Yang DiSaYAngi

Rabu, 17 September 2014

Ke IKEAkah kiter????


Salam Rabu kengkawan...
dah rabu dah arini..
arini, hari seronok buat aku..nanti aku cerita...

ni cerita sabtu lepas...
khamis sebelomnya en asbeen ada bagitau nak beli something untuk pembelajaran syawal N izz..dah riki2...better ke IKEA..wahh lama tak ke ikea ngan my little family ni kan...last G time pregnantkan izz...lama sungguh tu...egat lagi, time tu aku pakai baju merah, semua pakai baju merah..tu la last..

en asbeen ni satu, kalo nak jalan2 ke ikea atau seangkatan dengannya, atau erti kata lain KL, mesti ada tujuan, setakat jalan sana2..no..no..no...cannot ok...hhahahah..ikutkan je la...kang muncung 14inch lak...

 

sabtu tu, ke sana la kami, awal2 pagi dah keluar, tak mo bersesak sangat kat sana, en asbeen ni pon jenis tak suke sangat dengan jammed N ramai org ni, rimas dier..aku ok je..hahahhahahah...ye la dier takut anak2 buat hal, meragam...

jom adik banjer deme selfie sikit...sekali si abg menjerit kat belakang...
"ibu...nak..nak..nak..."

sebok tau...

haa...nampak ibu je yg pandang kamera kan....

sampai je jam 10.40am, tak ramai sangat waktu tu, senang nak dapat parking..
sampai je terus ke tujuan kami....


wahh abg tecik khusyuk mengukur, menulis bagai, macam banyak lak nak membeli kan...

si kenit ni sebok je lebey..lagi2 si izz, nampak muka teruja, jakon semua ada kat dier...org 1st time datang kan...semua benda dier nak explore....semua benda dier nak usik, nak naik, nak panjat la, dengar sore aku je la kat situ, bila di larang, buat lembik badan, guling2 tanpa sore kat lantai, ikut mung la dik...
si syawal dah start excited..apa yang abah minta buat, semua dier buat...

muka org tak da sofa kat umah, nanti la dik, ada rezeki ibu belikan...nampak rege tu dik, 4 angka kot...telan air liuq ibu tu....duduk je la selagi boleh..

tok sah muka kejut sangat, i mamarazzi uolls ok...

ko tgk G seksyen lain, terus melompat dier kat katil ni...

uit jemah katil mung la...hahahhah...(aku ta dier baca blog aku)...terus aku wassap kat group gamba ni...bukan main landing lagi..bila abah dier dah settle, syawal ngan abah, aku terus amik izz, dier boleh bantai menjerit, semua kat ikea tu pandang aku macam aku dera anak, padahal si tecik ni tak mo turun dari katil ni..katil ni mmg cantikkan dik, tapi tak yah la....ada rezeki kiter datang, kiter landing2 yee...

haa...dah sampai area kanak2...nampak keterujaan dier....merah2 kan dik, rambang mata kamoo..ada yang lebey rambangkan mata kamoo..tunggu la....

haa...kan aku, semua benda dier nak buat kan...




nampak excited org 1st time datang ni.....org ajak ke tempat lain takmo....

dah sampai part mainan, mula la si abg tu mengecek kat abah kan, nasib la abah kamoo ni murah rezeki, nak jugak beli untuk kamoo, so far aku tgk banyak barang mainan kat ikea ni, banyak yang ransang otak N motor skill seseorang kanak2...tu yg en asbeen beli tu...

dah settle beli jom balik, balik je rumah, semua flat...
petang tu bangun, mandi makan, terus syawal bersuara..

"ibu...nak main..."

dua n mainan syawal..adik dier yg lain....

yg tukul2 tu adi dier punya...
ni la yang abah dier beli..belikan meja untuk anak2 ni...kat situ la main, belajar...kami ni satu family suke makan kat ruang tamu, makan bersila kat ruang tamu...so bila ada meja ni, sini la, tempat makan, sini la tempat deme main, sini la tempat deme belajar, explore semua kat sini...

bukan tak da meja, tapi tau2 la duduk ngan mak kan, semua ada atas meja...kami nak terapkan balik makan bersama keluarga, dulu waktu syawal, mmg buat, tp waktu izz ni lambat sikit, sekarang baru buat balik...so far nampak la anak2 ni dengar kata, duduk je kat situ...makan, tapi nampak deme nak bergerak main sambil makan, kami mak pak ni mula bersuara..tak jadi la deme..

si izz bersama lego syawal yang dah lama simpan....

kelakar block2 ni...si syawal susun, padahalbenda tu dah siap2 kat dalam bekas block tu untuk di susun....
bebudak ada je akal dier kan panjang, di susun kat luar..sekali bila block2 tu jatuh dari susunan dier...dier boleh cakap...

"eisshhhh...duduk diam-diam.."

hahhahahha..boleh lak die kata gitoo kan...

so far ni la untuk anak2..tapi kerusi tak beli lagi..nanti kerusi aku citer entry lain, sebab kerusi aku beli kat tempat lain, tempat ni mmg buat aku rasa macam adoi heavennya....syurga kanak2 tau....


aku ni bukan ibu yang baik, tapi aku ingin menjadi ibu yang terbaik di mata anak2 aku, walaupun tak seberapa, tapi sekurang2 nya ni la reward untuk anak2 semangat ke depan...sebab aku kenal siapa anak2 aku, aku tahu akan kekurangan anak2 aku, aku rasa kalo benda ni dapat naikkan semangat anak2, tak salah spend duit sikit untuk anak2...aku bukan nak menunjuk tau, tapi mana tau kalo aku up ni, ada yang bagi semangat, pandangan deme masing2 dalam aku mendidik anak2 ni kan....alam maya ni kan luas...

5 ulasan:

Nad MamaZN berkata...

alhamdulillah, mmg nmpk sue n akob makpak yg sgt pentingkan anak2 :)
semua org nak camtu kan? mmg pun.. semampu yg boleh la kita nak bahagiakan anak2, in shaa Allah :)

Falsya berkata...

Huwaaaaa..xleh masuk ikea..semua bende nak beli..tang kanak2 tunggu mek bun besau skit baru leh tgk beria..hehhee..

Jemah, semua parents nak yg terbaik utk anak2 masing2..when it comes to anak punye education or ape2 la yg utk minda dieorg, xde istilah show off..kalau ade yg pikir mcm tuh maknenye org itu jelous..dlm erti kate lain mental..hahahaha..

eima berkata...

barpe ek harga block2 tu ek .. teringin jg nk beli kat anak2 .. ko ade tgk x harga kuda kayu tu .. nk beli kat anak2 aku wei cam besh je

Fiza Rahman berkata...

BEstnya. Dah lama tak gi IKEA.

Cik Jue berkata...

bukan my happy lagi ye..
sampai taknak balikkan