Yang DiSaYAngi

Jumaat, 19 September 2014

OOTD di pagi jumaat



 salam jumaat kengkawan...

OOTD di pagi jumaat yang barakah ni....


motip nak tunjuk belang tu sebab aku ada try style baru pakai shawl...
so far senang, kemas N yang penting selesa...


tada....nampak jugak belangnya ..insyallah nak try next2 punya shawl...

sekarang ni terasa macam suke je pakai shawl lelabuh sekarang..selesa, tutup depan, tutup belakang....

Habit Si kecik


Salam jumaat kengkawan....
kejap je dah tengah bulan september kan....
alhamdulillah anak2 membesar dengan jayanya, sihat dan sejahtera...

kisah si kecik izz dani aqlan 2 tahun 2 hari...
sape yang follow dalam IG n frenz aku dalam GB..tahu akan habit izz yang satu ini...

cium pelok kaki ibu...

korang tgk la...ke mana sahaja la, mmg kaki ibu jugak yang di cari...walaupun tgh tidoq malam2  ni, terjaga sikit, kaki ibu jugak yang di carik...

ni baru betoi...ni makan kaki..hahahhaha...gurau je la...
sweet sgt tau..izz mmg suke dengan kaki aku ni..tah apa yang dia suke, hanya dia sahaja tahu...
ke mana sahaj. dalam kete pon jadi, janji tahu,
"aku nak tidoq aku nak kaki ibu..."

hahahhahahha....

aku tau dah...even mak tok deme ni pon tahu, kalo si kecik ni nak tidoq, mmg kaki aku yg di carik....dier kasi pelok cium dolu, dier main pijak2 dolu, dier main rembat2 kaki ibu ni, dier duduk2 atas kaki ibu, dah penat, dier baring atas kaki ibu dier, pelok, cium kaki semua bagai..tapak kaki semua....dia pelok kaki aku ni haa, macam pelok bloster tau...

lepas tu tau2 senyap je pergerakan, oooo ok dah tidoq...tapi make sure B4 bagi kaki, postur badan dalam keadaan selesa, sebab si kecik ni, bergerak walau seinci, menguit la sikit, mesti dier bising, di tarik balik kaki tu ke dalam pelokkan gitoo..hahhahahah....

haaa..kan aku kata...macam ni pon jadi tidoq...janji ada kaki ibu...pusing la kot mana pon, kaki ibu mesti ada...aku dok la kata ngan en asbeen kalo aku takda G out station kan...en asbeen kata...penah aku tak da kejap, dier ok tak da aku, tidoq elok, tapi dier tak boleh kalo dier tau dlama rumah tu aku ada, tapi aku tak  bagi kaki, mmg dia carik...


peel pelik2 jekan izz...si syawal dolu suke main siku org..hahahhah..tapi sekarang dah tak bagi main dah..kalo main sikit je...memasing bising, tak buat dah la...


Khamis, 18 September 2014

Happy Bufday My sis



happy bufday buat kakak2 aku...

18.09.2014

siti salehati N siti hayati(adamnigina)
yang ke-...korang tgk la sendiri..perasan muda tu..hahahahha...

jauh kan beza aku ngan dier...

guano la mak aku boleh jarangkan kehamilan sampai 11 tahun tu...

kepada adik..(aku mmg panggil dier adik...tu yg dier perasan dier sentiasa muda tu)...beli kek..call aku, aku naik umah ko nanti, nak makan kek..hahahhahah....

kucing tu mewakili aku tau....



tahun lepas dier bising aku boh gamba selengge dier..yela2 tahun ni aku up gamba ni...
cun la jugak,..kang aku cakap tak cun, tak bagi kek pulok..hahahhahah

Potato Crispy

aku ada tgk kat Fb aritu..opismate aku shared menu ni, terus aku rasa nak buat time cuti malaysia aritu...

menu yang senang...

potato crispy...

BAHAN: 3 BIJIK KENTANG (di sagat) + TELUR SEBIJI + DAUN BAWANG + 4 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG + 4 SUDU MAKAN TEPUNG GANDUM + SECUBIT GARAM + LADA SULAH = GAULKAN SEMUA..

TUNGGU API PANAS..LEPAS TU MASAK MACAM MASAK CUCUR..YUMMY..SEDAP,...DAH BOLEH MAKAN....

nampak...crispy, sedap, lembut di dalam, ranggup di luar....

yang penting anak2 suke N abis..aku mmg suke kalo makanan abis..mmg licin, senang basuh..tak yah tinggal2 dah....


Jogging at shagri-la hotel

Hari isnin aritu...
si jemah ni ajak jogging, kengkonon nak fit kan balik body dier...kasi fahrin ahmad terliuq...hahahahhah...berangan la jemah selagi boleh..hahahahha...tak pe aku ada..hahahah..

so petang tu kami jog kat kawasan shagri-la hotel putrajaya...situ mmg ramai petang2 bawak anak riadah kat situ...lepas tu ramai yg jog..macam2 XTVT....

tapi permulaan kami jalan dolu, kasi otot ok sikit...ni tegang je otot..dah lama tak jog kan...
sekali jumpe ni.. 

cuba cari benda tersembunyi..hahahahahhah...
nampak replika stonehage...

aku mula nak membahan jemah ni...


jumpe pulok replika ni...tapi aku egat pasai apa...
sekali aku kata kat jemah...
"jom selfie..sengal..."

haa..ko, org lain nak melompat, ko pon nak jugak..hahahahha....
ko dah nape jemah, ko egat ko model..

hahahahhaha...aku gelak dolu daro korang tgk gamba ni....


paling rasa nak lempang laju2 kan minah ni kan..hahahahah..


hahahhaha..ni paling rare..mmg minta lempang kan...hahahhahah....

serupa macam org tak jogging..padahal berpeluh tu...




mercu tanda ni di rasmikan sebelom adanya putrajaya ni kan..putrajaya mula di tubuhkan tahun 1999...aku tapril 2000..dah menetap sini sampai la sekarang...kalo org tanya mana kampung aku...
ni la kampung aku..putrajaya..mengharapkan tumpang kampung en asbeen je..hahahha..dah mak aku pon duduk dengan aku...

USL Education, Kajang perdana


Tadi aku ada up entry pasai G ikea belikan ana2 ni meja kan....
dah ada meja, mesti la ada kerusi, tapi kerusinya tak beli kat ikea tu....en asbeen takmo...sebab katanya kalo kerusi yang jenis pasang2, cepat tercabut..better beli yg siap2, teguh sikit..aku ikutkan je..dier yg kuarkan duit.....

cadangnya nak ke tempat lain, tapi ahad lepas, mak aku balik dari senamrobik kat pancarona, dier bawak balik pamplete, katanya tempat ni jual semua benda...so kami pon decide nak G petang 16 september ni..kire semalam la...tak jadi petang, pagi kami gerak....



ni la meja yang kami belikan tu....lemari biru tu, mmg siap ada kat umah ni, juz twist barang dalam ke tempat lain N isikan barang anak2...kat situ la alat tulis, kat situ mainan, senang, dah lepas main, simpan dalam tu....

kami beli kerusi tu la...harga biasa RM37, tapi sekarang tengah promosi, RM25...en asbeen angkut la sampai 3pcs...
kami ke sini

USL education, kajang perdana...
semua ad kat situ...aku egatkan kedai biasa...rupanya...wisma..

nampak...satu lot block tu deme je.....dari hujung ke hujung, mmg besar kedainya...puas hati la bila masuk, masuk pon kena bukak kasut..apa yang korang nak pasai education anak2 semua ad kat situ..dari majalah sampai ke mainan semua ada la..mmg syorga buat anak2...sebab si isyawal N izz rambang mata, tak reti duduk diam semua deme kat situ...mmg dengar sore deme je, mengekek, menjerit, gelak ketawa semua deme...staf kat situ pon gelak je tgk gelagat deme, tgk gelagat aku kejar, dukung, hijau semua kat situ..en asbeen...sshhhhh tak leh kaco..biaq dier pilih, dier bayar..hahahhaha..jahat binik kan...

macam ni la keadaan kedai..semua ada...colourful masuk..mana la tak excited terlebey gula kanak2 tu kan...aku pon excited..semua nak explore kan,....

ni alamat kedai atau wisma tu
TQ to my mom sebab bagi jalan kat kaki untuk bertemu muka dengan kedai ni..

apa saja dalam kedai ni semua ada, dari yang semata-mata mainan saja, sampai la mainan yang betoi2 untuk motor skill anak2, alat tulis, wordrobe bagai semua ada, custome semua ada...
kire puas hati la G kedai ni...

selaloo kalo beli kat mall atau aeon big kat alamanda ni, beli pensil kaler kotak panjang tu, paling kurang rege dier RM7-8 kan...tapi kat situ rege dier RM3.90..yang panjang...yang pendek RM2.50..mmg murah, puas hati...

balik je tengahari tu semua membongkang, penat berjalan..lagipon jadi rutin bebeudak ni tengahari mesti tidoq..nnt meragam bising nak tidoq macam2....

petang tu ibu dier terlebey rajin buatkan minum petang...
syawal sebok panggil....

"ibu..ibu..sini..sini..."
dah jadi port dah...semua benda nak buat kat sini yee...mmg alhamdulillah sejak ada meja ni, 2,3 hari ninampak semua makan kat sini, statik je...adab makan bersama anak2 perlu ada dalam keluarga..tu yg doc kata kat aku...kalo anak2 makan berlarik2, masalah la tu...

syawal dah sebok nak berlarik...aku mula halang dengan pertanyaan...
"syawal nak makan lagi ke...atau dah kenyang????"

dier akan jawab

"nak makan..."

so bila aku kata..."kalo nak makan...duduk sini, sampai dah kenyang"

statik la dier kat situ...tapi tangan N mata mula memandang lemari alat tulis dier tu..nak main kaler la tu...
selesai je makan...XTVT lain pulok...

haa...see...cukup suke la sekarang main water colour kan..tak mak dier melayan, abah dier....izz kejap2 je..lepas tu larik, main ketuk2 tu...so far syawal tulis alpharet tu guna flash card..en asbeen tunjuk N dier buat..bila dah daebak sikit, buat tanpa guna flash card pulok....

dapat la dalam 30min petang tu...
30min malam tu pulok...after dinner...izz pun join jugak, tapi kejap je..lepas tu dier kaco pak cik paksu dier...hahahhahaha.......




ni la hasil kerja syawal...

yang mana ok, aku akan simpan N satu masa aku akan bukukan semua hasil kerja dier..cantik tak cantik belakang kire, janji aku nampak effect dari syawal...

nampak la syawal N izz behave sesejak ni kan, water color tu dier pandai amik sendiri, tapi lepas tu dier akan tunjuk..
"ibu nak kaler..."

dier akan tunggu sampai ibu atau abah kata...
"tunggu tau, kiter makan dulu, lepas tu baru kaler..boleh tak.."

jawapan "boleh" dari dier buat touching je...so far nampak la dier sabar menanti kan ibu abah dier kan...

en asbeen pon dah start kata nak buatkan jadual untuk syawal..hari ni buat apa..esok buat apa...macam2 idea en asbeen..insyallah...

dah tak nampak sangat deme main sepah2 ni, kalo ada pon sikit2, tapi lebey atas meja tu je....


paling buat aku teruja tu, nampak syawal fokus dengan semua kerjaan depan mata dier...itu yg aku mahukan, fokus..fokus..fokus....


TQ en asbeen idea kamoo, TQ ikea furniture yg best, TQ USL education yang daebak...N paling penting TQ my frenzyang banyak bagi kata sokongan pada aku selama ni dalam mendidik anak2..aku sebagai ibu, perlukan semangat, sokongan, pandangan dan pendapat mereka yang lebey arif..kalo korang rasa aku arif..hebat gak aku ni..hahhahah..tak la...mana yang boleh kiter share, kiter ye dak...

sharing is caring...caring is nothing...?????erkk...boleh ke..



p/s : pada yang bertanya tentang mainan yang en asbeen belikan untuk syawal N izz...

COLOURFUL BLOCK SHAPE = RM29.90
TRACK CAR = RM49.90
MAINAN KETUK2 IZZ = RM29.90

Rabu, 17 September 2014

17.09.2012 - 17.09.2014 (Selamat Ulangtahun ke-2 Izz Dani Aqlan)


dengan lafaz bismillahhirrahmanirrohim

SELAMAT ULANGTAHUN YANG KE-2 BUAT IZZ DANI AQLAN BIN MOHD YAAKOB
17.09.2012 (isnin jam 10.35am) - 17.09.2014 (rabu jam 10.35am)



gamba fresh from my vomb..

alhamdulillah sihat membesar bagaikan johan...budak banyak akal, akal panjang, muka nakal, semua kat dia...

sejam selepas itu di wad...

petang semalam G kajang, lalu depan hospital kajang, aku terus cakap kat izz, bagaikan paham pulok apa yang aku kata kan...

"izz, ni tempat izz lahir la....lambai sikit..."

siap tunjuk2 kat aku lagi...dier macam tau tempat dier kan..kikikikiki...


doa dan ucapan buat kamoo izz dani aqlan..

moga kamoo menjadi anak yang soleh dan hamba yang soleh di sisi ALLAH SWT...tawakal dan usaha seiring dengan apa yang kamoo lakukan pada masa hadapan...

doa ibu sentiasa mengiringi setiap apa yang kamoo dan abg syawal kamoo lakukan...ibu kenai siapa anak2 ibu dari org lain kenal kamoo...ibu tak minta lebey..cukup kamoo jadi anak dan hamba yang soleh di sisi ibu abah dan ALLAH SWT..dah memadai buat ibu 


Ke IKEAkah kiter????


Salam Rabu kengkawan...
dah rabu dah arini..
arini, hari seronok buat aku..nanti aku cerita...

ni cerita sabtu lepas...
khamis sebelomnya en asbeen ada bagitau nak beli something untuk pembelajaran syawal N izz..dah riki2...better ke IKEA..wahh lama tak ke ikea ngan my little family ni kan...last G time pregnantkan izz...lama sungguh tu...egat lagi, time tu aku pakai baju merah, semua pakai baju merah..tu la last..

en asbeen ni satu, kalo nak jalan2 ke ikea atau seangkatan dengannya, atau erti kata lain KL, mesti ada tujuan, setakat jalan sana2..no..no..no...cannot ok...hhahahah..ikutkan je la...kang muncung 14inch lak...

 

sabtu tu, ke sana la kami, awal2 pagi dah keluar, tak mo bersesak sangat kat sana, en asbeen ni pon jenis tak suke sangat dengan jammed N ramai org ni, rimas dier..aku ok je..hahahhahahah...ye la dier takut anak2 buat hal, meragam...

jom adik banjer deme selfie sikit...sekali si abg menjerit kat belakang...
"ibu...nak..nak..nak..."

sebok tau...

haa...nampak ibu je yg pandang kamera kan....

sampai je jam 10.40am, tak ramai sangat waktu tu, senang nak dapat parking..
sampai je terus ke tujuan kami....


wahh abg tecik khusyuk mengukur, menulis bagai, macam banyak lak nak membeli kan...

si kenit ni sebok je lebey..lagi2 si izz, nampak muka teruja, jakon semua ada kat dier...org 1st time datang kan...semua benda dier nak explore....semua benda dier nak usik, nak naik, nak panjat la, dengar sore aku je la kat situ, bila di larang, buat lembik badan, guling2 tanpa sore kat lantai, ikut mung la dik...
si syawal dah start excited..apa yang abah minta buat, semua dier buat...

muka org tak da sofa kat umah, nanti la dik, ada rezeki ibu belikan...nampak rege tu dik, 4 angka kot...telan air liuq ibu tu....duduk je la selagi boleh..

tok sah muka kejut sangat, i mamarazzi uolls ok...

ko tgk G seksyen lain, terus melompat dier kat katil ni...

uit jemah katil mung la...hahahhah...(aku ta dier baca blog aku)...terus aku wassap kat group gamba ni...bukan main landing lagi..bila abah dier dah settle, syawal ngan abah, aku terus amik izz, dier boleh bantai menjerit, semua kat ikea tu pandang aku macam aku dera anak, padahal si tecik ni tak mo turun dari katil ni..katil ni mmg cantikkan dik, tapi tak yah la....ada rezeki kiter datang, kiter landing2 yee...

haa...dah sampai area kanak2...nampak keterujaan dier....merah2 kan dik, rambang mata kamoo..ada yang lebey rambangkan mata kamoo..tunggu la....

haa...kan aku, semua benda dier nak buat kan...




nampak excited org 1st time datang ni.....org ajak ke tempat lain takmo....

dah sampai part mainan, mula la si abg tu mengecek kat abah kan, nasib la abah kamoo ni murah rezeki, nak jugak beli untuk kamoo, so far aku tgk banyak barang mainan kat ikea ni, banyak yang ransang otak N motor skill seseorang kanak2...tu yg en asbeen beli tu...

dah settle beli jom balik, balik je rumah, semua flat...
petang tu bangun, mandi makan, terus syawal bersuara..

"ibu...nak main..."

dua n mainan syawal..adik dier yg lain....

yg tukul2 tu adi dier punya...
ni la yang abah dier beli..belikan meja untuk anak2 ni...kat situ la main, belajar...kami ni satu family suke makan kat ruang tamu, makan bersila kat ruang tamu...so bila ada meja ni, sini la, tempat makan, sini la tempat deme main, sini la tempat deme belajar, explore semua kat sini...

bukan tak da meja, tapi tau2 la duduk ngan mak kan, semua ada atas meja...kami nak terapkan balik makan bersama keluarga, dulu waktu syawal, mmg buat, tp waktu izz ni lambat sikit, sekarang baru buat balik...so far nampak la anak2 ni dengar kata, duduk je kat situ...makan, tapi nampak deme nak bergerak main sambil makan, kami mak pak ni mula bersuara..tak jadi la deme..

si izz bersama lego syawal yang dah lama simpan....

kelakar block2 ni...si syawal susun, padahalbenda tu dah siap2 kat dalam bekas block tu untuk di susun....
bebudak ada je akal dier kan panjang, di susun kat luar..sekali bila block2 tu jatuh dari susunan dier...dier boleh cakap...

"eisshhhh...duduk diam-diam.."

hahhahahha..boleh lak die kata gitoo kan...

so far ni la untuk anak2..tapi kerusi tak beli lagi..nanti kerusi aku citer entry lain, sebab kerusi aku beli kat tempat lain, tempat ni mmg buat aku rasa macam adoi heavennya....syurga kanak2 tau....


aku ni bukan ibu yang baik, tapi aku ingin menjadi ibu yang terbaik di mata anak2 aku, walaupun tak seberapa, tapi sekurang2 nya ni la reward untuk anak2 semangat ke depan...sebab aku kenal siapa anak2 aku, aku tahu akan kekurangan anak2 aku, aku rasa kalo benda ni dapat naikkan semangat anak2, tak salah spend duit sikit untuk anak2...aku bukan nak menunjuk tau, tapi mana tau kalo aku up ni, ada yang bagi semangat, pandangan deme masing2 dalam aku mendidik anak2 ni kan....alam maya ni kan luas...