Yang DiSaYAngi

Jumaat, 20 Jun 2014

Buffet PICC RM15

Salam jumaat kengkawan...
ni cerita rabu lepas B4 bawak syawal G speech therapy  kat hospital tu....

so tetibe en asbeen terus park kete kat picc...aku heran jugak nape...
rupanya nak lunch kat sini

haa...murah kan...macam2 boleh amik..nak amik, amik je....so far pada aku ok gak....sedap jugak...macam2 menu ada....


ni antara yang aku amik tu...
banyakkan...gaya macam ramai je...tapi dua orang je makan...

ni en asbeen lak amik..hahahhaha...
mmg makan beso kami2 ni...

muka gembira lak makan banyak..alamk nasi aku sikit..abis je nasi tu...aku cakap kat en asben

"abg...amikkan nasi lagi....nak P amik, malu la...binik kamo ni kan pemalu sgt tau..."

en asbeen buat muka poyo...sangat la binik dier pemalu kan....
muka seronok makan banyakkan en asbeen...


minggu depan nak G makan sini lagi...

Khamis, 19 Jun 2014

Syawal Speech Therapy N Motor Skill

Salam Khamis kengkawan...
pagi ni feeling dizzy dah akibat selesema ni...cukup tak suke la menangkap ke kepala ni kan...mmmmm...

cepat la sihat ye..mak2 ni payah kalo sakit...keje tak berjalan je kan..kikikiki..
ok ni aku nak cerita tentang kisah syawal dengan speech therapy dier...

semalam lepas lunch, aku terus amik syawal zasss ke hospital..smapai je tak lama...al maklum , dah petang kan, so tak ramai, cepat je la kat kaunter pendaftaran tu pon...

so sampai je kat UNIT REHABILITASI aku masuk menuju ke kaunter, terus nurse tu suruh aku masuk bawak syawal ke UNIT INTERVANSAL ASAS ...kat situ, macam biasa pegawai perubatan kat situ akan tanya pasai history syawal la kan...dari mula dier dalam kandungan ibu dier sampai la dier sekarang ni 4 tahun 3 bulan...si syawal ni dah excited haa masuk dalam bilik tu,....macam2 ada haa...rambang la mata dier...



nampak tak keterujaan syawal kan...kikikiki...
permulaan pegawai tu kasi syawal biasakan diri dengan kaler...nampak syawal masih belum kuat lagi memori dier nak kenal dengankaler...tp so far nampak bila pegawai yang bahasakan diri dengan syawal tu kakak...bila kakak tu minta syawal susun ikut kumpulan kaler...so far syawal mendengar arahan N kumpul semua kaler..bila kakak tu kelirukan kaler2 tu, so lambat sikit, tp boleh...bila kakak tu amik kaler merah dan oren, N kakak tu minta syawal amik kaler merah, dier keliru N dier amik kaler oren...mmmm..kat situ je la...

tak lama lepas tu kakak tu minta syawal biasakan diri kenal alphabret N numbering...so far nampak peningkatan syawal terhadap nombor..nampak mmg dier kenal dengan nombor...tp bila part alpha bret tu, huruf besar dier kenal, tp huruf kecik dier lambat sikit nak pick up....

lepas syawal sebok la dok tengok bonuce jumping ni....tak sabar2 haa siap tolong kakak tu turunkan lagi bounce ni tau...
so bila kakak tu minta syawal lompat kat situ, dier lompat, tapi lompatan dier tak konsisten, dier macam tak secure..takut je nak lompat tu..pegawai tu kata, keseimbangan syawal agak tak berapa stabil..tp so far mmg nampak dier happy...

so aku ada la cerita tentang perihal siapa syawal sebelom dier menjadi siapa dier sekarang ni...so apa yang pegawai perubatan ni kata...

"so..tindakan puan dan en dalam menukarkan syawal ke taska lain, mmg satu tindakan yang bijak...kadang2 budak ni kiter tak nampak akan perkembangan dier...tp sebenarnya dier ada bakat dier..macam puan kata yang syawal ni dulu doc pakar saspek dier autisme..tp sekarang saya tak nampak ciri2 tu pada syawal..kadang2 enviroment tu kadang boleh membuatkan seseorang kanak2 tu lagi bertindak untuk menjadi autisme atau tidak..."

aku sendiri macam tak percaya la dengan apa yang pegawai tu kata..kire aku ni hebat jugak la kan...kikikikikiki...tapi pegawai tu ada kata lagi...

"dari segi alphabret nampak syawal ni dier keliru dengan kaler merah dan oren, dier keliru dengan huruf kecik "b" dan "d" ....kalo budak ang mengalami deseleksia ni  mmg tanda2 dier seorang yg keliru dengan huruf2 gini... "b" dan "d", "m" dan "w", "6 dan"9 gitoo la..tapi ni baru lagi..tak pe next month kiter akan patau lagi...."

so kat sini nampak kelegaan aku bila pegawai tu kata syawal, tak seperti budak yang pasif selaloo datang situ kan...nampak keterujaan syawal, sampai mula2 dier masuk bilik tu, dier kata kat aku...
"ibu...wow...cantik.."

dier suke la...colourful kan...lepas tu pegawai ni jugak kata yang syawal ni mengalami EQUALILIA...sejenis simptom suke mengajuk cakap org..apa sahaja yang dier dengar, dier akan ajuk...tak kire apa yang dier dengar tu panjang atau pendek...tapi masih boleh di tangani la...
so far syawal dari segi colouring mmg dah hebat...tp kena perhalusi lagi dari segi hand writing...sebab buat masa ni syawal boleh tulis huruf besar 'C', 'X', 'A' ....gitooo la...

tengah syiok2 syawal buat treatment tu, datang la seorang budak nama LOKMAN..tapi slow je dier..tgk syawal pon sipi2 je...tunduk2..aku egat dier malu kan...bila dier dah kuar dengan kakak dier..sekali aku tanya, lokman tu nape...rupanya dier AUTISME TAHAP PASIF..mmg aku tahu yg autisme ni ada yg hyperactive n ada yang pasif...so bila aku salam ngan dier pon, dier tak pandang aku, salam tunduk...aku siap nak high 5 ngan dier....terus dier malu2..pandnag tempat lain..bila aku kata...

"ala lokman..aunty soya nak kawan la ngan lokman..jom kier high 5 nak..."

terus dier pandang aku N high 5 ngan aku....terus keluar..mmg pasif sungguh tu....

lepas settle je kat treatment cara kerja tu....terus jumpe doc untuk speech therapy

masuk je bila doc terus nak duduk atas kerusi N say hello kat doc...doc pon suke tgk syawal...
doc tu mula2 kasi syawal puzzle N tanya dier apa..semua segala bagai...so syawal macam biasa..banyak ajuk saja...so abah dier layan syawal dolu, sementara doc tanya semua tentang sejarah hidup syawal...ada sakit teruk ke tak, ada operate ke tak..macam2 la..nasib jugak syawal ni mmg ada rekod ngan hospital putrajaya ni kan....

so mula2 doc kenalkan syawal dengan flashcard
menunggu la tu apa lagi mainan yang doc nak bagi kat dier kan...

haa...tang sini mmg aku yangterlebey excited sampai aku cakap ngan doc aku nak menangsi tgk syawal sangat2 memberi tumpuan pada flash card tu...
bila doc tanya syawal...

doc : syawal...ni apa..(ibu n abah jgn jawab tau....kiter tgk dier jawap apa...doc tunjuk baju)
syawal : BAJU
doc : pandai la syawal..gud boy...syawal..ni apa.. (seluar)
syawal : baju...
doc : salah la syawal ni bukan baju....ni apa ibu...(di tanya lak aku)
aku : ni seluar..(sambil syawal pandang aku)
doc : ni apa syawal?????
syawal : se..lu..ar...
doc : pandai la syawal..syawal yang hebat...ok syawal ni apa..(doc tunjuk katil pulok...)
syawal : BED
doc : wahh pandai ...bed...english language ye..ok good...syawal ni apa..( stokin)
syawal : sock...
doc : wahhh bijaknya syawal...ok syawla ni apa...(doc tunjuk apple)
syawal : apple
doc : hebatnya syawal..ni banyak tgk kartoon ngan tab ni...ok syawal ni apa(doc tunjuk bola)
syawal : A BALL
doc : syawal, you're very gud boy...ok syawal ni apa (doc tunjuk topi n mengahrap syawal akan kata topi atau cap...)
syawal : A HAT
doc : wahhh  tak sangka syawal ingat...saya tak sangak ibu, yang syawal sebut hat...saya sangka dier akan sebut topi atau cap...ok syawal last..ni apa...(doc tunjuk beg)
syawal : A BLUE BAG PACK
doc : wahhh syawal, hebatnya..kamoo suke tgk citer kartoon ye...
syawal : kartoon...

aku siap tanya doc
"doc saya ada satu soalan kat sini..syawa nak tanya..kenapa bila berkaitan dengan flash card ni bila saya n husband buat kat rumah...dier tak berapa tumpu dengan apa yang saya buat...tp dengan doc dier sangat2 memberi tumpuan..."

jawapan doc
"sebab kat sini...dier hanya ada ini dan tumpaua dier hanya ini...so kat rumah enviroment dier lain, kat rumah ada, mainan, ada TV, ada adik, ada macam2 so mmg tumpuan dier akan terganggu..di sini hanya ada saya dan dier....dan dier nampak ibu n abah dier sangat2 memberi tumpuan pada dier..itu yang sesetangah kanak2 inginkan..sebab meraka inginkan tumpuan pada ibu bapa...seperti macam kiter buat sekarang..."

ooo...ok aku paham....



so lepas tu doc tumpu jugak pada flash card N banyak bersoal jawab dengan dier...
tapi make sure ibu n abah jgn bagi jawapan pada syawal..siap doc kata..
"syawal..syawal nak main buih..kalo nak main buih, syawal kena jawab soalan cikgu ok../..."

syawal ni dah teruja ngan bubble ni..sikit2..
"ibu abah,,...bubble...bubble...."

doc : ok syawal syawal tgk kakak ni..(dalam flash card...) dier sedang buat apa ni...??????????
syawal : buat apa...(mengajuk sudah)
doc : ok ibu...tgk kakak ni buat apa...????????
aku (syawal pandang aku...) kakak ni makan aiskrim/...
doc : ok syawal..kakak ni buat apa...
syawal : makan aiskrim....
doc : pandai syawal....bijak...ok doc bagi hadiah...1 flash card, 1 reward...rewardnya syawal dapat bubble...doc tiup, syawal tangkap tau.....(riangria syawal dapat bubble)ok syawal...abang ni buat apa...main basikal ke..baca buku...
syawal : baca buku...
pandai la syawal...kali ni syawal pulok tiup yee.... 
doc : ok syawal..siapa nama syawal...????????
syawal : Nahdhsydhcjygucbcusjb nama syawal...
doc : ok ibu nama syawal apa ye...???
ibu : nama awak..syawal yafiq...
doc : ok syawal//..siapa nama..
syawal : syawal yafiq...
doc : pandai la syawal ni....bijak tau....

tu antara serba sidikit tentang syawal...
so masalah dier mmg EQUALILIA...masalah pertuturan mengajuk dalam percakapan...alhamdulillah doc kata syawal mempunyai strong memories...sebab tu boelh boleh mengajuk kata2 org walaupun ayat tu panjang lebar sekali pon....so apa yang perlu di praktikkan adalah kat rumah aku N en asbeen kana lebey bertanya soalan, bukan minta syawal mengajuk..kalo syawal mengajuk soalan tu...tanya pada org lain, tp make sure kena syawal diam...N bila dier dnegar aku soal kat org lain, bila  org tu jawab, dier akan pick up N bila aku tanya soalan yang sama pada dier..dier akan jawab apa yang di jawab oleh org lain, sebab dier dah pick up..di situ kena pandai..kire bukan one to one...kena berpenjuru dalam mengajar syawal dalam berutur..

tak salah syawal nak cakap lain bahasa..tp make sure basaha pertama dier kukuh, baru boleh belajar bahasa lain, sebab takut kalo 2,3 bahasa, takut syawal akan keliru..kalo aku dah decide nak ajar syawal bahasa melayu...mmg aku kena banyak terapkan bahasa melayu..selepas dier dah kukuh baru akan belajar english pulok...gitoo la..so far doc kata syawal seorang yg peramah n aku cerita semua kisah syawal N aku bangga dier macam ni sekarang N doc kata dier akan peramah N banyak cakap macam aku...satu hari nanti...

so ni la doc syawal...lepas ni 3 bulan lagi kiter jumpe doc ye...bulan depan kiter jumpe kakak pulok tau...

yang penting di sini, aku tak memaksa syawal..tp nampak semua yang datang dari kerelaan dier sendiri...dier sendiri seronok...bila aku tanya
"syawal seronok tak...?????"

syawal akan kata..."ibu seronok.."

yeeaayy aku bangga mempunyai anak seperti syawal yafiq...

aku paling pantang la kalo org kata aku bawak anak G jumpe pakar, mesti la anak tu tak sihat...mana2 yang bertanya...mmg aku minta maaf siap2..aku akan bidas balik...padan muka korang..plzzz la jgn la korang terlalu sempitkan pemikiran korang...kalo G hospital jumpe pakar je anak tu mesti sakit..asik2 sakit...tak semestinya...jumpe pakar tu untuk kiter sebagai ibu bapa lebih cenderung untuk tah apa yang perlu kiter tahu N apa yang tak perlu kiter buat..kena tahu...semua tu..cara kiter mendidik anak sangat perlu...aku ni bukan hebat mana pon dalam mendidik anak..tp selagi aku mampu, aku cuba yang terbaik..yg penting inisiatif..a


aku pantang betoi la sebok dok la banding anak ko ngan anak aku..akau ko pandai, anak aku asik jumpe pakar...anak ko dah oleh cakap..aku aku gagap2 lagi..anak ko hebat bermain, menyanyi, anak aku tak pandai apa lagi....ko dah nape nak banding2 anak ko ngan aku...mmg nasib ko la dapat aku yg mulut jahat ni kan..mmg kena bidas la ngan aku..padan muka...hahahhah..aku suke..jahat tak..hahahhahah..

as long syawal sihat...syawal sangat2 memberi yang terbaik untuk aku..itu dah terbaik untuk aku....

Rabu, 18 Jun 2014

Speech Therapy untuk syawal




Petang ni syawal ada appoiment speech therapy petang ni di hospital...moga2 berjalan dengan lancar,,....kiter tgk la macam mana improvement dier nanti kan...

doc nak tgk gak cara syawal bersoal jawab, berbalas kata dengan doc N org...mungkin ada la cara2 dier kan...bulan depan baru check up dier lepas therapy ni...doc nak tgk perkembangan dier...

so far buat masa ni aku nampak banyak sangat perkembangan dari segi percakapan yang syawal berikan...kikikikiki...napak perkembangan syawal tu mendadak naik...moga syawal terus maju...
siapa yang mmg mengikuti perkembangan syawal dari kecik, tahu siapa dier kan..siapa yang dah mmg penah bersua muka dengan dier, lagi tahu siapa dia kan..mmg totally out of frame dari ibu dier yg selengge ni kan..tp kalo izz mmg geng ngan aku..semua sama je perangai ngan aku...itu la org kata...kata2 ibu satu doa...sekarang mmg aku percaya..sebab dolu pregnantkan syawal..aku mmg nakkan anak yang aku kandung tu mmg ikut 100% laki aku...sebab aku tahu siapa laki aku..aku tahu kebaikan , kekurangan, kelebihan pada diri dier..pada aku he's very perfect...sebab aku tahu, aku kenal siapa diri aku, aku tahu, aku tak sebaik mana, aku tak sehebat apa yang korang nampak, apa yang korang sangka...nahhh...bila lahirnya syawal yafiq..mmg 100% ikut abah dier..perangai diam, malu, muka, kurusnya, menyendiri, semua dier la...

tapi bila pregnantkan izz..aku lebey kepada slamber, tp masih menjaga perbatasan aku sebagai seorang ibu mengandung...alhamdulillah lahirnya izz dani aqlan ke dunia, mmg semua ikut aku...ada je akal dier, banyak makan pon dier, jenis tak berenti makan, makan sajo..itu mmg ikut ibu ok...menjerit2..banyak cakap, kepochi, jemah, semua dier..mmg itu mmg ikut ibu dier..harap maklum..hahahhah....

so citer selajutnya...esok aku citer kan yee....petang ni baru nak G...lunch jap G mau dating sama en asbeen...sebab en asbeen ada ceramag kat sekitar opis aku ni...adoiii kecik je laki aku tu, makin aku tgk, tiup angin pon melayang..kikikiki...but he's very sweet yang sengal2 pon macam aku jugak la..hahhahahah...


Koir kali kedua untuk perhimpunan bulanan KPM 2014


Salam rabu kengkawan....
ada yang tak sihat..join la ngan aku yee...aku ni tekak dah tak sakit dah...nasib ada "friend" i yang membantu tau...ni dari semalam asik bersin...pagi ni dah sok sek...sok sek dah...adoii...i nak nyanyi la uolls...wahh perasan ko kan jemah..klo muka nak perasan abis..kasi kat ko la jemah...naik duduk dalam bakul angkat sendiri..hahahhahahha....

last week lagi dapat memo dari pihak pengurusan berkaitan koir ni kan....
sempena perhimpunan bulanan kan...

haaa,...tu la "friend" i yang warna kuning tu..mmg membantu sungguh..asal aku rasa tekak ni perit je, aku terus amik sebiji kat dier..mmg berkesan untuk aku..tq "friend"...

yang best koir ni training start esok sampai 30 jun 2014 ni...yang best 30 jun 2014 tu dah start pose..mmm...elok la time tu kompom rehersal kan..sebab esoknya 01.07.2014 dah start perform ko depan KSU (TAN SRI DATUK DR MADINAH BINTI MOHAMED)...

the best part..sebelom ni nyanyi 2 lagu....elok la time tak pose nyanyi dua lagu je...ni pose pulok..kena nyanyi sampai lima lagu..mak aiiii... 3 sebelom start majlis N 2 lepas majlis..mmmm...dugaan di bulan puasa..tp takpe...sebab minat kan...moga2 jgn la tekak ni kering kan..kalo bukan bulan pose ni..mmg lepas perform ni, mmg botol air yang di cari ni...hahhahahha...tak pe...insyallah boleh kan....

tapi ada la 2,3 hari training tanpa cikgu koir, sebab cikgu ada tuntutan kerja yang tak dapat di elakkan...

p/s : moga semua berjalan lancar/....

Selasa, 17 Jun 2014

New Cat in my house



kisah jumaat lepas...adik aku tetibe balik rumah kan..sekali aku dok la dengaq macam ada yg menangis..rupanya adik aku bawak balik kucing...adoii...

korang bayang la adik aku naik moto bawak balik kucing...hahahhahah...yang best kucing tu dier letak kat dalam beg galas dier..dier letak kat dalam raga...kucing tu dok la meow2 sepanjang jalan dari shah alam sampai putrajaya tu....sebok nak kuar kan..hahhahahha....tgk2 diam je dalam beg adik aku..sampai putrajaya, rupanya kencing kucing tu dalam beg adik aku..hahahhahah....

sebenarnya kucing ni dier nak bagi kat awek sebelah umah aku ni haa...mmg dier kawan ngan adik kepada jiran aku ni haa...hahahhahah....sebab awek tu suke kucing...dier nak bagi la kucing yg dier jaga dah setahun tu...aku tanya nama apa...dier boleh kata, dier tak da bagi nama..adoiii....

kucing tu tgk umah aku semacam, enviroment lain kan...adik aku kata 2 jam dier merajuk ngan adik aku...adik aku usap2 leher dier..muka derkk je...di kuarkan kuku tajam dier..kalo tak , mana penah dier kuarkan...lama gak terperuk bawah kerusi urut mak aku tu..aku siap kata kat dier..

"weii kucing..ko jgn kencing merata-rata tau..ko nak kencing aku dah bukak pintu bilik air..nanti ko masuk sini tau..ko tak yah takut sangat la..org dalam umah ni semua baik2, macam tuan ko...kami semua suke ko tau tak...????"

dier leh kejap tutup mata, kejap celik mata..adoiii....aku mmg suke cakap ngan kucing, sebab aku rasa kucing mmg dengar apa yang aku cakap....contoh bila kat kedai, ada kucing...aku cakap la..
"ko jgn datang sini..sini tak da awek cun..ko G kat meja makan sana, awek ramai, ko g gesel minta makan, mesti dorang bagi..G la.."

yang best kucing ikut lak tu apa yang aku cakap...sebab aku kata aku suke cakap ngan kucing, dolu, arwah pengasuh aku tu ada kucing, aku suke luah rasa kat kucing je..

Syawal with New Hair


Salam selasa...arini macam tak da mood nak update, macam tak mood nak bercakap segala bagai..tak mood nak jemah, nak kepochi bagai....mmmm..masalah ni selagi tak selesai...runsing aku...dalam masalah tak settle ni la datang la pulok kesihatan yang tak mengizinkan....dugaan buat aku..tak pe la..selagi boleh aku tempuh..insyallah aku cuba...

ok arini mau citer kisah syawal....

dari last week lagi aku dah bising ngan en asbeen, rambut syawal dah panjang...sejak membesar ni cepat sangat rambut dier panjang kan..aku ni mula la rimas tgk muka syawal, panjang je rambut tu haaa..selebet lak aku rasa anak aku ni...aku tak tau nape, aku suke anak2 aku kemas je bila tgk kan..sedap mata memandang...

sampai umah petang semalam aku bising lagi, bila nak G gunting rambut...tetibe aku dok syiok kemas rumah, angkat kain, basuh baju, kemas beg2 sekolah syawal N izz, dengan baju N tudung keje pon tak bukak lagi...tgh rajin, malas kang..naya aku....sekali aku tgk en asbeen N syawal dah berkurung dalam bilik..aku nampak izz je kat ruang tamu tgk tv..aku pon masuk bilik..mmmm...rupanya syawal N en asbeen ngah syiok potong rambut syawal...nasib baik syawal behave je potong rambut tu...jangan ada adik dier..mmg tak mejadi rambut syawal ni...

siap2 mandi je terus syawal datang dapur...
"ibu dah siap..."

yeeaayyyy syawal wit new hair...made by en asbeen....


gamba syawal di pagi hari..sebok nak bergamba nak cium ibu tau...

tp ibu suke rambut kamoo syawal, nampak smart jee

Isnin, 16 Jun 2014

Festival Floria 2014

Semalam kan Father's Day...

so semalam mmg niat di hati nak kuar, nak celebrate la kononnya...lepas tu memasing bangun lambat..akibat suke sangat tgk movie hindustan citer dhoom 3...aamir khan ko..sampai pukul 2am tidoq..geng jugak la ngan anak2...

so petang tu aku decide nak kuar jugak kan....
ajak la en asbeen G festival Floria 2014 kat presint 4 nun..last aku G tahun 2011...waktu syawal kecik lagi....lepas tu 2012, penat nak berjalan, momboyot kot waktu tu,
2013...pon tak G, kesian kat izz, kecik lagi waktu....
so tahun ni la baru G kan...

yang best, tahun ni buat kat tempat lain, bukan presint 2 lagi, buat kat presint 4...siap masuk kena bayor tau..sebab port dorang ni dah tetap kat presint 4 ni...
DEWASA - RM3
KANAK (7TAHUN - 12TAHUN) - RM1

yang bestnya tiket tu boleh guna untuk 1 hari..nak kuar, konon G makan, pastu masuk balik pon boleh..janji ada tiket kan....

so sampai sana...seronok la sana sini berjalan..




bila dah berjalan...nampak pulok pinwheel ni..alamak cunnya....geram la aku tgkkan....
cantik..nampak colourful kat situ....

so aku mula kuarkan tongkat sakti..ada yg menjadi ke...


mmmm..au ngan en asbeen je la yg sebok tgk kamera...anak2 sebok tgk pinwheel tu..geram colourful sgt la tu kan....

perjalanan di teruskan lagi..sampai la ke taman di raja., macam2...

lepas tu sampai ke sini, yang buat aku sungguh la teruja dengan kecantikkannya...





cantikkan payung2 kat situ..
adoi mmg tetibe bila lalu bawah payung2 tu rasa redup je kat situ tau...

mmg ni antara tarikkan buat semua yg datang ke floria 2014 ni tau..pertama kali rasanya payung2 ni...setahu aku sebelom2 ni takda lagi ....mmg cantik..serius..macam2 lagi yg cantik..macam majlis perbandaran seberang perai, DBKL buat macam raikan cinta punya port..mmg best...

tak rugi la korang datang kan..antara nak tak nak je kan...

fastival ni start dari
14 JUN - 22 JUN 2014....

jangan lupa datang tau....

p/s : izz buat perangai la pulok petang tu kan...geram lak aku..en asbeen terus tarik muka, tgk anak buat hal kan...syawal behave petang tu...izz je kan...bukan apa..sebok nak berjalan..takpe la berjalan..tp nak berjalan , jalan la pegang tangan...ni tidak, nak berjalan sendiri...geram la aku...pastu di angkat menjerit2..mmmm...nak turun..kang hilang, naya kamoo dik...jangan, ibu ngan abah ni rela la dengar kamoo menjerit2 kan...buat hal..nak berbaring2..janji , kamoo depan mata ibu n abah tau...

Resepi dari Blogger - SAMBAL TUTOK & SAMBAL PARU


sedia maklum pon...suraya ni bukan hebat mana pon dalam masakkan ni kan...
alhamdulillah dengan adanya dunia blogger...dunia tanpa sempadan ni...mmg macam2 perkara yg aku tahu..tak terlepas resepi yg tak penah aku buat pon, aku dah buat ...

semalam aku dah try rsepi darri dua blogger ni...
boleh tak nak kata lunch semalam..tajuknya...
blogger lunch..hahahhaha...semua resepi dari blogger kan....

semalam aku masak ni...

SAMBAL TUTOK by CHEKGU AZRINE

akak ni mmg hebaakkk la..aku try buat..takkan sangka jadi pulok...kakak...i amik resepi dari u yaa...


Bahan-bahan :
1) 3 ulas bawang putih (ada yang guna bawang merah)
2) 15 tangkai cili padi/api
3) Segenggam ikan bilis
4) Sedikit garam
5) Minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :
1) Goreng kesemua bahan satu persatu dan angkat dan toskan
2) Tumbukkan semua bahan gorengan tadi (ikut suka nak lumat atau tak)
senang kan..aku dah buat..mmg senang la..korang egat nak buat yg renyah2 ni...mmm...suraya kan suke make simple...bak kata org...less is more than better kan .....haa ko jemah speaking..berabuk ko..hahahhahah...
try la yee..ada satu lagi ni

SAMBAL PARU by MAMA TISYA


Yang ni en asbeen paling suke...siap ratah ko...
aku buat banyak semalam..kot boleh sampai dinner kan..tak sempat jugak..hahahhahah...
kakak..i amik resepi u yaa...
Bahan-bahan:

paru
bawah besar-dihiris
bawang merah-blend
bawang putih -blend
cili boh-blend
belacan-blend
garam
gula

cara-cara:-

-paru direbus then toskn lpstu dipotong2 kecik2 then digoreng dengan api yg sederhana...ketepikn...

-tumiskn bawang besar + bahan2 yg di blend smp garing...masukkn garam & gula secukup rs...kacau2 then masukkn paru yg telah digoreng...kacau smp sebati..siap utk dihidangkn....
mana aku tak kata tu tajuknya blogger lunch..hahahhaha...semua blogger punya resepi...so korang...jom la try..mmg best tau....

Review : How To Train Your DRAGON 2


Salam Isnin kengkawan...pagi ni agak lewat aku up entry sebab BZ sikit..nak settlekan keje...pastu baru masuk sini kan...dah settle BW korang...

Jumaat lepas...settle masak bagai semua...malam tu lepas solat maghrib tetiba en asbeen kata..
"sayang..jom kiter tgk wayang nak..??????????"

tetibe lak nak tgk wayang..aku on je..aku pon tak mengesah pon tgk citer apa pon..so far aku ngan en asbeen ok je tgk citer apa pon..janji bukan citer hantu...mmg ada kena belasah ngan aku kan....
malam tu kami bertiga je..syawal, ibu N abah...izz dani aqlan duduk ngan maktok..dah selamat beradu..malas nak bawak..alang2 mak aku ada kat umah kan...kalo tak da kat umah, mmg aku angkut jugak si tecik ni...


citer ni la aku tgk...di sebabkan aku ngan en asbeen dah tgk kat wayang jugak citer ni yang part 1...so mana boleh lepas kan...kena tgk jugak yg part 2 ni kan....

pada aku mmg best la citer dier/...tp sayang la bapak dier mati....baru nak baik2 ngan ibu dier yg hilang 20 tahun yg lalu kan...tp yg best, of course la happy ending kan....




three of us aja..kikikiki...
punya excited si syawal..pandang kamera pon tak mo tau...

dalam wayang tu...sepanjang citer...asik dengar sore syawal je...sikit2..
"ibu...dragon...ibu look dragon..."

aku ni naik segan haa anak ni sore kuat la pulok...siap cakap kat dier...
"eye ibu tau dragon...syawal..shhhh...diam sikit tau.."

dier boleh sshhhh balik kat aku..adoi...macam2 la anak bujang ni tau..yg best...siap panjang2 kerusi, berdiri...punya la excited tu kan...org gelak...dier pon poyo2 gak gelak,...paham ke awal...







bestkan citer ni syawal...siap tunjuk thumb up kat ibu tau....suke dier....
macam dah boleh berkecimpung balik je dalam dunia wayang ni..hobi ni....