Yang DiSaYAngi

Jumaat, 22 Ogos 2014

Mari Mengenang MH17 - Bertafakur 1minit


Alhamdulillah selesai sudah semua upacara istiadat penghormatan jenazah tragedi MH17 yang selamat sampai dari amsterdem ke malaysia

mmg sayu hati bila tgk upacara istiadat ni...
tapi yang buat aku rasa berang...dalam hati terdetik... "ko dan kenapa????"

haaa..isu kat sini..hahahhahah...pedulik la kalo ada yg akan baca blog aku ni...even opismate aku sekalipon...ni semua terdetik dalam hati aku...

aku tgk siaran langsung kat TV3 pagi tadi kat opis ni...mmg ramai la berkumpul kat sini...
alamak....deme dah kenapa...nak bising2..nak kondem2 , nak lawak...si pengacara pembaca berita saiful nizam tu cakap macam tak sedih la...abg tentera ni gelap la...panas muka, tak mo senyum...biar la deme ...deme bekerja demi negara tahu tak....panas terik tu deme je tahu...nak bawak semua jenazah tu masuk dalam kete jenazah tu, sayu hati, sebak dada, deme je tahu...kome2 kat sini tahu nak kondem sajork..alamak, aku yg dengar ni...menyirap lak...mmg la bukan sedara mara korang kat sana kan...tp semua mangsa ni kan rakyat malaysia, korang tak da perasaan sayu, hiba, sebak hati ke tgk keadaan ni...

ada pulok masa nak bercakap, nak bergelak tawa, nak kondem sana sini..aku ni mula berang dalam hati...usha dering kan..."ko dah kenapa????"tak da rasa hormat ke..tgk sudah la...tak yah la bising2 kan...adoii.... 

yang buat aku rasa lagi la geram tu bila di beri masa 1 minit selepas tutupnya pintu jenazah yang ke 20 tu...bertafakur selama satu minit...
yang mana beragama islam, sedekahkan al fatihah kepada mereka yang beragama islam...

yg buat aku menyirap tu...mmg la ko sedekahkan al fatihah 10 saat...tapi takkan la ko tak boleh diam sekejap barang 1-2min....alamak...ni dah abis baca al fatihah...ko boleh nak bersuara, nak tanya itu ini, nak gelak2 bagai...ni sekali lagi aku nak tanya...

"kodahkenapasengal?????"

haaa.....aku ni walaupun mulut, sore aku ni macam sengal, macam poyo, macam..macam2 la yang tak best buat korang kan...tapi aku still boleh diamkan diri, bakpe korang tak leh..alamak...lu bikin dowh...

cuba la ada sikap prihatin dalam diri sikit...walaupun bukan sedara mara ko..tapi bawak2 la timbulkan perasaan sedih dalam diri..tak mo banyak tak pe la...sikit pon jadi la...sekurang-kurangnya kiter sebagai rakyat malaysia ni ada la rasa sikap ingin memberi sokongan pada waris2 mangsa MH17 ni...sekurang-kurangnya, mana la tau, di kalangan korang ada sedara mara mangsa ni ke...tapi korang tak tau, bila deme tgk korang ada sikap gitoo, ada la rasa bangga dalam diri, korang menghargai si mangsa....


eeiiiiiii..aku mula la bising dalam hati tadi..kang sound, bikin hati sentap, tarik muka 14inch lak kang...


p/s : sikap prihatin perlu ada dalam setiap insan


Mari Mengenang MH17 - mood Sayu



Salam 26 Syawal...

arini satu malaysia semua berkabung dan monghormati jenazah bagi mangsa pesawat MH17 yang di tembak jatuh di ukarine sana....moga semua di permudahkan...moga mereka tenang di sana...

terasa arini macam sayu je pagi ni bila kuar G keje....terasa cuaca pon turut ikut mendung, semendung hati semua rakyat malaysia terutama waris2 dan rakan penumpang serta anak kapal MH17 ni...

aku sebagai rakyat malaysia yang prihatin ni, alhamdulillah hanya mampu sedekahkan al fatihah dan boleh kata sokongan moga waris ni kuat, tabah dalam mengahadapi ujian yang di beri...

berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul....

Khamis, 21 Ogos 2014

Qamarul VS Syawal


korang rasa korang kenai tak budak comeyy ni..mmg tak la korang kenai kan...tapi aku penah cerita siapa dia dalam blog ni...

ni la kawan syawal...ke mana saja dier pegi...syawal mesti ada belakang dier..hari2 mesti nak tunjuk qamarul ada dalam kelas tu..kalo petang2  nak balik, syawal tak ajak masuk kelas tu, bermakna, qamarul tak datang sekolah la tu....

nak di jadikan kisah pagi ni...

tadi anta syawal N izz ke taska...tetiba dalam dok bukak kasut tu, syawal bersuara sambil menggelitis depan aku...
"ibu..nak kencing....????"

aku terus apa lagi..kelam kabut....takut tak dapat tahan, kang berterabur kat depan tu haa...dah satu keje nak mencuci kan...aku terus suruh dier masuk toilet kat taska....aku follow la belakang ngan adik dier...sekali aku tgk bukan dier terus ke toilet...dier masuk kelas, bagitau cikgu N aku dengar cikgu laung nama qamarul...taku dah tau dah qamarul mesti teman syawal kencing....

so dalam aku BZ letak izz dalam kelas dier....syawal kat dalam toilet dengan qamarul...hanya berdua....
dah settle izz...aku pon terus la G kat toilet bila cikgu dier kata syawal masih kat toilet lagi....cikgu pon BZ nakuruskan kekanak lain...so minta la tolong qamarul...

yang buat aku terkejut tu..bila masuk kat toilet tu..alahai baiknya la si qamarul ni...boleh dier pulok yg alih2 suar N suar tecik syawal tu...si syawal tgk je....adoii...segan lak aku...aku terus cakap kat syawal...

"nape minta tolong qamarul buat...syawal kan boleh buat sendiri...kenapa kena minta tolong qamarul...qamarul teman awak je tau...len kali jgn buat lagi tau...qamarul..kalo qamarul teman syawal pegi toilet, jgn buat alih2 kan suar dier...biar syawal buat sendiri tau..."

si qamarul dah senyum..si syawal pon senget2 senyum,cium2 pipi aku..mmmm..tau salah la tu...sekali qamarul bersuara dengan bahasakan diri dier "abang " kat aku...

"abang kan aunty soya, penin tau kejap teman syawal..kejap teman aidil...lepas tu syawal..lepas tu aidil...pastu abg penin..."


hahahahhahah...kelakar la kamoo ni qamarul...rupanya kalo cikgu BZ, mmg qamarul ni la yg rajin tolong cikgu temankan kawan2 laki dier G toilet...alahai bijaknya si qamarul ni...qamarul ni semua nama kengkawan dier semua dier kenal, full name lak tu..dier kalo aku tak tegur dier sehari..mesti tanya...nape tak tegur, tak mo kawan ke...ya allah...aku suk sungguh la syawal kawan ngan dier...

syawal..awak ada beberapa bulan je lagi dengan qamarul tau, lepas ni awak tak jumpe dah kawan sebaik qamarul ni....


p/s : tetiba ibu lak sayu...


Kisah Suami Isteri



 Salam syawal kengkawan...
kisah suami isteri...yang buat si suami penin, banyak sgt la request dari si binik ni...hahahhahah...

semalam alhamdulillah selamat menggantikan pose yg tertinggal tu...insyallah balance 2 hari lagi....dan insyallah sehingga jumaat ni...esoknya raya..ada yg nak jemput open house tak...leh raya sungguh2..ahhahahahhah,....

semalam aku mengira duit raya anak2 sekali dengan syiling deme yg aku simpan dalam tabung tu...adoiii berat la duit syiling deme tu....
dah siap kire aku pon bgtau la en asbeen

hahahhaha...tu semua syiling hasil kutipan ibu dier....aku dah remind semua org kat dalam umah tu....jangan sesiapa sepahkan duit syiling kat dalam rumah ni...atau letak merata2...nanti duit tu akan di ambil oleh si ibu ni N akan masuk dalam tabung anak2..hahahhahahha,.....

en asbeen suke sgt sepah2 kan duit syiling dier..mmg selamat la masuk tabung anak2..bila dier mencari....aku tanya..."abg carik apa"

walhal tau dalam hati apa yg di carik..bila dier carik syiling, aku cakap dah masuk tabung anak2...muka redho..hahahhahahha....mak aku pon sama gak..aritu cari 50sen dier atas meja....aku terus cakap...

"tu la mak, letak merata2..ya dah masuk dalam tabung cucu2 mak...ya dah kata jgn letak merata duit syiling...hahahhahaha"

muka maktok dah selengge N sama je reaksi dier ngan menantu dier..muka redho..sebab dah remind N dier tahu..hahhahahahhaha.....

korang baca apa yg en asbeen kata...

ooo so sweet tak sepahkan pon, amik jugak..hahahhaha....nasib tak kisah demi anak2 kan ...eh...eh.....untuk aku pon sama la...TQ en asbeen cumillll....

alhamdulillah semalam jugak la aku dok kata ngan en asbeen nak makan apa berbuka ni....so far alhamdulillah en asbeen pon selamat pose sunat sepanjang minggu ni...siap dier kata nak pose lagi minggu depan....katanya minggu ni nak teman aku pose...kikikikiki...sweet sgt....

so perbincangan bermula....
jom abiskan stok ayam kat umah...

tgk en asbeen semanagt nak buat tomyam...opss..aku nak nasi ayam..terus tak jadi nasi ayam..nak rehat semalam...en asbeen buat tomyam...arini aku buat nasi ayam...tp nasi n sup kasi en asbeen buat..en asbeen buat nasi tu, lembut, sedap...kire jadi la...hahahhahah...sup tak yah kata la...so yg lain2, ayam N sebagainya aku yg settle...yeeeaayyy....

tak menahan siap nak sambal belacan en asbeen...dier buat sambal belacan...begini..begini..begini....untungla kamoo suraya dapat abg tecik ni pandai masak daebak dari kamoo..hahahhaha...aku tak malu pon aku tak berapa pandai masak, bukan aku sengal2 tak pandai langsung kan....dalam rumah ni kire 50-50 aku ngan en asbeen masak..so aku ralat pon...apa salah nak manja ngan lakik sendiri kan....

hari jumaat punya menu pon dah siap nak masak apa...
ayam masak serai...yeeaayyy....sabtu dah raya...open house dari pagi insyallah sampai ke malam...ada jemputan...hari ahad..insyallah pagi ke petang..N malam masak ikan...isnin depan gaji, jom makan kat luar abg...hahahhahah..

perancangan jauh tu..hahahhahha..insyallah....


Rabu, 20 Ogos 2014

Selfie Time Wit Geng Gosip

di sebabkan BZ sangat hari jamuan raya tu....
tak sempat sangat nak gedixs2 lebey kat photo booth gerai memasing kan/....

elok lak si jemah ni tak datang waktu jamuan raya tu, sebab operate GG...hahahhahah dah tua la tu kena operate..hhahahahhaha....

so minah sengal ni kempunan nak gedix bagai..siap deal dalam group suruh kumpul kat aras 13...kat port member jemah aku sowang lagi..sebab gerai dier yg buat photo booth ni bagai kan...

siap dah remind....

"we...weii...guna kamera piranna ni...kamera piranna cantik"

...untung la kamera aku jugak kan..padahal HP korang lagi daebakkk dari aku kan...hahahhaha...note 3, note 2, tak yah kata...sony xperia Z jugak korang carik kan....
cantik pulok kain saree baju kurung dier ni..tapi tak mo puji depan dier..kang kembang semangkuk...dah dier pon dah semangkuk..hahahahhaha....

haa...kalo korang nak tau....ni semua kejadian 10 minit B4 lunch..hahahhahah..petang tu pulok elok ada majlis ramah mesra aidilfitri KPM 2014...

ni semua selfie...tak da masa nak susahkan org lain amik gambo gedixsss kami...aku sandar kan je HP aku kat mana2..janji nampak muka demo2 ni...

haaa...dah macam kassim selamat aku tu..hahhahahhaha....

deme ni stok nak belasah aku....katanya...
"aku bengang lak ngan minah sengal ni...muka nak selengge..."


aloorr korang cun, leh la buat muka cover cun..hahahhahaha....aku ni muka formal, rasa tak cun je..hahahahhah....

ehh...eh... ada lak selit si nasri geng gosip kami jugak ni...tp part laki..hahahhahah...ada lagi sowang..si selengge shafiq tu dah kuar dolu, berasap la tu....

muncung tu..muncung tu...tak menahan kan kak ida....dah boleh sangkut hanger dah tu....tapi tak leh menang ngan muncung aku kan kak...hahhahahahhah

haaa....
si jemah tu kata...

"muka minta lempang ni.."


hahahhahahah...en asbeen tgk pon kata...
"saya tak heran binik saya gini..."


hahahahahhaha..TQ en asbeen, memahami siapa suraya ni...


18 Syawal 1435H - Sambutan Aidilfitri di Opis


Salam syawal kengkawan...
alhamulillah walaupun still tak sihat banyak...sakit tekak, membawa ke batuk sekarang ni....insyallah aku akan puasa sehingga jumaat ni...lepas tu kite raya sungguh2 open house atau jemputan dari kengkawan ke rumah deme...yeeaayyyyyyy......sebab dah abis ganti pose..insyallah....

ni cerita minggu lepas...14 ogos 2014....BPSM dah deal nak buat sambutan hari raya sekali dengan perhimpunan bulanan BPSM..

macam biasa unit aku mmg jaga bahagian pendaftaran ngan jaga main menu...  

haaa.....kami la datang menyambut org..mmg suara aku je la riuh panggil org datang register dolu..kalo tak, menonong je masuk dalam dewan tak register..pastu bising tak dapat kupon..haahhahahhaha....

haaa...ni la kami....ira ni mmg pemalu gilo...kalo org membahan dier...dier gelak tak kuar suara...tp muka dier mesti merah....hahahhahha...kat unit kami ni....kami ni je otai pakai shawl...wahhh gelarkan diri otai ko..tak menahan...hahahhahah......ira ni pon 1 batch ngan aku masuk keje...6 tahun yang lepas, aku ngan dier je la...yang kekal kan....

ehh....ehh....rasa cun pulok pose aku tu..hahahhahahah....

haaa...ni la sebahagian unit kami....aku siap panjat kerusi ko....register tah ke mana...bergambo lebey...
sebelah tu bos aku jugak...nama dier syawal..sama ngan anak aku kan..hahhhahhah

haaa....time ni bos aku tak da lagi...cik haz tu....sebok ngan VIP hahahhhahahha.....aku je selengge kat situ kan

wahh rasa kurus pulok kat situ..nampak shape..tak menahan..aku ni selaloo org tgk flat je...macam rumah flat..hahhahhahah

ni la geng jemah aku yg kekal ngan aku..yg lain dah tukaq unit...tp still bersama jemah kalo kat luar...

haaa...ni la tiket yang akan deme2 ni dapat....

tiket kupon ni ada tema tau...tema MH17 dan MH370 serta PRAYFORGAZA

haaaa...yang tiket untuk malaysia airlines ni kami kasi kebab...sedap kan..kebab melawati....tak terasa makan, tau2 abis..hahahhahahha...

yang main menu PRAYFORGAZA tu nasi hujan panas,...tp aku tgk dah macam nasi tsunami dah..hahhahahah....

aku kalo org datang register aku akan kata...

"haaaa...kiter bg 1 tiket G dua tempat...GAZA ngan Ukaraine..."

bantai gelak deme kat aku...

dah settle semua dah masuk, kami paling last masuk..apa lagi gegas la masuk...sekali tgk deme dah nyanyi lagu negaraku N transformasi pendidikan....tgh lagu transformasi tu..apa lagi..sebab duduk belakang, berdiri jugak, tak da port...tgk sebelah tu ada photo booth..terus kami gedixs2 kat situ...


haa...tak menahan ko...nasib tak da yang perasan....

settle semua ucapan bagai, terus la VIP semua jelajah setiap gerai yang ada..macam2 da..desert, laksa penang, rojak buah, mihun sup, soto, aneka bubur, roti jala, lontong..macam2...tp otak aku waktu tu, nak cari sangat adalah ini...

lemang..

sepanjang raya ni, aku tak makan lemang tau, rasa teringin pulok nak makan lemang,...mmg gerai cawangan perkhidmatan aku terjah dolu, dapat gak makan lemang....

haaa...muka org seronok dapat makan lemang...
dapat makan 2round..yang banyak pon, bergamba la...selebihnya..

banyak acara yg deme buat...buat cabutan bertuah mengikut kategori yg dorang select...
selain tu ada acara persembahan...

ni la Mcee aritu.....dua2 bos....

haa..siap bergamba ngan MCee...sebelah tong air pon jadi la....

mmg deme kata aku paling havoc aritu..hahhahahah...maaf la suraya ni bukan jenis hipokrit sgt..nak diam2...mmg riuh dengar sore aku je..korang kenai kan sape suraya ni kan...tu yg balik umah, esoknya flat, nak demam, terus selesema...hhahhahahha...dah full energy satu hari tu kan....

aku buat jugak persembahan, nyanyi je ngan geng2 cawangan aku...biasa2 je..ahhahahahha

tp geng2 bos2 ni yg bes...deme mmg sporting abis...nyanyi tak hengat deme ni...mmg stok atas stage tu semua bos tau...

haa ni deme...yg baju biru ni en azamri mmg deabakk la sore dier..adoihai....sebelah dier ustaz tu pon mabeles..deme ni buat persembahan selawat, lepas tu sketsa sikit ala2 studio jalan ampas...lepas tu shoot nyanyi lagu raya ..tak egat tajuk, tapi yg nyanyinya nowseehat, raihan, ajai...ala..lagu lama tu...yg macam ni...

"mohon kemaafan tebus la dosa di tapak tangan ku, atas segala silap dan salah, bersatu membina ummah...."

haaa gitooo la liriknya....

ni la unit aku....

dapat gerai paling kreatif..mmg la kreatif....konsep pelamin ko..hahahhaha...siap ada pengantin lagi.....


ada lagi gamba..nanti aku share yee....


p/s : walaupun sambut dalam sederhana, tema MAS dan GAZA...tp alhamdulillah masih happening


Selasa, 19 Ogos 2014

Iklan Maggi Again


Kisah izz malam tadi...
malam tadi makan, aku juz buat asam pedas ayam ngan sayur sayur campur cendawan....
punya seronok la dier makan sup sayur sawi tu....
di tariknya mangkuk tu depan dier..abah dier amik, di bantai tangan abah dier ngan sudu yg dier pegang tu..hahahhaha..tak leh..izz punya..hahahhaha...

sedap makan ye dik.....
tak puas kan makan , hirup guna sudu...

haaa...amik ko....mmg sungguh2 la iklan mee maggi...

"mee maggi cepat di masak, lazat di makan..."

boleh jadi duta tak...duk sebelah ngan aaron aziz ni..hahahhahahah....

muncung2 kan dik mulut kamoo menghirup...sampai licin la di sentalnya sup sawi tu....
dah abis tu....di sendeng sebelah abah dier...nak minta hirup asam pedas...

apa...egat abah nak bg..awak dah ketuk tangan abah ngan sudu tadi..hahahhahah..mmg kena sorok la....kasi ratah ayam je...selagi tak abis tu, selagi depan, selagi tu dier nak abiskan....hahahhahahha....abah nak simpan buat sahur dik...


p/s : si tecik yang cepat turun berat badan, cepat naik berat badan


Upah make a agar2 oreo


Last week ....member geng gosip aku minta aku buatkan something untuk dier..sempena jamuan raya esoknya...untuk booth dier...setiap sowang mesti bawak something...so member aku ni agak BZ untuk buat semua ni...

so dier pon minta aku buatkan..s.emua barang dier beli...aku juz buat je...
tadddaaaa.....

agar2 oreo...

1st time jugak aku buat alam bekas kecik2 gini...selaloo aku buat dalam loyang je....
bangga la jugak aku buat semua ni kan...tak sangka baguih jugak aku n kan...hahhahaha....dalam masa sejam je aku buat semua ni...terus aku masuk benda alah ni semua dalam peti ais N goelk2 tgk hindustan...hahahhahah...tu yg mak aku stok membahan aku tu....jelly la tu tgk anak dah boleh berlenang2 kat ruang tamu kan...dier pulok kena struggle kat dapur...hahahhahahhaha


lek la mak...yaa dah bersilat kat dapur tadi..mak leh goyang kaki tgk berita....kasi can la kat yaa la pulok..hahahhahaha...

esok pagi aku bawak, punya suke la member aku ni....dier memang tak bekesempatan langsung nak buat..BZ tahap gaban...so aku ni as a fren tolong mana yang mampu....

so dier tanya aku harga upah camno..??????

adoi...aku ni bukan pandai pon nak kire harga upah bagai...

last2 aku kata...

"kak...tak yah bayar la harga upah..ko banjer makan kat RASA foodcourt sudah..."

terus dier banjer aku ni

KFC + TIRAMISU CAKE KFC....

hahahhaha...dapat layanan istimewa ko...siap bawakkan, amikkan straw, amikkan sos..hahahhaha...

last2 si jemah bising...

"ko pehal baik sangat layan dier macam puteri...kalo cam tu aku pon nak buatkan tok ko la agar2 oreo..hahahhahahha"

eleh jemah bising lak lu..hahhahahhaha..lek rrr bukan selalooo nak dapat layanan khas ni..hahahhah..jelly la tu


1st Time makan...korang rasa penerimaan aku



1st time aku makan kambing golek sana sini...wahhh. nama tajuk tak menahan nak panjang...

mulanya tak la terasa...tp tgk en asbeen makan, menarik je...terus kata kat en asbeen nak try...muka tak percaya pon ada....tp tu la yg nyata...suraya nak bedal kambing golek pusing2 sana sini..jahhahahahhahah...

permulaan makan...mmmm...not bad...last2 makan...

korang rasa cam ne...


2 pinggan ko aku sowang je...en asbeen dah senyum lebar perli2 aku...abg pplllzzz jgn perli2...ni baru nak berjinak2 nak bergolek sama kambing2 ni...


so next time tak perlu la aku takut nak makan kambing sebab pening ke hape kan...alhamdulillah kali pertama makan, tak pening macam mula2 makan dolu..waktu aku sekolah lagi....

tekak N badan dah mula boleh terima kambing golek2 pusing sana sini sinun

XTVT syawal di taska

Salam 23 syawal kengkawan...
tinggal 7 hari je lagi syawal bakal meninggalkan kiter kan..insyallah ada umur yang panjang insyallah ramadhan dan syawal akan ku temu jua..insyallah....

hari ni nak cerita kisah syawal di taska...

syawal pon sekarang alhamdulillah nampak perubahan banyak pada syawals ekarang...
dier sekarang pon seronok dah bergaul  sini ngan kawan2 dier kat taska tu...

setiap khamis kekanak tu akan ada XTVT luar untuk dorang main2....
yela asik kat dalam kelas je kan...
korang rasa korang nampak syawal tak....

di mana ada qamarul..di situ ada syawal..hahahhahah...


haaa...tu syawal....


tah apa yang di pomen syawal tu...dok cangkung2..kikikikiki...
nampak dorang happy bila dapat buat XTVT luar kan....

bila dah seronok main...tiba masa untuk time to study...
hari tu dorang buat kolaj....
baguih jugak si syawal ni behave buat sowang2 kan...
syawal wit odah....

baguih anak aku ni...kalo kat umah minta buat...ikut dan dier je kan...



ni semua ihsan dari cikgu2 kat taska....snap sana sini kasi mak pak tgk XTVT anak2 kat taska...salute la kat cikgu2 ni...



Isnin, 18 Ogos 2014

whatssapp oh whatssapp

Salam 22 syawal...

kejap je dah 22 syawal kan...cer kalo puasa..hahhahhaha...lama benor nak raya..hahahhahahha...

cerita minggu lepas,....kan aku kata mak aku dah start ada smartphone....ada aku bagi kan...
nak di jadikan cerita aku ni dok la goyang kaki tgk kuch-kuch hota hai...mak aku ni macam biasa sebok ngan kuih muih dier kat dapur tu kan....

anak2 ngan en asbeen...dah selamat beradu dah...
kasi tidoq anak2 dolu, baru boleh layan hindustan dengan tenang kan...

sekali tu tgk dapat whatssapp...dalam hati tu dok la PK sape la tu...

sekali tgk..hhahahahhahahahha...
korang tgk...
my bonda...

hahahhahahahkorang tak yah la tgk muka lakik binik selengge tu...korang tgk caption mak aku tu..hahhahhah.....

aku terus paling kat dapur...mak aku dah bersembur gelakkan aku...

aku tanya...
"mak dah kenapa...??????"

mak aku terus bantai gelak....
"haahhahahahhha....saja test....ko dah macam nak masuk dalam TV dah...hahahhahah"


korang tgk bukan mudah mak aku nak kenakan aku kan...ni la padah bila dah start advance maju ke depan kan pakai smartphone ni...anak jugak la yg terkono....hahhahah...

kan eden dah terkono...hhhhahahahhaha