Yang DiSaYAngi

Jumaat, 13 Jun 2014

SURAYA BZ..KORANG PERCAYA TAK

Salam Jumaat kengkawan...

Dari semalam membawa ke hari ni mmg BZ giloo...sempat bukak, tapi tak sempat nak up date N BW korang..sowi ye...windu...gilo jemah tak windu korang kan....

insyallah next week jemah terjah korang yee....

jangan risau, jemah sentiasa egat kat korang...korang egat jemah tak, mana la tau, tak muncul tiba..hahahhahah..sangat..poyo kan kawan korang yg sowang ni...hahahahhah...

dah la...nak rehat N nak sambung my taskforce tak abis2 ni...kena siap by this week jugak..monday tahu settlekan....

Khamis, 12 Jun 2014

Ke mana Sahaja OoOoMen


Sesejak ada "oomen" ni kan...
ke mana sahaj nak "oomen" ni tau..nak G makan kat luar pon "oomen"..nak tidoq pon "oomen"..kalo tau "oomen" dier kat luar  bilik...sanggup tu minta en asbeen bukak pintu nak amik "oomen" je semata kan...hahahhah...

Khamis lepas, en asbeen tak da main futsal..aku ni nak tgk KTAR pon tak senang tau..si syawal ni nak membuang...pastu sebok la dier dalam bilik air dok tgk adik dier dok main "oomen" dier..marah2 menangis2 dier...hahahhahah...last dier nak kuar..aku tak bagi la...last2 aku amik "oomen" tu letak depan pintu bilik air...marah jugak...rupanya nak berdirikan "oomen" tu..mmmm....

last2 aku kata...
"nak amik..ni "oomen" berdiri tgk syawal berak..padan muka.."

hahahhahaha..baru diam dier...

elok pulok "oomen" tgk dier membuang....dier pulok pertama kali membuang dalam bowl..baguih gak penangan "oomen: ni kan...

aritu adik dier buat main, tercabut satu tangan "oomen" ni...mengamok syawal...G belesah adik dier..adik pon poyo..meraung macam hebat sangat je kena belasahkan..padahal nak minta di pujuk tu...kasi kiss kat dier...yg penting abg dier kena kiss...baru diam, gelak2 balik..adoiii..propa lebey kan....

Rabu, 11 Jun 2014

Miss J Alexander Versi Indon


sape yang nak belajar catwalk...atau berangan nak jadi supermodel...tak perlu G jejauh USA sana, cari miss J ALEXANDER tu....ni haa....akak cleaner kat opis aku boleh ajarkan...hahhahahha....dari kejauhan aku tgk dier jalan dari alamanda sampai la ke cafe KKM ni...nampak dier junjungnya barang belian dier kat aeon big tu gitoo je,...muka steady...gosip sana sini kan...hahahhahahha....

kalo aku..mmg separuh jalan je la....mmg berterabur semua barang2 aku kat situ..hahahhahahah....



cantikkan kaki miss J ni kan....BFF Tyra banks...ANTM tu.....

Syawal "Oomen"


Salam Rabu kengkawan...pagi ni macam mana ok kaa...hopefully semua ok yee...

ni kisah syawal yafiq malam tadi...lama sungguh tak terjah pasar malam....alang2 anak2 sedara aku datang...teringin jugak nak bawak dorang G pasar malam, ke sana la kami setelah sekian lama tak ke sana kan....

sampai sana...sekali si syawal nampak oomen pulok...alamak..."oomen"  tu otomen la tu..org lain dah lama ke depan addict ngan benda tu syawal baru nak bermula zaman otomen ni...

punya la dier suke sangat kan....korang tgk la...

mula2 dier paw ibu dier "oomen" beso tu...ibu dier ok je...almaklum la org tak penah ada "oomen" sebelom ni...selama ni dier asik main yang adam je....anak akak aku NIGINA tu...pastu last week adam datang bawak otomen ni datang rumah aku...tp dier punyer yg kecik2 tu...sekali bila dier nampak...dier nak la main2 kan...si adam kedek, tak mo kasi pinjam..siap datang kat aku cakap...
"ibu...nak pinjam oomen???"

aku cakap minta ngan adam...cakap ngan dier..adam boleh balas...
"tak yeh...ni adamnyer..."

oooo ko kekwat kan adam...mainan syawla ko nak main kan...ko punyer mainan ko sorokkan....bising mak si adam ni kedek tak mo kasi pinjam..hahahhaha..kelakar aku tgk akak aku bising ngan adam...hahahhahah...kesian ye gak kat syawal tgk asik dok tgk je "oomen" adam tu....

alhamdulillah dapat jugak malam tadi kan..punye la suke...hahahhahahah...adam syawal ada lagi beso dari ko....mak ndak nak amik gamba tunjuk ko...hahahahha...sengal kan mak ndak dier kan....

so puas la bermain malam tadi..macam2 bunyi kuat kat mulut cumil tu...adik pegang siit pon tak bagi...last2 adik dier khianat ngan dier..G cabut tangan "oomen" biru yang mini figure...mengamok dier...di pukulnya adik dier...haa ko..adik dier kelam kabut larik atas katil, sorok belakang aku..tahu buat salah kan...tak cukup lagi belasah, dier belasah adik dier sampai adik dier melalak, baru dier stop...adoi syawal...sabo je la...

mmmm...punyer la tak mo tidoq..main2 ngan "oomen" tu...sampai tidoq pon ngan "oomen" ni...


haa...korang apa cita ni...hahahhahah....siap selimutkan "oomen' tu tak menahan...yang best...semua dah pakat tidoq...die pun dah selesai susu N nampak dier dah lena tidoq...si ibu ni nak la amik "oomen" tu n sorokkan..kang esok pagi main, mengamok tak mo G school..naya cek kang....takut la jugak,....kang dier himpap "oomen" dier/...kang ada tercabut sana sini kaki tangan...pon naya nak dengar dier melalak kan....baik kiter buat pencegahan, amik la "oomen dari pelukkan dier...bila aku bangun nak amik "oomen tu...dier boleh bantai terjaga...macam tahu2 je ada org amik "oomen" dier kan..adoi.....

dier terasa :oomen" dier tak dalam selimut dengan betoinya....di betoikan pembaringan "oomen" tu lepas di selimutkan N siap tepuk, macam bagi "oomen" tidoq tu tak menahan tu....last2 tidoq juga...adoi....malam tadi dier behave je tidoq...statik je....sebab "oomen" ada kat sebelah....

sebelom dier bangun pagi tadi..aku dah selamat sembunyi kankat lemari baju aku...mencarik jugak la...tp still ok lagi....aku cakap ngan dier/....bila dier tanya..
"ibu, mana oomen????"

aku balas...
"oomen G school macam syawal..nanti petang baru kiter main ngan oomen ye..pagi ni syawal main ngan kengkawan kat school ye...."

angguk tanda paham...tu je la....ok la tu...

ni mmg penangan adam n dayyan otomen ni...anak lieya..hahahahhaha..sebab aku suke tgk IG dorang ni...dier pon join tgk sekali...

Selasa, 10 Jun 2014

Taklimat Good And Service Tax (GST)


Pagi Tadi Aku Bz dengan majlis untuk Taklimat GST (good and service tax)
bahagian aku jadi tuan tanah kedaung uruskan majlis ni....so aku pon tak terkecuali la kan...

so semalam, dah siap2 rehersal..nasib baik la sempat tgk my #tajulrazin tau..hahhahahaha....so sementara tunggu untuk full rehersal ni...meh la kiter selengge layan si soya ni yee


nampak suraya selengge di situ..ko..buat perangai ta sihat...selfie dalam lemari kaca..hahahha..nak kuar kepala...terhantuk para kaca dalam lemari tu..sungguh sengal kat situ..hahahhaha...ni semua kes nak tunggu briefing la ni...unit aku unit service jaga untuk protokol..kes sambut tetamu la ni...
nak melayan tetamu n VIP pon ye jugakkan...


gamba pagi tadi...
theme purple untuk pompuan N biru untuk lelaki...

si aril panjang la tukang jadi monopod..mmmm....mmg betoi2 berguna tangan dier ni...semua masuk frame ni...baguih2....

ni sementara tunggu tetamu datang...tp masuk frame tetap jugak..mana boleh tinggal aku..hahahahhaha...


nampak muka sebagai urusetia ko..hahahhaha..tak menahan iringi VIP..penceramah lagi ko..muka selengge gini pon jadi kan...


aku dok la syiok2 jadi penyambut tetamu...mek2 ni sebok nak selfie..dah tu tak menahan guna khidmat aku N camera aku jugak tu..mmmm..nasib la...



apa yang aku dapat..ni la...ni semua aku kumpulkan bila aku ada join mana2 event N ceramah bawah bahagian aku...sama design, colour N saiz je berlainan..mmmmmm....



banyak baik buruk dalam GST ni sedia maklum kan...
yang aku tae note jugak la kan...bukan semua barang di kenakan GST..sesetengah barang jee...

N td boss aku ada tanya soalan pada penceramah..berkaitan mereka yang menjual secara online..adakah harga yg di tetapkan penjual tu, termasuk GST...

jawapannya yang aku paham..kalo penjual tu menjual secara online...N tak berdaftar dengan pihak yang terbabit...penjual tak boleh meletakkan harga termasuk GST..tu salah..melainkan penjual , mendaftar pemilik baru layak untuk kenakan GST pada pelanggan..tak kire la, walaupun penjual tu menjual secara online atau tidak..ada kedai atau tidak kan...

sama jugak seperti contohnya aku beli emas, N aku sebagai pengguna...N satu masa aku nak gadaikan balik..adakah bila aku G pajak gadai, aku akan dapat harga trade in, atau sama harga yang aku mula2 beli emas tu atau aku akan dapat harga lagi murah...

jawapannya... aku akan dapat harga emas yang aku pajak tu sama harga dengan mula2 aku beli dolu...puhak penjual tak boleh margin harga sesuka hati...mmm...gitoo la aku paham...macam tahun ni emas tak di kenakan GST..boleh la beli....tahun depan start GST pada 1 cukai bermula 01.04.2015...so lagi mahal..baik beli sekarang kan..sama jugak dengan kereta...harga kereta sekarang di kenakan GST...so tahun depan tiada..boleh la beli tahun depan, murah sikit kan..tu yg aku paham..aku salah..maafkan saya...

kalo insurans pon semua dikenakan GST kecuali insurans nyawa...

org beranggapan GST ni buat harga barang tu melonjak naik...kata penceramah tu, harga barang akan sentiasa naik...tp kalo melampau sangat tu, boleh la buat aduan kat 


gitoo la...takkan korang call la ke sini..

1300-888-500
atau
03-88822111

kalo ada sebarang aduan...

sebab bila pembekal dh kenakan GST pada pengilang, mesti pengilang kenakna GST pada pemborong...begitoo jugak pemborong akan kenakan GST pada peruncit...peruncit pon takkan nak pandang sip, mesti dier pon kenakan jugak pada pengguna..yang jadi mangsa pengguna...tp kalo mereka2 ni tak berdaftar dengan pihak yang tertentu, mereka2 ni tak leh sewenangnya mengenakan GST pada setiap yg merekan tawar N jual kan....keuntungan 500k ke atas..wajib berdaftar...

gitoo la yang aku paham..baguih gak aku ni dengar jugak..walaupun kadang2 khayal kan... 

kawan2 mak...


Ahad lepas aku ada attend kenduri kawan mak aku..merangkap..boss lama aku jugak...kire aku ni dorang kenai, N dorang pon aku kenai...

so aku berdua ngan syawal, izz en asbeen jaga, malas nak angkat..sebab dier tidoq kan...
so sampai sana..punya la ramai kengkawan mak aku..pastu siap cakap ngan aku..
"ko G makan dulu..mak nak jumpe kawan..."

aikkk halau nampak...aku pon cakap ngan syawal..
"syawal jom kiter makan..jgn tunggu maktok...maktok tu kalo jumpe kawan kan, tak ingat nak makan dah,. terus kenyang..."

settle makan...aku mencari..punya la ramai kengkawan yang sama2 keje ngan dier dulu...dah 20 tahun ke 30 tahun tak jumpe antara satu sama lain..


haa..ni antara sebahagian yang ada petang tu...

yang india tu..tak salah aku namanya aunty pal...aku mmg perasan ngan muka dier...aku tanya ngan mak aku, rupanya aunty pal ni, pelari pecut kebangsaan seangkatan ngan mak aku..padan la aku macam kenai..sebab dulu kecik2 aku rajin ikut mak aku ke sana ke sini...aku pon tak tau nape mak aku selaloo bawak aku je..entah....tak da jawapan kat situ....

yang pakcik pakai baju merah tu pon aku kenai...

kebanyakkan kawan2 mak aku..semua kenai aku..



ni pulok laki bini ni, kawan mak aku jugak..anak dorang ni pon kawan ngan aku jugak..masuk keje sekali ngan aku....mmg kawan baik ngan aku...bini member aku ni pon baik ngan aku jugak......



ni antara goodie yang dapat...

1St time Naik LRT


Salam selasa kengkawan..pagi ni agak BZ sikit...nak kena jaga protokol untuk taklimat GST pulok....mmmm....tak pe..jom kiter layan citer minggu lepas...

aku ada citer yang akak aku datang dari penang minggu lepas...kata cuti sekolah..bebudak ni sebok la ajak jalan kan...so abah dorang ni decide la jalan2 naik LRT...wahhh bukan main teruja dorang tau....kikikikiki....nak ke KLCC...park kete kat TBS...lepas tu naik LRT star...terus sampai ke masjid jamek...lepas tu tukar naik LRT putra ke KLCC..nasib jugak la aku mmg terrer bab2 transport awam ni kan....kalo laki aku ni agak kabur sikit....


jom kiter jalan2 sempena anniversary ye abg tecik...





korang tgk, nampak keterujaan dorang...ni jugak kali pertama buat syawal N izz...punya la teruja si izz tu...sampai minta lepas dari babywearing dier...lepas tu dah lepas...slamber dier je nak jalan2 kat setiap org pastu tegor2..no..no..no dik..jangan ramah sangat kat kalangan ramai2 org ni yeee....

sampai je kat KLCC, sedih dorang sebab x dapat masuk..aku lak lupa yang masuk situ ada waktu2 nya...mmm...tp dorang pegi jugak semata..esoknya...kikikiki...

seronokkan korang.....

seronok la syawal, minggu ni ramai org kat umah...akak aku stay sampai ujung minggu ni...

Isnin, 9 Jun 2014

Happy Anniversary - 07.06.2009 - 07.06.2014


Happy Anniversary buat en asbeen....dah 5 tahun kiter bersama kan...suke duka tempuh bersama..alhamdulillah, sepanjang 5 tahun ni jugak la kiter tetap each other kan...sujud syukur padamu ya allah kerana kurniakan suami yang aku sendiri tak sangka di sebaik2 umat mu ya allah...

baru 5 tahun, dah lepas fasa pertama dalam alam perkahwinan...moga kiter di kurnia rezeki yang allah beri..tak kire la dari segi apa pon rezekinya pon...alhamdulillah....

ke mana kami celebrate ye...tak kemana pon...celebrate kat kenduri kawen org je..ahahhahah..kumpul goodie bag...hahahhahahah....


p/s : moga menjadi suami dan abah yang terbaik buat kami yee

Akhirnya Menjadi Hak Milik


Salam Isnin kengkawan..jangan monday blues tau...

Alhamdulillah akhirnya aku memilikinya jua...
weehuuuuuu budak sebelah nak interframe jugak tau...suke3...
lepas tgk je last episod ari khamis aritu, selesai solat maghrib, aku lipat kain..semua kerjaan lain dah settle...lepas tu aku selengge kat situ..adoiii...en asbeen nampak la pulok..kikikikiki...di tanya kenapa...
aku jawab la...

"abg....saya rasa macam tak feel je lipat kain tau..."

di tanya lagi en asbeen ni..banyak pulok tanya dier...
"dah mengapa tak da feel...dengan rambut serabai..."

aku jawab la..
"entah.."


agaknya en asbeen macam paham apa yang ada dalam hati aku ni..terus dier masuk bilik n hulurkan kertas not hijau kat aku...
"nah...amik RM50 ni G beli jap lagi....tp ada syarat..awak kena makan dulu, lepas tu G beli jap lagi, bawak syawal..."

yahooo...dapat beli....terus makan, N bawak syawal , jam 8.30Pm kuar, 8.45pm balik...jalan kaki je pon G alamanda....suke...alhamdulillah dalam masa 2 malam, dah settle membaca semua....yeeaayyyy....

tapi kat TV tetap nak tgk jugak...dalam TV feel lain, dalam novel feel lain, tp dalam novel membayangkan si tajulrazin is amar baharin N indahharlina is izreen azminda...yeeaayyyyy...

aku suke sangat citer ni N novel ni...aku rasa watak indah harlina dekat ngan aku..selengge , banyak cakap dier, poyo, semua ada kat aku..bukan angkat bakul sendiri...tp aku rasa la...klo korang rasa x, mungkin tak la kot..hahhahahha..ala sape nak puji aku, kalo tak diri sendiri..tunggu org puji, mmg tidak la..hahahhahahha...


yang penting, nak tengok minggu ni, sebab minggu ni dah start baik2 N rapat2 N mula cinta berputik gitooo tau.....


yeeaayyyy nak tgk balik ni..tak dapat tgk, alamat mmg tgk kat daily motion la gamaknya...