Yang DiSaYAngi

Jumaat, 16 Mei 2014

selamat hari guru

Selamat Hari guru buat semua warga malaysia yang bergelar guru..
mesti masing semua sekolah buat sambutan hari guru kan...
 
selamat hari guru pada semua cikgu2
 
SRK SERI AMAN, BEDONG, KEDAH
SRK SUNGAI PETANI 1, KEDAH
SMA(ARAB) YAYASAN KHAIRIAH, BALIKNG, KEDAH
SMK PRESINT 8(1), PUTRAJAYA
SMT (ERT) SETAPAK, KL
POLITEKNIK UNGKU OMAR,IPOH, PERAK
 
tanpa dorang siapa la aku...
 
tapi banyak2 dorang ni, hanya dua cikgu yg kompom2 aku akan egat la sampai bebila
 
waktu tu, aku baru darjah dua, masih bersekolah di SRK seri aman, kedah..aku egat lagi, waktu tu tengahari, dah tiba waktu balik sekolah..last subjek dalam jadual tengahari tu subjek math...so ada la cikgu bagi soalan, kena jawab sampai la abis..sapa tak abis jawab, tak boleh balik...
 
aku egat lagi waktu tu, cikgu tu namanya md akhir, kurus keding melidi je....garang mukanya, muka panjang, tinggi, pakai spek...pakai tie tau...garang bak anggg...rasa nak lempang bila kenang kegarangannya..hahahhahaha...kelakar...aku punya la tak suke dengan math...nak menjawab tu rasa susah sangat...sampai satu masa, aku terasa nak terkencing dah..hahahhaha...aku egat aku pakai baju skirt waktu tu, dengan kipas laju atas kepala ko..tinggal beberapa org je lagi dalam kelas tu, termasuk la aku ni haaa....hahahhahahah...punya takut ngan cikgu  nak bagitau nak G toilet..sebab cikgu dah kata, jgn keluar selagi tak siap,...sampai aku terkencing dalam kelas atas kerusi tu..hahhahahha...kelakar bila kenang, terus cikgu marah aku kencing dlaam kelas, terus dier suruh aku balik..hahhahahaha.....esoknya kena berdiri atas kerusi sebab kuar awal, tak siapkan keje yg cikgu bagi..hahhahha..sengal kan...
 
soawang lagi cikgu ni, cikgu aku kat SMT(ERT) SETAPAK...ni cikgu aku, cikgu lam, dier paling buat aku egat dier, bila dier marah, mesti telinga dier akan merah...hahahahha..kat situ kiter tau yg dier tengah marah,....satu lagi kalo tersalah, tersilap, terbuat, apa saja ter2 la depan dier...mesti adier akan jawab...
"tak da ter...ter ...dalam hidup saya.."
 
hahahhahhahah...tp tu la cikgu lam, sangat baik ngan aku, sangat la sengal ngan aku...bukan ngan aku je, ngan semua anak2 murid dier...yg aku egat dier duduk kat puchong, bandar kinrara, elok lepas aku abis SPM , dier pon tukaq sekolah dekat ngan umah dier..tak kawen lagi tu...
 
 
 
itu aku...hahahhahah,,sengal macam sekarang kan....ramai cikgu, tp itu yg paling aku akan egat sampai bebila...
 
cuba cari mana syawal dalam gamba ni...??????????
tu syawal sebelah zul tu..hahahhah..dier mmg suke dengan ijat ni tau....kelakar je..
 
pagi tadi masuk kelakar terus aku suruh dier cakap selamat hari guru kat cikgu2 dier...yg dier cakap...
"selamat hari cikgu,...terima kasih cikgu.."
 
alooorr..sweet..touching cikgu dier..terus pelok  syawal...
 
syawal sekarang pon cikgu dier kata dah tak macam syawal mula2 masuk haa...banyak propa sekarang...sebok dok kata ngan cikgu
"cikgu nak icingg"...bila g toilet bukan kencing pon..hahahhaha...
 
kuat minta makanan jugak ngan cikgu, padahal dah makan kan...hahahhahah.....paling dier tak suke kalo cikgu dier kata...
"syawal tak dnegar cakap cikgu, cikgu tak nak kawan ngan syawal.."
 
kelam kabut dier pelok2 cikgu dier..hahahhahha....
 
tapi tu la cikgu, alhamdulillah syawal menghargai cikgu2 dier bila mana cikgu kata syawal yg wish ngan cikgu je,,,,so sweet kan...


Khamis, 15 Mei 2014

My Family Dulu dan Kini

Salam Khamis kengkawan...
dah petang baru nak up kan..td banyak aku BW korang je,...arini terasa badan letih n tak sihat sangat la..tak tau nape...pening, melepet je kan....semalam pon tak cukup tidoq..asik terjaga tgk jam..adoi....
tapi jgn risau bukan pembawakkan pon..hahahhahaha...
 
ni kisah aku nak cerita family aku di tahun 1994 dan 2013
wesak day aritu aku ngan en asbeen kemas rak buku yg sememangnya penuh ngan buku2 mak aku zaman dier bekerja..dier nak buang, sayang, ilmu katanya, aku tahu tu...tp tak serupa rak aku tgk ..adoi pening aku..mana yg penah singgah umah aku tahu la kan....so aku seru kerajinan dalam diri nak mengemas rak buku tu...aku bahagikan 2 tingkat untuk buku2 mak...1 tingkat untuk buku2 perkhidmatan awam aku ngan en asbeen....ada jugak milik mak dah jadi milik aku, en asbeen, N akak aku..hahahhaha....2 tingkat lagi untuk aku....taruk novel2 N majalah pa&ma aku yg 4tahun berturut-turut...
 
 
sekali dah siap kemas...baru perasan gambo ni jatuh dari kumpulan sijil2 mak...
 
hahahhahhaha...
 
korang tgk la muka memasing..muka aku..lain sangat kan...ke sama je, tak berubah...time ni gamba tahun 1994....kecik lagi aku tahun ni...aku ngan abang aku je tak kembaq..tp kembaq bulan lahir...yg lain semua kembaq....akak2 aku ni dolu suke snagat gaduh tarik2 rambut tau..hahahhahah....lagi2 si nigina tu....garang wooo sampai la sekarang..kembaq dier..si kakak takut ngan dier dolu, sebab dier kalo gado ngan akak aku ni, sampai nangis2 kakak aku di buatnya...
 
aku tak buat pape..juz tgk dorang gado sambil makan eskrem..sengal kan..hahahhaha...
 
bila kenang-kenangkan balik, kelakar pulok rasanya...
 
tetibe rasa rindu pada zaman kanak2 dolu...rindu pulok nak bersama2 ngan adik beradik aku ni time kecik2 dolu....kejap je masa berlalu...sekarang zaman 2013

ni la kami yang terkini setelah hampir 20 tahun kami bersama kan...akak aku hari2 aku jumpe , 4 tingkat dari umah aku...akak aku kat penang baru jumpe....yg kembaq kat atas tu han N sopi mmg duduk ngan aku...abang aku abang udin je jarang2 jumpe...BZ...
 
lagi buat aku sedey rasa bila mana aku terjumpe akan drwaing book mak aku waktu mak aku kursus kat INTAN tahun 2004 kat intengah kat UM tak salah aku....
 
aku belek balik drawing book mak aku, tentang perihal siapa dier..siapa keluarga dier...siapa anak2 dier...apa impian dier...semua dier cerita tentang kami adik beradik, macam mana kami, waktu dier ada sowang je cucu...anak akak aku kat penang tu...semua dier cerita semua perihal kami ni bagaimana..semua la...dier cerita jugak tentang arwah bapak tiri...siapa dier..keje apa...bagaimana dier...
 
dari apa yg aku baca sowang2 waktu kemas rak tu, mmg rasa touching je, terasa bagaikan mak ni inginkan satu keluarga yang sangat2 harmoni, sangat2 bahagia...dari segi penulisan dier , semuanya dalam bahasa english tu, mmg aku terasa jugak..siap dier lekat gamba2 kami dalam drawing book tu...
 
kadang2 tu aku terfikir, bagaimana la aku tanpa mak kan....
 
 
p/s : terasa sayu pulok mak aku jalan capet tadi pagi, sebab jatuhkat depan macd malam semalam waktu membeli barang..balik2 cerita N minta aku tarik kaki dier sikit...mmmm....tapi mak, bukan nak tunjuk sakit dier kan....dier tunjuk yg dier kuat...tp dia..robih abdullah, sememangnya being such a strong women tau.....pada dier semua benda dier boleh buat..takda benda yg dier boleh buat..


Rabu, 14 Mei 2014

Sepetang Bersama Mereka

Masih lagi cerita minggu lepas...lepas aku settle join program kecergasan tu...
aku boleh bantai mengeroh balik umah bila dah settle semua tu...
 
tak lama bila bangun tu...mak aku baru balik dari kenduri..sekali dier cakap akak aku dari penang nak mai...alamak mmg melompat la aku..aku mmg suke melayan anak2 sedara aku ni...dah besaq2 dorang ni..last dorang datang tahun 2010...waktu aku baru lepas berslainkan syawal..lama kan dorang tak datang..dorang pon tau dorang lama tak mai sini kan...
 
bila dah datang tu seronok la syawal, ada yg nak melayan dier sana sini, kuat gado ngan danish anak bongsu akak aku ye jugak...
 
petang ahad tu dorang tuntut nak G mandi kolam...hhahahhahah..jom la kiter G kat tempat tak berbayar yee..mana lagi..sebelah kementerian wilayah tu la...situ port tak ramai sangat berbanding kat dataran gemilang sana nun....
 
sampai je menjerit2 dorang..syawal bila tgk akak2 sepupu dier menjerit...dier pon sama la sekali join memekak dalam kete kan...
 
korang tgk la..
si syawal tu kan..kalo datang ngan aku N en asbeen N izz...main dekat2 je ngan kami ni...tp ada kakak2 sepupu dier, alamak mandi jauh nun sana..tak nampak batang hidung dah...main tak hengat donia..korang tgk la...

budak kecik yg tak reti nak duduk diam N tak suke ada org guide dier...nak jalan sendiri je..jatuh bangun pon nak sendiri...bajet berdikari la tu ye adik izz....
 
punya la seronok main air pancut ni kan
 

seronok tgk keseronokkan dorang ni kan....
 

 
nasib jugak la en asbeen ni bijak G goreng kepok bawak makan..asik berulang je dorang kuar masuk kolam sambil makna kepok kan...suke korang kan...korang tgk, spenda je syawal pakai...lantak la...anggap la swimming suit dier...hahahhahahhah...elok la aku bawak kuar tongkat sakti...mmg bersakti la dorang pose depan kamera aku kan...
 
 

kak chik ni tak menahan..perasan tak muka dier, pose sengal pon macam mak ndak dier jugak..mmg best la ngan kak chik ni..orang tgk la muka2 dier...
 

selfie wit en asbeen N izz..lapo bebenor ni....lama berendam dalam kolam, nampak makanan je terus muka tak pandang lain dah..kebuloq dah tgk tu..hahhahah...syawal entah mana hala dah..hahahhahha..main tak hengat...
 

last but not least...
 
my family...tgk la muka en asbeen ..macam di kelilinggi dengan anak2 betoi je kan...hahhahahha...gini la gamaknya kalo ada anak 4,5 org kan..hahhhahahahha....
 


Selamat Hari Ibu...Ibu

Salam Rabu kengkawan...
ni cerita jumaat lepas..
 
org lain dah lama up cerita hari ibu ni..aku ada apa hallll kan...pada aku tetiap hari, hari ibu tau...kan syawal...
 
setiap biasa, setelah dah sengal2 di petang jumaat lepas..balik tu, mula rasa tak sabar dalam hati nak balik, nak amik anak2 cepat, tetibe rasa windu pulok....
 
sekali bila tgk FB, ramai la UP dala surprise dari anak memasing kan..dapat kad sebagainya...so pada aku ok la, as long anak2 egat kan...
 
bila sampai depan taska....macam biasa cikgu2 dier panggil syawal n izz balik kan...nampak la syawal berlarik...sambil berkejaran ngan adik dier di belakang tu...sampai je depan aku terus pelok kaki aku N kata..
 
"ibu..a heart..."
 
time tu tak PK apa pon...pada aku mungkin tu salah satu art n craft dier kat sekolah kan...sekali dier kata...
 
"ibu...here we go....camat hari ibu.."
 
 
oooo..touching....ni mesti cikgu2 ajar syawal cakap kat ibu gitoo kan..ooo...suke...terus rasa lembik lutut jap..buat2 longlai depan pintu taska...cikgu2 dah gelak2 tengok ibu syawal ni dah jerit keriangan sampai cikg kata...
 
"akak jangan poyo sangat nak jatuh2...hahahhahah"
 
aku terus cakap.."
 
"touching u...anak i kasi je..."
 
terus cikgu kata...
"mesti la i ajar tau..hahhahaha"
 
 
cikgu2 pon sama sengal macam aku jugak..hahahhahaha....
snap by en asbeen...ooo sungguh touching bila dapat petang jumaat tu....
nampak keikhlasan muka syawal di situ...alhamdulillah....
 
terus balik aku framekan hasil kerja syawal ni...
 
tak boleh di gambakan dengan kata2 bila dapat hadiah seistimewa begini..lagi2 dari yang tersayang kan


Isnin, 12 Mei 2014

Program Kecergasan Jalan Ria 1Murid1Sukan KPM

Cerita Sabtu Lepas...
last aku join program ni 2 tahun yang lepas 10.07.2012
waktu tu, tengah sarat jugak la pregnantkan izz...
 
alhamdulillah tahun ni aku dapat join lagi...tp kali ni bukan senamrobik...tp lebey kepada jalan ria 1 murid 1 sukan...tp tema ttp sama....
alhamdulillah en asbeen mmg benarkan aku join segala event gini, sebab dier tau binik dier mmg suke dengan XTVT gini...
 
 rasmikan kasut mak...kikikiki...menantu kesayangan dier beli kat dier..aku lak yg rasmi..maap mak...sebab yaa dah tak da sangat sport shoe ni...abis di lenjan dek futsal aritu...takkan nak pakai kasut futsal lak kan..cantikkan kasut mak aku...elok la sama saiz..hahahhahah...sekali suar dier aku rembat tau...sebab sama saiz..apa salahnya sharing is caring kan...
 
pagi tu B4 TPM datang..kami ada sessi senamrobik dolu..alhamdulillah berpeluh jugak aku pagi tu...
 
tak lama lepas tu TPM datang dengan semua bos2 besaq aku ni....
 
yang baju oren ni semua ikon sukan negara...time ni si sazali juara bina badan malaysia tu tak sampai lagi...dier sampai je elok la duduk depan aku..terus badan dier menghalang pemandangan aku di hadapan..hahhahaha....juz kidding tau...
 

kalo bukan ngan jemah ni, ngan sapa lagi kan aku nak G...dier je la sahabat yg bengong2 suke ngan benda2 macam ni, sama ngan aku...
 
yang pakai tudung merah ni opismate aku jugak...pon suke dengan XTVT sport gini...
aku baru tahu dier junior aku waktu sekolah kat SMT(ERT) setapak dolu....tp dier budak solek...budak outsider, so idok la kenai sangat kan...
 
 
elok je TPM merasmikan acara jalan ria 1murid1sukan tu, sajo la selfie...sekali datang pulok minah senget si akak ni...datang kata..
"weii..ko amik sekali lagi..td akak tak da..."
 
alamak kak nad ni..bikin rrr sebok je cikgu sowang ni tau...dolu akak nisama opis ngan aku...bila dapat cikgu ni bertukar la dier ke sekolah presint 9 tu...alhdmulillah still keep in touch ngan akak ni...
menggong2 pon macam aku jugak...
dah kena selfie balik...dah la ramai org kat depan belakang ni...nak jugak menyempit kan...hahhahah...yg pegang kipas tu la kak misnadiah...
cikgu yg senget...
 
org lain sekali ngan TPM jalan jauhtu sampai PICC..aku sampai kat jambatan nak ke PICC aku dah patah balik..hahahhah...tadi jalan...nak patah balik baru jogging...terasa la sikit peluh menjejeh2 kuar kan...basah jugak la baju aku bila dah sampai kat garisan penamat tu kan....
 
sekali tgk ramai yg tak sampai lagi..mmg la , aku cross back...hhahhahahha...sekali dari kejauhan aku nampak je hijau-hijauan tu....

nampak la milo van ni..adoi...sejuk je mata menadang...elok pulok redup je pagi tu...terus la aku berlarik kejor milo van ni, nak jadi org pertama minum...hahahhahah...sampai 4 cawan ko kami2 ni minum....mmmm...lepas aku, aku, lepas tu aku...aku jugak..hahahahha...dah naik kenai abg milo tu ngan aku n jemah tu tau....
 
teringat sungguh zaman aku milovan ni dolu...
 
settle je tu kami pon singgah2 la kat semua booth yg ada kat situ...
 
 ni booth milo...
ada la game macam2 kan...join la gak...dapat la button badge 2 pcs...jadi la...
 
 
 ni booth untuk kelab doktor muda...
si jemah ni meyebok nak ukur tinggi n berat kat situ..doktor2 muda cilik tu dah malu2 je jemah tu beratoq..ko egat ko muda lagi..hahhahah....
 
 
 haaa...nampak doktor muda tu....
semangat ko bergambo...
excited kalah bebudak kat situ...
 
lepas tu tgk aturcara ada pertandingan senamrobik untuk kanak2...suke la bebudak ni senamrobik...macam2 formasi ada..mmg kompom la menang...cumil2 lak tu, sampai make up bagai...
 

 
 
aku suke dengan bebudak sekolah SRK presint 14(1) ni..mmg best dorang senamrobik tau...
siap bergamba aku dengan dorang ni....
 
kire balik tu mmg fun la program ni...
 
p/s : TQ pada kengkawan yg komen untuk entry tadi..alhamdulillah suraya masih suraya yang dolu...


Kisah Di Hari Jumaat

Salam Isnin kengkawan...
 
suraya buat perangai..tak padan ngan mak org kan...kalo korang tak kenai aku, mesti korang dah mengata aku berbakul2 macam bakul yg aku duduk ni sekarang..hahahhahaha.....
yela terima la korang, walaupun suraya ni mak org, anak dua, tp perangai tak boleh blah...bebudak sekolah tak selengge gini...kikikiki...
 
ni semua si jemah tu punya pasai la ni..
aku dah cakap jangan up gambo ni, di up jugak..hahahhahah,....
kisah di petang jumaat..selengge kan kawan korang ni..hahahha...
ni kes si jemah ni nak membeli laundry basket...sekali bila dier tunjuk basket ni..aku cakap la kat dier...
"mak aiiii besonya...ni kalo aku masuk pon muat ni..."
 
terus dier suruh aku masuk...G snap la gambo ni..aku egat dier tak up kat FB..sekali petang dier up gambo ni...adoi semua kengkawan aku kata
"soya giler.."
 
 
hahahhahah...soya jugak dapat nama kan...si jemah sengal korang tak kata kan...
semantara tunggu si jemah sowang lagi membeli kat aeon big jummat tu, geg gosip aku sowang ni baik hati la membeli eskrem untuk kami sowang satu..ok suke...di kala panas meembang tu...sedap jugak makan sejuk2 ni kan....
 
punya tak senonoh kan si suraya ni makan...menitik sana sini...dah kena pakai bip...hahahhaha....
 
korang nampak sengal aku je...sengal si jemah ni korang tak nampak ...dier pon sama je ngan aku ni haa....
 
sengal tak aku korang rasa...aku ni suke hidup bergelak ketawa, di kala tak kire la susah atau senang....pada aku malas nak PK sebarang masalah yg buat lagi sakit kepala...so gelak ketawa ni la dapat hilangkan stress yg kadang2 menyelebungi diri ini...
 
aku tak suke nak hipokrit...tp ni la aku sejak zaman sekolah, membawa ke zaman bercinta, kawen, mengadung, beranak, semua la...ini la aku....mulut bising, mulut beso, cakap banyak..tu la aku...kadang2 nak slow down sgt...aku rasa sakit sgt badan ni, terasa bukan aku...rasa penat je jadi org lain....