Yang DiSaYAngi

Khamis, 15 Mei 2014

My Family Dulu dan Kini

Salam Khamis kengkawan...
dah petang baru nak up kan..td banyak aku BW korang je,...arini terasa badan letih n tak sihat sangat la..tak tau nape...pening, melepet je kan....semalam pon tak cukup tidoq..asik terjaga tgk jam..adoi....
tapi jgn risau bukan pembawakkan pon..hahahhahaha...
 
ni kisah aku nak cerita family aku di tahun 1994 dan 2013
wesak day aritu aku ngan en asbeen kemas rak buku yg sememangnya penuh ngan buku2 mak aku zaman dier bekerja..dier nak buang, sayang, ilmu katanya, aku tahu tu...tp tak serupa rak aku tgk ..adoi pening aku..mana yg penah singgah umah aku tahu la kan....so aku seru kerajinan dalam diri nak mengemas rak buku tu...aku bahagikan 2 tingkat untuk buku2 mak...1 tingkat untuk buku2 perkhidmatan awam aku ngan en asbeen....ada jugak milik mak dah jadi milik aku, en asbeen, N akak aku..hahahhaha....2 tingkat lagi untuk aku....taruk novel2 N majalah pa&ma aku yg 4tahun berturut-turut...
 
 
sekali dah siap kemas...baru perasan gambo ni jatuh dari kumpulan sijil2 mak...
 
hahahhahhaha...
 
korang tgk la muka memasing..muka aku..lain sangat kan...ke sama je, tak berubah...time ni gamba tahun 1994....kecik lagi aku tahun ni...aku ngan abang aku je tak kembaq..tp kembaq bulan lahir...yg lain semua kembaq....akak2 aku ni dolu suke snagat gaduh tarik2 rambut tau..hahahhahah....lagi2 si nigina tu....garang wooo sampai la sekarang..kembaq dier..si kakak takut ngan dier dolu, sebab dier kalo gado ngan akak aku ni, sampai nangis2 kakak aku di buatnya...
 
aku tak buat pape..juz tgk dorang gado sambil makan eskrem..sengal kan..hahahhaha...
 
bila kenang-kenangkan balik, kelakar pulok rasanya...
 
tetibe rasa rindu pada zaman kanak2 dolu...rindu pulok nak bersama2 ngan adik beradik aku ni time kecik2 dolu....kejap je masa berlalu...sekarang zaman 2013

ni la kami yang terkini setelah hampir 20 tahun kami bersama kan...akak aku hari2 aku jumpe , 4 tingkat dari umah aku...akak aku kat penang baru jumpe....yg kembaq kat atas tu han N sopi mmg duduk ngan aku...abang aku abang udin je jarang2 jumpe...BZ...
 
lagi buat aku sedey rasa bila mana aku terjumpe akan drwaing book mak aku waktu mak aku kursus kat INTAN tahun 2004 kat intengah kat UM tak salah aku....
 
aku belek balik drawing book mak aku, tentang perihal siapa dier..siapa keluarga dier...siapa anak2 dier...apa impian dier...semua dier cerita tentang kami adik beradik, macam mana kami, waktu dier ada sowang je cucu...anak akak aku kat penang tu...semua dier cerita semua perihal kami ni bagaimana..semua la...dier cerita jugak tentang arwah bapak tiri...siapa dier..keje apa...bagaimana dier...
 
dari apa yg aku baca sowang2 waktu kemas rak tu, mmg rasa touching je, terasa bagaikan mak ni inginkan satu keluarga yang sangat2 harmoni, sangat2 bahagia...dari segi penulisan dier , semuanya dalam bahasa english tu, mmg aku terasa jugak..siap dier lekat gamba2 kami dalam drawing book tu...
 
kadang2 tu aku terfikir, bagaimana la aku tanpa mak kan....
 
 
p/s : terasa sayu pulok mak aku jalan capet tadi pagi, sebab jatuhkat depan macd malam semalam waktu membeli barang..balik2 cerita N minta aku tarik kaki dier sikit...mmmm....tapi mak, bukan nak tunjuk sakit dier kan....dier tunjuk yg dier kuat...tp dia..robih abdullah, sememangnya being such a strong women tau.....pada dier semua benda dier boleh buat..takda benda yg dier boleh buat..


12 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

alhamdullilah

Masya berkata...

kalau teringat zaman dulu mg rasa mcm nak semua dok sama² blk berkumpul masa kecik² enjoy sg walaupun hidup ssh.

rajinnya mak su siap buat buku drawing .. dia tau x sue baca tu hihihihi .. mesti jd sentimental kan baca ..

Nad MamaZN berkata...

huhu, sebak baca entry ni... moga maktok diberi kesihatan yg baik berpanjangan...

muka sue tak berubah.. ;)
muka nigina ngan kembar tak seiras
kembar lelaki seiras
bestnya ada gen kembar2 dlm famili ni hehe

Fiza Rahman berkata...

Macam sama jer sue ☺☺

Azura Aziz berkata...

kelakarkan bila tgk gmbr dulu2..

Cik Puan Rara berkata...

hehehe sekali tgk dh besarr semuanya.sonok godek pic lama.heee

Amanda Suria berkata...

SA kalau tengok gambar dulu2 gelak besar sebab keadaan masa tu tau..hhehe...kadang2 sgt2 touching sebab kita x dapat balik keadaan yang sama macam dulu kan....

fazilzura berkata...

makin meriahhhh

Zee Suhaini berkata...

tak berubah pon sue muka..
sekali tengok dah tau mana suraya..hahaha..
kakak2 tu nampak lain skit..

Mimi Azirah berkata...

Sekali tgk dh tau mne satu sue...maintain je..

Cho Zila berkata...

ala nampak cam samajer dulu dan sekarangni... terasa kekeluargaannyer... ala nenek syawal meluahkan perasaannnyer... kalau akak pun tengok touching habis...

IntaNBerliaN berkata...

Ya Allah... tiba2 bergenang plak air mata saya baca entry ni... bergenang sbb baca kisah maktok tu... ishhh kalau bab cite ibu2 ni, saya mmg sensitif