Yang DiSaYAngi

Jumaat, 29 Ogos 2014

1 Zulkaedah 1433H - 1 Zulkaedah 1435H


Ada apa dengan Zulkaedah....tak ada apa untuk korang, tapi ada apa2 untuk aku...alhamdulillah 1 zulkaedah 1435H bersamaan 27ogos2014 aritu genap izz dani aqlan 2 tahun...tp dier bukan 2 tahun pada 27.08.2014 tu...dier genap 2 tahun pada 1zulkaedah 1435H...

asik ngat tarikh tahun masihi je kan...sesekali kiter egat la tarikh tahun hijrah pulokkan...



zulkaedah...

buat masa ni izz dani aqlan bukan seorang yang pendiam...abg dier nak berceloteh...dier pon nak jugak, tapi paham satu pon apa yang dier kata...tp mmg nampak la muka nak bercerita, nak mengadu bagai kan..kikikiki.....dengan muncung2 tu...tp tak tau la akan datang kan....


17.09.2012 bersamaan 1 zulkaedah 1435H

satu jam selepas bersalin 11.35am...
fresh from oven...hahahhaha...oven la sgt...kikikiki....

waktu ni tak da dapat nama lagi...baby...baby lagi panggil dier...esoknya baru dapat nama...nama tanggungjawab en asbeen...nikmat bersalinkan baby cumil ni...



selepas setahun.....hahahahhah....sebelah kiri tu, selepas dua jam punya gamba..nak celik bijik mata je tau...

itu selepa setahun....sama tak....

ni la dier sekarang..hahahhahah...muka banyak akal, bikin ibu hijau selaloo, muka asik la bikin akal setiasa bergerak, tak penah berenti...hahahhahahha...lincah pon dia...aktif pon dier, banyak bunyi pon dier...semua dier la..hahahhahah...dier bikin ibu dier ni anak dua, tapi serupa anak 10 tau..hahahahhahah...

dier banyak ikut ibu dier ni...selengge, senget, banyak bunyi, aktif, tak reti duduk diam, kuat merajuk, cenggeng, kuat makan, semua dia la....

selamat ulang tahun izz dani aqlan, moga menjadi anak yang baik....biar la di mata org lain kamoo ni lincah, tak bijak mana, tapi di mata ibu kamoo la paling cumil, bijak, yang penting bijak mendengar kata ibu bapa..itu yg penting, menjadi anak yang soleh itu yang penting...


balik ni kiter celebrate yee....

17.09.20114 lambat lagi, dua minggu lagi...kiter sambut tarikh hijrah dolu, lepas tu baru sambut tahun masihi, kot kalo ibu dah kureng petih, tak terasa sangat , sebab tahun hijrah dah sambut kan...kikikikikkik




Jemah oh Jemah - nuffnang






alhamdulillah rezeki dari nuffnang...berapa...sikit lagi..baru 2 angka..tapi tu jugak alhamdulillah rezeki buat aku kan....

semua ngah jemah2 secara berjemaah...

Jamuan Raya Taska De'Sayang KPM


Elok lepas jamuan raya opis aku..hari yang sama jugak, petang tu, jamuan raya taska anak2 pulok...macam biasa...sebab desert yang sama aku buat kat opis...desert yg sama jugak kat taska ni, senang sekali harung....

majlis start 3pm....
memasing dah amik anak2 dah...aku pon tak ketinggalan jugak la...

amik izz dulu..dier la kan...buat aku macam ada anak 10...aktif sangat..ke sana ke sini...adoiii.....

peace si tecik...tu satu malaysia la dik...

time bebudak 4 tahun kat kelas lagi..tak kuar lagi dari kelas...

korang tgk izz, sebok nak terkam kek beso depan mata tu...


ucapan dari  owner taska...dato amnah...
tengah la owner bagi speech...semua diam, bagi attention kat owner tu...boleh la pulok si izz, datang depan owner taska dier lompat2...pastu sebok nak terkam kek...hahahhahahah..adoii macam2 la

itu anak buat ibu kena gelak je tau...

tak lama anak2 4 tahun kuar..syawal tak perasan lagi ibu dier...

nampak syawal yang beratoq tu...dier sorang je pakai songkok...yang pakai baju kuning tudung hitam tu, anak owner taska kak tini..dier ni baguih la, lembut je orgnya, senang bawak bincang

ehh...kamoo perasan ibu la...hhahahhaha...


dah perasan mmg melekat ngan ibu je la...

nampak sedondon ngan kawan dier....

ni si kecikbuat hal, org sebok nak makna, dier buat hal guling..lantak dier kat situ....ibu nak amik makanan, kamoo jugak nak melantak jap lagi kan....aku biarkan je..sebab aku tau lepas tu dier mesti datang kat aku punya..jkikikikikiki...

p/s ; abis dah cerita raya


Desert From Suraya


Salam 3 zulkaedah...

dok ada lagi cerita rasa ni..kena abiskan jugak arini ni....hahahhah...ada satu lagi..nanti aku up ye...

pagi ni nak cerita pasal jamuan raya kat unit aku ni...kena pulok unit aku buat desert..memasing sebok la buat desert memasing kan...ada puding caremel, ada koktail, ada agar2 merah, ada dadih, ada macam2...haahaahhahha...aku buat apa....

aku buat ni...

tadaa.....

agar2 oreo....
ada jugak yang tanya, tak da resepi ke...benda senang ni..hahhaha...aku pon guna mr google je pon...hahahha...kire 1st time ni aku guna mr google...dah daebak sikit aku buat sendiri tanpa mr google....hebat gak aku ni..muka je selengge..hahahhahah...

ok la aku bagi la resepi...

Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.

2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.

4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
a. Janagn tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.
haaa..ni la resepinya....
aku amik kat blog ni...so far ok la...puas hati dengan hasil kerja aku..dah 2,3x jugak aku buat ni....
dah terrer ni...

lepas tu aku terajin lebey buat
kek kastard pandan.....

aku 1 st time buat...comot la sikit...ni la hasilnya...

tada/....hahahahhaha...macam aku beli kat kedai kan..kikkikikiki...yg layer hijau tu comot sikit..tu yg aku tutup ngan bubble colourful n ngan cheddar cheese ni...

ok gak..nampak layer dier dah puas hati dah....


ni resepi aku amik kat mr google jugak ni...

ni la menu yang aku bawak..so far alhamdulillah abis licin, mmg itu yang aku nak..licin, senang aku nak bawak balik..hahahhahaha..

pastu mak akku baik hati buatkan bubur jagung gandum untuk salah satu desert unit kami jugak...unit2 lain bawak benda lain la, macam2, naik ketat perut ni..hahahhah


Khamis, 28 Ogos 2014

Blogger Baru





ni opismate aku punya blog..,baru jinak2 dalam dunia alam maya ni...

so korang leh la follow dier...


dier ponkaki gelak macam aku...hahahhahah

Family Suraya Kuat Selfie..pon ikut Suraya

Arini kalo boleh memang aku nak settlekan semua kisah2 raya ni..al maklum la dah masuk zulkaedah kan...ramadhan dan syawal dah pon berlalu tinggalkan kiter...so kisah2 ni pon kena la seiring dengan bulan2 ni baru betoi..hahahhahah....

ni kisah lepas balik dari umah NAD...
en asbeen berenti solat....

anak2 ni sebok la tak leh tengok ibu dier senang lenang sikit....sebok nak amik phone tau...lagi si abg syawal tu...

"ibu.nak phone..."

tangan menggapai2 je...si adik izz tak yah dok kata la....mmm...depan belakang..depan belakang...belakang depan....depan naik atas dashboard...belakang baring2 atas port belakang kat cermin belakang..macam2...

so wahai anak2 jom selfie...macam biasa..ibu ni terrer baba2 selfie ni...kiter kasi sandar kat abah punyer GPS holder  dier ug terlekat kat cermin tu..hahhahhah...bijak tak ibu kamoo ni...

uit ibu..tak ready la....
syawal ngan ibu je ready...tu adik..sebok nak depan belakang kan....

tu peace izz dani aqlan... N mesti ada dier akan sebut..."cheese"...muahahahhahah...pengaruh kuat ibu ngan abg syawal ni...

haa korang tgk...izz dani aqlan mula tak reti duduk diam..anak2 ni mmg ikut ibu deme...kuat selfie...selfie memasing diam la...

opss...opsss...cepat2 abah dah sampai...
sampai je...izz ni mula la mulut bising..macam2 nak cakap kat abah dier...satu patah tak paham....hehehhehehhe....

korang tgk la..

ok ni mmg ikut ibu tau...tgk tu..tgk tu..muncung2 adoi...bikin ibu mau geget tau...

ibu N adik, mana lagi muncung..kompom la ibu tau..hahahhahah....
ohhh menantu2 sekalian...eh ramainya menantu aku..hahahhaha....korang tgk mertua korang sama tak ngan korang yang pon peen muncung gini ..ahahhahahahahh


Gamba raya...gamba raya sesaja


Aritu aku ada kata ...gamba raya kat entry  raya aritu...waktu opis aku buat majlis sambutan aidilfitri tu..aku mmg kata akan kasi up lain2 gamba sepanjang majlis kan..hahahhaha..

kalo banyak pon gamba aku je..dah blog aku...hahahhahah...korang jgn muntah tau...tp kalo nak muntah, ikut mung la..hahahhahah....

korang tgk la betapa senget, fleksibel, poyo, selengge kawan korang ni tau....

wahh kalo dah jumpe geng gosip kan..siap high 5...behave soya...keje2..hahhahha....

B4 majlis start ni....

haa..jemah dah ada atas stage...siap sedia...walau sore tak berapa sodap..muaahahhahahha....soyan kan suke syiok sendiri...


ehh...ada pulok gamba bawah stage..hahahhahha...
ni abg shahir..abg ni mmg piurrrkedah dier tau..aku klo jumpe dier...mmg terus la kuar loghat kedah aku tau, dah jumpe gru kan...hahahhahaha.....


hahahhah...bajet retis ko....aku je yg havoc atas tu..macam stage ana yang punya..hahahhahha



adoi shoot muka senget gini kan....hahahhha..nasib kaler gambo cantik....

haa...ni la anuar zain tak berapa tinggi ni haa...hahhahahha....ko pon padli naik sheikh kan, ni la partner kat atas stage....dier la geng koir jugak..mana tak jumpe mamat ni, koir jumpe, 1 unit besar aku jugak...bowling tenpin pon sama jugak, futsal pon sama...hahahha..atas stage pon sama jugak kan....

dier ngan aku je la yg sporting nak poyo2 atas stage tu...





haaa..ni faeza ngan zaki....
aku suke ngan sore zaki ni....sore biasa karok...hahahhaha....tp tu la...bukan part aku kena duet ngan dia kan....

korang la CC aku tu..cc shahril..hahhahha...dier egat dier pak maun kot tu....tak hengat kan....


abis lepas tu ada persembahan pakaian sedondon...ni semua pilihan dari deme2 yang memerhati,...N kasi pada urusetia....

ni la yang dapat...korang rasa mana yang nampak sam2 sedondon gito...

haa...ni la yang berjaya ke peringkat akhir..hahahhaha..korang rasa sape yang menang...
yang baju peach tu..CC aku..cc yahya...aku siap cakap ngan unit lain...

"korang..unit korang gambung ngan unit aku...unit korang ada hajah...unit aku ada cc....kiter sowang ramai2 kasi kuat..lepas tu hadiah kiter bahagi dua...deal..hahahhaha"

elok aku deal kan..sampai je mcee umum nama deme...aku siap bangun sorak, siap kibar bendera malaysia lagi.....hahahahhah..nak menang tak hengat kan...pakat bantai gelak deme kat aku...

ni la pemenangnya...sweet je baju sama kan..tak da yang nak sedondon ngan aku ke...hahahha..kang kalo aku sedondon tak da yang nak sorak aku, macam aku sorak deme ni kan..hahahhah...


muncung boleh sangkut hanger kan....

anuar zain n elina poyo..hahahhahha.....kasi gamba dua sikit...


ni la unit aku...pakai cantik2 kena jaga main menu..hahahhaha....

minah ni kalo tak menyelit bukan dia la kan...



aku je la yang mmg senget sungguh kat situ...dah macam wayang kulit....


last but not least...
i'm siti suraya