Yang DiSaYAngi

Jumaat, 14 Februari 2014

4 Biji Big Apple Untuk Suraya

Salam kengkawan..td lunch makan pe je...
mmmm...aku G alamanda ari2 tak tau nak makan ape...
so makan kat johnny je..tu pon tapau...jemah sowang ni nak makan szilling pulok...makan la hasi kot n spicy dier...sikit...pastu sesambil gosip tu bukak la FB..sekali kawan aku up kat FB ABC FRADO seksyen 2, shah alam tu pulok..adoi...telan air liur la pulok...

dah abis makan, ajak G beli big apple...
demo2 ni terkejut BA yang aku amik..sebab dorang egat setakat aku amik 1,2ketoi untuk aku je..
aku cakap la..
"kotak untuk besar sikit takda, tu yg dier bg kotak double....ni untuk akob, izz, syawal tau..."

dorang dah senyum2..
"yeke untuk dorang...ye kan je la..pppuiiii"

sengal dorang ni tak percayakan kawan tau..

sekali masuk aeon big nak beli barang ramai org....sekali nampak opismate, laju je minta dier tolong bayarkan..elok dier tengah que kan...

so sementara tunggu opismate ni..duduk la dolu kat sini..sesambil makan BA kan...
alamak tinggal satu...wei tak perasan tau makan sampai tinggal satu..kikikikiki....

tgk tu..kakakakka..dorang dah cebik muka poyo dah depan aku...si jemah ni pon dah sengal...

boleh dier amik gamba aku ni...yg tak pe...aku mmg berlakon...yang ni haa

sembunyi2 kan ko amik...natam mung jemah...siap ko...
abis kecunnan aku tau terjejas dek gamba selengge ni...adoi...kkakakakkaka


pakai dah cun, heels baik punya, shawl dah blocking...pastu makan..kakkakakakak..mulut tak beragak menganga..ikikikikikikkiikkik..

maap la kengkawan..ni la kawan korang yang selengge, kuat makan, sengal, senget pon dier...
kesian korang dapat kawan macam ni kan

Tinggal 28 Tahun lagi

lama lagi kan...kalo korang tgk dari angka kat tajuk di atas kan...

semalam kat opis ni dok la sebok dok mengira jumlah baki tahun dalam gov service ni kan...
memasing banyak la  lagi..kalo ada yang sama baya aku kan..kalo yang akak2 kat sini mcm dah 3, 4 tahun tua dari aku, lebey kurang je la kalo nak bersara pon....
demo semua ramai yanga mik opsyen 60 berasar..aku idok la...stay ngan 56 aku tu...kang kalo aku amik 60...mau kena ligan 1 putrajaya ngan mak aku nnt...akak pon sama amik 56 gak..mak aku dah pesan dah dolu2 waktu nak sign opsyen tu..dier suruh amik 56...katanya...kalo amik 56 tahun opsyen berasar pon... sevice aku dalam gov ni dah terlebih cukup dah...sekurang-kurangnya 30tahun dalam perkhidmatan...aku ni dah 6tahun berkhidmata..tinggal 28tahun...bermaksud aku punyer service 34tahun kan...ok dah sangat tu...tu yg mak aku tak kasi amik sampai 60 tu...

katanya..dah tua nnt, tak da makna nak keje sampai 60..lebey pada nak rehat waktu tu...ye la mak aku pon pencen umo 56tahun...5hari sebelom aku kawen.....sedang elok dah...sekarang ni dah hampir 5tahun la mak aku tu pencen..dah pencen ni pon masih lagi tau hal2 n prosedur dalam gov ni..tabik la kat mung mak...

alhamdulillah aku pencen pon sama tahun ngan en asbeen..sebab dier amik 58tahun...tp aku pencen dolu la nnt...aku bulan 10...dier sebulan selepas tu...bulan 11,..elok dah...bila kenangkan apa akan jadi di masa akan datang kan..masih ada lagi tak blog ni..., masih kuat lagi tak aku nak menulis, masih kuatkah aku untuk berfikir bagaikan...tu semua hanya ALLAH yang tahu apa yang akan jadi di masa akan datang kan...

yang penting kat sini..mmmmmm..lama lagi tu nak bersara..kikiki

seronok duduk umah jaga anak2...tengok anak2 membesar N gelagat anak2 la yang penting kan

HAPPY BIRTHDAY KAK SULAWATI - 14.02.2014


selamat hari lahir kak sue ..moga di beri keberkatan hidup di dunia ni..amminnnn..moga panjang umo dan di murahkan rezeki...korang egat tak kat akak ni...ala akak ni yang kami kat opis buat sambutan majlis perpisahan sempena dier bersara...dier ni agak tak berapa sihat sikit la..dari segi otak dier....
sebab dier scizofenia kan...
penyakit mental


korang tau kan apa maksud penyakit ni kan...
takmo cakap la dari segi bahasa kasar kan..kire korang paham la dier tak sihat dari otak dier...cam tu la...

tp pada aku selama dier keje dier tak kaco org pon kat sini..aku yang kuat menyakat lagi ada la dier...kikikiki...terkenang je...opismate ni selaloo kata aku adik dier sebab nama nak sama..pedulik apa aku kan...janji dengan bebudak opis lain dier kureng...ngan aku N jemah aku tu yg dier ok..ngan ada sowang lagi kawan aku tu..kesian bila dapat tau dier bersara kan atas sebab kesihatan...org tak kaco org lain...tp org lain sebok2 nak kaco dier sampai bersarakan dier...kesian dier..walaupun dier tak mo bersara..tp dier terpaksa redho dengan semua kententuan ini...

selaloonya setiap tahun..tak salah dari 2011 kot dier duduk kat unit aku ni...kami akan menyanyi lagu bufday untuk dier..dier pon sama2 goyang badan..suke org menyanyi untuk dier kan...rasanya tahun lepas sekali je kot kami belikan dier kek SR...suke dier..yang best kami menyanyi ramai2 siap tepuk tangan lagi untuk dier....semua tgk N denar je bila kami wish untuk dier..yg penting sampai sekarang masih terbayang akan muka dier sengih sampai ke telinga...


p/s : mana la dier sekarang ni kan..dah keluar belom dari kuarters tu

Perangai pelik di malam hari

Salam Jumaat yang barakah ye kengkawan...

benda ni berlaku tak salah aku 2,3 malam yang lepas kan...
aku pon tak tau nape....aku boleh buat gitoo..malam tu tido macam biasa..atas katil hanya aku N izz...abg syawal ngan abah dier tido bawah...so ok la...lepas tu tetibe memalam macam biasa izz kejut minta susu...so lepas BF je tu...tido macam biasa..

tp tetibe ada benda pelik berlaku...

bila aku kenang2 kan aku macam pelik..nape aku buat gitoo..N apa motifnya..N kengkadang tu aku gelak sendiri jugakkan...

malam tu lepas BF kan izz...ada la nursing pillow 
macam ni sebijik macam ni rupanya aku punyer...korang tau apa aku buat...aku boleh bangun..lepas tu aku G bukak sarung nursing pillow yang ada kat kaki aku tu...lepas dah bukak, aku letak atas nursing pillow tu...lepas aku tido balik..lepas tak lama aku bangun N aku sarungkan balik..pastu maam dalam keadaan mamai semua benda tu berlaku N aku sedar macam en asbeen tanya kat aku..
"awak buat pe tu?????"


tapi aku buat tak tau je kat en asbeen...aku terus la sarung balik nursing pillow tu...
aku bila bangun pagi aku cakap ngan en asbeen...en asbeen pon tak egat..dier pon mamai kot tanya kat aku..

sampai sekarang aku dok PK...kikikikiki..bila PK, kelakar lak..tak da motif kan aku bukak N sarung balik sarung nursing pillow tu..alahai....

Khamis, 13 Februari 2014

No Gadjet Anymore



Semalam waktu G klinik semalam...ada la doc tu tanya...syawal dah berapa lama hidup dengan gadjet...
aku cakap la....dier start kena gadjet waktu tu, umo dier baru 2 tahun....tp waktu tu tak berapa dier nak main sgt..banyak aku N en asbeen yang ajar dier...tp dier takmo follow pon..so kami stop la...tp lepas tu dier baru nak mula kenal gadjet tu...sampai la sekarang ni gadjet dier dah la prob...so mmg tak la main..dier lebey nak amik HP mak pak dier ni...tp tu la HP tu dier jadi addict pulok..dah sudah...dolu waktu anak tak reti gadjet, sedey anak tak sama ngan kekanak lain..ni bila dah makin maju ke depan...udah menyesal la pulok...

sebab doc ada kata...perkembangan anak2 sekarang tak macam perkembangan kiter waktu kanak2 dolu....anak2 sekarang ni perkembangan dier delay akibat ni la...gadjet...perkembangan dier limit pada satu bahagian sahaja...tu yg ramai anak2 sekarang banyak masalah dari segi macam ni la...bukan takat dier mmg semulajadi begitoo...tp pengaruh gadjet ni jugak membanti anak2 tu lebey kepada hidup dalam dunia sendiri...

dang.....kena sedas kat muka sengal aku ni haa...alahai..itu yg terjadi..so solution sekarang ni aku mmg dahh uninstall semua game..hanya ada game education macam puzzle, sambung2 ikut nombor jadi 1 gamba..yg macam2 tu je la ada...no candy crush, no subway, no pou, no game2 lain, no minion rush sebagainya...

so pesta buku minggu ni big bad wolf..aku ni berhajat jugak la ngan en asbeen nak beli sikit2 buku untuk syawal...N alat tulis dier...dengan rezeki yang tak sebarapa ni..al maklum la tengah bulan..gaji pon lambat lagi...2 minggu lagi...so egat nak la beli buku sikit, tanah liat, colouring, water colour, drawing block, colour paper....insyallah...nak ada kan XTVT untuk syawal..mana tau izz pon boleh join kan....


aku sebagai ibu hanya mampu berdoa dan mencari jalan penyelesaian untuk yang terbaik untuk anak2...

Hasil Check Up Syawal Semalam

Salam Khamis kengkawan....
pagi ni en asbeen hantar syawal N izz ke taska sebab aku sebok berkejar nak punch card pepagi ni sebab lepas hantar anak2 nak punch card kat tempat en asbeen pulok...kami mak pak ni berkejar sebab nak G dapat kan appointment untuk syawal di hospital...

alhamdulillah hasil aku call hospital putrajaya petang semalam...nak dapatkan confirmation lagi call lagi pagi td 6.40am ko aku ganggu deme..kikikikkiik...tak pe..plzz mesra pelanggan yee bila kaco kome pepagi yee..kikiki....so tak perlu la lelama kat hospital tu sebab amik appointment je dolu, tak terus jumpe doc pon...so tak perlu register sebab syawal N aku penah ada rekod kat hospital sini...kire aku penah bersalin ni so mudah la, tak perlu nak register bagaikan...terus je G kat klinik pediatrik B tu...terus minta appoitnment N tunjuk surat refer dari klinik kesihatan presint 9 tu...tak sampai lima minit dapat date N terus la kami balik...setengah jam je kat sana...ok la tu..
insyallah next appointment syawal lepas ni 
10.04.2014 - KHAMIS

alhamdulillah semalam aku pegi jugak check up untuk syawal berkaitan hal di 
entry yang penah up 2 hari lepas pasai syawal susah nak bergaul N perkembangan dier....so far semalam aku dah terjah klinik kesihatan sini...kalo nak terys refer hospital tak boleh jugak,,ken a G klinik biar klinik yg tgkkan lepas tu rasa perlu refer pada hospital, pihak klinik akan buat surat refer gini

tadaa.....lama surat refer gini tak bertandang pada aku kan...lama sungguh...zaman izz tak da pon...zaman syawal banyak la...


so apa citaaa syawal jumpe doc semalam...aku pon cerita dari A-Z apa yang aku rasa N alami selama bersama syawal...elok la time tu syawal meraung nak phone abah dier...tp doc kata bagi je...sebab doc nak tgk dier...so pada pandangan doc hanya dua...sama ada dier mmg mepunyai personality gitoo atau mungkin dier ada sindrom lain...tu mmg kena refer ngan pakar kanak2 pediatrik...tp dari penglihatan doc pada syawal, syawal boleh bersoal jawab dengan doc, cuma lebey pada bubble language la...tp aku kire tabik la ngan doc tu..kata doc kan...sekali aku tanya syawal N syawal jawab...doc paham apa yang syawal jawab N dier suruh aku tanya syawal soalan yang sama N dier nak dengar kalo jawapan syawal sama tak seperti yg dier dengar kali pertama tu walaupun dalam bubble language tu...ternyata apa yang doc dengar tu sama...aku hanya tanya syawal..."syawal...syawal belajar apa kat sekolah tadi...????????" tp yg aku dengar bubble language je la..tp aku tanya doc apa yang dier dengar...dier kata dier dengar syawal jawab...
"i dont know what i'm doing ibu.."

yang aku dengar tu hanaya ibu je kat belakang tu,yg lain tak dengar...
selain tu doc cakap ngan syawal...
"syawal...can you take my pen and you draw circle shape at this paper"
yang bestnya syawal paham pulok english language ni...dier amik pen dari doc n berenti main game N dier lukis bentuk bulat kat kertas tu...aku ngan en asbeen...nganga...terus en asbeen cakap ngan aku...
"tutup sikit mulut..masuk lalat..."

tergamam aku...billa syawal paham apa yang doc cakap N syawal buat apa yang doc minta dier buat...mmmm....kat rumah tak nak pulok dier buat gitooo....

tp doc kata syawal seorang yang smart sebab syawal mampu bertutur N paham akan bahasa inggeris....ok la tu....aku cakap la ngan doc...
"silap aribulan saya yang akan belajar english dengan syawal..saya pon terkial2..kikiki"
doc hanya gelak...sebab dier kata syawal bagus N syawal mampu bercakap dalam english language N syawal suke tgk kartoon dalam english version...tp doc minta kami kurangkan kartoon...more to XTVT macam main tanah liat, drawing, kolaj, macam2 la...banyakkan XTVT luar...
aku cakap la ngan doc yang kami mmg selaloo adakan XTVT luar pada syawal...

bila aku cakap ngan doc yang syawal jenis suke repeat apa yang org cakap...doc uji syawal lagi...
"syawal..look at me"
dier repeat apa yang doc kata...

bila aku cakap kat syawal...
"nama saya syawal yafiq.."
pon dier repeat jugak

so doc paham la....
so doc pon bagi surat refer gini


mmmm...aritu autisme...ni dyslexia pulok...tp yang aku paham dyslexia tu lepas pada benda2 yang terbalik..kasut terbalik...huruf atau nombor yang seakan sama N dier konfius..tu yg aku paham la...macam W dier egat M...macam 6 dier egat 9...gitoo..la...tp syawal mungkin tak kot....


so tunggu la appointment 10.04.2014 ni....tunggu la apa yang akan doc kata...insyallah moga syawal mmg semulajadi begitu....insyallah...aku ni sebagai ibu hanya mampu mancari jalan untuk yang terbaik pada anak2 ni kan...aku tak suke bila org selaloo PK yang jumpe pakar kanak2 ni mesti anak ko sakit apa la bagai....jumpe pakar ni untuk kiter sebagai ibu ni mendapat cara yang terbaik untuk mendidik anak dengan lebey baik lagi...aku tak suke dengan pandangan serong org pada mak pak bawak anak2 bawak jumpe pakar kanak2 ni...


p/s : moga ada sinar yang baik..hati ni agak lega dengan semua yang syawal tunjukkan pada doc semalam...ibu bangga ada anak seperti kamoo syawal.

Rabu, 12 Februari 2014

Entry Rindukan Maktok Syawal N izz


Rindu pulok kat maktok demo ni tau...

tadi baru dapat bercakap ngan mak kat taiping sana tu....jaga tok aku kat sana...tok takmo datang putrajaya...katanya tak best...kikikikiki..tok sekarang duduk ngan makcik aku kat taiping...tp buat masa ni mak aku jaga tok aku sebab makcik aku kat taiping sedang mengerjakan umrah ..mungkin minggu depan kot balik...

tp maktok..P la letak mana cerok pon..itu maktok haa boleh hidup wooo....dier nala aku call td dier baru balik dr penang....duduk umah akak aku...untung la jumpe cucu2 kat penang pelok...

cepat mai balik putrajaya....org banyak call nak order kuih ni...kikikiki..sebenarnya anak kamoo ni haa rindu tapi takmo cakap kat kamoo ni mak...cucu2 kamoo kat sini pon sama windu..asik la ketuk2 pintu bilik maktok...

dah kalo maktok dorang ni lelama kat kampong, mula rindu bertandang...macam mana la nanti kalo betoi2 mak aku balik duduk terus kat sungai petani tu...mmmmm...terasa mungkin sunyi kot..tak da geng gosip aku kat umah ni...en asbeen gosip sekadar mendengar je..respon tak best..mak aku ni sejak jadi maktok org N anak dier jadi mak org, gosip takmo kalah....


balik ada je nak gosip geng2 masjid, geng2 surau2, geng2 pesara dier...macam2...aku pon sekali..tak ketinggalan ok...


p/s : cepat reply mesej ye mak..ya tunggu ni...

Sweet2 lagi kan

Salam Rabu kengkawan...

jutaan terima kasih pada mereka yang sudi memberi kata2 semanagt pada aku yang sedang down semalam..insyallah moga ada sinar untuk kami sekeluarga..

so arini nak citer sweet2 jee...
pagi ni bawak break1st nasi putih sama kari ayam...kari ayam tu malam td punyer....so B4 tido panaskan nasi N kari..pastu pagi tu pon sama panaskan kedua2 yang..ada lebey kan boleh buat makan pagi ni...

aku terus bekalkan untuk en asbeen N aku...
sekali en asbeen boleh lupa bekal yang aku bekalkan..dah pesan td amik sekali atas meja...mmmm..lupa sudah abg tecik tu..adoiiii break1st apa la pagi ni abg tecik tu...org suruh amik balik...bukan jauh pon rumah ngan opis dier...tak mo pulok..balik lunch jap G panaskan balik N boleh buat makan lunch ni ok abg tecik...

so macam biasa pagi break1st kat cafe ngan geng gosip jemah...sekali tgh tunggu air yg di order sekali nampak pulok dalam polistrin putih ada kek2 bagai...teringin jugak nak makan..tekak nak makan benda manis pulok pagi ni..padahal dah ada bawak bekal kot sekali...

terus je tangan ni laju je amik....
oreo cheese cake layer blueberry filling..

tara.....mmmm....sejuk je tekak...so far ok la....

dah lalu kat tekak ni...tetibe teringin lama tak buat oreo cheese cake ni...


p/s : petang ni nak bawak syawal G klinik la

Selasa, 11 Februari 2014

Syawal Gen susah nak bergaul dengan org


Hati ni agak tenang sikit, lepas dah lunch+solat+tidoq kejap tadi.,....tp tak sesegar mana pon...otak ni berlegar2 cara untuk selesaikan...hanya keluhan yg dapat didengari..tp kalo mengeluh pon, tak selesai atau tiada inisiatif tiada guna kan...

jutaan terima kasih buat CIK JUE sebab ada bila jemah memerlukan...TQ jugak pada kengkawan yg lain yg amik berat N kepochi macam jemah jugak nak tau nape jemah selengge ni macam ni kan...

tak da la berat mana, tp melibatkan anak2 kiter sebagai ibu ni mula rasa keluh kesah bagai kan...

tak lain tak bukan mesti la perihal syawal yafiq yang makin bijak tu kan...
kalo korang perasan akan perkembangan dier...dier dah mula kenal banyak benda, car, bus, kete bomba, bird, cat, kapal terbang, ibu, abah, adik, maktok, nenek, tokwan, nak minum air, cheese, phone, kartoon...dan sebagainya..tak perlu nak list sgt la kan..perkembangan anak2 mesti la suke bila meningkat naik ke arah kebaikan kan...

siapa yang kenal syawal, syawal kan seorang yg amat2 susah nak bergaul dengan org...p alhamdulillah so far sejak masuk taska baru, dier mula nak bergaul, tp tu pon tunggu arahan dari ibu dier..kalo tak mmg tak la dier say hi atau apa saja kan....

alhamdulillah makin nampak progress syawal suke bercakap..walaupun bercakap sendiri..kadang dier bercakap jugak ngan mak pak dier...tp maap la syawal, mak pak awak ni tak berapa paham apa yg awak cakap...cepat sangat...tp kalo dengar betoi2 apa yg syawal cakap bahasa jerman dier...dier lebey kepada speaking english tau...tu semua penangan kartoon segala bagaikan...org kata anak2 ni belajar melalui kartoon yang dier tgk kan..itu la syawal..

alhamdulillah sujud syukur akan semua yang terjadi pada syawal...tp yang menggusarkan hati seorang ibu ni bila mana cikgu dier ada bagitau semalam waktu aku amik syawal n izz semalam kat taska...

cikgu2 : akak..maaf la tadi kami marah syawal..
aku : nape marah...dier buat apa je..
cikgu2 : tak la...kami jaga ramai budak kak...kami ajar semua tulis huruf..kami suruh dorang sambungkan huruf2 yang putus tu(kire macam abjad yg putus2 tu kiter sambungkan)...tp syawal macam khayal, berangan je dalam kelas kak...dier macam tak dengar apa yang kami cakap...kire dier macam dalam dunia dier je la..dier macam tgk atas bawah depan belakang..macam ada benda yang dier tgk berterbangan kat atas dier tu..tp dier buat jugak kak...tp lambat la...
aku : mmm....macam dalam citer hindustan tere zameen paar (ala yg aamir khan berlakon jadi cikgu kepada seorang budak yg deseleksia tu tak salah)...korang penah tgk...
cikgu2 : haa kak..kami tgk citer tu..kami nak kenai bebudak n handle bebudak, kami tgk citer tu la..penah tgk...

korang boleh paham akan kekusutan hati ini...penah sekali aku penah tgk syawal waktu aku amik dier petang..dier mmg tak perasan kehadiran aku...cikgu dier dah senyum2 dah...tgk aku..aku perati la apa yang syawal buat dalam kelas...tgk memang ramai bebudak dalam kelas tu main2 main sama2, bising2 macam2...tapi syawal aku nampak dier di tengah2 keramaian kekanak ni , dier sorang2 je....tgk TV..tu sekali...sekali tu aku nampak dier main sowang2.,..

ttd pagi aku ada tanya ngan cikgu dier...

aku : cikgu....syawal ada tak bergaul ngan org??????
cikgu : kurang la kak...ada tp kena tunggu kawan2 dier tegur baru dier nak tegur..tp dier lebey banyak buat hal sendiri...

aku hanya diam....sambil syawal meraung2 nak ikut aku...aku kalo pepagi bawak dier G break1st lepas tu aku hantar balik taska, menangis nak ikut...sama je tak bawakkan..nangis jugak...entah la...mula2 dolu tak...tp mmg dier menangis kejap je..aku kuar tu dah tak nangis dah...even aku terserampak ngan kengkawan aku pon kengkawan aku yg hantar anak pon kata syawal kejap je nangis, dah tak nangis dah...tp so far petang aku amik dier...mmg happy...siap salam, cium cikgu bagai tau...aku mmg agak rapat ngan cikgu2 syawal ni..so mmg aku akan tau keadaan syawal kat taska...

tp mmg aku perasan syawal lebey suke sendiri...aku tak tau nape bila aku tgk syawal ni , aku rasa dier seakan-akan terancam dengan izz, sebab bila izz datang sebelah dier, dier mesti akan tolak dik dier sampai jatuh..bila izz amik sesuatu barang, dier mesti rampas dr tangan izz...selain tu kalo dier nampak adik dier lalu je dekat ngan dier..dier mesti nak tolak adik dier, padahal adik dier tak datang pon kat dier...

nak aku kata syawal tak pandai nak pegang pensil atau menulis...aku rasa syawal dah ok...tp syawal sesejak ni aku tgk dari pemerhatian aku, dier suke pegang pensil atau pen banyak2 dalam tangan dier...tp tak menulis pon..juz pegang...semalam , malam aku cuba nak ajar dier menulis...dier terus kata...
"tak nak..tak nak.."

mmm...mana aku rasa tak serabut lagi...
dolu dier ada belajar semua ni tp stop kata en asbeen sebab cuti sekolah..ok fine...ni sekarang nak ajar balik dier tak mo pulok..dah sudah...tak bukak lagi buku tu, dier dah takmo takmo kan...mana aku tak susah hati...mmmm..siap membelakangi aku....aku cuba minta en asbeen bantu pon sama...

aku berfikiran aku nak jumpe pakar kanak2..cukup sekadar nak tahu pekembangan syawal...dolu ada jumpe sebab syawal lambat cakap...siap doc saspek syawal autisme...tp next check up doc kata syawal normal...next check up patut awal tahun lepas, tp kami memasing lupa..dah tertinggal...ni aku PK nak jumpe balik...jumpe pakar kanak2 bukan semata anak ni tak sihat kan...yg penting kiter sebagai ibu bapa ni ada inisiatif untuk pertingkatkan diri anak2...cukup la aku tak terbaik dalam diri..sebab aku tahu takat mana kehebatan dan kelemahan aku...aku tak cakap yg aku terrer dalam pembelajaran, sengal macam ni nak terrer...tp sekurang-kurangnya aku masih boleh di bimbing lagi la...tp sekurang-kurangnya aku nak la org yg aku sayang jadi lagi terbaik dari aku...pada waktu ni aku sedar akan kekusutan mak aku waktu besarkan aku...lagi pulok sowang2 kan...i tabik spring kat u la mak...

insyallah aku nak G esok kat klinik kesihatan N check up sikit N kalo boleh nak refer ngan pakar kanak2 kat hospital nnt...aku ni tak banyak duit...cukup la kat gomen je...nak swasta sana ni...tak mampu wei..nak tampung diri sendiri pon terkial-kial...insyallah..tgk la progress macam mana...

doakan lah kejayaan aku sebagai seorang ibu kengkawan..korang jugak seorang ibu, mesti akan paham akan kekusutan hati aku ni kan...


i'm no in mood

salam kengkwan...

pagi ni agak tak mood nak berbicara dalam blog ni..nnt la jemah terjah korang...


nak tenangkan diri dolu

Isnin, 10 Februari 2014

Nak Makan Benda Manis

Weekend lepas mmg duduk umah je...

sebab tak boleh G mana2...sebab en asbeen bz ngan tournement sabtu tu....so mmg duduk umah je la...

so bila tiba waktu malam, malas nak makan nasi....kena pulok nasi 2 pot aku masak tu pon abis,...di sental dek izz 3 pinggan, en asbeen 2 pinggan n syawal 1 pinggan je..ada lagi nasi..tinggal setengah..tp malas la nak makan nasi...tp hati ni lapar nak makan...en asbeen tau tgk aku keluh kesah ni lapar la..sekali dier offer aku nak G beli kat mamak..terus aku order roti cheese naan ngan capati...terus cakap lagi ngan en asbeen

"sekali ngan chocolate cadbury bar yee.."


adoi asik nak makan benda2 manis je..

tgk aku makan sikit je....sekali banyak si syawal ni abis...abg syawal ni sekarang dah mula suke makan benda manis...tp lepas tu mmg kena kerah la ngan ibu dier G toilet gosok GG...

sekali aku tgk si ZURA MAK AKIL & AMNI up pulok cheese cake leleh ni kat FB..sedap sangat ke benda tu...aku tunjuk kat en asbeen...en asbeen tanya ad resepi tak..aku try google...en asbeen tgk...sekali dier kata...
"awak boleh buat kot ni"

mmmmmm sudah buat tu memerlukan 'R' yang besar tau abang...rajin n konsentrasi itu penting
nampak sedap kan...

sekali bila member sekolah aku ada up kat FB dier ada menjual kat dataran aku G la terjah semalam..sayang tak da..mmmm...last2 ada jugak la cheese cake leleh tu...sekali tu makan...so fa ok la...tgk cheese dier tak banyak..yg mengejutkan aku....1 bekas tu aku makan suku...bukan izz yang makan banyak...syawal yang makan banyak sampai ke suapan terakhir tau...

sekali en asbeen kata
"awak try la buat..boleh syawal makan.."

yela...nnt la buat..sekali en asbeen tanya...
"nape awak nak makan benda2 manis ni..ada baby ke..."


mmmm..cebik aku...terus kata..
"heekkkkk abang..tak ad kot..tp kalo ada rezeki kiter kan..en tah..intinct saya kata tak..entah..."

senyum je...en asbeen tu..jgn risau suraya tak pregnant lagi..bukan menolak...tp belom tiba waktu kot..kasi izz betoi2 besar...at least tahun depan ok kot..lagi pon kewangan ni kena kukuh dolu kan....



p/s : jgn salah tafsir ye kengkawan

Riadah Yang tak di rancang

Salam kengkawan..

semalam ingat dapat la jumpe ngan schoolmate aku dolu waktu sekolah kat SMT (ERT) setapak tu kan....tu tu la bukan rezeki...

so kami terus la jalan2 kat dataran putrajaya ni...kat bulatan depan masjid putra ni....
lama sungguh tak mari sini...seingatnya last datang dataran ni waktu tu baru nak masuk 7bulan aku pregnantkan izz..tu pon sebab amik syawal kat mak aku sebok dok ada kat kelas menjahit kat masjid ni...

lepas tu tak datang dah...

ni baru la datang balik...alahai lain sungguh2 la dataran ni sekarang...bukan dataran yang lain..enviroment kat situ..dolu riuh rendah ngan anak2 berlarik2 main2 je...sekarang ni penuh...keliling tu org menjual2..segala macam jual, sewa mainan bebudak, kenderaan...basikal....roller coster..macam2 la...aku ngan en asbeen agak tergamam sekejap..nganga memasing kat situ tgk dorang
nampak lebey happening///aku rasa kat sini lebey pada org luar kot berbanding orgyg stay kat putrajaya ni...aku yg sediakala duduk putrajaya dah hampir 14tahun pon jarang tuwun sini...bila tgk dorang ni jakob kejap....keliling ni macam2 la menjual, sewa bagaikan....mmg rambang mata la...ramai betoi peniaga kat sini...nak apa untuk riadah..semua ada la...

kan..sewa basikal pon boleh...sewa kete control..macam2...


say cheese syawal....
nasib baik jugak la...abg syawal ni bukan jenis meminta sangat nak main segala bagai mainan kat sini..macam kete kontrol, basikal bagai ni, sebab dier agak anti sikit dengan benda2 ni...


adik jugak nampak teruja kat situ..nampak domok tak dier yg kuat makan tu

tak kan...tp nak dukung lama2..kus semangat...kena gilir2...

tgk basikal roda 3 ni pon ada tau..dah jadi trend bebudak kat sini ni..


bukan main lagi dorang melintas tak pandang aku pon...kot ajak la naik sekali kan...aakakakakkakakakak....

alahai cumilll la akak ni naik roller coster ada tempat duduk ni bawak anak dier...

aku tanya syawal nak naik tak....
terus menggeleng n cakap..
"no...tak nak"

no sudah la..sampai tak nak di cakapnya...nampak sangat tak suke..macam mana abah nak bagi syawal basikal bufday awak bulan 3 ni


akhirnya dier minta jugak....
dier minta ini..

the giant bubble..
nasib murah...sekali main n sewa peralatan kecik RM2 ....N sekali refill sabun RM1.50...yang beso sikit RM5...
punya la seronok dier main sampai keje2 bubble tu..abah yang excited sebenarnya...



adik tgk dari jauh je...sebab bila dier melangkah..langkah dier lagi panjang dari abg syawal...sekurang-kurangnya  abg syawal ni langkahnya boleh kontrol...adik...i juz say..no..no..no....
jalan tak hengat donia, sebijik macam ibu...


tgk dari jauh je la sayang...



tgk...i lke this pic..nampak bubble2 tu kan...


syawal macam nak tendang bola je..tendang bola ke, tendang bubble tu...

seronok tgk syawal n izz seronok main kat situ..dah abis..minta lagi..no..no..no... la ye syawal..dah nak maghrib...abah nak balik...

kat situ on da way nak balik tu adoi jammed tak yah kata la....


seronok bila tgk anak2 seronok walaupun hanya sekejap N tidak di rancang...janji tgk anak2 tersenyum dah buat kami sebagai ibu bapa ni tersenyum gembira tgk anak2 gembira...alhamdulillah dah habiskan masa ni bersama dengan yg tersayang...tak perlu kuarkan kos yang banyak pon kan..janji happy..tu yg penting

Melepaskan di sebalik buluh Perindu


Korang nampak tak di sebalik buluh2 perindu tu ada hamba allah di situ...

elok la dah pakai hijau, duduk kat di sebalik pokok buluh tu...elok la sangat kan jemah...

ops..bukan aku...tu jemah geng gosip aku...sengal meh dier ni, dok la sedap menyambang sementara tunggu member lain G beli aiskrim..boleh pulok dier mencelah...
"weiii...weiii kejap2..nak G kentut..."

pastu larik ke sana...sengal meh....


busuk sampai sini wooo..kakakkakakakkaka


pastu muka lega datang....

p/s : seronok ada kawan yang kengkadang buat kiter terhibur tau

Hasil selepas 4tahun mejadi Blogger

Salam kengkawan...

selama 4 tahun aku menjadi seorang blogger..tak penah terfikir yang aku akan ada hasil bersama blog dan nuffnang ni..sebab aku tak penah heran pon ngan nuffnang ni, sebab aku tau bukan mudah nak dapat hasil dari nuffnang kalo UV trafik kat blog ni suam2 kuku je...tak da la glemr mana pon macam dorang2 yang power kan..sampai beriban dapat 3angka, 4angka., 5,6 angka kan..aku ni dapat 2 angka...itu dah cukup memadai buat aku....

bersyukur dengan nikmat yang di beri..ok la janji ada yang nak kasi, dari tak da kan..
TQ sesangat pada nuffnang sebab sudi jua bagi hasil yang tak seberapa ni kat blog picisan ni...

terima kasih jua pada kengkawan aku yang sudi datang terjah2 kat blog sengal ni kan...sayang korang ketat2 tau...

ni la hasil yang tak seberapa tu..boleh la janji ada buat perbelanjaan aku sefamily kan...janji ada kan..elok la tangah2 bulan ni poket pon surut  kempis je kan...ada ni boleh la buat belanja sikit2 kan...walaupun amaun celah GG kan...

org lain mesti dah banyak kali cash out N mesti dah banyak kali dapat kan...tak pe la rezeki masing2 kan allah tu nak bagi..kiter sebagai hamba terima degan seadanya...

aku dapat cek ni jumaat lepas pon dah melompat2 monyet kat depan mailbox tu, apatah lagi dorang yang dapat riban2 kan...

lepas cashout ni aku tgk kat earning nuffnang aku baru RM9.45..ok la tu dolu nak dapat banyak ni pon makan masa setahun dua tau....alhamdulillah

p/s : alhamdulillah dengan rezeki ini

Syawal With Art N Craft at School

Salam isnin kengkawan....

pagi ni ada yang lemau..jemah tak lemau, cuma dok PK arini keje ke tak...asik terjaga je, takut lewat ...al maklum la 2 hari tido lewat, bangun pon bukan seperti biasa...takut gak, kalo terlajak kan...

Pagi ni nak cerita pasai kisah art n craft syawal kat taska...

petang jumaat ni tu, amik adik die dolu kat kelas adik dier...sekali si syawal ni sebok la dok tarik2 aku, nak tunjuk something...tp aku tak endahkan sebab otak sebok dok nak amik si izz...bila dah amik tu, baru la paham kan, kenapa la si syawal sebok dok tarik aku, rupanya nak tunjuk hasil kerja dier kat taska...padan la abis baju sekolah dier aku tgk penuh ngan water colour kan...rupanya ni la kerja dier..nasib la ibu kamoo ni rela je nak sental baju kamoo syawal uiiittt....


muka budak suke sangat nak tunjuk kat ibu...asik la dok kata...

"ibu...look..."

syawal...ibu kamoo ni sengal sikit bab speaking london ni syawal..silap2 kamoo yg kena ajar ibu lebey ni..tau...eh mana adik izz..takda..adik izz sebok la dok berjalan sana sini..suke kan...dapat keluar dari kelas...semua benda dier nak pegang...malas nak amik gamba ngan izz ni...

bila aku sebok la ambik gamba ngan si syawal..cikgu2 dier dah gelak2 kan aku ngan syawal dah, tgk gelagat aku ngan syawal sebok dok selfie kan....


ni la hasil kerja syawal...macam mana aku tahu...sebab aku tau warna ni la yang ada kat baju2 syawal..penat nak sental..tp aku suke dengan setiapa apa yang syawal buat....

siap tulis nama syawal lagi...