Yang DiSaYAngi

Jumaat, 7 Februari 2014

Izz yang mula membesar

Salam jumaat yang barakah yee kengkawan...

pagi ni tak break1st pon ngan syawal, sebab ibu dier nak cepat hari ni...
ni kisah izz dani aqlan pagi ni...

cerita selepas dier tak sihat kena warded aritu kan....

izz dah mula nak makan banyak macam sebelom2 ni..tapi kali ni agak kuat makan lagi kot dari sebelom ni...yela nak tambah tenaga yang hilang akibat sakit dulu kan...tu kire nak kumpul tenaga la tu kan...dari rumah nenek N tokwan lagi, hari pertama sampai umah nenek n tokwan lagi dier makan, adoi takut pulok haa tgk....dah lepas makan ngan ibu, dier nampak tokwan makan, dier menyendeng, dah settle tokwan, nampak nenek makan, menyendeng ngan nenek pulok, nampak abah makan, menyendeng ngan abah pulok, nampak mak su makan, menyendeng pulok ngan mak su....adoiiii sabar je la...the point is...selagi org makan tak berenti makan, selagi tu izz dani aqlan takkan berenti makan punyaa....

tu la dier kan...dah balik putrajaya pon, makannya...adoi takut ibu, kalah abg syawal makan, abg syawal makan pon tak sebanyak tu,,kadang si izz ni makan sampai 3 pinggan tau paling banyak...

ni kisah rabu aritu,.....
dier dah abis makan, dier dah settle membuang....
sekali boleh pulok dier tunjuk perut dier kat ibu tau...

adoi pose dah gaya org pregnant je dik uiiittt

org yang cukup suke main pusat ok...


korang tgk la...takut pulok aku..tu pon ada hati nak makan...pastu perut kembong sebab makan banyak sangat....mmm..bila nak urut perut, tak di baginya pulok....


muka sream nampak dik gentel pusat...
seronok tu sambil tgk dibo the gift dragon

korang rasa macam mana ngan perut org yang makan banyak ni...

si abg syawal yang makin membesar...makin demand tau....


dah tahu nama memasing sekarang ni..sape syawal yafiq yang bijak angkat tangan...di balasnya...
"saya ibu.."

mmmmm...bila sebut sape izz dani aqlan yang kuat angkat tangan...di balasnya..."cceehhhhh" sambil angkat tangan...

bak kata org...selagi dier nak makan, bagi je makan...kang kalo tak mo makan, masalah pulok..ya betoi..sampai kini aku tak penah halang izz nak makan apa pon..janji berkhasiat kan...sama la ngan syawal...tp tu la syawal agak memilih dr segi makanan kan...si izz tak...dier bedal je..ibu kamoo suke ok sebab ibu kamoo pon macam kamoo suke makan banyak macam kamoo jugakkan....

Khamis, 6 Februari 2014

Makan Bila Lapar N BZ keje

Diakal jam menghampiri 12.00pm...

tadi aku boleh lapar pulok haa....
BZ dengan keje ke sana ke sini...sekali aku tgk kengkawan lain semua berimpun kat pantri..apa hal la tu kan...


sekali aku tgk memasing tapau nasi goreng...tadi ada meeting kat opis aku ni...nasinya tak abis...buat buffet kan...rugi kan..rezeki...so memasing amik sorang sikit...tak ketinggalan la aku minta tolong kawan aku amikkan..sebab tangan penuh ngan kerjaan ni....


so berenti dolu..jom makan...sambil BW....



mmmmm...keje aku yang bakal menanti nak di hantar ke sana ke sini....semua kerjaan dah settle..banyak nak menghantar je...bukan tak boleh guna desptach...takpe la benda sikit..aku hantar je la...kikikiki......


so sekarang dah kenyang....so lunch ni light2 je kot makannya....


p/s : tetibe mata mengantok

Syawal di Taska - tunjuk hasil kerja tangan

Salam Khamis kengkawan..

pagi ni masih lagi break1st dengan syawal...
sebok nak mengikut...bukan takda break1st kat taska kan...saja dier nak ikut..suke nak makan soto..alahai aku tunjuk maggi goreng...terus geleng kata tak nak...bila tunjuk soto, terus kata...
"ibu...nak.."

untung la dah pandai demand sekarang ni...

aku kalo boleh tak mo bawak dier G break1st ni...sebab aku tau dier susah nak masuk kelas...pepagi mesti nangistau masuk kelas...dolu ok je..tak tau sejak2 ni...sejak tengah bulan 1 ni asik nangis je, masuk kelas...bila petang senyum lebar sampai ke telinga...seronok nak balikkan...adoii....

nasib kamoo la syawal cikgu nak layan kamoo..kalo tak, idok la...

Bila aku bawak syawal G break1st...aku selaloo pesan kat dier...

"syawal ibu bawak kamoo G break1st, kamoo jgn nangis balik lepas ibu hantar aku masuk kelas balik..kamoo tak boleh sentiasa ikut ibu...cikgu mana garang, kalo garang pon sebab syawal atau kengkawan tak dengar cakap cikgu tau...kalo kamoo nangis balik takmo masuk kelas...ibu takmo bawak kamoo G break1st dah....janji ngan ibu..."

di balasnya.."janji...betul...ok"

ye la tu..cakap je lebey..lepas tu hantar nangis jugakkan...tahu dah si syawal ni


syawal bila tibe petang aku amik dier..larik2 kat aku macam lama tak jumpe je...kikikikikiki..seronok lompat2...siap tunjuk hasil kerja tangan dier...

"ibu..look..."

adoiii speaking sajoo tau...aku pon tgk la apa benda...

 mmmmm...korang rasa mana hasil kerja tangan dier..yang kuning tu...suke betoi dier...minta snap gamba dier ngan hasil kerja tangan dier...tu la pose say cheese dier N peace dier..peace hilang satu jari..kakakkakakaka....

sape budak sebelah tu...tak tau..kawan syawal kot..tetibe sebok nak bergamba jugak...ikutkan je la...siap nak pelok syawal, syawal takmo, pandang semacam je...
kat belakang tu semua la hasil2 kerja kelas syawal....

so far sekarang dah pandaibila org tanya siapa syawal yafiq...terus angkat tangan N cakap "saya"...alahai so sweet...


pandai berlakon ye jugak tu...

semalam en asbeen baru lepas solat, dier datang kat en asbeen buat muka comey...panggil abah dier dengan selembut abis...cair taik telinga abah dier dengar bila dier panggil "abah.....abah....."
alaahi lembut tu siap kelip2 mata...minta apa korang rasa...

siap kata
"abah...a phone plzzzzzz"

dah agak dah abah dier..dier tau abah dier sorokkan phone...kikikikiki...sekali bila aku dalam bilik, abah dier minta aku charge HP abah dier...dier datang je terus melaung...

"iiiiiiibbbbbbbbbbbbbbbbbuuuuuuuuuuuuuu"

adoi syahdu tau, terus aku sorokkan HP tu...HP abah tu ada game..juz weekend sajoo...pon tak mo dengar kata..nak jugak main./...sebab tu kena sorok....

pastu abah dier kata..
"mmmm..pandai syawal berlakon..macam ibu jugak..."

ok fine ibu jugak yang di salahkan...mmmmm..untung la...

Rabu, 5 Februari 2014

Jogging wit My Little Family

Kejadian ni berlaku pada 22.01.2014 - Rabu...sehari sebelom izz kena warded sebab Rotavirus...

mmg aku n en asbeen dah decide nak jogging lepas keje 2hari seminggu..kire hari rabu N jumaat...sebabnya ini semua sebab syawal...

syawal ganggu maktok dier nak G jogging...dier pon sebok nak ikut sampai menangis2 bagai...adoi, drama air mata sungguh....nak tak nak mak terpaksa bawak jugak..walhal aku dah kata kat mak tak payah bawak...tp mana sanggup seorang maktok sanggup tgk cucu dier merambu ayeq mata kan demi dier...ikutkan juga la si syawal ni....dier nak berjalan bagai lepas penat seharian kat taska...tu yg en asbeen kata kat aku la....

so kami dah decide gitoo..mula perjalanan hidup berjogging balik ni..

pagi tu lupa bawak baju bagai..minta tolong en asbeen balik amik baju..hamikk ko dier bawak baju macam nak G balik kampong..adoi pastu tah apa2 baju dah dier amik..ada ke amik baju t shirt aku yg tecik tu...syawal pon muat pakai...abg uiiittt baju tu alam sudah jemah simpan...dah tak pakai dah..adoi sayang ni..mana la dier dapat baju tu..last2 dier kata..
"awak pakai baju saya je la..saya pakai baju t shirt kat dalam yg saya pakai ni..."

ok dah nampak kelegaan di situ ok...mmmmm....

so port kami...kompom la taman empangan PICC presint 5..lepas ni mungkin tempat lain kot...
jom kiter layan gamab2 anak2 dolu...

muka budak yang tak tau dier akan sakit esoknya....


sekarang dah pandai cakap "bird"...sikit2...bird...bird...

dorang pon balik je dari taska terus zass ke sini..mmg tak da la singgah rumah letak barang bagai...aku tukar baju kat opis...en asbeen tukar baju dalam kete...settle...kang balik rumah...kemalasan berganda-ganda...naya saja..niat ada, tapi tarak usaha...tak boleh jugakkan....


aku suke pose syawal ni...
cantik..nampak bersungguh dier larik...macam dalam poster org larik2 tu...kikikikikiki...

dah mana gamba aku....asik anak2 N en asbeen je...mmmmm...
kalo dah aku yg amik gamba mmg tak la gamba aku...en asbeen ni susah sikit minta tolong amik gamba...bila minta baru dier kuarkan HP...klo tidak, tarak la...


kalo ada pon gamba kasut aku je la..tu pon kasut futsal...mmmmm....patut tak leh pakai..abis ni je ada...minta en asbeen belikan kasut jog satu...tak terbeli pon...alahai....

so aku lepaskan en asbeen dolu jogging aritu... sebab masa terhad kan...bawak anak2 lagi...sampai situ pon dah 5.30pm...kena settlekan B4 7.00pm..sebab nak tgk arrina rose...errkkk, boleh ke gitoo..kakakakka...
tak la 6.40pm dah settle dah...

so en asbeen jog dolu..aku jaga anak2 kat playground...si syawal dolu2 dah nampak playground...menjerit nak ajak G main....jom la syawal..hari kamoo...

boleh nampak keriangan dier kat situ...


si adik yang tak tau mana dier nak main...
kena pantau dik..kamoo tu umo dah beso..tp kamoo tu haa kecik lagi...



ada hati nak main benda alah ni...abg syawal pon ibu dah pangkah tak kasi main...
very dangerous woooo....


ni mengikiut si abg main sama gelongsor ni..dah masuk...sampai sekerat jalan kat tunnel tu..../

ehhh kuar pulok..takut la tu..penat ibu melaung panggil kamoo dik,....last2 kamoo kuar balikkan///


takmo naik ikut tangga...nak naik ikut dari gelongsor jugak..nampak sangat pengaruh abang awak kuat kat sini dik...abg syawal awak cukup suke naikikut sini tau....


tunggu abah settle jog..kena kunci ngan ibu dolu..lantak la dik, janji ibu tau kamoo ada di sisi ibu...kamoo ni laju tau...

so sampai turn ibu...abah mengelat tau...sampai kat tangga jambatan je,...lepas tu dier pusing ikut jalan beso...adoiii abah tau...

so turn abah jaga anak2 kat playground sementara ibu pulok yang bermandi peloh pulok..setakat mana ibu ni berjogging..alhamdulillah...sampai la kat pullman sana...jauh jugak tu..nak patah balik lagi kan...

muka org penat ok....terasa sungguh berat badan aku tak berjogging n wormin up bagai ni tau..mmg terasa giler..lama aku tinggal ni...dah 3bulan..sungguh terasa...dolu selaloo futsal, jogging2 bagai, tak la terasa bagai ni...ni sesejak ni tinggal sekejap je terasa berat sungguh badan ni berlarik2 anak nak ke depan...adoiii...macam aman ala kau tinggalkan dunia jog ni lelama kan..padan la mak aku tak betah kalo tak jogging kan..ni la dier rasa bile dah beranak banyak  N umur pon semankin meningkat kan...


yeaayyyy settle...terus G kat anak2...sebelom G kat anak2 tu ada la 3mamat tengah streching kan nak jogging kan...sekali dier boelh tegur pulok kasut aku...alamak bang, silap org la abang tegur yee...
"alamak...fuyooo..strickingnya kasut...."

terus aku balas N berenti...

"cantikkan kasut jemah...mmm..ko hado.."

teranjat boboi ko...kikikiki..terus aku blah...mamat2 tu egat ak tak balas balikkan...kikikiki..nak ngorat tak yah la kot...mak dara anka dua kot abang uit...citer ngan en asbeen...dier dah bantai gelak..katanya...
"macam2 awak ni sayang.."

sambil ketuk kepala binik dier...
join dorang main jongkang jongking besi ni...

macam biasa...pic berempat mesti ada...capture by me ok...
excited nampak muka si abah ni..syawal jugak macam malu2...yeke...korang tgk la malu ke tak kan...


ohohohohohohohoho...suke muka syawal tu....


si adik tu dah menggeletis nak berkejar2 ngan abg N abah la tu...tgk dorang tak berkelip tau..langsung tak mo pandang ibu ni tau..


seronok benar si syawal yee.....


alhamdulillah selesai, sempat tgk arriana rose..yahoo....

Which Star Are You From By En Asbeen

Salam Rabu kengkawan...

semalam syiok2 la si izz tu memunggah rak2 CD abah tu...sekali kena bising dek ibu...adoi buat projek sowang2 kat dalam bilik kan....terus ajak tido/....settle je izz tido...kena la kemas...takkan nak tunggu CD2 tu kemas sendirik kan...

sekali tengah khusyuk mengemas..sekali aku jumpe ni pulok
adoiii...touching ni tgk...dah berapa kali dah khatam,....ni satu2  nya hadiah pemberian en asbeen kat aku...1st time tau hadiahkan kat pompuan katanya...mmmm...dier pon tau aku ni giler korean...mmmm...di belinya..sebab dier tau aku suke citer ni N tak sempat abis tgk tgk ending...di baginya...


lama sungguh CD ni...masa zaman bercinto tu....dah hampir 8tahun tak salah....beli pon kat alamanda jugak...sekarang kedai tu pon dah tutup dah kat alamanda tu..mana ada dah..dah tukar kedai lain...



tak sangka masih ada lagi kat simpanan aku ni haa...

aku pon dah lupa mana pegi...sekali bila izz punggah jumpe la pulok....
citer ni mmg best gilak...romantik gitooo.....



original CD tu...harga tak salah aku RM80 kot....entah tak ingat..en asbeen yang beli..

katanya simpan elok2...tu 1st time dier bg hadiah kat pompuan..ooohhh so sweet....

Selasa, 4 Februari 2014

Asam Pedas Istana Empangan Kluang,. Johor

Semalam sementara tunggu en asbeen bersihakan kete dier apa yang patut untuk keselesaan kami naik kete ..jalan jauh kan...balikkampong pon anak2 dah siap2 sepahkan barang dalam kete...so nak tak nak kena la en asbeen settlekan kete dier...

so sementara menunggu tu..jom selfie ngan anak2....anak2 n aku dah siap lama dah..menunggu en asbeen punya pasai...siap tido si izz ni seround tau....
syawal..terkejut n marah sebab ibu kaco dier main game..main la puas2...kamoo tunggu dah masuk sekolah..mmg idok la HP tu di tangan...



ok  baru ada mood  nak say cheese ngan aku kan...tu pon sebelah adik ngah syiok tidoq tu...tunggu abah lama sangat kan dik...

opss...syawal siap cakap...
"ibu...once again..."

amboi speaking ko...ibu kamoo ni pon tergeliat bila speaking...adoiii wahai anak....
ikutkan je la...

sementara tu...aku up gamba dalam IG...sekali aku tgk nanaamrul ada up gamba makanan asam pedas...aku terus la tanya, mana...mana....terus aku cakap ngan en asbeen nak makan kat situ..padahal MIL ada je masak...saja nak JJCM kan...dah alang2 dekat n satu halan nak balik ke KL..apa salahnya kan..masih llagi di area kluang ni kan...

tempat ni kat kawasan ayer hitam....sebelom keluar tol ayer hitam tu mesti akan jumpe kedai ni bersebelahan dengan ladang organik zenxin, sebelah kanan korang kalo dari kluang nak masuk ke tol ayer hitam tu..kalo kuar dari tol ayer hotam, kat sebelah kiri korang la...kiri mmg sebelah ladang tu la...ladang tu korang akan nampak signboard dier...mmg besar kat tepi jalan...kedai tu pon tepi jalan....

 aku nak amik lebey2...gamba segan pulok...

tp nama restorang ni..

restoran istana empangan, sembrong,. kluang
ikan dier banyak jenis ikan2 sungai....

korang nak apa..semua ada..macam2 jenis masakan...
asam pedas, sambal tumis, masak lemak..macam2....

so menu tengahari tu..sedang elok la jam 12.00pm dah bertandang kan..apa lagi..melantak la...
menu utama...asam pedas ikan talapia...

 anak2...1 pinggan nasi bersama  ikan lampam goreng garing2...nasi 1 pinggan tu pon banyak..mengah jugak nak abis..nasib sedap...
sambal belacan+sayur taugeh goreng

mmg sedap pon....

tempat ni ada 2 jenis tempat makan...1 kat bahagian luar.....
1 lagi kat bahagian dalam...siap ada aircond n decoration bagai...so kami pilih la kat belah dalam..dengan anak2 bagai kan...

ni bahgaian dalam..banyak meja...yang best aku tgk situ..decoration dier..nampak sangat owner ni anak jati johor N mmg peminat setia sultan johor...kemana saja dier sultan pegi n XTVT sultan johor, mesti ada gambanya...penuh ni gamab2 sultan johor n family...

baguih la...aku cakap ngan en asbeen...
"abang..ni betoi2 anak jati johor ni...awak...anak jati tak"

en asbeen senyum sajoo..dier..bukan nak berbalas sgt apa yg aku cakap kan...kikikiki....
tp decoration dier mmg menarik...semua gamba salasilah sultan johor family semua ada..gamba time muda mudi, dah berusia, semua ada..mmg best la...

budak yang dah abis makan...minta aiskrim kat abah...nasib abah minta kebenaran ibu n ibu benarkan..klo terus beli mmg bingit la telinga si abah tu dengar ibu membebel kan...

muka budak keriangan....

ni muka budak kenyang..pantang la lambat suap nasi kat dier..mmg bising dengar sore dier je...


suke la tu..memasing dah keriangan...


korang rasa berapa harga kat situ....nana tak yah teka..mesti la dier tau punyer kan..dah dia yang up kan..mesti dier tau..kikikiki...

harga dier sangat2 murah...

korang bayang la...
nasi 3 pinggan penuh, asam pedas ikan talapia sepinggan, ikan lampam seketoi, milo ais, air suam n air limau ais+aiskrim paddlepop

total = RM14.50...



serius aku tergamam...en asbeen org kluang pon tergamam ...terkejut murah betoi....
mmg berbaloi la makan kat sini..mmg sedap n terbaik.././....tp pada aku...walaupun sedap..tp masih tak boleh lawan asam pedas MIL aku...adoi paling da bomb la..dier tau je aku balik n suke asam pedas dier...hari pertama n kedua balik dapat makan asam pedas ikan parang...yee...suke....

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014


Salam kengkawan..petang ni mood nak join GA yang di anjurkan oleh INA@INTANBERLIAN...

So far alhamdulillah aku mmg join tetiap tahun kan...tp rezeki bukan berpihak pada aku..takpe la...jom kiter cuba sampai ada rezeki kan....kikikiki...hadiah menanti siapa yang join..aku sendiri pon rambang..bukan takat korang yang tengok je kan...




jom join...senang je syarat penyertaan ni...

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry

Jom korang join...

tarikh tutup join ni sehingga 16 FEBRUARI 2014 bersamaan hari AHAD...

kalo korang nak rambang mata macam aku ...jom G KLIK KAT HADIAH ni...korang pon boleh rambang mata macam aku gak...



p/s : mana la tau ada rezeki nama aku terselit kan..kikikikiki....

XTVT Syawal di taska

Syawal buat drama pulok kat taska pagi ni..al maklom la cuti lama...5 hari kot di manja, di sayangi kat kampong...seronok la dier kan...sampai meraung2 semalam mandi ngan en asbeen.....en asbeen call SIL pon tak jalan jugak...lagi meraung kuat la..dok la sebok panggil...mak cu..mak cu..mak cu...alahai anak...sekali en asbeen bersyarah ngan die dalam bilik...dari mata ke mata...diam dier..aku kat luar ngan izz pon terus diam dengar en asbeen bersyarah kat syawal malam tadi...


pagi ni pon buat drama..kejar ibu sampai ke pintu...terpaksa si ibu ni larik laju2 sampai menyorok kat rak kasut bebudak ni kat luar...adoi.,..mak pak yg hantar budak gelak je tgkkan aku...sayu hati ni mmg sayu...tapi kena kuat kan..takpe la cikgu ada...camne la masuk tadika tahun depna....phhewwww lap peloh kejap ni....


ni nak citer kisah syawal khamis waktu izz masuk ward aritu....
ni pon aku amik kat FB kengkawan aku....

cuba korang carik syawal..kalo terrer...aku nampak dah...

ni la XTVT dorang setiap pagi khamis...riadah di pagi hari...kire macam PJK la ni kan...main2..asik dalam kelas je kan...kasi ruang udara sikit kan....


dah nampak ke syawal yang mana...

tu yang pegang relung warna merah tu.....

syawal pagi je drama....petang balik...dier paling happy tau....

sekarang pon alhamdulillah syawal G taska pon tak pakai pampres dah...tp aku tetap sediakan pampres, kalo cikgu tak dapat kawal kan..alhamdulillah cikgu tak guna pon pampres yg aku sediakan...aku sediakan spenda untuk syawal dalam beg..siap tulis nama ...tak menahan ko siap tulis nama...aku lebey rela tulis nama anak kat spenda, dari hari2 abis duit beli spenda, asik hilang je kan....


sepanjang kat rumah nenek n tokwan pon syawal tak berpampres...pampres bawak, tp tak pakai..spare je...syawal membuang kat umah nenek n tokwan pon ok...tp bukan dalam lubang jamban la...takot...kikikiki...suke ati la kamoo la nak buang kat mana...janji dalam jamban kan....so far dua kali...dah ok....