Yang DiSaYAngi

Jumaat, 11 April 2014

1st Check Up Syawal Yafiq - critical thinking problem

Salam jumaat kengkawan...semalam seharian aku tak up cerita kan...tp aku tetap BW korang kan...semalam hari yang agak BZ n memenatkan buat aku..so BW je yg mampu...

hari ni boleh la bercerita perihal syawal...

semalam aku G 1st check up untuk syawal yafiq untuk masalah percakapan dier...

so semalam en asbeen pon cuti sebab nak settlekan kete dier..ok la , tak terasa rushing kan....
semalam mmg syawal dengan en asbeen je la...seharian..izz macam iasa G taska...

 sebelum jumpe doc pakar pediatrik

alhamdulillah syawal yafiq pagi tu mmg behave....
baik je dier...jumpe doc pagi tu pon, ok....

bila syawal masuk bilik doc, doc say hai kat dier...cheerful sungguh doc firdaus ni...pandai dier tarik perhatian syawal pada dier....

syawal pon say hai kat dier...
so doc pon tgk apa yang jadi pada syawal..

so far dier kata syawal tak nampak seperti tanda2  sindrom autisme...nampak syawal seorang yang cheerful...so doc tanya lagi syawal ni dari segi pergaulan macam mana...

so aku pon kata la...dari apa yang aku tahu tentang syawal di taska...dari apa yang cikgu dier bagitau syawal seorang yang baik, dengar kata...diam tak boleh kata apa la...syawal boleh bergaul dengan kawan2...kawan2 pon nak berkawan dengan dier...cuma syawal tak reti nak bersoal jawab, kalo mengajuk dier mmg laju...syawal kalo mengajuk dalam Bahasa melayu...contoh "syawal buat apa tu..??" dier akan ajuk macam ni... "ibu...$%$&$&$*$*%*$#^$( tu??????" ....paham tak..tu la syawal..syawal masih belom belom boleh bersoal jawab, tp mengajuk pandai, tp kalo mengajuk dalam bahasa inggeris, dengar sebutir2 perkataan yang keluar dari mulut dier...

doc tu kata sepatutnya budak dalm lingkungan umur syawal ni, dah boleh berkata-kata lebey dari 4 patah perkataan dan sepatutnya dah boleh bersoal jawab sebab syawal bila kiter tanya dier contoh soalan.... "syawal...hari ni belajar apa kat sekolah??????" dier akan balas.... "sekolah"... tu je....tak pon dier akan mengajuk apa yang kiter cakap...


so doc kata dier bukan la autisme dan syawal cuma ada masalah critical thinking problem...di mana syawal tak boleh nak bercakap dengan baik la...so syawal kena la dedahkan seperti cara menulis huruf garis putih, mewarna, kurangkan HP n tablet, sebab waktu tu syawal tengah main game...tp lebey pada game education la...syawal tengah buat huruf alphabret kat HP tu....so doc suruh kurangkan N lebeykan pada benda yang dier boleh rasa...alhamdulillah aku mmg buat semua tu sekarang N aku tak percaya yang benda2 tu semua memainkan peranan yang penting dalam perkembangan anak2....

nampak syawal dolu seorang yang mewarna mai pakat ikut dan dier je..macam conteng2 gitooo...tp sekarang sejak aku lebey banyak terapkan benda macam ni kat umah N kat taska pon dier buat...so nampak perubahan kat dier....dier mewarna dah tak keluar dari outline...N syawal dah mula kenai ABC....alhamdulillah....

so doc juz kata syawal cuma ada speech problem je la...so doc offer untuk speech therapy  untuk syawal bulan jun ni...N tengah bulan julai datang balik, tgk perkembangan dier...
ni la surat untuk jabatan pertutukaran dan bahasa hospital putrajaya
 
so semalam dah amik date..tunggu la bulan jun ni macam mana...moga ada nampak perubahan pada syawal..aku sebagai ibu, bukan ingin mencarik kesalahan dan kesilapan anak2...cuma ingin kan yang terbaik untuk naka2..itu yg penting buat aku sekarang...



 napak sayangnya dier kat ibu kan....syawal N ibu bersama monopod..pandai tak ibu namage monopod, macam org amik gamba kami..hahahhaha..perasan suraya...


 alahai so sweet kat situ syawal....


p/s : sekurang-kurangnya aku tahu mana baik N buruk untuk setiap apa yang berlaku pada anak2...untuk aku betulkan mana yang silap pada aku N en asbeen dalam mendidik anak2

16 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

great

Zee Suhaini berkata...

dah ada kemajuan napaknya tu..insya'allah dipermudahkan..
kita sebagai parents ni memang la runsing..pepon kena jugak usaha..cara terbaik cam sue ni la..bawak jumpa pakar..

Falsya berkata...

Sue, syawal nie bijak tau sebenarnye..cumenye syawal amek masa yg lama banding budak2 lain..n syawal sgt gifted..ibu jgn risau okayh..insyaAllah syawal akan baik2 selalu..aunty sya akan sentiasa doakan syawal..

mama tisya berkata...

sweet gmbr syawal peluk sue..smoga ada perkembangan utk syawal

Nad MamaZN berkata...

yeayyyy akhirnya ada pun cite syawal kat sini...dr ari selasa acik nad tggu khabar berita dr ibu hehehe...
alhamdulillah syawal ok
dan in shaa Allah syawal semakin bijak nanti..
takpe, pegi je buat terapi tu..
klu itu yg terbaek buat syawal...
aciknad sentiasa doakan yg terbaek buat syawal :)

dalila berkata...

in sha Allah sue..bg syawal masa sket..dr ape yg aku tgk dr baca blog ko, syawal nmpk dh makin bijak sejak tukar taska ni..ok la tu..kt umah ko rajin2 je sembang2 ngan die..kasi die byk becakap..tny je macam2..xkesa la cmana cara die jawab..asalkan dia jawab..tu pun dah kira perkembangan anak kita..

eima berkata...

inshaaAllah tak de pepe tu ... inshaaAllah syawal boleh.. nanti cite ek nk jg tau sbb aku tak de lg pengalaman pasal ni .. sebagai pengetahuan tambahan utk aku ye ...

Azura Aziz berkata...

Assalam sue.. setiap anak tu tahap perkembangannya tak sama.. macam Adam alycia nampak progress dia cepat sbb usia 4 tahun pun dia ckp mcm budak 7 tahun hehe.. tp apa punkt sbg ibu mesti nak berikan sesuatu yg terbaik buat anak kita. setiap anak ada keistimewaanya kan. So Alycia rs sue dah buat yg terbaik utk syawal.

yg pasal nasihat doc ttg apa yg sepatutnya kt ajar kat anak, kurangkan hp tu alycia rs betul. tq sebab sudi sharing ;)

Gieyana berkata...

Mcm anak sedara aku dulu beb lidahnya pendek..so kalaunckp laju2 mcm nk gagap sket..f/up mcm syawal gak buy now dh tgktn 2. Hope yg baik2 jer utk syawal..:-)

Z@i Z@mR33 berkata...

owh...1st time sy baca tntg ni.x tau gak.skrg sesejak ada ank mmg dok baca tntg autisme.x mntak tp bsedia

Z.u.r.a and I.w.a.n berkata...

alhamdulillah..
syawal tk serius sgt..
hrp2 jumpa pakar speech nnti
akan dpt lebih perubahan..inshaAllah

syawal budak bijak sue..ko kata dia dlm english pandai ckp..means syawal tk de mslh sgt kan..

lizz berkata...

bagus syawal ada perkembangan yang baik...kusyuk saya baca entry nih...lepasni mesti syawal makin pandai...
amboikan kemain lagi berposing anakberanak so sweet...

Mimi Azirah berkata...

Alhamdulillah dah ada perkembangan pd syawal..holefuy lpas nih btmbh tmbh ok..

Cho Zila berkata...

tahniah jadi ibu dan ayah prihatin... sebenarnya kalau ada masalah rujuklah yang pakar.. jangan buat kesimpulan sedirikan...
kawan opis akak jumpa pakar tapi berbayar... anak nyer juga rasanya masalah yang sama bukan autisme tapi masalah lebih kurangler... dia bayar setiap kali kaunseling mahal betoi...(private)..
tapi doktortu akan bekalkan homework kena buat..yang macam di sekolah... kena banyak mewarna melukis dan dot dot... macam2 untuk otak sentiasa berkembang... baguih ler cepat2 hantar kepada yang pakar...

Cik Jue berkata...

seronok borak ngan syawal ari tue...
nampak sweet sangat

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH berkata...

Assalam sue,
seriously syawal memang bijak
setiap manusia ada kelebihan masing2
ada kekurangan masing2
mungkin syawal kurang dalam speech, tapi boleh diperbaiki kan3
chaiyok3 hug & kisses syawal