Yang DiSaYAngi

Jumaat, 29 Ogos 2014

Desert From Suraya


Salam 3 zulkaedah...

dok ada lagi cerita rasa ni..kena abiskan jugak arini ni....hahahhah...ada satu lagi..nanti aku up ye...

pagi ni nak cerita pasal jamuan raya kat unit aku ni...kena pulok unit aku buat desert..memasing sebok la buat desert memasing kan...ada puding caremel, ada koktail, ada agar2 merah, ada dadih, ada macam2...haahaahhahha...aku buat apa....

aku buat ni...

tadaa.....

agar2 oreo....
ada jugak yang tanya, tak da resepi ke...benda senang ni..hahhaha...aku pon guna mr google je pon...hahahha...kire 1st time ni aku guna mr google...dah daebak sikit aku buat sendiri tanpa mr google....hebat gak aku ni..muka je selengge..hahahhahah...

ok la aku bagi la resepi...

Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.

2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.

4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
a. Janagn tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.
haaa..ni la resepinya....
aku amik kat blog ni...so far ok la...puas hati dengan hasil kerja aku..dah 2,3x jugak aku buat ni....
dah terrer ni...

lepas tu aku terajin lebey buat
kek kastard pandan.....

aku 1 st time buat...comot la sikit...ni la hasilnya...

tada/....hahahahhaha...macam aku beli kat kedai kan..kikkikikiki...yg layer hijau tu comot sikit..tu yg aku tutup ngan bubble colourful n ngan cheddar cheese ni...

ok gak..nampak layer dier dah puas hati dah....


ni resepi aku amik kat mr google jugak ni...

ni la menu yang aku bawak..so far alhamdulillah abis licin, mmg itu yang aku nak..licin, senang aku nak bawak balik..hahahhahaha..

pastu mak akku baik hati buatkan bubur jagung gandum untuk salah satu desert unit kami jugak...unit2 lain bawak benda lain la, macam2, naik ketat perut ni..hahahhah


9 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

wowww kek tu ngancam abis sue..seksi nampaknya..hahahahaa..reepi mana??nak try nih..
agar2 orea baru lepas buat..

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnya

mama tisya berkata...

wah hebat kek lapis pandan....agar2 oreo tu ada tgk gk org wat

Rosmiza Ali berkata...

Rajin buat kuih okla cuba2.. Kite ni tak beapa kompiden bab nak buat kuih muih ni.. Bab masak2 lauk2 kompiden sikit.. Sikit jer la tapi.. hehe..
Rosmiza Ali Official Blog™

Nad MamaZN berkata...

uiyooooo
hebat hebat,

IntaNBerliaN berkata...

rajinnya sue ni... nampak cantik je kejadian puding tu

:: Cik Viva :: berkata...

Mnarik tu agar2 oreo...

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya.

dalila berkata...

oo..ni dessertnye..ermmm..dapnye..satu2 aku nk kene tengok blk entry ko..byk dh missed ni..