Yang DiSaYAngi

Jumaat, 10 Januari 2014

Kalender 2014

kejadian ni berlaku pada 30.12.2013..aku dapat waktu aku sebok jaga izz yang tak sihat tu....
sekali bila aku masuk 31.12.2013 tu tgk2 ada sampul cekelat atas meja...dalam otak dok Pk..apa benda la tu yee...

sekali tgk...adoiiii sukenya....best3...

 tara...suek sangat....aku lekat kat opis aku..org kalo datang opis nampak kalender ni..puji je..TQ 

sempat jugak tuan tanah nak bergamba kan..nak gak selit...kikikiki...

adoi mata tu..bila la nak hilang parut addcident aritu

Seminggu Izz di taska de sayang

Salam jumaat kengkawan..pagi ni agak lewat aku berceloteh kat sini...sebab Bz dengan keje...isnin depan dah sebok dengan amanat SUB untuk  tahun baru bagiBPSM 2014...kire perhimpunan bulanan...

so aku agak BZ sikit , mmg keje aku org sebok bertanya siapa keluar masuk kat BPSM...so mmg org yang mmg dorang kena carik, aku la...tu yg agak BZ sikit...kena kuarkan senarai nama lagi..tp hati still nak tgk blog jugak..takpe...keje di dahulukan...

so arini nak bercerita tentang izz seminggu di taska baru ni...

sekarang izz dah sama taska dengan abg dier...so mmg senang la hidup aku n en asbeen, angkut dua2 sekali...tak da la nak ke 2,3 tempat kan...

so waktu balik pon...en asbeen, bukan main lagi havoc tau, makin lama , makin lambat sampai kat opis..kengkawan aku pon egat aku blk 5.30pm...kikikikikk...dolu mula2 kawen, sharp time sampai..pukul 5.10pm dah sampai..ada anak sowang....lambat sikit 5.15pm...masuk anak dua, memasing lain2 taska, lewat lagi...5.20pm...udah tahun ni dua2 satu taska,...sekali angkut je...makin lambat pulok en asbeen ni sampai.. 5.30pm baru sampai..adoi...macam2 la alasan yg dier bg tau...saja kan...dah la nak handle bebudak ni kat opis, pening kepala jemah ni...udah serupa tongkang pecah di buat dorang workstation ni kalo datang tau....

so cerita izz...izz dah start masuk taska abg dier since 03.01.2014..jumaat...mmg mula2 mmg melalak la...tp aku ni risau sebab izz sesejak lepas baik demam ni, perangai tak mo minum segala macam air dalam botol, susu ke, air ke..air perisa ke..semua tak mo...udah macam gaya aku buat..siap beli botol muncung tepi tu...pon tak mo jugak...aku risau kalo dier akan susahkan cikgu..susah la hati aku ni kan...sekali petang tu cikgu whatssapp dari cikgu izz..


terus celik bijik mata aku tau...suke2...
tapi izz seminggu kat taska ni, pandai dier belakon tau...yang best tu seronoknya izz tu...sampai opis ibu dier...ok je..gelak2 senyum2 bagai..nampak muka banyak akal..sampai je depan pintu taska..alahai lembik lutut...pastu bila bagi kat cikgu dier...nangis..tp mengendap balik..elok pulok haa..main2 tak hengat...kikikikiki...

si syawal pulok...hari pertama lepas tukar kelas je macam tak suke kan..lepas tu hari kedua dan seterusnya dah ok dah..kire ibu dier dah tak takut dah kalo hantar n jumpe balik siap say hi n bye2...boleh dier balas balik lambaian tu n say "bye ibu./."

ohhh so sweet...yang best tu...syawal tak suke masuk kelas ngan kawan2 dier kalo cikgu tak da...dier suke duduk kat dengan cikgu dier yang sebok susun2 pampres n towel kat rak...dier pon duduk sebelah N tolong cikgu sekali...bagus la kamoo ni tau syawal..kikikikiki...mmg tetiap pagi hantar, dier akan menyendeng kat cikgu dolu, lepas dier masuk la kelas sendiri...

sekarang pon kalo dier nampak uniform sekolah dier tak bergantung n licin je...mesti dier minta iron sambil tunjuk iron...ibu dier terlebih rajin T shirt je kot...nak iron jugak untuk syawal G sekolah...nampak smart sikit kan...kikikiki..pagi tadi egat malas sikit nak iron...bagi pakai..takmo...sambil tunjuk iron..minta iron la tu..adoii....ikut la kamoo syawal...janji kamoo senang..ibu suke iron baju kamoo sebab ibu nampak la kamoo smart n kemas je pepagi ni tau...

nampak jalan lurus kat lengan baju syawal tu..ibu dier punyer keje la tu...



p/s : alhamdulillah senang anak2 kat taska ni...


Khamis, 9 Januari 2014

SETANGKAI MAWAR. KOIR KPM 2013 @KLCC




serius dengar banyak kali lagu ni terasa meremang bulu roma...kata org seni..klo meremang bulu roma maksudnya lagu tu mmg sedap di bawa n pitching mmg terbaikkan...korang dengar la,....n mana jemah yee....kikikikikiki...yg keding sebelah sana tu...keding mcm lidi tu..kikkkikiki...
aku mmg suke sgt dengan XTVT mcm ni..mmg ni la yg aku ceburi sejak zaman sekolah rendah, membawa ke zaman sek menengah...ingat msk poli dah stop...ada jugak...mmmmmsampaila membawa zaman kerja ni...

Jom Naikkan Trafik Blog 2014



jom join naikkan trafik blog untuk 2014 ni...jom2..mana la tau kan rezeki mung suraya UV  naik kan..kikikikikiki...senang, simple je peraturanya...

1. Buat entry bertajuk : Jom Naikkan Trafik Blog 2014! 
2. Tak Perlu follow Blog Meroyan Mak Dara ni
(Tapi kalau sudi dengan rela hati Mak Dara tak halang hehehe)
3. Tepekkan Banner di atas tu dan link kan ke entry ini
4.Tuliskan serba sedikit tentang blog anda
5. Setelah selesai letakkan url entry anda di komen box di bawah ye

senang kan...so jom reramai join ok...

pada aku blog ni banyak berceloteh pon tentang kisah kehidupan berkeluarga si suraya jemah ni N kehidupan suraya sebagai seorang pekerja, seorang kawan geng gosip jemah N yang penting anak2 jemah la..permata hati sueakob ni....banyak yang di kongsi kan di sini, berceloteh sampai berbuih mulut jari jemari untuk setiap entry di blog ni....alhamdulillah masih ada yang bertandang sebab ingin tau n kepochi sama jemah tentang hal2 jemah...jemah suke, demo2 kenai jemah tau....


so pada yang akan terjah n tak terjah..salam perkenalan dari suraya senget ni...jom reramai kiter join segmen jom naik trafik blog 2014 by bicara mak dara 

ok...daaaa....

Budak darjah 1 kena tumbuk

Salam petang...dah makan...kikkikkkiki...
jemah arini makan tenpayaki...mmmm..lapor..kikikikiki..almaklum la pagi td makan sikit je...sebab sebelom G keje td dah alas perut dengan ESP sedas kan..

petang ni nak citer pasai kawan en asbeen...
ni member 1 opis dier jugak...

malam td dok la aku tidokan izz sambil layan novel the wedding breaker tu...
sekali en asbeen masuk bilik, dier tunjuk gamba thru whatssapp dier..apa benda la tu...

sekali terus aku kata..
"uiiissshhh apa ni..dah mengapa budak ni..anak sape ni..???"

sekali en asbeen kata..
"ni member opis saya punyer anak(member dier aku kenai la jugakkan)...dier cakap anak dier kena tumbuk..."

aku pon tak tau jalan citer sangat2 ...tp kire macam ni la en asbeen citer...budak ni darjah 1 seronok dok main buai, gitoo la..sekali ada budak sebaya dier atau tak, aku tak pasti dengan citer en asbeen tu...minta nak naik buai gak kononnya...sekali agaknyer member en asbeen punyer anak ni tak kasi ke hape...
di tumbuknya hidung..mak aiiii..korang tgk la..

sampai berdarah kot...terus bawak G hosp putrajaya...alhamdulillah, semua ok...tak patah mana  tulang kat hidung tu kan...

adoi ngilu meh aku tgk ni...bayangkan darjah 1 kena..kecik2 dah gangster dah memasing ni...sekolah mana aku tak sure la pulok kan...sebab aku tanya detail pon...yg aku tau budak ni sekolah kat putrajaya la...sebab dah mak pak dier keje kat putrajaya kan...

aku citer ngan CC aku kat opis ni pasai hal ni...terus dier citer anak dier darjah satu kena ketok kepala depan dier...ada budak domok duduk sebelah anak CC aku ni, tak tau nape, dier ketoknya kepala anak CC aku..terus la CC aku tanya, nape ketok anak dier/....diam budak domok tu...CC aku kata muka gangster tu budak domok tu..terus dier suruh anak dier tukar tempat lain waktu sekolah kebangsaan ni...

pastu dah abis tu sekali CC aku citer yg anak dier kena tumbuk kat perut kat sekolah kafa...punca pon tak tau nape...balik2 anak dier citer sampai nangis2...bila CC aku cakap nape tak balas balik..anak dier takut..mmg aku tau anak CC aku ni jenis pendiam sikit tau...

adoi bebudak sekarang ni dah tak serupa kiter kecik2 dolu kan...risau je tgk dorang ni..kiter dolu kalo kena bgtau cikgu, cikgu marah kiter, pastu balik bgtau makpak, ppastu kenamarah balik sebab nakal...sekarang bgtau mak pak cikgu marah, mak pak tu serang balik cikgu...alahai, ada sebab nape cikgu tu anak2 kan...kalo tak salah nape cikgu nak marah sesuka hati kan..melainkan cikgu tu sengal kan..mmmmmm....


p/s : seriau pulok aku rasa...

Ayer Cafe, presint 8, putrajaya


Salam khamis kengkawan...

semalam aku G bank settlekan kad ATM aku yg dah nak expired dah ujung bulan dua ni...so tau2 la bila dah kat bank kan, mmg lama la jawapannya...adoi...

settle je hal bank kat presint 2, terus G makan..tp mengenangkan dah lambat...alang2 en asbeen kata nak try restoran nasi arab kat presint 8 tu...katanya dekat dengan kawasan dewan bersalin berisiko rendah kat presint 8 tu..klo mana yang duduk putrajaya tu tahu la kan...

dah sampai area situ aku tengok en asbeen terus lagi..nampak la ada satu bangunan, macam premis perniagaan gitoo..ada kedai mana, butik2 bagai...tapi tak banyak la lagi kedai di buka...

kosong je...tempat tu namanya 

ayer@8..., presint 8, putrajaya...

carik2 punya carik, tak jumpe pon kedai nasi arab tu..kyros kebab ada la..takmo la dah lapar kan...
last2 nampak cafe ni..
 ayer cafe...nampak simple je...aku suke..

less is more, right

 ni menu untuk aritu.,...tak tau la sama ke tak kan...

kami dua org je kat kedai tu...tak da pon org lain selain owner..baru lagi kan...
 ni la menu dier...tp mengenangkan aku dah lama benar tak makan daging salai masak lemak..so aku amik daging salai masak lemak N sambal sotong, nasi potionnya sikit..tp still ok la...en asbeen amik asam pedas ikan kembung n sayur...

ops..tak sempat tunjuk makanan, dah abis..kikikikiki...ni je ada..nampak tak licin...aku tanya en asbeen..

"abg...sedap tak...pada saya sedap gak lauk2 kat sini...ke saya lapar tu yg sedap tu..???????"

kata en asbeen
"tak la, mmg sedap lauk2 kat sini...semua cukup rasa...pada saya ok, sedap..."

nampak aku siap hirup lagi kuah asam pedas tu...

tapi tu la dah nama duduk putrajaya ni kan...mahal la sikit kan, but dah sedap, jemah ok je... kan...kalo tak sedap, tp mahal, tu jemah hangin sikit...

semua sekali termasuk teh o ais n sirap limau...
RM20.00

kire makan tu sorang RM10 la harga kan....

Rabu, 8 Januari 2014

Permulaan hidup - untuk diri Sendiri

Petang semalam, balik je dari lunch...tetibe kat depan ada yang memanggil...
"puan siti suraya ada??"

elok CC aku pon tunjuk kat mana aku duduk...

rupanya despatch..kat situ aku dah tau ap yang bakal aku dapat...senyum sampai ke telinga,...

dapat je selesai sign bagai...
aku dapat ni..

 tengok kotak pon org dah tau tu apa..semua geng2 opismate ni sebok la nak tau apa benda yang aku dapat..klo despatch2 n pos laju ni kat unit aku, selaloonya aku yang dapat la...tu yg jemah macam aku jugakkan...

alhamdulillah apa yang aku hajati...n dapat permision dari en asbeen, alhamdulillah di terima...
aku order sikit..ddapat kotak..mak aiii beso benar....

yang aku beli ESP je..lama benar aku stop ESP ni...serius aku dapat kebaikan dari ESP ni tau...bila start minum malam td...serius rasa segar je badan ni..elok sangat la dengan aku banyak bebanan kerja, tu yg asik merungut tu, keje umah lagi, keje opis lagi kan...dengan umah selerak, pening aku...

tp so fa alhamdulillah lama sungguh rasa kesegaran badan selepas mandi, makan n minum ESP ni terasa dah lama kesegaran tu tak kunjung tiba kat aku..ye la dah lama stop kan...

asik dok makan Vita-C plus ngan alfalfa kan...so dapat minum ESP ni rasa la complete sikit kan...
en asbeen pon kata..
"awak ni badan layu sebab lama tak makan ESP kot.."

aku dok Pk "yeke/...."

entah..tp tu la aku rasa malam tadi..semanagt masak dalam masa 30min saja sambil layan ariana rose kat..sempat masak kangkung masak kicap, ayam goreng untuk syawal N yang best,...en asbeen sangat2 suke...lala masak pedas..suke dier..dier egat aku tak tau masak la tu...semangat berkobar bang...

alhamdulillah selamat menjadi sebahagian dari shaklee family's ....moga semua di permudahkan...

en asbeen pon bagi aku join shaklee ni, sebab dier tau selama ni aku mmg pengguna tanpa ahli...tp kali ni dier suruh aku join ahli..katanya

"at least, awak mmg guna shaklee ni, saya pon guna, anak2 pon guna, elok la jadi ahli, sekurang2nya awak dapat benefit dari stitu..tak banyak, sikit pon jadi la..yang penting family 1st"

itu yg utama..tp kalo ada yang nak membeli ngan aku,..bak kata org...kecik tapak tangan, stadium bola aku tadahkan..(gaya macam larat nak letak stadium bola atas tapak tangan)..kakkaakkakak...

nak selit2 sekali dengan aku, ok je...nak COD ngan aku pon ok je....sharing is caring kan...

mmg niat di hati untuk jadi ahli ni semata2 untuk keluarga aku...senang kalo aku sendiri jadi ahli...beli sendiri, dapat sendiri kan..dari beli ngan org lain still ok, tp asik tertunggu la dapat ke tak bagai kan...kikikikiki...
tapi apa pon aku nak berterima kasih pada yg penah aku membeli ngan dorang sebelom ni, mmg service best...serius..aku tgk kengkawan aku bising la...order lama, nasib tak bayar lagi..sampai 2 bulan2, tak dapat jugak kat tangan


p/s : ini semua permulaan buat aku..moga allah permudahkan semua urusan di dunia ni...moga ada la pintu rezeki terbuka untukku...aaammmammmmmmiiinnn

REKA ZONE IOI MALL PUCHONG - spendtimewitmyfamily


Ari sabtu tu, en asbeen dah siap2 cakap pagi tu nak bawak anak2 jalan2..main kat tempat yang dier sendiri nak G kan...excited lebey dari anak2 ni ,...camno...

so petang tu hujan, tak pe tak mematahkan semangat kami nak berjimba...
petang tu ibu bersama izz..mmmm...bawal tu di lilit serupa shawl..taniah suraya...u made it..berjaya lagi...

sampai je IOI MALL, puchong..terus untuk tujuan untama kami ke situ...untuk hiburan anak2...hiburan anak2 ke..????????? ke mak pak dier..kiter tgk arrr siapa yang havoc..muahhhahahahahhahah...



tara...kami ke sini..dah lama nak ke sini, tapi tak terpergi..kikikiki..so alang2 ni pulus pon alhamdulillah ada..jom la mengkeme moh...sebelom ni kami ke KIDS PARADISE, THE MINES

so far permainan dier tak semeriah dengan KIDS PARADISE, THE MINES
 tu....tp still rasa fun jugak kat sini kan...

ni antara rate untuk masuk reka zone ni...
so far ok la..mampu milik lagi la...kalo tak , mmg tidak la aku G kan...



untuk pakej bufday party pon ada jugak...aku tgk tempat dier, mmg best...dah siap sedia, cantik decoration tempat untuk buat bufday tu...


ni contact number...N maps..korang mesti tau mana IOI MALL puchong kan...

so macam biasa...sampai pintu depan, yang excited ibu n abah dier...
syawal dah mula tarik2 abah nak kuar...syawal seperti biasa..masuk tempat baru mmg gini peel dier....tak suke bagai..pelikkan..padahal kalo kekanak lain bukan main lagi suke, melompat2 tak sabar nak masuk..

aku tau peel si syawal ni...kalo nak masuk cukup payah...kang nak kuar pon cukup susah jugak...mmg drama air mata si syawal ni...si adik jugak maintain cool je nak masukkan..
nampak..ibu kenakan si syawal..melalak dier..kakakkakakak..mmg dengar sore dier la kat situ...mmmm...sampai take turn la ngan en asbeen , sebab nak reda n pujuk si syawal ni..pon tak jalan jugak..mmmm..masalah betoi..sebok la ajak kuar kan..man aboleh...bayar mahal kan...main la seadanya kan...



ni la keadaan kawasan permainan tu...so far mula2 syawal ok...sekali dier nampak ada satu mesin tu...masukkan bola dalam mesin tu, bola tu akan kuar melalui corong mesin tu ke atas...kire di hujani bola warna warni tu dari atas la..so tu yg syawal takut tu,..


melayan si adik sebok main lego2 ni..susun2...sambung2..suke dier...abah kiter kena bawak kuar balik lego syawal dolu dari stor la ni..kasi adik n abg ni main dengan colour of rangoli ni...kikiikkiiki...


khusyukkan muka dier..langsung buat dek je bila ibu dier snap gamba dier...tak heran langsung dengan abg dier melalak tak abis2 lagi..penat jugak la en asbeen nak memujuk si syawal tu kan...

sekali nampak en asbeen dah tak boleh redakan syawal...
aku take turn pulok...

sekali aku nampak en asbeen bawak en asbeen masuk kat kolam bola ni..seronok la si izz...nampak si izz seronok..syawal mula nak join sekaki kan....alhamdulillah akhirnya syawal dah ok....tahniah syawal...kan senang gitoo...

bukan main seronok si syawal, izz n abah dier main....aku cakap la ngan abah dier...

"abah...mak pak mana boleh masuk la kawasan ni..."
nampak bukti tu....

sekali aku nampak memasing havoc benar..siapa yang havoc..jom kiter tgk..

nampak...si abah yang mengatasi segalanya...
abah cukup suke la dapat baring2...jadi dugong air sana sini...kikikikiki..seronoknyer abah....


nampak ...cer kalo ibu yang join sekali...mmg selamat la kamoo semua ni...kikikiki...



tak lama lepas tu si izz minta kuar...nak jelajah tempat lain kan./.


cukup suke dier dekat cermin besar ni...cermin ni macam mengejek tau...


si abg pon nak join sekali kan...


nampak..rasa macam panjang pulok kepala aku haaa...


si abah mula ajak anak2 main..seronokkan...







mereka la nyawa saya...



so sweet....


seronok...dah di jangka....bila si ibu ajak anak2 balik..syawal mula buat hal...tak mo balik..kan sudah ku jangka..kakkakakak..tu la lambat panas kan....

adik jugak maintain seronok main..muka nampak puas tu...



p/s : alhamdulillah seronok spend time dengan keluarga ni..walaupun hanya 3jam sahaja...tahniah...balik..kiter makan...

Isnin, 6 Januari 2014

Ikan Bakar Versi Jemah buat untuk laki nak balik keje..

dua minggu lepas aku ada up citer aku buat ikan bakar versi instant adabi punyer kan...

ni citer sabtu lepas aku try buat ikan bakar versi ina@intanberlian

saja aku buat..sebab rajin bebenor aritu,...sebab en asbeen pulok OT ahad semalam...sedang elok la anak2 pon main elok je, tiada gangguan si ibu ni nak bersilat kat dapur kan...so makanan tu rasa macam sedap je...sebab buat dengan kasih sayang...tiada gangguan kan..kikikiki

 macam biasa aku guna ikan jaket..sebab en asbeen suke makan ikan jaket ni..murah pon ok kan...si suraya ni pulok suke la memasak bila banyak barangan basah kat dalam frezzer tu banyak N tersusun elok..tu penangan si binik ajak si suami G pasar borang...dapat banyak barang..murah lagi dari beli banyak2 kat pasaraya lain kan...

ni sebelom di bakar..macam biasa guna pemanggang ajaib mak punyer la...mana ada aku punyer kat umah ni..kang aku beli dua..dah membazir..bising pulok mak aku nnt...tunggu la nnt2 kan...
 tara....siap akhirnya....
aku ni tak berapa pandai nak membakar kan...cukup sekadar nak masuk tekak sendiri ok la..tp cer try bg en asbeen...perrggghhh mabeles meh..kalo tak , tak da la aku kata dier my masterchef aku kan...yg mmg terrer masak dalam umah ni...maktok dorang ni n en asbeen...aku kire boleh la..kalo desert ok kot..


makan tengahari sekali dengan brokoli goreng..aku suke makan n masak brokoli goreng campur dengan lada benggala, udang N campur telur....tp sebab en asbeen tak boleh makan udang...so ketepikan..kalo buat pon untuk aku n anak2...


tara...siap sudah..nak tau resepi..G la klik kat

p/s : ehh...macam nama restoran ikan bakar lak..kikikiki

Kasih Sayang Mereka

Salam isnin kengkawan..pagi ni nak bercerita pasai hal anak2...

seronok bila cerita perihal anak2..sama ada yang baik atau sebaliknya kan..kalo yang sebaliknya sekurang-kurangnya kena minta pendapat dan carik jalan penyelesaian...

makin masing2 membesar..makin la masing2 ada perasaan sayang antara satu sama lain...

si izz sekarang takut makan ubat..sejak2 demam teruk ni kan...jadi bila nampak ibu atau abah dier kuarkan ubat..mula la si izz merengek dan terus mencari abang dier..minta tolong la kononnya..kikikiki...swwet je...abg dier mula la gelakkan dier N tolak2 dier kan sebab adik menyendeng kat dier..mmm

kalo time tido pon si izz suke menyendeng kat abg dier tanpa sedar...golek2..golek2..tau2 ada kat sebelah abg dier...
 nampak sweet je...elok pulok ibu terbangun time ni..jam 5.50am...azan berkemundang...elok bangun ok..kikikikiki....
 berpisat-pisat mata si ibu snap gamba sweet moment dorang ni..menonggeng tido sama ngan abg dier..abg dier pon tido menonggeng pon ikut ibu jugak sekarang..kikikiiki...

abg dier pon sekarang pandai ajak adik main...

seronok tgk cara dorang bermain..tp kadang si abg main ganeh benor..marah si adik..rimas si adik...kadang tu apa yang adik main, abg sebok nak main...padahal dier tak main pon..saja dengki ngan adik dier..kkikikikiki...