Yang DiSaYAngi

Khamis, 6 Mac 2014

Cerita Semalam Yang Mencabar

Salam khamis kengkawan..kejap je dah khamis..mmmmm...hari ni alhamdulillah berkat kengkawan aku yang aku sayang ni doa korang dan kengkawan yang lain..alhamdulillah izz going be better..arini anta taska...so far dari petang semalam aku balik dari opis pon dier dah tak panas dah dah badan dier...tp batuk jahat tu je la yg selaloo kaco dier yang buat dier marah2/...
alhamdulillah malam ke empat ni izz dani aqlan tidoq dengan lena...tp asik nak menyusu je..takpe la..as long ibu kamoo ni boleh tidoq lagi walaupun BF kan..ok la tu...pagi ni bangun pon rasa segar dari biasa ...ye la tak perlu tersengguk2 atau tidoq dalam toilet lagi kan...kikikikiki..kelakar pulok aku kenangan hal tu..mmg lawak weiii bila aku nak shared ngan korang dalam blog ni...
ni kisah pagi semalam....

bawak izz datang sini...klinik kesihatan la mana lagi...nak jugak membawak izz G swasta...tapi kata en asbeen yg berbelah bagi...
"sayang mmg boleh G klinik swasta...tp kiter ni kena ingat bukan jenis berduit sangat...yang ada ni pon cukup tampung keperluan kiter..tak pe la...selagi boleh kiter G sini...walaupun geram, G je la...kiter guna je la inisiatif2 lain..janji anak sihat kan..."

so aku setuju ngan cakap2 en asbeen ..ikutkan je la...dalam geram terpaksa redha...sebab G klinik semalam pon macam tak da function, sebab izz kena amik darah sebab demam lebey 3 hari...N bila jumpe doc...sembang kencang bagai...siap aku cakap ngan doc...

"doc...saya selama anak tak sihat ni, saya bukan tak buat pape...saya bagi jugak dier makan ubat batuk N demam yang di bekalkan oleh klinik ni sendiri pada 20.01.2014..mmg ada dapat pon waktu bawak check up...so far pada saya boleh guna lagi...tp saya tgk saya bag ubat tu macam tak da kesan yang baik je untuk anak saya....boleh ke kalo nak dapatkan antibiotik N ubat demam yang kuat sikit la...kalo selesema tu saya paham la prosedur budak bawah 2 tahun tak di bekalkan ubat selesema minum, juz ubat titik..."

last2 dier kata...
"saya tgk tekak dier ada merah sikit..N ubat antibiotik tu tak perlu di beri sebab dier demam viral...so tak perlu..kalo demam bakteria...ye kiter bagi..."


mmmmmm aku mcm blur kejap...syawal rajin dapat demam viral ni dolu.klo klinik swasta, kompom dier bagi....tp klinik kesihatan tidak..adoiiii....dah kata tekak izz merah, tak bagi pulok ubat batuk...

mmmm..last2 balik rasa macam penat je G...tp tak pe la...at least aku masih ada inisiatif untuk cari jalan penyelesaian untuk sembuhkan anak aku...ramai yang kat kat aku kat opis ni, as long aku ahli shaklee, nape aku tak beli milkshake sebagainya...
aku mmg bagi kat anak aku...tp kalo tak nak demam , nak kata apa kan...mmm...tp bulan ni idok la beli sebab malas nak cakap la..korang pon nape kan...insyallah aku akan cuba kekalkan kesihatan yang baik untuk dorang..kadang geram gak bila ada je suara2 anasir jahat ni kata...
"anak ko selaloo sangat sakit..aritu masuk wad...ni demam pulok...."

ok la PK positif suraya...mmmm...biar la ...janji ynag penting anak aku sihat..kuat melawan sakit yg datang pada mereka....


so lepas balik je dari klinik, en asbeen cuti jaga izz...sekali bila izz buat hal...aku terus request kat en asbeen....
"kalo saya bawak kete G opis boleh...??????????"

tak di jawab pulok pertanyaan aku..mmmm...tp tak lama dier kata...
"ok la...bawak la...lagipon saya nak balik tidokan izz, kesian kat dier....nampak mengantok ni...tak pe la awak bawak la..."

aku dok PK..eh bagi pulok binik dier bawak kete dier...confident pulok dier nak bagi binik dier bawak kete dier..manual kot kete dier..aku ni bukan rider sangat mcm org lain kan......sape je penah pegang stering kete dier selain dier kan...bukan en asbeen ni kedekut...tp entah dier lebey selesa dier sendiri yang bawak kete dier sendiri...

so apa cita aku bawak kete semalam bawak G opis..so far ok, tp jemah selengge ni takut ngan bukit...so kiter cari alternatif lain...lalu jalan jauh..kikikikiki..pusng kat bulatan besar presint 1, N masuk kat umah TPM tu...kikikikiki..lalu warisan...so far ok la...kalo lau alamanda..masak jemah selengge ni...dier ni penakut ngan bukit..lagi2 bukit kat traffic light simpang tiga alamanda tu..kat pintu belakang parcel opis aku ni...hahahhahahahhahah,...giler selengge n sengal kan kawan korang ni...

yang best sepanjang perjalanan si syawal pelik je muka+cuak...aku bagi HP kasi dier main game, kasi dier ralit...sementara aku bawak kan...sekali dier boleh keras pulok sepanjang perjalanan balik tu..keras HP di tangan pastu berdii tegak je...ikikikikikikiki..nampak sangat syawal pon tak confident ngan ibu dier sendiri,...muka cuak je aku tgk si syawal tu...hahahhahahah...maap la syawal...

sampai umah en asbeen senyum tgk aku...
"ok la tu dah sampai kan"

tu yg en asbeen kata..alahai sayang


5 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

sangat mencabar

Nad MamaZN berkata...

Takpela
Janji dah usaha nak ubati anak
Sabar je byk2 dgn kata2 yg tak memberangsangkan tu..

Zura@Iwan berkata...

tak per beb bw cek kt klinik mana pon..swasta or gomen sm je sebenarnya, cuma gomen prosuder dorang lain..

mcm antibiotik ni dorang tk sng2 kasi..tu psl swasta kena charge sket, sbb dorang kasi antibiotik cpt la baik kan...

ikut kemampuan masing2 kan...ada yg pegi gomen baik je pon...yg penting kita dh usaha kan...

suara2 anasir yg tk puas hati tu,biar la beb...smntara anak nk bsr cm tu la...sabar k..

dalila berkata...

alhamdulillah..selamat jgk sampai..klu aku bwk manual mmg spi sepital la..kikiki..sabar byk2 sue..Allah xkan uji kite lebih dr kemampuan kite..aku dulu pun naik tension bile danish tiap2 bln mesti sakit..skang dh bsr alhmdlh..dh kurang dh..

Mimi Azirah berkata...

Tuh yg kekadang nyampes gi klinik gov tp xpkse jugak gi kan sbb memandang kos perbelanjaan tuh..

Hehehe...yg bab crite bwk kereta memg xleh blah..keras kijung syawal ye