikmat kebijaksanaan dan ilmu (yang banyak) : dan kami mudahkan gunung-ganang dan unggas memuji kami bersama-sama dengan Nabi Daud dan adalah kami berkuasa melakukan semuanya itu..."

surah Al-Anbiya : 21:79

12 ulasan:

lieyalatif berkata...

alahai sue...sweet sgt bace kisah2 budak ni kat sekolah....seronok kan, mak2 kenalan opis...anak2 plak kawan satu sekolah...esok ni masuk sekolah rendah pun same2....comel jeeee....

bagus syawal...nampak die fokus .... sellau budak lelaki ni payah sue...kawan2 bangun, main dgn2 die pun ikut jugak...kire nye syawal ni behave lah.....

amboi syawal kemain lagi ade gadis2 tolong amik beg bagai yeak...saham tinggi ni hihihi

dalila berkata...

amboii..khusyuknye syawal..

Nad MamaZN berkata...

Comel je syawal =)
Amboi sue, awal dh ada calon menantu =p

Zee Suhaini berkata...

hensem syawal ni sue..

Fiza Rahman berkata...

Seronoknya tgk bebudak nih. AMboi...khusyuk betul ☺☺

mama tisya berkata...

slow ajar syawal pegang pensel ngan btul...

**sue komen nk tgk episod last citer mlmni..sebenarnya dh abis dh smlm..tu entry smlm

Zura@Iwan berkata...

sebak plak ak tgk muka syawal tu
n3 ni buat ak touching gk beb
ank ak nnti pon akan mbsr pegi sek..
ya Allah..semoga ak kuat..

tk pe..ko ajar dia slow2 cm mn cara pegang pensel tu...lama2 ikut la tu

::NureeN:: berkata...

bagus3x...
good boy...
nureen x leh nk snap mcm ni kat sek elly sbb mmg x leh msk time drg belajaq...

LYAfrina berkata...

alahai syawal..pegang pensil kaler tu mcm nak tikam kertas dh..sue kna latih lg syawal pegang dgn betul.. asya pon smpai skarang x pndai pegang dgn betul..

fieda berkata...

bestnyer dpt jengk2 syawal..

Tanpa Nama berkata...

amboii nak jadi menantu aku la tu.... mia mummy ada jangan risau k.. hahhahhahaha

IntaNBerliaN berkata...

bestnya tgk anak2 buat xtvt camni... nak kne hntar alisha g school gak ni.. hihii

btw, pasal cara pegang pen tu, saya perasan gak syawal pegang camtu.. tp saya tak tahu camne nak ajar pasal pegang dgn betul tu...

mcm saya, dari saya mula2 ajar alisha n aqilah lagi saya dah ajar dorg pegang dengan betul...

emmm so, saya rasa maybe sue blh tegur n ajar syawal banyak2 kali.. lama2 mesti dia ok.. :-)