Yang DiSaYAngi

Selasa, 9 September 2014

Syawal Can Talk


Minggu lepas syawal ada check up untuk speech therapy dier...
mmg bulan ni rasa macam banyak pulok appoitment dier..sebab dua hari berturut2 kan....
kena pulok sekali appoitment sampai dua..hahahhah...nasib la boleh bahagi2 masa..aku ke sini, en asbeen ke sana...mana yg perlu bawak syawal, dier akan bawak syawal...

04 september 2014 OCCT (terapi cara kerja dan motor skill)
so far yang kali ni lebey pada untuk parents mengenali siapa anak anda...gitooo....

syawal sebelom ni lebey pada kelas toodlers lagi....0-4tahun...tapi mengenangkan syawal tahun depan dah start tadika...so kena tukar kelas syawal ke special education....kire terapi untuk kanak2 yang 5tahun ke atas la..yg akan alami zaman persekolahan...tp appoitment ni tak lama..kejap je, aku pon lambat aritu...so kejap je la...so pihak OCCT bagi appoitment esok harinya, sebab esok harinya syawal kena jumpe pakar speech untuk tengok perkembangan dia...  


mulakan hari dengan senyuman...izz macam biasa tarak..G taska sowang2..hahahhah..tak la...hantar la...hantar dia dolu, lepas tu terus shoot ke hospital..alhamdulillah tak ramai org kat hospital pagi tu nak register..sebab jumaat katanya, jumaat mmg tak banyak appoitment yang akan di buat...

so sampai je, jumpe balik ngan doc diyana tak salah aku...sangat2 friendly, sangat2 senang untuk berbicara, sebab aku kata gitoo, dier mudah untuk berbahasa pasar dengan patient dier....style kalo nak explain sesuatu perkara, senang guna contoh aku kau, lantak mung la apa la...aku ok, sebab aku senang gitoo, sekurang-kurangnya aku paham dier senang nak explain, N en asbeen tak tergaru2..hahahahhaha....

sampai je, macam biasa sejarah tentang syawal bagaimana semua ni aku N en asbeen sedar akan hal ni...

dier banyak bagi explaination tentang parenting ni....

katanya...

"KANAK2 YANG LAMBAT BERCAKAP KURANG KASIH SAYANG"

hahhaha...korang yang baca, mesti ingat, pehal doc ni kan..hahahhaha....ada maksud di sebaliknya, mmg la kiter selaloo puji anak, pelok anak, tapi tu tak bermakna kiter beri sepenuhnya kasih sayang, kasih sayang yang di maksud kan adalah lebih pada kasih sayang dalam ketegasan...ok aku mula nak suke dengar...

budak seperti ni kiter kena banyak berikan sepenuhnya tumpuan pada dier, sekurang-kurangnya 30minit pertama walaupun selepas balik keje, kiter tau banyak kerjaan yang akan menanti kiter untuk di siapkan, tapi dalam pada masa yang sama, kena ajar dia berdikari dalam buat sesuatu hal...selepas 30 minit tu, jika kiter sebagai ibu nak buat keje, boleh, tp kalo dier memberontak nak kiter bersama die...ok fine..jom ajak dier sekali buat keje dengan kiter...benda ni sebenarnya lebey pada tak mo dier terasa diri tu terpinggir...gaya macam ni la...

"ko keje 8 jam sehari, lepas tu sebok balik rumah nak buat keje...lepas tu ko tinggalkan aku kat taska, balik2..aku kena main sowang2...lepas tu mandi, makan, tidoq ko suruh aku tidoq awal sebab esok nak bangun awal....abis ko takda masa la nak bersama dengan aku..."

haaa gitoo la mungkin yang deme kanak2 ni fikirkan...mungkin ya mungkin tidak, itu kanak2 je tahu...so ada cara untuk mendidik anak lebey baik...walaupun aku tahu aku bukan ibu yang baik, tapi seboleh mana, aku tetap mahu ingin menjadi ibu yang terbaik untuk anak2 aku...


banyak lagi cara dalam mendidik anak2 ni..beri kasih sayang yang sepenuhnya tapi bukan memanjakannya, itu bukan kasih sayang tu...tu bagi makan penampa tu manja lebey..hahahhahah..semua benda nak kena suapkan...payah gak kan tu....

banyak cara untuk memupuk kasih sayang di antara kiter dan anak2...

waktu aku sampai tu doc duruh aku beli majalah ni//
*
*
*
**
*
*
***
*
**
*
*
*
*
*
*

 



majalah wanita front page muka raissyah rania ni...felixia yeap ni...bukan nak baca pasai dier sangat pon...lebey pada tajuk ni...

korang rasa kat tajuk depan tu, mana berkaitan dengan aku...hahahhahah....
tajuk ni la....
korang besokan la gamba ni boleh korang baca..banyak isi yang perlu korang N aku tahu sebagai seorang ibu....tak bermakna kiter selaloo puji dier, baik dengan dier kiter dah buat yang terbaik untuk anak...tak bermakna kiter sayang lebey, minta dier sayang kiter, dier dah curahkan segala kasih sayang yang kiter berikan pada anak2...

aku ni dari keluarga yang tak berapa harmoni, tak macam family en asbeen..tapi aku bersyukur ada mak aku, sebab dier sangat la hebat dalam mebesarkan kami adik beradik walaupun tau dalam garang, dalam tegas, dalam kebisuan dier nak ucap kata2 sayang, kami adik beradik tahu dier mmg sayangkan kami...

tapi tak pe la...tu bahagian aku kan....

so aku tak mo anak2 jadi macam aku..aku inginkan yang terbaik..insyallah..aku bukan ibu yang terbaik, tapi aku ingin menjadi yang terbaik di mata anak2, seperti mana aku pandang mak aku, depan org, org akan kata dier tak hebat mana, tapi depan mata aku, dier hebat pe sebagai seorang ibu kan...mmmmm....

so banyak la advice yang doc tu bagi...doc tu performkan syawal yang pertama kali pada gunting..aku terus terang mmg aku tak penah perform kan syawal pada gunting N mmg cara penggunaannya pada gunting pertama kalinya doc tgk, mmg normal labagi budak kali pertama pegang gunting kan

doc suruh syawal tiru balik shape yang doc buat...alhamdulillah nampak syawal boleh buat....hari tu lebey pada parents la...alhamdulillah doc kata kami ibu bapa yang boleh terima kenyataan apa yang terjadi pada anak2 ni kan...

ada setengah parents, doc kat ada yang boleh tak terima kenyataan yang berlaku pada anak ni...syawal ni jenis motor skill dier lambat sikit..tapi still boleh di perbaiki...

doc tanya syawal ada adik beradik lain tak, aku cakap ada..doc tanya adik umo berapa.??doc tanya adik dah boleh cakap ke??aku cakap belom...boleh cakap 1 patah perkataan je...star, nak..yang lain banyak tunjuk, banyak panggil nakkan sesuatu benda...

doc dah senyum2...siap cakap kat aku...

"JAGA2 PUAN...TU PON BERPONTENSI SEPERTI ABG DIER JUGAK TU...HATI2 YEE...ANAK2 YANG BOLEH CAKAP, WALAUPUN PELAT SEKURANG2 NYA UMUR 2 TAHUN..DIER DAH BOLEH LEPAS n MINTA APA YANG DIER NAK"

itu kata doc..tapi ada jugak yang lepas 2 tahun baru boleh cakap kan..depends pada budak kan...itu yg aku tetapkan dalam diri N sedapkan hati yang lara ni...

mak aku penah kata kami adik beradik mmg lambat cakap..antara 3-5tahun...tapi family en asbeen...semua cakap cepat...MIL aku kata 3 tahun dah start cakap...tak tau..wallahualam....tu semua ketentuan allah swt...

doc ni psikitri kanak2...dier sebagai ibu pon banyak amalkan dalam mendidik anak2 melalui rujukan ini..

KITAB FIQH
cara islam...

dan satu lagi...

THE TODDLERS YEARS
cara saintifik...

tapi ada jugak doc ni minta aku tgk rancangan
JO FROST'S PARENTING

aku mmg penah tgk citer ni N aku mmg suke tgk citer ni..setiap episod iter ni aku tau N doc pon tahu..hahahhaha...nampak tak kat situ aku suke tgk citer ni..cara dier mendidik anak2, mmg nampak kat sini...aku tak sure ada lagi ke tak rancangan ni kat channel lifetime 709...

aku mmg suke cara dier didik anak2 dalam citer ni...kire jo frost's ni macam rescue nanny la..hahahha...

ni la dier..dier mmg tegas dalam mendidik anak2..dari anak tu dengan mak pak sendiri, kuat memberomtak, tak suke makan sayur, sampai kat dier, elok je anak tu makan sayur, tak memberontak kan...mmmmm...

macam2 lagi...so lepas tu jumpe pakar speech...pakar pon kata nampak syawla banyak perubahan dari 3 bulan lepas, banyak bait2 kata keluar dari dier, cuma kalo perasan syawal suke amik ayat yg di ulang oleh org...tapi dier amik ayat belakang je...kire  macam ni...

"syawal, syawal makan apa kat sekolah..."

dier akan jawab..

"syawal..2ncgdbe$$#@&@*()@(*@ makan sekolah ibu..."


haaa..korang paham tak..kkikikiki...so doc minta kurang kan cara syawal lebey ajuk gini...tapi nampak perubahan besar pada syawal...
alhamdulillah mulai pagi ni pon aku N en asbeen dah mula amalkan untuk syawal dan izz...

baca al fatihah dan doa ni pada madu, lepas tu titik bawah lidah anak...tp en asbeen bagi je satu sudu kecik madu yang dah di baca surah al fatihah dan doa ni..tgk la..kiter sebagai ibu bapa ni usaha je..yang penting usaha, jadi atau tak, semuanya terletak di tangan allah swt...

insyallah...2X sehari...pagi sebelom G taska N malam sebelom tidoq...


next month check up lagi untuk OCCT ...5 hari lepas tu appoitment dengan pakar speech pulok....insyallah....



tapi nampak perubahan syawal...sekarang..tak banyak mumbling, tak banyak bahasa jerman, tapi banyak dah sikit2..dier nak apa...dier minta, dier buat semua benda dier bagitau, eventhough dier kentut pon dier bagitau...
"IBU SYAWAL KENTUT BUSUK"...

HAHAHAHHA....macam2..adik dier buat hal pon dier bagitau...alhamdulillah setiap usaha yang kuat, allah limpahkan hikmah yang terbaik untuk hambanya yang kuat berdoa minta pertolongan dan pertunjuk dari NYA dan seiring dengan usaha...alhamdulillah....

10 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

insya'allah sue..jangan pututs asa..
syawal bijak ni..

Nurzakiah Hanum berkata...

jangan putus asa k

iduraz berkata...

tersentuh hati baca entry kamu..insyaallah sumenya akan baik2 baik saja..:)

fazilzura berkata...

pjg lebar penerangan mak jemah ..

kusyuk aku membaca..

ada tgk 1 program tuk anak2 cm Syawal .. tp diorg ni msuk kelas special .. cikgu dia ckp , murid2 kene bertenangggg dlu baru diorg akan bole fokus.. kalau bising2 huru hara mmg x fokus la...
and diorg ni leh je wat apa yg bdk2 biasa buat .. cume enviromt je kne lain skit..

lps ni bnykkan aktiviti with anak2.. bwk pi tmpt2 mainan diorg tu .. xpun bwk main dytona ke.. suh dia kwal stereng.. sure syawal can do it...

Nad MamaZN berkata...

in shaa Allah
moga trus ada perkembangan pada syawal dari semasa ke semasa.... :)

eima berkata...

mudahan dipermudahkan semua nya ...
inshaaAllah ... kadang tu parent tak perihatin ngan masalah anak ... kadang tu dah terlewat sedar ... ko mmg ibu yg perihatin sue

Azura Aziz berkata...

tq sue sharing pasal ni.. Insya Allah, kita cuba jd ibubapa yg terbaik buat anak2 kita..

Falsya berkata...

gigih baca smp abis..okayh, pasnie akan spend time ngan mek bun 30minit after blk keje...tp lps 30minit dua beranak tido...ehhh, hahaha..

Insyaallah sue..kite cube yg terbaik utk anak kite..

Fiza Rahman berkata...

Insha'allah sue...doa, usaha dan tawakal. Setiap kekurangan ada kelebihannya.

IntaNBerliaN berkata...

InsyaAllah sue... syawal n izz pasti boleh..!! sue n akob kuat... tabah n rajin usaha.. macam sue train syawal free diapers la... sue blh train syawal free diapers, so, tak mustahil boleh jugak berkaitan bercakap ni