Yang DiSaYAngi

Rabu, 19 Mac 2014

Rindunya Zaman Kanak2

apa2 pon....gamba dalama entry ni pinjam kat INA@INTANBERLIAN..

sungguh2 buat aku menitiskan air mata bila tgk entry ina pagi tadi...cukup2 buat aku terbayang akan zaman kanak2 aku dolu kat sungai petani...

korang tau nape...sebab ni

 sebab gelongsor ni...ina ada up dalam entry dier pasai gelongsor yang terbesar di sungai petani...gelongsor ni dah lama wujud sejak aku zaman kecik2 dolu...tak salah aku dalam tahun 90an kot...

dolu mak aku rajin bawak aku ngan adik2 aku G kat taman jubli perak kat SP ni...
petang2 suke main kat sini...teringat lagi dalam kepala otak aku...petang yang redup, siang makin hilang, malam makin menghampiri....tp budak2 kat situ ligat lagi main2, tak hengat dunia..aku pon sama...suke lagi main kat situ...lepas tu main ramai2 ngan mana2 budak tah, tak kenai, turun kat gelongsor ni...lepas tu yang best, tak mo naik kot tangga belakang, kat batu2 tu, naik kot gelongsor tu balik, lepas licin, turun la balik..kadang2 ngan kawan2 aku, berguling2 kami sampai ke bawah...ya allah sungguh nostalgia...
egat lagi time tu, depan gelongsor ni ada spider web...seronok main kat spider web tu, tak tau ada lagi ke tak spider web tu..yang best..bila main gelongsor ni, bila sampai bawah, berdebu dengan pasir..pastu main2 baling pasir...

egat lagi kadang terlebey berani G ngan kengkawan, naik bas, sampai sini, main kat sini, lepas tu G library kat situ....tak salah waktu aku umo 10-12tahun...cukup suke la aku main kat sini...mak aku dolu pon tak penah bising kami adik beradik berjalan sejauh ni, sampai naik bas....tu zaman aku..zaman sekarang tidak la berani nak buat camtu kat anak2 kan...sekarang nyawa sangat2 la berharga...mana2 mesti ada penjaga kan...kalo tak, masalah akan timbul...

seronoknya zaman kanak2, nampak bebas di situ...egat lagi lepas mengaji iqra kat umah ustazah, G padang depan umah ustazah tu, lepas tu panjat pokok buih sabun tu sampai ke puncak dengan baju kurung..lepas slamber derk je aku melompat sampai ke bawah...giler kental....seronok sungguh kat situ...

aku kalo balik sungai petani ni, umah mak aku, mesti aku akan jalan sorang2 tgk keadaan yg makin berubah, jalan lorong makin sempit...teringat je umah ex BF ...akkakakkakakka..zaman kanak2 kan..macam2...tgk surau tmpt aku rajin G terawih..bukan terawih sgt pon...terawih 2 rakaat je..lepas tu banyak main..mmmm...kat jalan2 situ la aku rider main lumba2 basikal ngan member aku...

sungguh aku rindu bila ina up gamba ni...syahdunya...cepat sungguh masa berlalu...

6 ulasan:

Mimi Azirah berkata...

Kdg kdg bile teringat zaman kanak kanak leh menitis air mata kan

Cho Zila berkata...

kenangan mengusik jiwa... mestilerkan ... tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat bermanja...

Nad MamaZN berkata...

kenangan mengusik jiwa..

dalila berkata...

skang mnade dah gelongsor cmni kan..nostalgia btl la..jgn la yg kt SP ni dorg runtuhkan wat baru..xde dah kenangan nnt..

jaakechik berkata...

gelongsor besarrr? wah pestaim tengok... klasik molek ni.. hehehe..

IntaNBerliaN berkata...

saya yg baca komen sue di blog, tiba2 pun blh gennag air mata