Yang DiSaYAngi

Rabu, 19 November 2014

Syawal Tantrum...Suraya Murung


Salam rabu kengkawan....ok ke tak arini..moga semua sihat, selamat dan di rahmati....
semalam punya citer..no..no..no... jangan jadi gini...soya kemurungan...hahahahhah....serius mmg murung, mmg down...

cerita semalam, seperti biasa tiap2 bulan syawal akan G check up untuk OCCT dan speech therapy dia....so far selama dier pegi terapi dia, syawal sangat behave, nampak baguih je dia, seorang yang mendengar arahan....

tapi hari ni bukan, hari syawal...syawal buat hal hari ni...walaupun dari pagi syawal sangat behave...tp bukan the whole day dia baguih kan....

tadi pagi lepas ada sorang doc pelatih datang panggil syawal, syawal mmg ok, nampak seronok nak masuk..tapi dia mula berubah bila nampak ramai doc pelatih kat dalam bilik terapi tu..kena pulok ibu n abah dia tak dapat masuk, lagi la tantrum dia makin tinggi...

sampai la ada dua org doc pakar datang N selesaikan tantrum syawal..syawal sangat hebat tantrum dia, sampai dia tendang2 pintu, ketuk2 pintu nak keluar kan....semua pakat keluar dari bilik tu, tinggal sowang doc pakar yang mmg friendly n syawal penah berurusan dengan dia...lama jugak nak buat tantrum syawal slow kan...sampai la doc panggil aku, N dia mula2 nak nangis, siap nak pakai kasut bagai....aku ni siap bawak masuk la kasut syawal dalam bilik tu..lama2 baru nampak dier bagi tumpuan apa yang doc tu ajarkan...

doc sendiri pon kata nampak perubahan yang besar kat syawal, nampak banyak word dier keluar dari mulut dia..banyak pujian yang di berikan oleh doc tu kepada syawal...syawal jadi begitu sebab dia rasa tak secure ngan keadaan sekeliling bila nampak org ramai, N org tu daia tak kenai, lepas tu lagi la ibu N abah dia tak dapat masuk untuk tgk terapi dia....lagi buat dia rasa tantrum tu perlu, sebab dia tak secure dengan keadaan sekeliling....

aku jadi murung tgk keadaan syawal gitoo...sayu rasa hati...tapi aku kena kuat untuk atasi semua ni...


12 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

lama tak baca kisah syawal..dah ada perubahan tu alhamdulillah..
sue pon kena sabar ngan kerenah dier..tantrum kejap jer tu mungkin sebab dier tak biasa ada ramai2 orang kerumun..

Nurzakiah Hanum berkata...

singgah pagi
sue kena banyak sabar ya
be strong

Mama Idlan Irsyad berkata...

salam sue, sabar yer...jaa rasa bukan syawal sorg jd mcm tu...even kita sendiri x selesa bila ada pelatih ramai2 cmtu...jaa rasa kl ltk idlan kt dlm..dia pun akan tantrum jgk...

eima berkata...

mek ko dah sihat ke ...

doktor nasihat ape ... utk bg syawal biasa ngan keadaan baru dan org ramai tu

Chekgu Azrine berkata...

alolo..kesian sis..
kena banyak bersabah sis dengan karenah anak2

Cik JuE berkata...

ala kesian syawal...
kesian jugak buat soya...

ni ada cerita best...
kami pergi kenduri...tetiba dia ckp..
"ibu...itu aunty soya.."
mana ada kakak...itu bukan aunty soyalah...

ala...kakak ingat aunty soya...kakak rindu sangat kat aunty soya"

hahahahha tetiba ada org rindu aunty soyalah

Iela Fazielah berkata...

semoga kamu tabah soya.... jgn sedih2 ye....

Falsya berkata...

alahaiii sian jemah..bile sue cite byk pelatih dlm bilik terus kite dpt tangkap sbb ape tantrum..

be strong okayh jemah!

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH berkata...

Assalam sue,
sian syawal
napala diorang tu ramai2 nyebok dalam bilik tu awai2
patutnya kena tunggu luar
bila kids dah ok barula try mencelah masuk to be in part
ish3
pa pun sue jangan sedih lelama k
be strong untuk syawal

fazilzura berkata...

jgn le gitu beb, ko kne banyak membaca psl kes syawal ni supaya ko leh get ready and tau cmner nak re-act bile syawal jd cmtuh ..

aku mmg tau kalau kes syawal ni dia kne suasana yg tenang, dia xleh terus2 jmp org dia x kenal .. kne slow2.. kne taketime..

ko kene buat beb , jgn le murung .. buruk dh aku tgk mucung ko.. kalau mucung qisya tu comei le jgk .. jgn sede2 ye..

LYAfrina berkata...

sabar sue..
mmg kita sedih sgt.. tp kita kena kuat demi anak...

lya rasa syawal x selesa bila terlalu ramai sgt doc sekeliling dia time tu.

alhamdulillah... byk perubahan yang positif utk syawal.. cuma sue kena byk sabar lagi..

insyallah nanti syawal mghadiahkan sesuatu yang amat sue nantikan

Nad MamaZN berkata...

btul la tu..syawal jadi gitu bukan sbb apa pun..sbb dia x biasa dgn keadaan berada di sekeliling org tak dikenali..nak plak ibu n abah xde sama.. takpe, lama2 syawal ok dan dpt biasakan diri nnt...