Yang DiSaYAngi

Isnin, 30 Jun 2014

Kari Ayam rempah cap bunga ros versi INA@INTANBERLIAN


Salam Ramadhan yang ke-2 buat semua umat islam di seluruh dunia..tak lupa pada kengkawan semua...

alhamdulillah masih lagi berpuasa di kala ini...alhamdulillah masih bertenaga seperti hari pertama puasa semalam...alhamdulillah di beri kesihatan yang baik, akal yang elok untuk harungi bulan ramadhan yang mulia ni..

ni cerita hari pertama puasa...so far alhamdulillah semalam dapat jugak la aku buat kari ayam untuk en asbeen dan anak2, tapi versi INA@INTANBERLIAN... sebelom ni aku dah penah buat...tp bukan menggunakan rempah yang INA buat...guna rempah biasa..tp tak taruk belacan dan kerisik, tak da stok...

tapi kali ni aku buat , mmg sebijik2 aku ikut step by step dari INA...


alhamdulillah licin, sehingga pagi tadi, mmg saja buat lebey, senang abiskan sampai sahur...mmg kompom licin..tu yg aku suke...yg best, anak2, terutamanya izz dani aqlan yang kecik tu, cukup suke la makan, konon nak bagi dier, aku serap sikit kari yang melekat kat ayam tu dalam mulut N bagi kat izz..tp tak mo gitoo..nak macam mana ibu abah makan, gitoo la dier makan...bagi makan nasi, tak mo, sikit2 je...nak ayam yang lebey...alahai...tapi so far mmg sedap...aku tanya en asbeen...dier kata, sedap, tak macam biasa aku masak..mmg la tak macam biasa....ni macam INA masak..hahahhahah..versi dier kan...so far aku rasa versi dier mmg senang giler...semua campak, masuk sekali, lepas tu tunggu empuk, dah taruk garam, tutup api....adoi, sempat la aku G mandi, solat asar, minta tolong en asbeen tengokkan, N tutup api....sempat kan...dah berbuka baru teringat nak amik gamba...adoi....

last2 sahur tadi la sempat amik gamba...bukti ni aku masak kari ayam rempah cap bunga ros dari terengganu...

ni la dier..adoi presention tak cantik sungguh...nak buat guano, ni balance sahur tadi..hahahhahah..lupa nak amik ko..sedap punya pasal./..yang penting licin, tu yg aku suke, senang basuh semua pinggan mangkuk...tu yg penting..hahhahahhah....

pinjam PIC ye INA...

pic rempah pon lupa....beli sampai 3 paket..tamak ko jemah..hahahhahah...bukan mudah nak sampai terengganu sana pon kan....tu yg beli lebey..aku nak bayar, ina tak kasi lak...adoiii murah sungguh la rezeki ina ni...mana la dier sentiasa berezeki, sebab dier selaloo memberi...

org kata tangan yang memberi lebih mulia dari tangan yang menerima kan...walaupun org tgk tak seberapa pemberian ni, tp bagi aku bermakna tau...ina mmg seorang yg suke memberi...tu yg alhamdulillah rezeki ina sentiasa ada...tu yg baguih tu..moga aku jugak di beri peluang, mempunyai hati seperti ina...walaupun kecik pemberian tu, tp berharga..tu yg penting....

kalo korag nak resepi G la klik kat link kat atas tu...
mmg senang. serius aku kata senang...tau2 siap...

p/s : petang ni nak masak apa ye...kena PK B4 tengahari ni...


16 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnya

mekchu berkata...

amboi besan.... rajin nya kamoo..

Fiza Rahman berkata...

Tak try lagi rempah yg ina bagi tu.

eima berkata...

rempah tu tak penah tgk lagi tp cara masak tu lebih kurang cam kedah punya sbb ade kerisik ....

nanti bebila boleh try

Nad MamaZN berkata...

wahwah..! mudah masak bila ada rempah camni.bertambah sedapnya ye :)

mama tisya berkata...

nmpk menarik..biasa guna rempah kari ayam adabi

Falsya berkata...

kat sini xde jual ke jemah..

::NureeN:: berkata...

cara mak nureen masak tarok kerisik n belacan jugak.. mmg sedap hehehe

Zee Suhaini berkata...

kalo licin sure sedap sangat la kan sue..
ada try buat cara ina aritu tapi tak guna rempah ni..sedap gak..kalo rempah ni lagi sedap la kot..ruginya aritu tak order..

Ema Johari berkata...

skrol laju tang gambar...takut tergoda...heheh..selamat berpuasa sue.

eB berkata...

wah puji melambung2 tuh beb. khe3

Mimi Azirah berkata...

sedapkan sue gune rempah gulai tuh kan

fieda berkata...

tinginnya nk try

dalila berkata...

wahh..klu dh licin tu confirm sedap tu...rempah tu mmg kt tganu je ke jual sue?sini xde ke?

IntaNBerliaN berkata...

best plak baca entry sue ni.. bkn pe, sbb rasa seronok bila sue n family suka rempah n cara masakan camtu ;)

mkn dgn nasi minyak ke.. nasi tomato ke... or apa2 pun, blh je lauk ni

Eca Dwinky Asha berkata...

alahai, terliur la....nasibla xlama lagi nak berbuka da :P