Yang DiSaYAngi

Selasa, 30 September 2014

Chocolate cake kukus By jemah poyo

Ahad lepas, lepas kemas rumah...aku rajin sikit tengahari tu, siap2 masak tengahari, sementara tunggu anak2 ngan en asbeen bangun dari tidoq tengahari tu...en asbeen mmg suke tidoqkan anak2 bila tiba jam 12 tebgahari, sebab dah time bebudak tu tidoq...aku saja la gatai tangan nak buat kek kan....
aku pon buat la guna resepi yang di kongsi oleh NAD...alhamdulillah menjadi..wooooooo...suke3..selaloo aku bake je, kali ni aku kukus....
siap topping lagi...
tapi topping tu sengal la...aku dok ralit basuh pinggan, aku biar atas api, sekali kering, sama hangit sikit, sama pahit..hahahhaha..terus aku buang topping tu...rugi kan, nak buat guano, tak da rezeki..

tada.....

so far syawal suke...izz pon suke, asik ulang2 bukak Peti ais nak lagi...aku potong2 sikit bawak opis, kasi kat anak angkat aku...si qalesya...hari ni bufday dier..kasi advance sikit....

ni resepi yang share dari NAD N owner resepi asal dari EL..tapi aku tak terjah lagi blog EL ni, EL ni pon aku tgk dier kawan ramai jugak ngan kengkawan blogger aku ni, kire femes ames jugak ni...

RESEPI KEK COKLAT KUKUS..

BAHANNYA
4 biji telur(Gred A)
1 cawan gula halus(aku guna guna perang, ikut resepi owner blog..hahhahaha)
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan tepung gandum*
1 cawan serbuk koko*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1 sudu kecil baking powder*
(* bahan yang telah di tanda perlu di ayak dahulu yee)

CARA2NYA
- pukul telur bersama gula sehingga kembang.guna Whisk pon boleh je...
- dah kebang masukkan susu pekat, minyak dan susu cair
- dah sebati, masukkan bahan2 yang dah di ayak tadi
- kemudian masuk dalam bekas yang hendak di kukus dan kukus, siap....

(perlu di ingatkan jika kecil bekas tersebut, maka perlu di kukus dalam masa 15minit atau setangah jam, tapi jika sepenuhnya 1 bancuhan tu dalam 1 bekas, maka kukuslah ia dalam masa 1jam setengah yee...pastikan jangan di bukak2 penutup pengkus tu, kalo tak macam mana nak masak elok kan...)

TOPPING
200gm choc compound (coklat masakan pon boleh)
3 sudu besar sus pekat (resepi asal 5 sudu besar)
3 sudu besar minyak masak
1 1/2 tin susu cair

mmg senang abis, boleh la korang nak buat, kalo nak, sebab tu semua barang basic yang mmg ada kat rumah kan...

TQ to NAD N EL sebab share resepi ni..resepi ni mmg daebak...

8 ulasan:

LYAfrina berkata...

sedapnyaaaa

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnya

eima berkata...

nk buat jg ... asek beli je sedangkan semua mende nk baking ade kat rumah .. cuma bahan je takd e ....

cara buat tak ajar .... ajar la wei

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya.

ch@ berkata...

oit, kecur liur. da la posa ni. aish!

dalila berkata...

wehh..dapnye..
telan ailio aku ;'(

Falsya berkata...

haiyoooo jemahhh,..tlg jgn goda imanku..ahahaha

IntaNBerliaN berkata...

napelah nampak makanan time perut tgh lapar ni haa... dan2 rasa nak g makan.. hahhah