Yang DiSaYAngi

Jumaat, 11 April 2014

1st Check Up Syawal Yafiq - critical thinking problem

Salam jumaat kengkawan...semalam seharian aku tak up cerita kan...tp aku tetap BW korang kan...semalam hari yang agak BZ n memenatkan buat aku..so BW je yg mampu...

hari ni boleh la bercerita perihal syawal...

semalam aku G 1st check up untuk syawal yafiq untuk masalah percakapan dier...

so semalam en asbeen pon cuti sebab nak settlekan kete dier..ok la , tak terasa rushing kan....
semalam mmg syawal dengan en asbeen je la...seharian..izz macam iasa G taska...

 sebelum jumpe doc pakar pediatrik

alhamdulillah syawal yafiq pagi tu mmg behave....
baik je dier...jumpe doc pagi tu pon, ok....

bila syawal masuk bilik doc, doc say hai kat dier...cheerful sungguh doc firdaus ni...pandai dier tarik perhatian syawal pada dier....

syawal pon say hai kat dier...
so doc pon tgk apa yang jadi pada syawal..

so far dier kata syawal tak nampak seperti tanda2  sindrom autisme...nampak syawal seorang yang cheerful...so doc tanya lagi syawal ni dari segi pergaulan macam mana...

so aku pon kata la...dari apa yang aku tahu tentang syawal di taska...dari apa yang cikgu dier bagitau syawal seorang yang baik, dengar kata...diam tak boleh kata apa la...syawal boleh bergaul dengan kawan2...kawan2 pon nak berkawan dengan dier...cuma syawal tak reti nak bersoal jawab, kalo mengajuk dier mmg laju...syawal kalo mengajuk dalam Bahasa melayu...contoh "syawal buat apa tu..??" dier akan ajuk macam ni... "ibu...$%$&$&$*$*%*$#^$( tu??????" ....paham tak..tu la syawal..syawal masih belom belom boleh bersoal jawab, tp mengajuk pandai, tp kalo mengajuk dalam bahasa inggeris, dengar sebutir2 perkataan yang keluar dari mulut dier...

doc tu kata sepatutnya budak dalm lingkungan umur syawal ni, dah boleh berkata-kata lebey dari 4 patah perkataan dan sepatutnya dah boleh bersoal jawab sebab syawal bila kiter tanya dier contoh soalan.... "syawal...hari ni belajar apa kat sekolah??????" dier akan balas.... "sekolah"... tu je....tak pon dier akan mengajuk apa yang kiter cakap...


so doc kata dier bukan la autisme dan syawal cuma ada masalah critical thinking problem...di mana syawal tak boleh nak bercakap dengan baik la...so syawal kena la dedahkan seperti cara menulis huruf garis putih, mewarna, kurangkan HP n tablet, sebab waktu tu syawal tengah main game...tp lebey pada game education la...syawal tengah buat huruf alphabret kat HP tu....so doc suruh kurangkan N lebeykan pada benda yang dier boleh rasa...alhamdulillah aku mmg buat semua tu sekarang N aku tak percaya yang benda2 tu semua memainkan peranan yang penting dalam perkembangan anak2....

nampak syawal dolu seorang yang mewarna mai pakat ikut dan dier je..macam conteng2 gitooo...tp sekarang sejak aku lebey banyak terapkan benda macam ni kat umah N kat taska pon dier buat...so nampak perubahan kat dier....dier mewarna dah tak keluar dari outline...N syawal dah mula kenai ABC....alhamdulillah....

so doc juz kata syawal cuma ada speech problem je la...so doc offer untuk speech therapy  untuk syawal bulan jun ni...N tengah bulan julai datang balik, tgk perkembangan dier...
ni la surat untuk jabatan pertutukaran dan bahasa hospital putrajaya
 
so semalam dah amik date..tunggu la bulan jun ni macam mana...moga ada nampak perubahan pada syawal..aku sebagai ibu, bukan ingin mencarik kesalahan dan kesilapan anak2...cuma ingin kan yang terbaik untuk naka2..itu yg penting buat aku sekarang...



 napak sayangnya dier kat ibu kan....syawal N ibu bersama monopod..pandai tak ibu namage monopod, macam org amik gamba kami..hahahhaha..perasan suraya...


 alahai so sweet kat situ syawal....


p/s : sekurang-kurangnya aku tahu mana baik N buruk untuk setiap apa yang berlaku pada anak2...untuk aku betulkan mana yang silap pada aku N en asbeen dalam mendidik anak2

Selasa, 8 April 2014

3 BE on going - TQ Nuffnang

 
 
 
 
alhamdulillah ada 3BE syiok menari2 bagai kan kat blog aku ni..alhamdulillah rezeki aku nuffnang masih bertandang kat blog aku....
 
 
 
 
p/s : lapaq la pulok...
 
 


Art N Craft Syawal Yafiq di rumah

Malam tadi, so far semua kerjaan selesai sudah...jadi masa untuk syawal yafiq beraksi dengan semua kerjaan dier...mmg dah janji ngan syawal nak spend time dnegan dier malam ni...mesti, ibu N abah kena ada sekali...
 
so malam ni kiter main2 water colour yee.....
 
ni la antara hasil kerjaan syawal malam tu...baru 1 st time kan

muka org excited siap say cheece..nak tunjuk peace, tak jadi..kikikiki...
mana adik izz..adoo...kat belakang tu, nampak tak.?????????????
 
tu sedap membongkang..ok la jugak...senang kami nak spend time N ajar syawal kan..kalo tak, dengar sayawal menjerit..no..no..no.. je kat adik dier...
 
 
 
proses nak tukaq kaler jadi warna hijau...
 
 
 high 5 ibu....

 
 


ni la antara hasil kerja syawal malam tadi...abah dier excited, tak bagi buang...siap G lekat kat petia ais..mentang2 FM ibu dier ada kat situ..pandai kan...tak pe, nanti kiter buat scarp book ok...
 
 
 
 
 
 


TQ Aunty Nad For Your Present

 
Salam Selasa kengkawan./...
 
mood excited nak bercerita...
heran jugak la pesal la NAD asik tanya dah sampai hadiah ke belom...alahai apo benda la pulok ni kan...
 
aku pon tanya ngan opis aku ada parcel sampai tak...dorang kata ada...suruh datang amik...aku terus la bergegas amikkan...
 
sekali aku tgk, bukan nama NAD pon....dah ni dari siapa lak ni...confius sudah...mmmmm....
 
bila bukak...
 adoiiiiii menjerit seronok weiii aku petang tu....apa benda la nad ni bagi kat aku...aku dok la PK...bufday aku lambat lagi....pehal nak bagi hadiah kan...
 
sekali bila bukak...
 
 
eh salah erk....bukan hadiah untuk aku...ni untuk syawal ni...ikikikikiki...
 
suke2...ibu dier yg excited lebey kan.....
 
adoiii NAD ni mmg jenis murah rezeki tau...bangganya dapat kawan ngan NAD ni, tak penah kire untung rugi, susah senang dier...janji kengkawan suke...dier lagi suke...bukan mudah nak dapat kawan gini kan....
korang tau selama aku kenai nad ni, alhamdulillah  NAD ni mmg jenis murah rezeki ya amat...
 
ni antara yang penah aku catatkan di sini la...
 
 
 
nampak tak..alhamdulillah murah rezeki nad ni....
 
aku terus call en asbeen petang semalam waktu dapat...en asbeen pon rasa touching je ngan NAD ni tau....aku pon sama....
 
 
terus la balik aku tunjuk kat anak2...si syawal excited, menjerit keriangan, suke betoi..siap bagitau maktok dier...adik dier nak main sekali pon tak bagi...alahai....kikikikiki...lepas tu si izz main yg lain, pon izz kena ngan syawal...dah tahu la tu, tu dier punyer kan....kikikikikiki.....
 
 
alhamdulillah TQ NAD....atas segala pemberian ni...
 
 
 
p/s : touching sungguh dapat kawan macam ni...bukan sebab aku dapat macam2...tp sebab nad ada time susah senang..itu yg penting


Isnin, 7 April 2014

Rm 57.00 Untuk Syawal Yafiq

 
 
 
masih lagi cerita sabtu lepas, jalan2 kami...lama sungguh tak jalan2 gini tau, sampai flat la en asbeen tu kan....mana tak nya jam 10am keluar, sampai depan rumah jam 7pm...mmmm...lama sungguh...aku ni boleh tahan lagi..en asbeen la...dier bukan jenis boleh penat sangat...aku tak yah kata la, aku kan kaki jalan, tarak hal, setakat gitoo kan...hahhahahha...giler berlagak, ayat minta penampa je suraya ni kan....
 
 
jalan2 pon area seremban, membawa ke mydin mall seremban 2, lepas tu ke jusco seremban 2 N last sekali ke warta bangi..kikikiki...
 
 
hasil yang dapat..paling mahal, barang untuk syawal yafiq...semua untuk barang2 pembelajaran dier....
 
 
nampak syawal sejak2 ni dah suke nak mewarna je...dolu mewarna terkeluar-keluar dari outline tu warnanya...sekarang dah nampak better dari dolu, sekarang jugak, syawal dah boleh pegang pensil dengan betoi...kalo dolu, dier selesa pegang pensil macam gaya nak pegang pisau, macam gaya marah...gitoo la...sekarang dah better dah, nampak ok, alhamdulillah hasil aku N en asbeen ajar dalam masa 2 hari minggu lepas....nampak ok dah..suke sangat...boleh pon syawal ni...
 
hasil mewarna syawal, esok la aku tunjuk kan yee....
 
insyallah malam ni egat nak main cat2 tangan ngan syawal N izz..nak ajak abah sekali..selaloo mmg aku minta abah dier yg temankan dier mewarna..sementara aku siapkan keje...lepas aku dh free baru aku join sekali...so far nampak la tetiap malam , syawal mesti nak mewarna...abah dier siap belikan pengasah pensil fire engine...siap syawal buat main pulok..hahahhaha....
 
 
p/s : maksu dier datang aritu, nampak syawal yafiq dah tinggi...
 


Aidijuma Sale 05.04.2014

Sabtu lepas, aku mmg dah requast kat en asbeen nak ke mydin mall seremban dua, nak memborong aidijuma....sebab tahu ada sale hari tu...nasib jugak la en asbeen tunaikan sebab hari dier bakal tiba esok harinya..hahahahha...pandai pancing binik dier kan....
 
so gerak dari umah jam 10am, singgah breakfast kat alamanda, lepas tu jam 11.00am terus zasss ke seremban...en asbeen ni jenis tak reti N tak suke dengan jammed2 ni bagai....sebab tu kalo aku request ajak en asbeen G ikea, curve bagai, area2 situ la, mmg kena ada tujuan, N tujuan tu berbaloi...kalo tak , kena pangkah..seremban ni tak pe, tak tempuh jammed segala bagai kan....ok la pada dier...
 
 kononnya nak gerak jam 8am, melampau sangat aku rasa..hahahhaha..aj pon tak bukak lagi kan....aku PK, tak la kot ramai, mesti stok ada kan....
 
 
sekali sampai je sana...alamak, dah la AJ kat situ baru 6 hari launch...lepas tu alamak, ramai umat nabi muhammad saw kat situ...adoi, siap bersila2 bagai..
 
mmmmm...duit dalam wallet tak banyak, dalam bank ada, egat boleh swap je..alamak, system prob pulok...situ pon tak da ATM lagi..en asbeen ajak kuar G ATM aman2 dolu, aku tak mo, sekali..hammikkk..hahhahahahaha....
 
dapat je la banyak ni haaa
jadi la...yg penting bukan untuk aku semua ni, ada 1 je untuk aku...aku amik yg daisy oren tu...yg lain aku kasi kat geng gosip aku N hamba Allah ni sowang....
 
 
 
 
p/s : sekarang ni fenomena AJ ni kan


TQ Zalora

ni pon citer minggu lepas...kikikikikiki...
sebanarnya boleh je up date minggu lepas, tp sajo aku tunggu minggu ni, kasi dapat semua, baru boleh up kan....
 
hasil daripada aku up citer tentang fesyen tudung tu, alhamdulillah zalora kasi voucher RM100 untuk aku..alhamdulillah..bukan mudah org nak bg free2 gini kan....
 
so bermula online shopping...kasi pencerahan kat mata ni sikit....terang bijik mata boleh free shopping tanpa kuarkan duit kan..
 
so minggu lepas mmg banyak la nama aku naik kat opis ni despatch asik datang tetiap hari hantaq barang kat aku...bebudak opis ni mula jelly terlebey kan asik nama aku je di laungkan minta amik parcel..hahahahhahah.....
 
so apa yg aku beli untuk cukupkan RM100 voucher tu....tada.....
tudung ni....aku rembat sebab aku geram tgk NAD pakai cun je...aku pon gak..yg best, shawl ni tak perlu iron pon takpe, bukan org tau, lain la aku heboh 1 kg aku tak iron shawl haa...hahahahhahah....nampak tak macam org panggil shawl siang malam..hahahhaha....depan belakang shawl ni ada dua corak....
 
shawl ni pon mura RM19.00
 
lepas tu aku beli ni pulok...

jam tangan brand eyki....
 
nampak tak kat tangan tu jam...lama jugak aku nak membege jam ni kan...al maklum la tangan ni kecik, kena potong bagai...banyak la kedai, susah nak potong semaksimum mungkin....tak boleh, susah nak potong ikut kesesuaian tangan aku ni. ...potong pon masih longgar lagi....last2 aku terjah warta bangi, settle jugak, cina otai ni jugak, dapat merealisasikan tangan aku untuk pakai jam ni....suke......
 
jam tangan ni RM59.00
 
N last sekali....
 
tadaaaaa....
 
flat shoes....
 
dah siap rasmi dah jalan sabtu lepas...ke mana aku jalan, nanti aku bagitahu yeee....
 
suke , selesa, mmg best...
 
kasut by EZRA RM29.00
 
 
so lebey la sikit...tambah tujuh ringgit..ok la tu kan.....
 
Zalora mmg best, service laju, tepat dan padat..tak rugi la shopping kat zalora ni...
 
 
p/s : TQ zalora merealisasikan impian jemah nak bershopping di sini....


Jom G Saloon - Jazeerat El Rahah, Bangi

Salam Isnin kengkawan...ni semua cerita ahad 2 minggu lepas...gilo lama...hahahhahah...
terasa macam asik pening n rasa rimas rambut ni dah makin panjang...so amik keputusan setelah di timbang tara oleh en asbeen...dier pon benarkan binik dier ni potong rambut jugak..paras mana, pendek mana....tak buat keputusan lagi...tunggu la sampai saloon nanti...elok pulok en asbeen ngan syawal pon nak potong jugak...dorang potong kat presint 15...
 
aku G bangi sebab kat sini susah nak cari saloon kedai gunting rambut pompuan ni..kalo ada pon mahal...malas la aku kan....si izz tinggal ngan maktok dorang....
 
 kami dengan monopod kami...hahahhahah.....
 
abah n syawal g sesama yee..ibu ngan geng ibu la...
 
kami ke bangi ..kedai ni...
 
 
dier ada dua cawangan.,....1 di bangi, 1 lagi di skudai...
yang best kedai ni
 
"No Man Allowed"...
 
kikikiki...dari tangga kedai sampai ke tingkat atas tu penuh la gamba2 laki siap ada palang merah...tu maknanya kena paham la, tak leh masuk kan...muslimah kedai ni..baguih2....aku ngan si jemah ni...siap dok la kata dalam hati..
 
"jemah, mesti kedai ni yang potong rambut kiter muslimah bagai kan...."
 
 
alamak sekali masuk...tak seperti yg di sangka pon....mmg nampak stylelist yg kat kedai2 sebelom ni la....mmg rupa stylist la kan....
 

ni la peneman aku haa..TQ teman kawan mung ni....
 

ni la harga untuk setiap service..pada aku not bad, harga mampu milik...
so far service pon best dorang ni....yang tak leh blah aku ngan jemah je kuat gelak, bising gosip bagai....yg stylist sampai ke cashier ni, alahai cakap slow motion je...apa butir pon aku tak dengar..hahhahahha....

ini yang penting...baguih ni...tp mmg ada dier buat pon, elok lepas aku siap, aku dengar dier tanya kat customer sebelah aku tu...
"akak, sekarang dah masuk waktu solat zohor, akak nak solat dulu ke....sebab kiter akan rest 10min untuk waktu solat..."
 
 
baguih dorang ni....

 la kawasan dier....
sebelah sana tu ruang menunggu....
 
 
 
 ko egat jemah tak tau ko amik gamba haa..hahhahahha...
 
 
 
nak potong macam mana ni...kikikikiki..yg best semua produk yg dorang gunakan...
 
schwarzkopf
 
 
best kan....
 
akhrnya settle jugak...aku potong macam
 
macam halle berry..
 
dier kan suke potong rambut pendek...kire aku pon patern gini la...
nak tunjuk tak leh kan...kikikiki...
 
 
so pada yang mana berdekatan ni boleh la terjah kat sini...

 
 
 
 
dorang kire lagi dekat, dekat sangat ngan kedai kasih ibu kat bangi tu,..,...kat area situ haaa....
 
yang penting, nak G kena call dolu, buat appoitment, senang,...sebab dorang ni ramai customer menanti.....