Yang DiSaYAngi

Jumaat, 24 Januari 2014

berkampung di wad pediatrik, hospital putrajaya - izz Cerry berry pulok -part2

Salam kawan2..
Pagi ni masih lagi di sini..tak tau bila keluar..

So far perkembangan izz better than last night.....

Izz pon dah x muntah since jam 3am...tu yg last..potion pon sikit je...dah berhempas pulas muntah banyakkan abis satu rumah n emergency n baju n badan ibu izz ni pon bau muntah segala bagai...

Tapi sekarang lain pulok..dier cirit birit la pulok..tp tu mmg dah di jangka oleh doc sebab tu semua melibatkan sistem pencernaan.. So doc tak risau sangat..sebab doc kata better dier cirit selepas muntah..selepas tu he is going better..tu yg aku nak dengar kan..

So dari semalam sehingga pagi ni dah masuk 8x izz cirit birit..kali pernta kuar warna cekelat..kali kedua hingga keenam tak da kaler...cair sgt..tp still ada serpihan makanan yg dier mkn..

Kali ketujuh n kelapan so nampak ok..qalaupun cirit tapi nampak kaler dah ok..kuning cair..so ada kaler x la aku risau kan..sekali izz meneran bunyi macam air paip..woooo...
Di kala org sedap di lena dek mimi..aku tidoq duduk jaga izz..ada sofa..tp izz macam syawal x suke tak da org si sisi..mmmm nasib la ibu kamoo ni kecik molek je izz, senang masuk sekali dalam katil berpagar ni....

di kala jam 1.28am...dier boleh jaga n ajak main..ikutkan la izz...



ni hari jumaat nya..Alhamdulillah Nampak perubahan, tp still kena pantau lagi...

 
 
nanti kiter citer lagi yee

Khamis, 23 Januari 2014

berkampung di wad paedtrik hospital putrajaya -izz pulok admit ward PART 1

Salam malam kengkawan..
Malam ni jemah bersiaran secara langsung dari wad peadtrik hospital putrajaya..

Setelah puas izz muntah hampir 22x tak silap aku la mengira..mmg aku egat setiap kejadian, bila, jam berapa muntah semua bagai..tu la kelebihan pada seorang ibu kan..egat setiap inci perihal yg berlaku pada anak2 dalam masa satu hari kan..

So izz di sini malam ni..sampai bila tak tau..doalah yang terbaik buat izz..moga2 dier cepat keluar dan sihat aktif seperti biasa..

Sedey bila tgk anak2 kena cucuk ginikan 
Harini je izz muntah sampai 22x dari rumah membawa ke taska n hospital..n ada cirit birit sekali je..tu pon gila banyak..mcm air paip ko banyanya..busuk x yah kata la..tuhan je tau busuknya..busuk dari biasa..biasa la kalo budak sakit ni kan semua yg keluar dr badan dier semua
X sedap di baukan..

Bila tgk izz ni teringat akan keadaan yg sama..syawal kena admit ward dolu...sebab asma..ni sebab muntah..bezanya tahun n bulan sahaja..tp ward n umo sama...terkenang sudah...

Tapi yang beza di sini perasaan aku agak terkawal berbanding waktu syawal dolu..menangis tgk keadaan syawal..ni kire aku agak tenang n redho dengan apa yang terjadi..

Alhamdulillah izz mmg ragam..tipu la budak sakit x merengek kan..tp alhamdulillah masih terkawal...
So far td amik darah.. Result dah kuar n doc kata ada infection sikit la dalam darah tu, tp x teruk..so sampai sekarang x masuk ubat..juz pantau n last izz muntah jam 7.00pm n td pon makan semua lalu..alhamdulillah sehingga kini x muntah.. Syukur sgt..moga ada la perkembangan baik dari izz...

So pagi eaok..jam 5.30am nurse akan amik darah lagi n tgk result mcm mana..so far td doc datang pon tanya semua..

Dier takut izz keracunan makanan..tp bila dengar detail yg minggu ni hanya makan kat umah n taska..so doc pon ok la..juz pantau..kalo kata taska..syawal mesti kena kan..so syawal ok..so mmg tak la..aku mmg ok ngan taska tu..tau yg semua baik2 di sana..aku tahu tahap kebersihan di sana.. Opis aku kan dekat ngan dapur taska..kikikikikiii


Alhamdulillah en asbeen ada yg membantu memberi sokongan aku di sini..sebab dier tau binik dier Ni muka je kental gangster..kuat bahan org..tp hati nipis...hati tarak kuat wooo...mmmm..alhamdulillah en asbeen pon doa yg izz cepat recover n sihat seperti biasa..dier rindu nak tgk anak dier aktif balik..yela selaloo aktif..tp ni flat je..risau la dier kan..

Cabaran kan nak membesarkan anak seperti ni..tp aku bangga ada izz yg kuat sekuat namanya..

Tapi tula bila aku bukak fb td..ramai yg mendoakan..kesejahteraan izz..gugur jua air mata ni bila tgk comment2 dari kawan2 blog terutamanya..sama ada di fb atau di blog..rasa sebak sangat..sebab korang tau akan siapa izz, siapa syawal, siapa en asbeen n siapa suraya..terima kasih kawan2..


P/s: sedey kan tgk anak2 x sihat..dah la nak tidoq join izz..daa...eaok jemah update yee

Cabaran menjadi seorang ibu

Sekarang dah ada kat umah atas katil...sampai je dlm kete lps jumpe doc izz nak.susu..aku tak nak la bg takut muntah..naya cek..tp dier nak gak..ikutkan je la...elok keluar dari kete...muntah abis semua kuar susu minum td...dalam hati dok pk..banyak gak susu aku..kikikikiki..

Tunggu lif..kat lobi muntah sampai keluar kot hidung..dalam lif pon muntah jugak..keluar lif pon sama..lepas tu masuk umah aku terus tukar baju..letak izz kat ruang tamu...lepas tu muntah jugak..lepas tu kasi la ubat..pon sama jugak..mak aku.suruh tidokan..aku tidokan atas katil x mau..tak mau la masuk buai..nak jugak..ikutkan suraya..masukkan..pon muntah dalam buai...

Tukar kain buai...lepas tu muntah lg..mmmmm...skit otak jap...bermandikan muntah selama 3jam ni..alahai....lepas tu aku dah blank..aku bring n letak dier kat lengan..sambil tgn ni laju call en asbeen..nak tau camne..

Td g klinik...doc kata masuk angin..sebab dier check paru2 n janyung semua ok..dier tekan perut..mcm bergelodak la sikit..so dier bg la ubat tahan muntah n angin n ors..aku buat ors..dier tau bukan air suam biasa..takmo minum..aku dah agak dah..minum air suam biasa pon susah kan..ni nak la minum air suam..tp, 10min je bertahan n lepas tu seperti biasa..muntah..

Ni pon tidoq kejap..lepas merengek..mmm air nak minum..tp lepas tu muntah..abah dier bg makan..tkmo...mmm

Ni egat nak g hosp..tgk camne..takut kena drip je..banyak air kuarkan...kesian kat abah dier la berkejar..kejap g opis..lepas tu blk umah pulok...nak g hosp..mmmm..nak kata slh mkn..semalam mkn nasi lauk kicap n telor je..mmm entah la..

Dugaankan menjadi seorang ibu kn kuatkan..

Tp aku bengang gak bila schoolmate aku yg aku sekolah dari form1-3 kat sini.
Ari isnin aku terjumpe kat klinik bwk syawal x sihat tu kan.lepas tu die tanya datang sape sakit..aku cakap la syawal..sekali dier boleh balas kat aku..
"anak ko ni aku selaloo sgt sakit..asik tak elok..kejap baik yg tu..lepas yg ni pulok sakit"

Ko rasa x apa yg aku rasa..gaya dier cakap mcm aku ni x reti jaga anak..tak reti jaga kesihayan anak, tak reti jaga kebersihan anak..ko dah mengapa..aku susahkan ko ke anak2 aku x sihat..aku mibta ke semua ni berlaku..aku minta ke anak2 tak sihat..sakit ni penghapus dosa2 kecil tau..aku menyirap je dengar..malas aku nak layan aku blah..

Dah allah nak uji aku dengan ujian kecil ni..yg ko bising2 pe hal..abak aku aaik tak sihat..anak aku tak sihat melawan untuk naikkan imunisasi dalam badan..

Aku sedih weii cara dier cakap..bagaikan aku ni bukan layak menjadi seorang ibu..sebab anak aku asik sakit...

Jap lagi la nak bawak izz g hosp..teruk sgt dah aku tgk..aku pon satu badan bau muntah..minum je muntah..

Bersiaran langsung di klinik an nur presint15, putrajaya

Sekarang ni ada kat klinik an nur presibt15, bawak izz dtg sini..kuntah2 dari pagi td..

Pagi td muntah kuar semua kahak kat atas kain maktok dier...lepas tu dlm kete muntah sikit je kuar mcm air liur tu..kn baju ibu dier aikit...lps tu sampai je opis..muntah lagi..muntah air..kuar kuning...sikit2 je kuar..kuar air kuning mcm dah x da isi dlm perut...mcm angin gitoo...

Dah ckp ngan cikgu kat taska..tak lama cikgu call cakap iz mubtah dua kali sampai basah lantai..sama mcm mubtah kat umah..kire izz ni muntah bukan kuar isi..mcm air liur gitoo...

Mcm nak muntah x lps...dari jam 6.00am td...pastu amik dier pon muntah sikit..air liur gak n dalam kete ngan abah pon sama... Tak tau nape...moga semua sihat la...

Rabu, 22 Januari 2014

Ayam Masak Serai - jemah nak raya..

Ni citer khamis lepas sebelom thaipusam....
aku dok la belek blog si INa@INTANBERLIAN  ni

tetiba lapar...lapar je aku terjah blog dier..senang...situ banyak resepi, banyak gamba makanan..kikikikiki..macam la aku dapat makan kan...

sekali aku jumpe resepi ni...
terus nak buat balik dari keje...suke3...

sekali aku tgk kat umah tak da pulok serainya...terus aku cakap ngan en asbeen yang dah kelam kabut nak G futsal petang tu..
"abg..baliknnt jgn lupa beli serai..ok..."

dier pon laung "ok"..

so aku tunggu die je la kat umah sementara tunggu ayam di nyahbeku kan....

balik je muak seposen, pastu melenggang...aku tanya mana serai...
muka blur..sekali tak da perasaan dier kata..
"saya lupa beli la..."

aku mula la nak hijau jadi biru, jadi merah sikit...
"jap G lepas maghrib abg turun kedai bawah beli tau..."

dier pon laung sama... "ok"

sekali aku tgk, alahai lamanya dier kuar ngan syawal ni.

akhirnya serai yg di idamkan dapat ada di tangan..so jom memasak..

tajuk resepi..
AYAM MASAK SERAI(MCM RENDANG AYAM)

CARA BUAT: AYAM GORENG N KETEPIKAN, PAST BUAT KUAHNYA PULOK...

KUAH : SERAI SEBATANG, CILI KERING(AKU GUNA CILI BOH JE), BAWANG BESAR, BAWANG PUTIH = KISAR....LEPAS TU KORANG TUMIS YANG KISAR TD SAMPAI GARING N MASUKKAN AYAM GORENG TADI, SERAI 4 BATANG DI KETUK, ASAM KEPING, SEDIKIT AIR, GULA, GARAM...

akhirnya....


tara...

ayam sambal masak serai...dah macam nak raya dah aku tgk..kikikikiki...
seronok en asbeen makan...sekali aku tgk...ada something dier bawak balik...

ning dia....

saja..nak beli hati binik yang bengkek dek kerana serai lambat sampai di tangan...kikikikiki...

XTVT di hari ahad - berpiknik di pantai

Salam kengkawan...
arini nak citer pasai XTVT hari ahad di kala cuti yang panjang ni kan...
pagi tu syawal bangun awal pulok 7.15am bangun2 je terus depan mata aku cakap...
"iibbuuuuu...nak makan.."

adoi takkan aku nak buat tak tau kan, nak layan mata yang berat ni kan..nak tak nak kena jugak bangun...sediakan makanan buat untuk dorang...sementara en asbeen jaga dorang...
alhamdulillah jam 8.00am aku siap semua...
nasi goreng tiram, roti boom...ni roti boom by KR1M, korang egat aku rerajin sangat nak menguli pepagi ni, di cicah sama sardin n minum sama milo panas..yummy...

syawal hanya jamah nasi sampai abis...si izz tu...semua die makan, makan nasi, makan roti boom mesti nak cicah sardin, kalo tak buat lembik, buat protes kat situ..org minum air milo...dier pon nak jugak minum...alhamdulillah aku suke, bila aku masak, semua licin, senang aku nak basuh....TQ my little family...

so lunch tu masak simple je grill dory fillet, sardin, N ayam goreng...plus en asbeen buatkan asam rebus kangkung..katanya lama tak makan..alhamdulillah kenyang...

so lepak2 jap, tidoq2 jap...petang tu jam 5.30ptg..aku tgk muka en asbeen lemau je,...nak mengeroh la tu..no mengeroh...jom jalan...segarkan badan..jom...

maktok dorang ni jam 5ptg dah kuar umah dah, siap2 nak G jogging....
kiterorg lepas tu....en asbeen kelakar takmo tukar baju...pastu siap pakai sport shoe..katanya nak jogging..nampak semangat dier kat situ...kkkikkikikkikikik....

so perjalanan kami di teruskan sampai ke presint 5....
kompleks sukan air putrajaya....

sebelah pullman tu ada kawasan maritim...marina putrajaya, ada tempat sukan air, ada kolam awam, yang best ada ini...

 taraaa......cantikkan view ni...

ni pantai berpasir, sebelah pullman..serius view situ mmg cun giler...banyak org aku tgk bertenggek kat tepi2 jeti2 tu, dok layan angin, layan perasan, tidoq pon ada..layan lagu, main gitar..semua....nampak ada satu perasaan yang sukar di gambar...macam2 org N macam2 perasaan...

saja bawak anak2 main kat sini...sebab kat umah tu suke sangat main beras..sampai berterabur di buatnya...nak hijau, tak hijau sangat la mak die ni kan...

so aku bawak la G sini..senang...
eh...en asbeen bukan nak jogging ke..kikikikiki..layan anak lagi bestkan...
di tanamnya kaki anak tu...

syawal yang mulanya ketakutan, biasa la port baru kan...dah lama2 tu...

amboi seronokkan, sampai balik pasir kat ibu....



 macam nak G tidoq je en asbeen...kikikikikiki..awak ni en asbeen, pakai la apa pon..pada saya, awak la yang paling comey, teci molek je tau...

kan..nampak bersih sikit muka tu shave2 jambang bagai..nak kena tegur, baru buat...


 budak yang rasa geram, rasa kecik besar, kecik besar je air tu dier tgk...



ops..muka adik blur..kikikikiki..
sowi izz...

rasa flewless lak muka ibu izz ni..puiiii la reramai ye korang...suraya ni mmg suke angkat bakul sendiri...
muka macam burung kakak tua kan..kakakkakkakaka...



 i like this pic..sebab en asbeen senyum, pastu nampak view belakang tu..
nice..


en asbeen kalo aku tak suruh amik gamba aku, mmg tak da muka aku kat blog ni...mmg banyak selfie je la...kui..kui..kui...al maklum la laki jemah ni bukan kepochi macam jemah...

 ok budak geram td, akhirnya senyum suke, sebab dapat celup2 kaki main air...


 kat sini..mmg air dier cetek..khas untuk kanak2..tp en asbeen tak bagi syawal N izz mandi,bukan sebab dorang tak bawak baju, tp airnya hijooo...sebab kata en asbeen ni air paip biasa..boleh nampak getah paip kat dalam air tu...ko dier alirkan air je la kat dalam pantai kecik ni la...klo perasan kat belakang tu ada bibir longkang..so kalo melimpah airnya...akan turun air ke situ la...

so far ok la...
meraung jugak syawal nak mandi en asbeen tak bagi bila dier nampak pool sebelah tu...sebab aku ajak masuk, nk tgk kena bayar ke tak...
pool kat situ dibuka setiap hari 
SELASA - AHAD, TERMASUK CUTI UMUM(ISNIN CUTI)
ada 4 sessi..tp aku tak egat la...yang aku dua last tu..
sessi petang jam 5.00 - 7.00petang
sessi malam 8.00 - 10.00 malam..

yang siang tu pagi n tengahari kot...

untuk bayaran masuk...
dewasa - RM2
kanak2 (atas 2tahun) - RM1

so far pada aku ok la kan...nampak luas n besar dari pool kat dewan komuniti presint 16 tu...
insyallah aku cakap ngan syawal nak G minggu ni..insyallah iter G ye syawal..kena ingatka en asbeen ni..


 muka org terkujat kejap abah amik gamba dier...




 seronok nampak....


 syawal pon seronok main2 air kat situ...

tak lama, jam 6.30pm kami gerak balik...dah nak maghrib kan...
elok la balik bawak anak2 balik mandi kat umah, lagi bersih kan...


last captured by me...kata pandai selfie kan...
 ada nampak macam amik sendiri tak...ke nampak macam ada org amikkan..kikkikikiki...
ops...korang nampak dua org kat belakang kami tu...giler poyo perasan, bergamba nak terbang2..kakakkaka...mengata org..tah2 aku pon cam tu...'



apasal nampak aku bam2...tak pe aku suke....

gemok la sikit..asik keding melidi, sekali ketis, bertaburan aku ni haa...kikikiki...aku je senyum lebey..alahai....


alhamdulillah dapat spend time gini, cukup memadai menggembirakan hati anak2....salah satu XTVT gini adalah satu quality time buat aku n anak2 kan...tak guna duit pon....

petang semalam balik dari taska, nampak maktok nak kuar G jogging..meraung syawal nak ikut..last2 maktok tak G jogging...bawak syawal G playground je...aku tanya napa tak bawak...mak kata..nanti./..kikkikikiki...

p/s : petang ni siap2 nak jalan2 sebelom balik umah...kata en asbeen nak bawak anak2 jogging kat tasik...

XTVT di hari sabtu - cartoon time

Salam Rabu kengkawan...

arini rasa ngantok lebey..lately ni sejak si syawal batuk2 ni, tido aku tak lena, yela, kesiankan si syawal ni takot kang muntah la pulok kalo batuk tu melarat kan....dengan si izz ni tak lena tido akibat tidoqnya di ganggu kan...en asbeen jugak yg lena tido kat bawah tu..untung la...kikikikiki...tp aku dera jugak dier bangun, kalo syawal tetibe bangun nak kencing ke, nak susu ke...aku minta dier yg buatkan...ok la tu..fair n square kan....

so cerita di hari sabtu, selama cuti lama minggu lepas, macam2 XTVT aku tgk kengkawan aku up kat FB...ke sana ke sini...aku tarak la...duduk umah...bercuti sepenuhnya siapkan kerjaan di rumah yang sedia menanti ni, lagi rasa terurus kot....


hari sabtu, mmg tak ke mana..aku ajak en asbeen G playground ke mana2...en asbeen takmo..nak berlingkor katanya..adoi...duduk la aku kat balkoni ngan anak2 petang tu, tgk matok dari bawah tunggu kawan dier, nak G jogging sekali...tgk bird2 berterbangan...dengar syawal N izz dok la kata..."bye2 abang..." pandai pulok si izz ni mengikut abg dier...mmmm..aku buat air milo cicah biskut mayat dengan dorang...asik duduk dalam umah je kan..sesekali duduk kat balkoni..tgk keadaan sekeliling kat bawah tu./....


sebelom en asbeen belingkor tu.....aku sempat snap XTVT dorang jam 4.00ptg tu...
seronokkan memasing, time ni memasing baru bangun tido...umah kemas lagi...terus semua ngadap hagemaru kat astro ceria 611..bukan main khusyuk la dorang kat situ kan dapat tgk citer ni kan

tgk la memasing kan...dapat abah dier, lagi khusyuk, tak hengat donia...mmg karton abah dier yg paling hero tau


p/s : hari ahad baru berjalan balik

Selasa, 21 Januari 2014

XTVT 3Hari cuti - Playground Time

Salam Selasa kengkawan..

pagi ni tak da apa2 citaaa sangat...sebab cuti terlajak banyak 3 hari ni tak kemana pon....mmg tak da plan mana2 pon...lagi pulok dapat en asbeen mmg bukan kaki jalan, mmg idok la berjalan...terduduk jugak aku kat umah ni..bukan apa...aku kan kaki jalan, rasa tak jalan, tak lengkap je hari2 aku tu..cewaaahh.....

so petang ajak la en asbeen G playground kat kawasan umah tu.dekat dengan dewan komuniti..jalan kaki sudah, hirup udara petang...seronok tgk suasana petang ni tau...tgk budak2 main, seronok je.,..tak PK apa2 kan...



tgk budak dah lama tak main kat sini...


si adik pon teruja tak mo kalah kan...nak jugak berlarik2 sama abg syawal dier tu...



tak lama lepas tu aku dengar sore macam aku kenai..sekali aku tgk akak aku...pon datang bawak anak dier riadah kat sini..

aku tanya dier..
"ko jalan kaki ke..?????"

sekali boleh dier kata..
"tak arrrr, aku bawak kete rrr"

ko tgk....padahal umah dekat secoet je ngan playground, nak jugak naik kete kan..adoi akak aku...M beso betoi..kakakkakak...


muka budak excited nak main...



sudah jadi kebiasaan  bila syawal bertemu adam...bagaikan dunia ini dorang yang punya...seronok dorang main2, tak egat org lain dah...



en asbeen yang suke susah benor nak senyum...snap gamba dier nak senyum ni, 2,3X baru jadi..payah benar nak senyum....




si adik ni tak padan dengan kecik, tak takut tu, berani je...nak main sana sini kan..aku ni tgk dier cuak je..tgk jatuh apa kan....

last but not least, muka tuan tanah harus ada ok...

p/s : cerita hari jumaat...hari sabtu lepak duduk umah..hari ahad..kami berjalan lagi...pusing sekitar putrajaya je