Yang DiSaYAngi

Rabu, 29 Januari 2014

SUAMIKU ENCIK PERFECT 10 - suami aku la tu...betoi tak...

Salam rabu kengkawan...

baru up tengahari ni...sebab pagi ni aku ada mesyuarat puspanita kat opis ni..sampai tengahari ni, mmg idok la memandang komputer kan...

jom hari kiter salahkan 
CIK JUE sebab dier ada up kat FB dier aritu pasai pesta buku kat opis dier..terus la mata aku dok pandang buku ni
suamiku encik perfect 10...

padahal org dah berjaman la katam buku ni...silap2 dah 2,3x kot khatam kan..aku baru nak membaca...org sekarang sebok dok baca the wedding breaker tu..aku dah baca...tapi tak abis..akak aku sebok la nak baca buku tu kan....kikikikikiki..jgn tak tahu, si NIGINA tu sekarang dah kaki novel macam aku...masak la ko dik..rambang mata la pasni tgk novel...welcome to the club yaa...

alang2 CIK JUE nak datang hospital waktu izz kena ward dolu...aku minta dier belikan...
boleh la jadi peneman aku di kala izz tak sihat ni, dier tido, aku bosan dah asik tido je...baca sesekali ok gak kan....

mmg best...dah nak abis dah aku baca...kui...kui...kui...aku rasa bila novel ni dah di letak kat raknya...mau hilang ni..mau kerjaan kakak aku tu..NIGINA...kikikiki..takpe, dier jenis meminta...

SUAMIKU ENCIK PERFECT 10.. ya aku pon ada...

ning dia..mmg dier perfect 10 pada aku...so far alhamdulillah nak masuk 5 tahun melayari bahtera berumahtangga ni....dier sangat2 bertanggungjawab...segala macam semua dier uruskan, kecuali hal rumah...kikikiki...tp sekarang dah ringan betoi ni...tak perlu di suruh, dah pandai angkat baju dari laundry bag N bawak G mesin basuh....kadang tu baguih bile si binik dier sebok masak, dier tolong angkat baju..kalo binik dier tak sempat masak, kemas semua rumah, dier la yg memasak...dier mmg masterchef aku kat umah ni...

alhamdulillah tanggungjawab pada anak2 pon sangat2 baguih...dier tak penah beza2 kan kasih sayang anak2 dier..semua sama rata..main pon sesama...


kalo la jemah tak ngorat dier dolu, kalo la jemah tak cakap kat dier dolu "saya suke awak"...mau tak kawen aku ngan dier ni..nasib aku cepat sambar dier...walaupun tak da org nak kat dier..ye ke tak da yg nak kat dier..kikikikiki...yela en asbeen jemah ni sangat la pendiam kan...siapa yang kenai tahu kan en asbeen ni siapa kan....tp alhamdulillah dier seorang suami yang perfect di mata aku...



p/s : terima kasih ya Allah kerana kau kurniakan suami yang terbaik di mata ku ini..

Selasa, 28 Januari 2014

Happy Bufday Syawal Yafiq Yang ke-4 (Tahun Hijrah)

Lupa pulok Ahad lepas 26.01.2014 bersamaan 24 Rabiulawal 1435H, genap Syawal Yafiq 4 Tahun...

aku sejak ada anak ni, alhamdulillah mmg ingat akan tahun hijrah, bulan2 islam ni....
mmg setiap tahun aku akan wish dekat syawal 2x dalam setahun...

1st - 24 Rabuilawal (Tahun hijrah)
2nd - 10 Mac (Tahun Masihi)


tahun ni lupa pulok...maap la syawal, ibu kamoo ni stress n asik Pk pasal adik kamoo yang tak sihat tu je...maap ye...nanti ibu belikan kamoo kek 1 slice ye...nnt kiter makan sesama yee...

ibu doakan moga kamoo jadi anak yang terbaik di sisi ibu dan abah...dan menjadi hamba yang soleh di sisi Allah SWT...



p/s : ibu niat nak free botol susu pulok la kat kamoo syawal..tp macam mana yee....


Dating kat pasar borong...

Salam selasa kengkawan..pagini opis sunyi je...hari ni kan ada perutusan tahun baru KPM 2014 kat PICC...

kalo tidak aku mesti involed benda ni kan...yela ahli koir kan..macam tahun2 sebelom2 ni...tp tu la..mmmm..sedey bila kiter di anak tirikan..malas nak amik pusing la hal ni....org dah tak nak kiter kan...ahli koir sekalian...

ok berbalik citer ni...
semalam lunch en asbeen ajak dating..nak beli barang keperluan dapor..katanya...

jom la...sesejak aku ajak memborong kat pasar borong ni...suke pulok en asbeen nak menambah hasil keperluan kat pasar borong ni..sebab murah..dolu aku ajak, dier takmo, katanya mahai...abg uiiitt...kalo beli kat pasaraya beli ikan, ayam n daging frozen pon dah berapa banyak duit kuar kan....

tp memborong kat pasar borong, duit tak kuar banyak, tp hasilnya banyak..tu yg suke tu....

semalam je dapat 
ayam 2ekor = RM30.90
ikan tongkol sekor = RM4.00
Ikan selar kuning besar 8ekor = RM10.00
sotong = RM7.00
Kerang 1KG = RM3.00
Sayur sawi 2 ikat, brokoli 1, sayur kobis bunga putih 1, carrot 3pcs = RM10.00

so total = RM64.90

kire murah la kan...ni kat pasaraya dapat 3,4pcs dah lebeih dari harga ni kan...suke la en asbeen..tu la org cakap tak mo caya kan...


tara....dating kat sini pakai heel..adoi....patut pakai selipar...selipar takda, kena rembat pulok..



maka nya jom balik..semua dah selesai pembelian...

balik je dari pasar borong ni terus balik umah letak semua barang kat umah...balik je keje, terus singsing lengan, tak bukak tudung, terus siang ikan, ayam bagai, sayur pon siap2 potong letak dalam frigde...selamat la semua....mesti mak bising, banyak bekas tak da...anak kamoo dah rembat banyak masuk peti ais...kikikikikiki...



hari ni en asbeen ajak teman G darussalam P9 tu nak membeli barang keperluan anak2...susu+pampres...tp agak BZ la...mmmm,...nak membeli pon nak berteman kan...kikikikiki...en asbeen mmg gitoo tau...

suke sgt nak berteman ye...ikutkan je la..tp tengahari ni tak boleh..awak G sowang2 je la yee...

Isnin, 27 Januari 2014

Syawal mengamok di pagi hari



sekadar gamba hiasan...

semalam lepas discharge...nampak syawal duduk ngan pak njang dier kat lobi..nampak je terus dier pelok ibu dier...panggil...

"ibu...ibu...."


adoi nampak dier rindu benar tu...terus tarik ibu dier mencangkung ke bawah N mula pelok ketat2 N cium ibu dikiri kanan kan, rindu kat ibu dier la tu kan..kikikiki...siap jerit2 panggil adik kan...sweet je..

pagi tadi siap2 mandi semua, adik dier pon bangun awal N mandikan terus adik dier...syawal egat adik dier nak G school sesama...sekali tgk adik dier duduk ngan maktok..mengamok dier..menjerit..pangil..."adik..adik.." minta adik ikut sekali...heran tgk adik tak G school sesama ngan dier...meraung ko...adoi....puas la pujuk bgtau adik tak sihat betoi, tak lehG school lagi...dier meraung sambil tangan menggapai2 nak kan adik dier...


kat sini nampak syawal mula nak dengan adik dier..


p/s: sweetkan dorang

Berkampong di Wad Pediatrik Hospital Putrajaya - Izz Dani Aqlan ROTAVIRUS - Part 3

Salam Isnin kengkawan..
mesti memasing semangat nak datang keje pepagi ni kan...

aku merelakan diri jugak nak datang keje..sebab khamis tu aku dah sebok dengan urusan izz tak sihat...datang opis pon kejap2...lepas tu jumaat aku tak datang sebab izz admit ward...so semalam baru discharge...so pepagi ni aku agak lemau, sakit badan, semua ada...ye la badan agak penat N fizikal mental tengah struggle dengan izz dani aqlan...mmg gini la jadinya..

so pepagi ni nak jugak up citer pasai izz ni...

setelah hampir 3 hari izz dan aku berkampong di wad pediatrik, hospital Putrajaya akibat izz muntah2 N cirit birit...

akhirnya waktu doc datang check izz pagi sabtu tu, baru aku tau yang izz rotavirus...

APA ITU ROTAVIRUS..

Rotavirus is a virus that infects the bowels. Rotavirus is the most common cause of severe diarrhea among infants and children throughout the world and causes the death of about 500,000 children worldwide annually. The name rotavirus comes from the characteristic wheel-like appearance of the virus when viewed by electron microscopy (the name rotavirus is derived from the Latin rota, meaning "wheel").
Since 2006, vaccination has been available for rotavirus infection. Prior to the availability of a vaccine, almost all children became infected with rotavirus by their third birthday. Repeat infections with different viral strains are possible, and most children had several episodes of rotavirus infection in the first years of life. After several infections with different strains of the virus, children acquire immunity to rotavirus. Babies and toddlers between the ages of 6 and 24 months are at greatest risk for developing severe disease from rotavirus infection. Adults sometimes become infected, but the resulting illness is usually mild.
Each year in the U.S., prior to the development of the rotavirus vaccine, rotavirus infection resulted in the hospitalization of an estimated 55,000 children, 200,000 emergency-room visits, and approximately 500,000 visits to doctor's offices. Worldwide, rotavirus infection is still a significant cause of death in infants and children. Rotavirus affects populations in all socioeconomic groups and is equally prevalent in industrialized and developing countries, so differences in sanitation practices or water supply are not likely to affect the incidence of the infection.
In the U.S., rotavirus infections usually peak in the fall months in the Southwest and spread to the Northeast by spring, so infections are most common during the winter months from November to May. However, infection with rotavirus can occur anytime of the year.
sumber by SINI
mungkin macam ni la keadaan dalaman izz waktu ni


so far izz muntah sampai 22X sampai jam 3am sampai hari khamis tu...hari jumaat dier mula diarrhea pulok..mula2 nampak la najis dier kaler cekelat kan..lepas tu kali ke-2 sampai kali ke-6 terus aku jadi cuak, makin cuak sebab langsung najis izz tu tak da kaler...langsung kalo tengok kat pampres dier tu..adoii makin cuak aku...lepas tu doc suruh amik sample najis izz untuk tgk result dalam badan izz..

sebelom tu dah amik darah kat emergency N aku pon tanya doc N doc kata result tu, darah izz boleh nampak kering kat situ, nampak pekat sangat darah dier...dah dari najis tu la dorang boleh detct yang izz rotavirus...jam 5.00am hari sabtu tu amik lagi darah untuk kali ke-3...aku pon mula bertanya..nasib kamoo la izz dapat ibu yang kuat bertanya...agaknya doc pon penat nak bercerita kot kat aku...tak, aku perlu tahu setiap inci perkembangan anak aku ni...aku tanya nape perlu amik darah lagi...doc kata..
"kiter perlu amik darah lagi, sebab yang sebelom ni, darah dier hanya mempunyai bacaan sebanyak 2.8, sepatutnya normal bagi BB, bacaan dier mesti 3.5 keatas..lagipon blood test sebelom ni still rendah...gula dan garam dalam badan(mineral) banyak hilang...so kena back up balik, so kena amik lagi..

selama izz kat hospital 3 hari, dah 3botol air drip izz dah guna untuk masuk dalam badan...botol yang terakhir tu dorang taruk 1gram garam...sambil tu dorang bagi izz minum air garam..tp bukan air garam ORS tu...tp ni air garam yang masin sangat..korang bayang la macam mana kan...
org yang dah boleh mula nak senyum kan...
alhamdulillah..hari kedua minum takmo, sekali je..makan mau...

hari ketiga makan tak mo, minum banyak mau....

masuk hari keempat alhamdulillah..sama banyak..makan banyak, minum banyak...


budak yang pantang sangat2 nampak org datang selak langsir wad dier..mula dier nak meraung kan..tak kire org anta makanan ke, doc ke, nurse ke, mak pak patient kat sebelah ke...meraung sajo...melekat tak yah kata..mmg dier pelekat yang terhebat di masa kini...

sebok la minta bukak jarum tu..mana boleh adik uiitttt....

hari kedua dier kat hospital, izz demam pulok..tp tak teruk...suhu pon antara 37c - 38.5c....aku tgk makin lam, makin tak surut, last2 tanya ngan doc boleh dapatkan antibiotik..last2 doc bagi jugak..tp ada side effect kat najis nnt, cerry berry balik...ok la...temp izz tu tak mo surut sebab tekak izz sedang membengkak n merah...so dorang bg PCM tak jalan...tu yang aku minta antibiotik tu...kalo aku tak minta, tak da la di beri kot...


so far izz makin lama makin kurang cerry berry dier sejak hari ketiga tu..tp perut still kembung...

lepas tu hari ahad, hari keempat...doc datang check N  tanya akan perkembangam izz selama di hospital..aku kata la..
"so far dier ok, nampak aktif n kuat dari sebelom ni, sebab saya kata dier kuat, sebab bila bagi ubat, dier sangat kuat2 melawan...kalo tidak sebelom ni, lembik je, so far, makan minum pon dah stabil(doc waktu tu, tgh tgk izztgh syiok makan n minum sambil tgk hi 5)...diarrhea dier pon dah tak kerap..jarak antara satu masa ke satu masa agak panjang..mala tadi hanya 3X..tp bentuk najis tu bukan air lagi..dah nampak foam...ok la...."



muka seorang ibu yang penat..tp itu la IBU kan...biar la sakit badan, janji anak selesa N sihat...

malam tu izz lena tido, sebab diarrhea pon tak kerap dah..lena tido...


so far doc pon puas hati dengan perkembangan izz, N aku pon tanya result izz yang kali keempat amik pagi semalam jam 6.30am....so doc kata bacaan blood test izz normal..dah naik ke 4 dari 2.8..alhamdulillah...
doc pon berentikan drip izz, terus la mulut ni kuat bertanya...

"doc..so far doc tgk perkembangan dier dah ok..(sambil doc angguk2..)...so bila agaknya boleh discharge..sebab saya bertanya...kalo boleh saya nak setting time ngan en asbeen saya, sebab tak da sape nak jaga anak saya yang sorang lagi kat umah kan..."

terus doc kata tunggu dolu..kalo so far ok sampai tengahari tu...so boleh la kuar petang tu...tak lama lepas tu jam 9.30am, doc datang N kata boleh kuar..alhamdulillah...

so far hari ni izz kat umah maktok dier jaga sampai rabu ni, lepas tu khamis aku cuti, balik KG en asbeen sampai 3hb nnt...lepas cuti CNY dan Wilayah ni baru izz masuk taska balik...nnt izz masuk taska balik, aku kena bagitau apa yang berlaku pada izz tu...

p/s : alhamdulillah allah tu maha besar, maha pengasih dan penyayang...dia mendengar semua ritihan aku sebagai seorang yang bergelar ibu...biar org kata ini hanya ujian kecil darimu ya allah..tp pada aku, setiap dugaan dan ujian yang datang pada aku...itu ada la ujian yang besar dari engkau ya allah untuk aku tempuh...terima kasih ya allah kerana mendengar setiap doa dan rintihan hati hambamu ini...dan memakbulkannya..