Yang DiSaYAngi

Khamis, 19 Jun 2014

Syawal Speech Therapy N Motor Skill

Salam Khamis kengkawan...
pagi ni feeling dizzy dah akibat selesema ni...cukup tak suke la menangkap ke kepala ni kan...mmmmm...

cepat la sihat ye..mak2 ni payah kalo sakit...keje tak berjalan je kan..kikikiki..
ok ni aku nak cerita tentang kisah syawal dengan speech therapy dier...

semalam lepas lunch, aku terus amik syawal zasss ke hospital..smapai je tak lama...al maklum , dah petang kan, so tak ramai, cepat je la kat kaunter pendaftaran tu pon...

so sampai je kat UNIT REHABILITASI aku masuk menuju ke kaunter, terus nurse tu suruh aku masuk bawak syawal ke UNIT INTERVANSAL ASAS ...kat situ, macam biasa pegawai perubatan kat situ akan tanya pasai history syawal la kan...dari mula dier dalam kandungan ibu dier sampai la dier sekarang ni 4 tahun 3 bulan...si syawal ni dah excited haa masuk dalam bilik tu,....macam2 ada haa...rambang la mata dier...



nampak tak keterujaan syawal kan...kikikiki...
permulaan pegawai tu kasi syawal biasakan diri dengan kaler...nampak syawal masih belum kuat lagi memori dier nak kenal dengankaler...tp so far nampak bila pegawai yang bahasakan diri dengan syawal tu kakak...bila kakak tu minta syawal susun ikut kumpulan kaler...so far syawal mendengar arahan N kumpul semua kaler..bila kakak tu kelirukan kaler2 tu, so lambat sikit, tp boleh...bila kakak tu amik kaler merah dan oren, N kakak tu minta syawal amik kaler merah, dier keliru N dier amik kaler oren...mmmm..kat situ je la...

tak lama lepas tu kakak tu minta syawal biasakan diri kenal alphabret N numbering...so far nampak peningkatan syawal terhadap nombor..nampak mmg dier kenal dengan nombor...tp bila part alpha bret tu, huruf besar dier kenal, tp huruf kecik dier lambat sikit nak pick up....

lepas syawal sebok la dok tengok bonuce jumping ni....tak sabar2 haa siap tolong kakak tu turunkan lagi bounce ni tau...
so bila kakak tu minta syawal lompat kat situ, dier lompat, tapi lompatan dier tak konsisten, dier macam tak secure..takut je nak lompat tu..pegawai tu kata, keseimbangan syawal agak tak berapa stabil..tp so far mmg nampak dier happy...

so aku ada la cerita tentang perihal siapa syawal sebelom dier menjadi siapa dier sekarang ni...so apa yang pegawai perubatan ni kata...

"so..tindakan puan dan en dalam menukarkan syawal ke taska lain, mmg satu tindakan yang bijak...kadang2 budak ni kiter tak nampak akan perkembangan dier...tp sebenarnya dier ada bakat dier..macam puan kata yang syawal ni dulu doc pakar saspek dier autisme..tp sekarang saya tak nampak ciri2 tu pada syawal..kadang2 enviroment tu kadang boleh membuatkan seseorang kanak2 tu lagi bertindak untuk menjadi autisme atau tidak..."

aku sendiri macam tak percaya la dengan apa yang pegawai tu kata..kire aku ni hebat jugak la kan...kikikikikiki...tapi pegawai tu ada kata lagi...

"dari segi alphabret nampak syawal ni dier keliru dengan kaler merah dan oren, dier keliru dengan huruf kecik "b" dan "d" ....kalo budak ang mengalami deseleksia ni  mmg tanda2 dier seorang yg keliru dengan huruf2 gini... "b" dan "d", "m" dan "w", "6 dan"9 gitoo la..tapi ni baru lagi..tak pe next month kiter akan patau lagi...."

so kat sini nampak kelegaan aku bila pegawai tu kata syawal, tak seperti budak yang pasif selaloo datang situ kan...nampak keterujaan syawal, sampai mula2 dier masuk bilik tu, dier kata kat aku...
"ibu...wow...cantik.."

dier suke la...colourful kan...lepas tu pegawai ni jugak kata yang syawal ni mengalami EQUALILIA...sejenis simptom suke mengajuk cakap org..apa sahaja yang dier dengar, dier akan ajuk...tak kire apa yang dier dengar tu panjang atau pendek...tapi masih boleh di tangani la...
so far syawal dari segi colouring mmg dah hebat...tp kena perhalusi lagi dari segi hand writing...sebab buat masa ni syawal boleh tulis huruf besar 'C', 'X', 'A' ....gitooo la...

tengah syiok2 syawal buat treatment tu, datang la seorang budak nama LOKMAN..tapi slow je dier..tgk syawal pon sipi2 je...tunduk2..aku egat dier malu kan...bila dier dah kuar dengan kakak dier..sekali aku tanya, lokman tu nape...rupanya dier AUTISME TAHAP PASIF..mmg aku tahu yg autisme ni ada yg hyperactive n ada yang pasif...so bila aku salam ngan dier pon, dier tak pandang aku, salam tunduk...aku siap nak high 5 ngan dier....terus dier malu2..pandnag tempat lain..bila aku kata...

"ala lokman..aunty soya nak kawan la ngan lokman..jom kier high 5 nak..."

terus dier pandang aku N high 5 ngan aku....terus keluar..mmg pasif sungguh tu....

lepas settle je kat treatment cara kerja tu....terus jumpe doc untuk speech therapy

masuk je bila doc terus nak duduk atas kerusi N say hello kat doc...doc pon suke tgk syawal...
doc tu mula2 kasi syawal puzzle N tanya dier apa..semua segala bagai...so syawal macam biasa..banyak ajuk saja...so abah dier layan syawal dolu, sementara doc tanya semua tentang sejarah hidup syawal...ada sakit teruk ke tak, ada operate ke tak..macam2 la..nasib jugak syawal ni mmg ada rekod ngan hospital putrajaya ni kan....

so mula2 doc kenalkan syawal dengan flashcard
menunggu la tu apa lagi mainan yang doc nak bagi kat dier kan...

haa...tang sini mmg aku yangterlebey excited sampai aku cakap ngan doc aku nak menangsi tgk syawal sangat2 memberi tumpuan pada flash card tu...
bila doc tanya syawal...

doc : syawal...ni apa..(ibu n abah jgn jawab tau....kiter tgk dier jawap apa...doc tunjuk baju)
syawal : BAJU
doc : pandai la syawal..gud boy...syawal..ni apa.. (seluar)
syawal : baju...
doc : salah la syawal ni bukan baju....ni apa ibu...(di tanya lak aku)
aku : ni seluar..(sambil syawal pandang aku)
doc : ni apa syawal?????
syawal : se..lu..ar...
doc : pandai la syawal..syawal yang hebat...ok syawal ni apa..(doc tunjuk katil pulok...)
syawal : BED
doc : wahh pandai ...bed...english language ye..ok good...syawal ni apa..( stokin)
syawal : sock...
doc : wahhh bijaknya syawal...ok syawla ni apa...(doc tunjuk apple)
syawal : apple
doc : hebatnya syawal..ni banyak tgk kartoon ngan tab ni...ok syawal ni apa(doc tunjuk bola)
syawal : A BALL
doc : syawal, you're very gud boy...ok syawal ni apa (doc tunjuk topi n mengahrap syawal akan kata topi atau cap...)
syawal : A HAT
doc : wahhh  tak sangka syawal ingat...saya tak sangak ibu, yang syawal sebut hat...saya sangka dier akan sebut topi atau cap...ok syawal last..ni apa...(doc tunjuk beg)
syawal : A BLUE BAG PACK
doc : wahhh syawal, hebatnya..kamoo suke tgk citer kartoon ye...
syawal : kartoon...

aku siap tanya doc
"doc saya ada satu soalan kat sini..syawa nak tanya..kenapa bila berkaitan dengan flash card ni bila saya n husband buat kat rumah...dier tak berapa tumpu dengan apa yang saya buat...tp dengan doc dier sangat2 memberi tumpuan..."

jawapan doc
"sebab kat sini...dier hanya ada ini dan tumpaua dier hanya ini...so kat rumah enviroment dier lain, kat rumah ada, mainan, ada TV, ada adik, ada macam2 so mmg tumpuan dier akan terganggu..di sini hanya ada saya dan dier....dan dier nampak ibu n abah dier sangat2 memberi tumpuan pada dier..itu yang sesetangah kanak2 inginkan..sebab meraka inginkan tumpuan pada ibu bapa...seperti macam kiter buat sekarang..."

ooo...ok aku paham....



so lepas tu doc tumpu jugak pada flash card N banyak bersoal jawab dengan dier...
tapi make sure ibu n abah jgn bagi jawapan pada syawal..siap doc kata..
"syawal..syawal nak main buih..kalo nak main buih, syawal kena jawab soalan cikgu ok../..."

syawal ni dah teruja ngan bubble ni..sikit2..
"ibu abah,,...bubble...bubble...."

doc : ok syawal syawal tgk kakak ni..(dalam flash card...) dier sedang buat apa ni...??????????
syawal : buat apa...(mengajuk sudah)
doc : ok ibu...tgk kakak ni buat apa...????????
aku (syawal pandang aku...) kakak ni makan aiskrim/...
doc : ok syawal..kakak ni buat apa...
syawal : makan aiskrim....
doc : pandai syawal....bijak...ok doc bagi hadiah...1 flash card, 1 reward...rewardnya syawal dapat bubble...doc tiup, syawal tangkap tau.....(riangria syawal dapat bubble)ok syawal...abang ni buat apa...main basikal ke..baca buku...
syawal : baca buku...
pandai la syawal...kali ni syawal pulok tiup yee.... 
doc : ok syawal..siapa nama syawal...????????
syawal : Nahdhsydhcjygucbcusjb nama syawal...
doc : ok ibu nama syawal apa ye...???
ibu : nama awak..syawal yafiq...
doc : ok syawal//..siapa nama..
syawal : syawal yafiq...
doc : pandai la syawal ni....bijak tau....

tu antara serba sidikit tentang syawal...
so masalah dier mmg EQUALILIA...masalah pertuturan mengajuk dalam percakapan...alhamdulillah doc kata syawal mempunyai strong memories...sebab tu boelh boleh mengajuk kata2 org walaupun ayat tu panjang lebar sekali pon....so apa yang perlu di praktikkan adalah kat rumah aku N en asbeen kana lebey bertanya soalan, bukan minta syawal mengajuk..kalo syawal mengajuk soalan tu...tanya pada org lain, tp make sure kena syawal diam...N bila dier dnegar aku soal kat org lain, bila  org tu jawab, dier akan pick up N bila aku tanya soalan yang sama pada dier..dier akan jawab apa yang di jawab oleh org lain, sebab dier dah pick up..di situ kena pandai..kire bukan one to one...kena berpenjuru dalam mengajar syawal dalam berutur..

tak salah syawal nak cakap lain bahasa..tp make sure basaha pertama dier kukuh, baru boleh belajar bahasa lain, sebab takut kalo 2,3 bahasa, takut syawal akan keliru..kalo aku dah decide nak ajar syawal bahasa melayu...mmg aku kena banyak terapkan bahasa melayu..selepas dier dah kukuh baru akan belajar english pulok...gitoo la..so far doc kata syawal seorang yg peramah n aku cerita semua kisah syawal N aku bangga dier macam ni sekarang N doc kata dier akan peramah N banyak cakap macam aku...satu hari nanti...

so ni la doc syawal...lepas ni 3 bulan lagi kiter jumpe doc ye...bulan depan kiter jumpe kakak pulok tau...

yang penting di sini, aku tak memaksa syawal..tp nampak semua yang datang dari kerelaan dier sendiri...dier sendiri seronok...bila aku tanya
"syawal seronok tak...?????"

syawal akan kata..."ibu seronok.."

yeeaayy aku bangga mempunyai anak seperti syawal yafiq...

aku paling pantang la kalo org kata aku bawak anak G jumpe pakar, mesti la anak tu tak sihat...mana2 yang bertanya...mmg aku minta maaf siap2..aku akan bidas balik...padan muka korang..plzzz la jgn la korang terlalu sempitkan pemikiran korang...kalo G hospital jumpe pakar je anak tu mesti sakit..asik2 sakit...tak semestinya...jumpe pakar tu untuk kiter sebagai ibu bapa lebih cenderung untuk tah apa yang perlu kiter tahu N apa yang tak perlu kiter buat..kena tahu...semua tu..cara kiter mendidik anak sangat perlu...aku ni bukan hebat mana pon dalam mendidik anak..tp selagi aku mampu, aku cuba yang terbaik..yg penting inisiatif..a


aku pantang betoi la sebok dok la banding anak ko ngan anak aku..akau ko pandai, anak aku asik jumpe pakar...anak ko dah oleh cakap..aku aku gagap2 lagi..anak ko hebat bermain, menyanyi, anak aku tak pandai apa lagi....ko dah nape nak banding2 anak ko ngan aku...mmg nasib ko la dapat aku yg mulut jahat ni kan..mmg kena bidas la ngan aku..padan muka...hahahhah..aku suke..jahat tak..hahahhahah..

as long syawal sihat...syawal sangat2 memberi yang terbaik untuk aku..itu dah terbaik untuk aku....

11 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

semkain pandai

Nad MamaZN berkata...

alhamdulillah
bangga dengan syawal
banyakkkkk sgt perubahan positif
abaikan kata2 org tu.. kadang2 rimas dgn org2 camni, huhu

Mama Idlan Irsyad berkata...

ya allah...sukanya ja baca entri ni...tahniah syawal.. mmg ja pun nmpk perubahan syawal sejak dia tukar taska..n tahniah pd sue n akob sb berusaha yg terbaik utk ank2...

IntaNBerliaN berkata...

syawalllllllllllllll meh nak peluk syawal meh... rasa nak nangis tau baca pasal syawal ni... sgt2 banyak perkembangan syawal ni tau..!!

good job sayang syawal...

Cho Zila berkata...

Alhamdulillah.. suka akak membaca.. macam akakpun berada di situ sekali.. syukur dia punya ibu dan ayah yang memberikan sokongan.. semoga dia akan terus berjaya.. kata2 orang memangler sakit bila kita dengar.. abaikan jer.. tumpuan hanya pada dia...

lieyalatif berkata...

liputan yg terbaikkkk sue!! siap gambar hah...sempat je ko snap2 semua kan hahaahah..tapi siyes aku suke bace...at least aku tau mcm tu prosedurnyer....okey jugak servis die kan...nampak doc tu frenly..pandai tackle syawal....

good job syawal....hope progress syawal baik2 ajek..syawal budak bijak...budak baik dan budak hebat okey.....

eB berkata...

bagus tuh. tapi sue, camne eh nak bwk anak jumpa pakar nih? aed x boleh bercakap jugak. hu3

mekchu berkata...

melopong-lopong tau besan kat sini baca. byk btol terms yang 1st time dgr.. mcm EQUALILIA tu... pengalaman tu besan... syawal, meh hi-5 sini :)

Mimi Azirah berkata...

xpe.sue lpas nih komp syawal jd bang nam bile die dh petah nti..

Fiza Rahman berkata...

Teruja aku baca noks. Abaikanlah mulut2 orang tu. Bijak lah syawal & aku suka soalan ko tu. Sebab aku pon tertanya² juga. Klo kat umah tu memang tak concentrate bila ajar flashcard.

Hanie(SHMA) berkata...

alhamdullilah banyak perkembangan. ko jgn down bila org lain ckp anak ko sakit bila jumpa dokto pakar. hani lagi suka bila kita jumpa dokto mcm ni. senang tau macma mana perkembangan dia.