Yang DiSaYAngi

Khamis, 24 Julai 2014

Jom Deco-Deco Raya


Arini nak cerita pasai deco2 raya..kat opis ni dah semangat dah deco2 raya..semua pakat semangat nak gantung sana, gantung sini kan..tak terlepas tempat aku pon..hahahahha

BZ memasing nak mendeco cantik2 kan rumah korang..aku mando..hahahhahah..tukang bagi aidea, tukang memanjat, tukang buat semak, tukang selengge kat situ..hahahhah...korang tgk la jap lagi..oppsss..tak ketinggalan tukang amik gambo..aku kan mamarazzi...

wahh...BZ kan korang....

ohhh pelita...ni hasil kerja aku yang tak semenggah ni..hahhahahhaha.....

haaa..yang direct tu semua aku buat....

ok workstation memasing dah ada pelita...jangan sebok2 nak minta kat aku lagi yee.....
aku ni tukang pegang kamera..aku la monopodnya..hahahhahah....
cantik lagi muka aku time ni...dah penat memanjat sana sini...

pastu sebok la deme nak tgk jugak muka dorang..tak cantik..nak lagi snap..adoii tangan aku dah krem la...


haaaa...pose deme sama...aku dah lain dah kat situ...
pon tak puas hati....eiiiii kecik beso2 je aku tgk deme2 ni tau...tau muka nak masuk blog la tu kan...jgn nak poyo sgt...blog aku ni..hahhahahhaha....

haaa....muka redha...baru deme kata..ok...gigil tangan aku jadi monopod...
ehhh..tetibe yang atas kerusi tu, bukan BZ buat keje..ko pantang kan kak..nampak kamera je terus selitkan....

tak abis kat situ....dier mula datang perangai senget dier...korang tgk la...

haaa...ko egat, ko cute jemah..hahhahahhah...ni dah datang dah selengge dier..dah mana dah ko amik kain ni kan....


haa...udah macam hantu pocong..maafkanlah kawan korang ni...dier sedar dier mmg senget...hahahahhahah...

suraya la yang menceriakan hari2 deme...hari2 aku siapa nak ceriakan..hahahahahh....kalo aku senyap..pakat bising deme ni tau..hahahhahha...

ni la suraya...hasilnya persiapan kami..nanti dah siap..aku upkan yee....


Salam Aidilfitri





Di kesempatan ini....jemah nak mengucapkan selamat hari raya maaf zahir batin buat semua kengkawan di alam maya ini ye...sama ada silent reader, atau kengkawan sekalian...waahhh silent reader gitoo..ko egat ko hot suraya..hahahhahaha...

insyallah lepas solat subuh, kami mylittlefamily ni akan gerak balik kluang johor sana..sesape rasa org dekat2 situ, meh la datang umah MIL aku haa...insyallah raya ke tiga baru zaassss balik penang pulok....

ampun dan maaf di pinta jika selama berkawan n terkasar dan tersilap bahasa...ampun yee...0-0 yee...

ramadhan bakal pergi..syawal bakal menjelma....tapi aku hari2 jumpe syawal...tu syawal yafiq..kikikikiki...itu syawal sgt sayang wooo....hahahhahahha....


moga semua berjalan dengan lancar yee

MILD AUTISME

Salam 26 Ramadhan...
arini last keje...esok dah start cuti..insyallah 04 ogos aku masuk balik keje....
moga semua berlancar dengan lancar...
 
doakan perjalanan pergi dan pulang ye kengkawan...
selamat hari raya buat semua kengkawan semua yee...
 
arini nak cerita pasai syawal...
ari selasa aritu bawak syawal G check up untuk OCCT n paedetrik ...
OCCT tu lebey kepada pemulihan carakerja..kire lebey pada motor skill n speech syawal la ni...
 

kami kat sini awal pagi lagi lepas anta izz G taska....
unit pemulihan carakerja ni kat unit rehabilitasi ...
kat sini semua doctor2 sema best...
ramah yang penting have fun dengan kanak2...tak nampak kekok pon dorang ngan kanak2...
 
sementara tunggu nombor...syawal N abah...muka sepesen kan....nasib jugak syawal pakai sweater...sejuk jugak dalam tu kan...

ops....kanti...abah kacau maggi kat situ...hahahhaha...kedai banyak tak menjual makanan pagi2 tu...ingat nak beli bubur untuk syawal...tp tak da..last2 beli la maggi..makan maggi kosong je syawal ye...no MSG...hahahahhahah...kosong2 pon abis..tu yg best...tahniah syawal..makan sampai abis..
 
appoitment 8.30am...alhamdulillah 8.40am nama syawal di panggil oleh doktor diana...kecik lahai orgnya kan....terus masuk kat bilik physical 2 untuk kanak2 0-4tahun...
 
syawal masuk je....alamak...dier dah teruja..nampak kolam yang penuh ngan bola, ada mainan lain, macam2 colourful kat situ..kami mak pak ngan doc pon bersimpuh je duduk bawak beralaskan tilam macam yoga tu kan...
 
banyak yang doc diana ni bercerita..N tanya..macam2..tak perlu la aku nak ungkai atau cerita satu persatu..smeua benda yang sama....cuma bila dier tgk siapa syawal...dier sah kan syawal ..
 
 
 

AUTISME...
tapi lebey pada MILD AUTISME...
 
nape doc tu terus sahkan syawal gitooo...sebab simptom2 tu smeua ada pada syawal...macam suke susun barang panjang2...bukan susun barang secara meninggi..tapi memanjang ke bawah, suke main mainan yang berpusing...macam2 yang utama..syawal suke equalilia dan mumbling...apa tu..mesti korang tanya kan..hahahhahah..aku pon sama...
 
EQUALILIA - kanak2 yang suke mengajuk apa yang irg cakap..suke mengulang2 apa yang die dengar...tak kire ayat tu pendek atau panjang...
 
MUMBLING - lebey kepada bercakap..tapi astu apa pon tak paham..bila bertanya...dier mumbling...tak paham langsung apa yang di cakap..mungkin dier cukup mengulang atau mengajuk atau mengingat apa yang dier tahu, tapi setiap bait kata tu tak di pahami...
 
haaa,....itu syawal....tapi syawal ni lebey kepada mild la kan...kire dalam 100% tu dalam 90% syawal berjaya atasi autisme ni...kalo ada pon mungkin dalam 10% dalam diri yang perlu aku sebagai ibu N en asbeen sebagai abah hilangkan dalam diri syawal...bila doc tanya dier, so far dier jawab, dier dah nampak kurang equalilia tu...walaupun jawapan dier tak selari dengan soalan yang di tanya..tapi, at least dier menjawab kan...tu yang penting...doc pon nampak banyak kemajuan dalam diri syawal sekarang ni..aku sebagai ibu kenal siapa anak aku...N aku nampak banyak perubahan dalam diri syawal...nampak dier bukan syawal yang dahulu lagi....dier dah semakin boleh bersama2 dengan org lain...dah tak duduk dalam dunia dier sendiri...dah mula sikit demi sikit dier robohkan dinding2 yang dier bina dulu...kat situ aku dah syukur sangat dah....
 
tapi yang membuatkan aku risaukan, penglibatan syawal dalam dunia pembelajaran syawal kan....kalo sekarang ok..nampak syawal dah ok kat taska sekarang..sangat2 la ok...dier pon bagus dah dengan cikgu2 kan...N cikgu pon kenal siapa syawal...
 
tapi bila dier masuk tadika tahun depan, macam mana dier..???/boleh ke dier sesuaikan diri dengan alam persekolahan yang baru????boleh ke kawan2 terima dier????boleh ke cikgu2 kenal N tahu siapa dia???? yang paling penting bolehkah syawal pick up semua yang cikgu ajarkan????
 
mmg kite sebagai ibu harapkan yang terbaik untuk anak2...tapi kiter sebagai ibu pon tak leh expect sgt anak kiter mampu buat seperti apa yang kiter inginka dalam umo dier seperti sekarang kan...aku paham tu...tapi aku jugak seperti ibu lain, inginkan yang terbaik untuk anak aku kan....
 
so doc tu banyak bagi kata2 semangat yang buat aku sendiri pon dari down, kembali semangat...doc pon kata akan buat syawal lebey kepada terapi yang mengarah ke alam persekolahan...
 
kat situ aku dah lega sangat dah...moga apa yang doc tu buat dapat la menjadikan syawal yang terbaik di mata aku...sebab aku tgk anak2 yang baya2 syawal, seronok tgk dorang macam2 sekarang...tapi syawal macam flat...tapi so far syawal sekarang pon dah mula nak bercakap dengan org walaupun hanya mumbling kan...
 
so insyallah bulan 9 ni syawal ada dua appoitment ...appoiment ngan OCCT 4/9 ni..esoknya dengan doc speech therapy pulok..lebey pada nak tgk improvement dier....
 
 
 
syawal kat opis ibu lepas tu...malas dah nak anta taska...dah lambat..tidoq la kat opis ibu dier...
 
doa ibu pada syawal satu je...walaupun kamoo tak sehebat org lain, tak sehebat kawan2 kamoo syawal..tapi kamoo kena tahu yang kamoo hebat di mata ibu...walaupun pembelajaran kamoo kurang..tapi ibu nak kamoo tahu yang kamoo mmg anak yang terbaik di hati ibu n abah...jadi anak yang baik dah cukup membanggakan kami tahu tu syawal...


Rabu, 23 Julai 2014

Seronok Tengok Kekanak Nak Raya


Kat opis ni mmg mood keje dah kelaut sungguh dah..bukan takat aku je...opismate aku yg lain pon sama..sebok la dok buat keje sambil citer pasai perihal anak2...

seronok anak tak sabar nak raya, tak sabar nak pakai baju baru, kasut baru, semua baru, nak duit raya....aku kat workstation ni mendengar je la apa yang dok dorang bincang kan...anak2 demend nak itu nak ini...siap dok kata...

"anak2 aku sebok la dok tanya...bila nak raya...bila nak raya..."

yang sowang pon sama jugak...

"anak aku sebok la dok kata..tak sabar nak pakai baju baru..cantik baju..."

semua anak2 dorang excited N paham akan maksud raya N apa itu raya kan....

tapi anak2 aku aku tak rasa deme paham lagi kot...cuma mungkin dorang akan excited bila tgk mak pak dorang ni excited, deme pon excited la kot kan...kikikikikiki....

tapi aku teringin jugak la nak tgk anak2 aku excited seronok, demand sikit2 macam kekanak lain kan...kikikikiki...mungkin ugak anak2 aku belom kenal erti demand kot....so far kebanyakkan bebudak besar syawal N izz mmg dah terrer demand...kalo korang baca mungkin korang akan kata...ok la anak2 tak demand kan....tapi sesekali aku teringin jugak nak tgk n rasa pengalaman bila anak2 ni seronok demand sana sini..tapi tak la demand hebat2 sangat..ingat ibu ni pon selengge gak kan....

 tapi tak pe...memasing, memasing punya rasa kan..mungkin aku bukan sekarang..mungkin akan datang tak tahu lagi kan...


p/s : semalam OCCT syawal lagi kat hospital..nanti la aku citer yee

Roommate 2014


Salam 25 Ramadhan..alhamdulillah dah ABC...kikikikiki...kalo tak ABC kan...bukan namanya pompuan kan...Allah ni dah beri satu keistimewaan pada setiap wanita di mana tiada pada setiap kaum adam kan....alhamdulillah...

minta maaf la pada kengkawan minggu ni agak kelaut sikit aku nak BW korang N up entry kan...sebab aku pon dah kelaut nak ngadap PC memanjang N mood keje pon dah kelaut..rasa lambat pulok nak hari jumaat..haahhahahha....memasing mood raya sudah mari kan...alhamdulillah di beri nikmat yang di beri...

sesejak ni dah mula terjebak dengan sesuatu...


ROOMMATE..

sebuah rancangan realiti yang dok syiok hangat sekarang ni kat seoul, korea sekarang ni....
antara deme2 ni semua artis2, dan selebriti...


mmg aku terpengaruh sungguh la ngan citer ni sekarang adoi..gelak sowang2, touching sowang2..mmg seronok tgk citer ni...aku ni terpengaruh dek kerana si jemah geng gosip aku la...marah aku...dier macam tak kenal kawan dier once dah tgk mesti terjebak...rancangan ni pon tengah running lagi sekarang ni....

jom kiter tgk sape jadi roommate sape kan...

ni roommate untuk bilik no 4...
yang paling tua n senior...sebelah kanan tu yang rambut panjang..
shin sung woo...
dier ni rockers singer kat seoul ni...dia antara yang paling tua la...tak salah umo dier 40+++ kot...dier sangat la pandai masak...muka rock, tapi adoi masak tak menahan terrer giler..deme gelarkan dier mama shin...

yang sebelah dier tu...park chan yeol...umo dier tak salah baru 22 tahun kot...dier ni salah sorang dari EXO group..yang ngah hot kat sana sekarang...pon seorang singer..
yang ni roommate untuk bilik no 1..

yang pakai baju sebelah kiri tu park bom..salah sorang dari 2NE1 group...yang ngah famous sekarang lagu dier kat malaysia ni...come back home...umo dier tak salah 30 tahun..sebelah dier tu supermodel lee so ra...dier jugak antara yang paling tua di kalangan pompuan2 kat situ la....yang tengah tu paling muda...song ga yeon..tak salah umo dier 21 tahun..dier ni atlit untuk MMA(mixed martial art fighter)...dier ni kire peninju la...mmg kuat woo tgk dier belasah jantan2 kat dlama roommate tu..hahahhaha...

haaa...yang ni mana korang yg minat korean mesti tau kan yang pakai cap tu...
tu la lee dong wook...umo dier 34 tahun...dier kan hero citer my girl tu...pastu macam2 la drama dier belakon...yang sebelah dier tu comedian... jo se ho...umo dier dalam 30++ jugak la...dier mmg comedian tau....adoi pecah perut la aku gelak tgk gelagat dier dalam citer ni..rasa nak lempang pon ada..kelakar..mmmm

ni roommate no 2...flower boys...
yang sebelah kiri tu seo kang joon...umo dier 21 tahun...seorang pelakon...sama jugak yg sebelah dier tu...park min woo...umo dier 26 tahun...


yang paling last... roommate no.3 tak salah...
yang baju kotak2 tu...hong soo hyun..pelakon...umo dier 30++ jugak la...yg belakang dier tu...nana,...salah sorang dari orange caramel group..


seronok tgk citer ni..kikikikiki...



Isnin, 21 Julai 2014

Iklan Maggi


Cerita sabtu lepas...kengkawan sekolah aku ada datang rumah...so aku pon buat la nasi ayam yang aku buat hari tu kan...

tapi nasi en asbeen masak..en asbeen masak nasinya lembut N sedap lagi...yg lain aku buat...sup pon en asbeen yang buat...

so semua pakat makan, anak pon menyendeng jugak...tapi tak menahan si izz ni...
korang tgk la.




haaa...ko...tak menahan hirup gitoo...padahal ada je sudu bagi kat dier..tak puas kot...hirup sup guna sudu..sekali di angkutnya depan muka..hahahhahaha...mendapat la kome tgk iklan mee maggi cepat di masak, lazat di makan...kikikikiki..

sweet je kan...muka layan tu menhirup sup macam tu..siap bunyi tak menahan..sedap ye abah buat sup...

Khatam Quran

Salam 23 ramadhan...alhamdulillah masih berpuasa...

cerita jumaat lepas...alhamdulillah berakhir jua tadarus kat opis ni...so jumaat tu ada khatam quran...aku pon join sekali sebab join tadarus kan...

ni kawan susah tau nak senyum pandang kamera, seba dier mmg pemalu tau....

ni la antara yang join la..

kebanyakkannya semua seksyen aku..alhamdulillah berakhir jua...
tak abis sampai situ, malamnya berbuka besama kat opis dengan semua kakitangan N pegawai....