Yang DiSaYAngi

Selasa, 4 Mac 2014

Jimat Selagi Boleh Jimat

Itu la yang selaloo en asbeen ungkapkan kat aku selagi boleh...sampai tak bernanah telinga ni, selagi tu la dier cakap benda yang sama...tp aku ok je bila en asbeen kata gitoo kan..
 
malam2 ni aku up entry...macam takda esok hari je...tak pe la...ngah rajin..semua keje dah settle..ok la tu...lepas aku up entry ni, aku tidoq la...nak tidoq awai...
 
Alhamdulillah izz pon dah sihat...tak dah demam malam2..hanya dua malam ni je..Alhamdulillah...boleh la kembali lena si ibu ni kan...tidoq tanpa ada kerisauan di hati....
 
siang tadi tak berbekal sebab izz masih tak sihat malam tadi..so terlajak sudah...en asbeen pon kata takpe...so ok la...dapat la lunch ngan member2 kan...macam la aku berbekal aku tak lunch ngan dorang kan...kikikiki...
 
so niat di hati nak bawak RM10 aja...nak lunch arini..Alhamdulillah aku guna arini pon untuk lunch RM6.30....makan kat burger King je pon..tu yg murah,,,siap dapat air, fries n burger,...ok la tu..kalo eli nasi berlauk kat RASA FOOCOURT ni..adoii menangis air mata darah aku ngan rege dier..menjadi2...mmmmm..sebab aku penah kena sekali tu yg aku tau tu...
 
ni lauk yang aku makan kat foodcourt beberapa minggu yang lalu...B4 aku niat nak bawak bekal...korang tgk, banyak ke tidak lauk aku??????//
 
pada aku sikit je kan....korang nak tau berapa semua untuk 1 pinggan...

naaa....nalarekek...
ko tengok aku amik sayur seciput je...nasi separuh, semua kire aku amik sikit2 je la..telan air liur aku waktu membayar...nasib la aku mmg bawak time tu RM10 gak..sebab wallet aku suruh member aku pegangkan...dier kat meja tunggu aku kan...
 
aku tunjuk kat geng gossip jemah aku..dorang pon telan air liuq mata terbuntang tgk resit...adoiiiii...
 
dah la tu..air suam pon mahai....dolu RM0.20....sekarang RM0.50....adoiiii mmg telan air liuq 2,3X ni..
 
aku ni mengaku n berterus terang la...aku ni bukan jenis berada2 ada sangat kan...cukup la sekadar menanpung apa yang ada....tipu kata x da duit...mmg kena lempang lelaju ngan korang...bukan takat korang..en asbeen mau ligan aku ngan batang penyapu..ada...tp lebey pada nak guna untuk lain...
ayat kat atas tu la yang selaloo menguatkan aku untuk aku bangun pagi2...siapkan breakfirst sekali ngan lunch untuk aku N en asbeen....kalo dah penat sangat..mmg aku minta en asbeen take turn masak untuk kami sekeluarga....
 

Alhamdulillah menu untuk malam ni...sotong tomyam...sama sayur sawi goreng N telor dadar...cukup, tak yah nak heavy2 sangat,...ni pon cukup menggembirakan aku sebab semua menu di atas licin untuk malam ni...
 
aku ni terus terang kata aku ni bukan terrer masak..masak pon nak tgk buku, nak tgk resepi, nak tgk HP, tgk blog....tp Alhamdulillah allah SWT bagi aku kekuatan untuk aku melaksanakan tugas aku sebagai seorang isteri dan ibu...cukup la tak pandai memasak tp aku rajin memasak, dari aku terrer gila gaban memasak, tp aku pemalas nauzubillah nak memasak kan..korang rasa aku yg mana....
 
cukup la masakan aku ni untuk my little family...aku ni bukan hebat snagat masak...tak terrer mana pon masak...tp cukup sekadar mengenyangkan yang tersayang sudah memadai...
 
ok la nak tidoq...esok nak bangun awai..daaaa...


10 ulasan:

Nad MamaZN berkata...

Alhamdulillah...
Bersyukur dgn rezki yg Allah bagi
Walau xbyk mcm org lain, walau xmewah mcm org lain sekurng2nya kita masih boleh makan klu nk dibandingkan dgn mereka yg kais pg makan pg tu kan
Kite pun sama je mcm sue, lg la kena berjimat.. Almaklum, yg bekerja sorg je

eima berkata...

terbaik la ko ... anak2 aku tu dh jd anak mamak dah pun ..

dalila berkata...

same la sue..aku pun xterrer..kadang tu nak wat gulai pun carik resepi kt blog..asalkan family mkn dr air tgn kita..aku pun penah tekena kt RASA tu..ko bole wat komplen sue kat KPDNKK..online je..cer tgk kt website..spupu aku penah wat ms mkn kt foodcourt p9..hampeh tol la klu sepinggan cmtu rm10..melampau btl!!

salwana nordin @ che'wa berkata...

mahalnya makanan kt sana ye..

teruskn usaha dgn memasak sendiri ye..good job!

msredcheesecake berkata...

kalau amek ikan kat kedai mmg mahal.....telur pun 2 hengget...

Myra Jay berkata...

Perghhh rege kemain mahal, ikan smpai RM5, sayur ngn telur RM2 satu.
Memang laju cam air je duit kan

Zee Suhaini berkata...

melampau sungguh rege nasi tu..
tak pernah lagi makan ala carte kat foodcourt tu..memang lepas ni kena beringat gini..ngeri tengok..telor dadar kecik pon 2hengget ke??

Zura@Iwan berkata...

fuyoo...
mahalnya sue...rm10
skrg knp la peniaga charge mahal cm tu ye..
fikir la sm kita ni..pelanggan..bkn semua yg kaya raya...huhu..

mamabiey berkata...

MAK AI MAHALNYER...

Tanpa Nama berkata...

breakfast ke breakfirst?

-saya bukan cikgu-