Yang DiSaYAngi

Khamis, 8 Mei 2014

Rutin Syawal Di pagi Hari

 
 Kisah syawal yafiq di pagi hari....
setiap kali dier nampak semua org dah siap sedia nak keluar...mesti akan menjadi rutin syawal di pagi hari...
keluarkan semua kasut2 yang diperlukan N susun kat luar, senang ibu abahh, izz, n dier sendiri nak pakai...siap letak beg dier N adik dier kat depan pintu..semuanya untuk memudahkan keje ibu abah dier di pagi hari....
 
benda ni menjadi rutinya pabila abah dier rajin minta tolong dier keluarkan kasut N amik semua beg2 letak kat depan pintu...so agaknya dier dah set dalam mind dier..tu yg tanpa di suruh dier buat tu...tp kadang terlupa jugak....kena suuh jugak, tp mesti ibu atau abah yg suruh tu, lepas selesai, mesti cakap ni kat dier...
"terima kasih syawal, tolong ibu abah...'
 
kalo tak cakap..mau muncung...pastu mula dier nk buat hal kan...
tunggu dier cakap..."sama2",...baru ok..hahhahahha..s.weet je abang tecik cumil ni kan....
syawal jugak kuat mengadu kat ibu atau abah dier bila adik dier buat hal...kalo adik dier nangis, tak dapatkan sesuatu atau merajuk ke hape...mesti akan kuar ni dari mulut dier...
"ibu...nengok(tengok) adik..."
 
alahai...sweetnya...tp bila aku kata...
"awal..sayang adik N say sowi..."
 
dier mesti akan say sowi kat adik N kiss adik...benda tu kire dier dah set dalam mind dier..kire minta maaf ngan org mesti cakap N kiss,,,kikikiki....sweet je....terus adik dier berenti nangis n merajuk n main balik semual, sambil gelak2...belakon sajork kan kamoo ni dik....
 
p/s : nikmatnya menjadi seorang ibu..tak terkata...nilai kenikmatan ini...


Perkembangan Izz Dani Aqlan Di kala Ini

Salam Khamis kengkawan...
 
pagi ni nak bercerita tentang budak tecik yang makin banyak la akal dier..sampai aku terasa menjaga si tecik ni, bagaikan menjaga 2 org kanak2 tau...hahahhahah...kelakar kan...punya la lasak, tak di tambah dengan aktif bagai...tak dapat buat gini, dier buatnya kat tempat lain gini2 pulok..adoi...macam2 la akal kamoo ni izz...elok sangat la dengan nama kamoo tu kan...izz dani aqlan...kekuatan dekat kebijakkan...mmg terlebey kuat, terlebey bijak...
 
balik johor last week...mmg penat la nenek tokwan melayan dier kan...macam2 la...bangun je tidoq, cari tokwan...bangun je, tokwan yang di ingat dolu...untung la ibu ngan abah dah turun takhta jadi no.2,3 pulok kan...
 
 
 
mana aku tak kata dier banyak akal...
budak tak penah merasa naik walker ko..seklai bila dier nampak walker sepupu dier terselit di sebalik rak, di minta sesape yg ada kat situ minta tolong kuarkan N dier sebok la panjat naik sendiri...pastu belakon minta simpati, nak kuar dari walker...dah kuar, sebok la naik balik..mendera org namanya izz..hahhahah....gaya naik walker tu serupa berjalan..hahhahah/....mmg nampak la izz ni jakon kejap naik walker kan..tak penah merasa katanya..hahahhaha...

budak ni dah 2,3 hari tak mo makan nasi...asik makan lauk je, ayam la, ikan la, semua di bantai...kasi nasi, terus geleng tak mo..adoi....
 
yang seronok dier sekarang ni dah pandai main sendiri...ada 2,3 perkataan yg kuar dari mulut dier...contohnya
 
"abah...tarrr..(tunjuk star shape kat abah dier)"
 
atau pun yang ni...
 
"abah ....bird"
 
untung la abah je yg di sebut...syawal dolu pon mula panggil abah tu..mmg 2,3 tahun lagi la aku dengar izz panggil aku ibu...pon pandai demand..nak minta apa2.."kak..kak"....nak kata bukak...kalo nak pon dah pandai dah sebut....yang best tu...dah adi rutin kalo dier nak BF ngan aku...aku akan tanya kat dier..
"sape nak nen, angkat tangan?????"
 
terus angkat tangan sambil senyum...sekarang tak lagi dah..tak sempat aku tanya...terus angkat...muka senyum sambil yeeayyyy..hahahhaha....dah set dalam mind ye dik...macam2 kamoo ni...
 
waktu umur dier...syawal belom pandai buat apa yang dier dah pandai buat di kala umur sedang meningkat naik ni....time jammed balik dari kampong tu...agaknya bosan lama sangat dalam kete...di panjatnya dari seat belakang membawa ke seat depan, pastu di gelongsorkan badan dier ke depan...adoi dik, kamoo ni panjang akal kan....dah pandai main ngan abang dier...abang dier suke panggild ier scary monster..hahhahah...adoi..mana taknya sebab dier abang dier elok2 susun kete panjang2, cantik2, dier boelh datang dari jauh, macam bonzer...terus rempuh semua kete2 abang dier,...mana abang dier tak bising..mmmmmm
 
 
p/s : terasa cepat masa berlalu...


Rabu, 7 Mei 2014

Pelikat Pants By Maksu Syawal n Izz

 Waktu di kampong aritu, en asbeen asik la dok ajak nak ke pasar lambak..katanya org johor kan..kalo sini panggil pasar malam kan...mmmm...

bila dah sampai kat pasar malam tu sebok la cari kain pelikat..aku tau la aku lupa kain pelikat dier..takkan sampai nak membeli kan...pinjam kat abah sudah en asbeen uittt...
bila di tanya, tak mo cerita jugak kan..sampai umah je, dier terus buat projek tergempaq ngan adik kesayangan dier..maksu syawal N izz tu..mmmmmm...aku pon sebok la dok gebang, dok gosip, dok tengok citer ngan MIL aku...sekali en asbeen datang terus tunjuk,,,
adohai buat pelikat pants rupanya...ada je la kerjaan mereka ni kan...mmmmmm
tapi en asbeen pakai nampak labuh sikit...
 
dier minta adik kesayangan dier buat sebenarnya untuk

MY FIL abah....
 
 
haaa..abah pakai nampak la cantik sikit kan..sebba abah tinggi sikit dari en asbeen...
 
 
macam2 la awak ni en asbeen ...kretip kan...


Majlis Perhimpunan Bulanan KPM 05.05.2014 - ada koir la pulok

 Salam Rabu kengkawan...

ada yang merindu tak...lama jugak wei aku tak menjenguk blog kesayangan ni...tak salah aku last aku update entry 29.04.2014 - selesa lepas....mmmm...

BZ jugak aku...waktu update tu ke sana ke sini BZ dengan bengkel perjawatan bagai, dengan training koir last min ni..tetibe je timbul balik koir ni...setelah 8 bulan menyepi kan..tup2..nak pulok panggil #gengkoirkpm ni pulok kan..macam2...

dengan BZ nak balik kampong..semua benda berlaku minggu lepas...semalam aku baru masuk keje...tu pon juz BW korang...tak da entry baru..kikikikikiki...malas sikit..nak settlekan keje atas meja ni...so pagi ni agak lenggang sikit meja...so boleh la up entry kan....sebab banyak dah settle...

so cerita minggu lepas ni..N berakhir hari isnin aritu...
 
tetiba pulok ada training untuk koir ni kan..macam2...habis madu sepah di buang..alahai....tau pulok carik kami kan....tak pe la...demi minat, demi cikgu, ku turuti dan gagahi jua....walaupun pada hari kejadian aku cuti...tp semuanya demi #gengkoirkpm , demi minat, demi cikgu, aku gagahi...siap sanggup tu cakap ngan en asbeen balik dari kampong ari ahad yee...sebab isnin dah kena perform dah..ohhh..ayat retis ko..tak menahan kan...
 
 
nasib jugak la en asbeen ni memahami minat si isteri ni kan..kalo ikut hati tu, mau isnin tu baru gerak balik dari kampong kan..kikiki...dah la sebelom tu, ada masalah baju koir la, sana sini, org tak cukup..ye la last min panggil kan..aku dapat join training pon larik2 kejap dari bengkel..sebab date clash ngan  bengkel tu..terpaksa la...mmmm...nasib la boleh catch up semua pembelajaran..alhamdulillah....
 

 nampak nama aku kat bawak tu...no.25....
 
pagi tu aku kuar awal ngan jemah..anak2 en asbeen anta taska..sebab dier nak rehat sowang2 kat umah..hahahhaha..sebab dier pon coti....
 
 
oohhh..setelah si suraya selengge ni kuarkan "tongkat sakti" dier kan..mmg dalam toilet ngah dorang siap2 make up, aku la tukang slfie sana sini..aku ni last make up..sebab banyak amik gamba deme la...
 
 

macam nurse tak kami..hahhahaha..
 
lain kan dari baju sebelom ni...
sebelom ni pakai blazer...ni kali pakai baju koperat pulok...
 
ohhh suke gamba atas ni...semua selfie bersama tongkat sakti suraya...hahahhaha...sebab kat situ aku je bawak monopod..banyak2 org kan...semua sebok suruh aku kuarkan tongkat sakti ni...
 

after perform...semua dah balik...kami di kuarantin dolu..tunggu makan N brief dari pengurus n cikgu atas performence kami tad..juz nyanyi lagu negaraku N perkhidmatan awam...org kalo dengar lagu2 ni senang je...tp bila dengan cikgu, banyak la dier nak ubah kasi sowang sikit merasa part2, falseto, saprano, melody, harmony bagaikan...lagi2 lagu perkhidmatan awam...kalo negaraku tu mmg senang org dengar...tp nak nyanyi tu..mak aiii kena bulat sore..tp sore kuat, tak bunyi jerit, mau terberak jugak aku kat situ nyanyi kan...
 
 
nampak geng2 firaun kat belakang tu...hahahha..dengan pak maun, jibraun, malaun...smeua ada dorang...dorang2 ni semua selengge, sengal bagai...rasa nak tampa dorang lelaju..en abeen pon gelak je bila aku banyak citer pasai dorang yg otak gila, muka minta lempang ni
ni after briefing kat bilik mesca...kikikiki...
tu la cikgu kami..ada sowang lagi cikgu, kami panggil cikgu kecik..kikikiki...tp cikgu2 ni adohai sore kasi bikin cair wooo dengar...rasa nak lempang je dorang lelaju, asal sedap sangat sore tu..hahahhha...
 
ni la #gengkoirkpm ...ni baru sikit...ada lagi....tak datang, tak cukup...nanti ada lagi...kiter kumpul reramai ye....tak salah dalam 30++ jugak la kami semua ni...
 
oo..suke kali ni pakai suar tau...rasa macam bergaya je..hahahhahah...
 
yang best...dapat pujian N thumb up dari KSU, DATO MADINAH...terbaik la....dato pon senyum je bila kami perform...muka bangga wooo....suke...
 
 

 ni la #gengmelodykoirkpm ni...dorang  la selengge, dorang la sengal, dorang la senget..tak padan dah berusia, tak padan dengan maka2 org...yg sebelah tu bukan mak org, tu anak org..hahahhaha....mmg asik bergelak je la kejenya..hahhahahah....
 
 
mmg fun la kali ni..insyallah #gengkoirkpm akan di teruskan...insyallah...