Yang DiSaYAngi

Jumaat, 26 September 2014

Tukaq Channel

aritu aku dok gilo tgk drama korea sana sini..sekarang pon still jugak tgk.....

lepas aku dok la sebok tgk roommate..tapi lepas roommate ramai yg dah kuar..yg tinggal yg lama, 5 org, dah masuk yg baru....so sementara tunggu episod season 2 punyer roommate...kite tukaq channel pulok yee......

hahahhhahha..gilo running man pulok...selama ni aku tahu pasai ni, al maklum la aku ni lambat naik tren...org dah sampai destinasi, aku baru gerak..hahahahha...selama ni aku tak pandnag sgt running man ni, walaupun ada kat TV2 bila weekend kan, aku heran la tgk si jemah ni dok la gilo ngan running man ni, ngan akak aku pon sama...apa benda la yg daebak sgt kan....

tak teringin sgt nak tgk...sekali aku copy teh paste jemah tu punyer running man falder kat external hard disk jemah tu, sekali tgk...ok paham, baru tahu nape la gilo2 deme tgk citer ni..sekali bila aku start tgk, setiap jumaat jam 11.45pm kat channel 393 oneHD, baru aku paham nape la deme ni gilo ngan citer ni..

mmg kalo sekali tgk mmg addict tau, tu setiap hari jumaat ngan sabtu aku akan stay kat ruang tamu ngan izz, sebab izz kalo nak tidoq kan mesti carik kaki aku....syawal ngan en asbeen kat dalam bilik...mmg sampai jam 2am la baru aku tidoq...nasib dier siarkan waktu weekend..kalo tak, masak aku.hahahhaha.lagi la hari sabtu tu, 2 episod berturut-turut..hamik...mmg sampai jam 2am la aku stay kan..hahhahahha....
nasib en asbeen tak penah bising aku tgk citer2 gini, janji pada dia keje mesti siap, tak pe en asbeen pon rajin bantu aku sana sini...ok dah tu....

ada sekali si syawal terjaga nak kencing, boleh sampai keluar die jalan, tau2 ada aku kat luar, terus.."ibu nak kencing"..hahahhaha..tersu sampai ke sudah dier stay ngan aku tgk running man ni..hahahha..tetibe dier boleh kata..."ibu nak makan telor.."
hahahhahah..macam2 la kamoo syawal, jugak ada sampingan sambil tgk citer ni kan....

aku suke sama zirafah tu..lee kwang soo...

dier nakal weeiii..., muka bodoh2 alang kan...kuat menyakat..mmg aku gelak tgk dier je...haha tu cumil macam pororo kan,..tp banyak2 kat sini, nampak bijak...

si jee suek...bijak bercakap, bijak menyakat...semua kat dia la..hahahhahah....


Schedule Buat anak2

aku ngan en asbeen ni bercadang nak buatkan schedule untuk anak2..tak kire la, bermain, beljar , makan, tidoq semua la...janji ada schedule...

korang rasa keterlaluan sgt tak aku ngan en asbeen buat gitooo...ampak tegas sgt ke..kang ada yang kata...ala kat taska pon dah ber schedule...kat umah pon nak jugak....mana la tau kan ada je yg bersuara kan....

mana la tau kan...aku ngan en asbeen ni cari alternatif yang terbaik buat anak2...sekurang2nya deme ada sikap disiplin dalam diri...tak mo la jadi macam aku ni kan, buat berdisiplin mana pon kan....kalo en asbeen pon yee kot....pada aku ni, aku senang, aku n sedar takat mana kelebihan dan kekurangan aku, so aku tak mo la anak2 ikut aku sgt, aku n bukan daebak mana pon kan, mampu dan inginkan yang terbaik buat anak2..ingin jadi isteri dan ibu yang daebak buat anak2..tu je impian aku untuk my little family ni kan....

so aku pon ada la google sana sini kan..jumpe la sikit...

macam gini...tapi ni nampak haevy sgt kot.....

google..punye google...punyer google...jumpe yg cute gini...

tada....nampak simple kan...simple but nice....less is more right..tak perlu heavy2 sgt...bebudak kot....juz tambah untuk weekday je, taska 8-5pm, lepas tu malam, makan, belajar 15min, main, tidoq...sudah/.....pastu selitkan jadual ni untuk wekend punya...

so far aku ngan en asbeen dah setuju...tunggu kami laksanakannya je...buat masa ni, bebas la kamoo macam burung terbang ke sana ke sini..hahahahhahah...

tapi alhamdulillah aku n dapat anak yang jenis dengar kata la berbanding aku ni telinga bebal sikit ni kan..hahahhahha...so far kalo nampak abah dier nak start belajar, baca, deme dah terus datang nak buat itu ini...walaupun tak lama, tapi so far ada jugak masa dier fokus kan..ye la kena paham la bebudak mana boleh nak fokus lelama macam kiter yg dewasa ni kan..sekurang-kurangnya dapat 15min dah mencukupi dah...tu yg aku terapkan, dapat lebey, alhamdulillah....

aku suke ayat ni..
LEARN AND GROW TOGETHER

insyallah...pasti ada jalan buat mu wahai anak2...


Advance present from Ku Nan


Hari sabtu aku dapat kad bufday,..bulan bufday aku pon tak sampai lagi, dah dapat kad dah..hahahhhaha...best3...minta hadirkan diri ye suraya..org nak bagi hadiah, sila la hadir, dah berjemput kot....

aku sampai sana, kasi isi perut dolu, aku lone ranger je aritu....konon nak bawak syawal, aku dah lambat nak gerak dah, dier sebok la time tu nak memerut kan..aku dah lambat, gerak je la, tunggu dier lama lagi tu..hahahhahah....

 lepas tu aku dah sedap makan, rupanya deme dah start aku pon tak perasan menteri wilayah dah sampai..ko kan soya kalo jumpe makanan tak pandang kiri kanan dah...
ko nampak yg motak kat depan aku tu..tu CC aku waktu aku keje sementara kat BPH dolu...CC hasnol..pon geng ngan mak aku jugak tu..kengkawan mak aku..aku ni dolu rajin ikut mak sana sini, so ramai la kenai aku, aku je tak kenai deme..hahahhaha..tapi sekarang kenai la...org kuat umno ko...


selfie sat sama budak addict sama frozen ni...tak abis2...bila tanya ni sape..ni sape..tak tau pulok, kata minat frozen, mesti tau elsa, anna kan rania...ahhahahahha..org dok nyayi, aku ngan dier selfie kan...mak dier jeles la tu...hahhahah...sebab mak dier pon hantu selfie..nak je masuk frame..dier kan bajet retis..hahhahaha...

hhhhhaa......tu menteri wilayah berucap sat..


tengku adnan tengku mansor...

uit soya dengar la..bukan main HP...ko saje kan dik, snap curik2...

aku malas nak potong kek sekali, makan ok....nampak macam aku tinggi kan snap dari atas...alasan ok....soya mmg daebak bab2 snap kan...


sessi penyampaian hadiah..aku konon nak la bergamba ngan ku nan..ko tgk akak aku amik gamba aku camno, saja sabo aku kan
 ko tgk..aku je syiok sendiri....natam mung adik...

ko tgk aku amik gamba dier...
 dah macam terima anugerah.....
TQ ku nan....
haa...dapat ngan datin anggaraini ni..pon kaki bergambo jugak ni...sama tinggi lak ngan aku kan
apa yang aku dapat...

dapat la tudung dari ariani
terima kasih tengku adnan....

ni hadiah pada mereka yang mengundi di putrajaya ni la...alhamdulillah rezeki...



Khamis, 25 September 2014

OOTD suraya

bebaru ni aku jumpe toturial shawl lagi....
asik patern yg sama je kan, teringin nak patern lain gak kan, janji kemas N cantik...ok kat situ suraya mmg perasan...hahahhahahha

haaa..ni dia..nampak susah tak....sikit la...tapi bila dapat hasil dier, mmg puas hati tau..

ni la hasilnya...kikikikiki...aku suke kembang2 kat tepi..sweet je rasa walaupun aku ni tak la sweet mana pon kan....kuii....kui...kuiii...tapi yg kembang2 rimbun tu patut aku lepaskan gitoo je, macam rambut mengurai kat tepi bahu, tapi rasa macam panjang lak kan, yela ni aku guna wide shawl kan, so aku selitkan ke dalam N bawak ke bahu sebelahnya...siap....


Senamtari Minda Cerdas


Cerita ahad lepas...
aku dapat tau ada senamtari cerdas minda sempena perasmian majlis take a break READ...banyak acara dalam tu, tapi aku lebey berkenan dengan senamtari ni....

macam biasa, aku bersama jemah ni...

eh...ada pulok selit budak PKLN ni tau...

ko tengok kami di kelilinggi oleh bebudak PLKN..dari mana aku tak tau....

waktu ni baru settle senamtari tu...
macam2 lagu instructor senamrobik kuarkan, yang paling best siap ada lagu hindustan, dhoom machale ko..hahahhaha..tak menahan aku menari, naik sheikh tau...






kami bersama abg sado..abg sado ni la instructor kami untuk senamtari tu..mmg fun abis la ngan abg sado ni...

Rabu, 24 September 2014

Mahal..





Salam kengkawan...

korang rasa berapa harga makanan ni, bersama air kenduri merah tu???????

kejadian ni berlaku pada hari isnin aritu di foodcourt sebelah bawah, anjung parcel E, putrajaya...
nak di jadikan cerita, selaloo aku akan ke alamanda, sebab opis aku mmg dekat ngan pintu belakang menghala ke alamanda, tapi aritu kami geng gosip ke anjung ni, saja kawan aku ni nak makan kat sini, malas nak jalan jauh, ok set....

selaloo aku datang foodcourt ni mmg aku makan beger..beger...beger..bergembira di hari raya..hahahhah...tak la...beger biasa...N makanan panas2 goreng2 la..kire aku suke makan yg harga standard la kan, tak yah nak kire2 lagi kan...sekali hari tu tergerak nak makan nasi berlauk pulok...

so aku amik la lauk seperti gamba di atas..
sekali sampai je kat makci cashier tu....aku saja tanya pasal beger..sebab si jemah tu sebok minta aku order beger kat dier...sekali jemah pon ada kat kaunter sekali ngan aku...aku saja la tanya sebelom bayar...

"makcik...kami nak makan beger..tak da org kat stall beger..ke nak kami masak..saya ok je..kikikiki....takpe makcik, juz tanya.."

sekali makcik tu boleh melaung depan customer ko...depan aku ngan jemah kot...panggil pekerja dier...

"weiii...yang ko melangut tak buat keje tu, ko biarkan stall beger kosong, nape....ko pegi sekarang"

aku ngan jemah terkejut..alamak makcik, rilex la...aku tanya je kot...budak tu bukan tak buat keje pon,kaut nasi untuk customer kot...natam sungguh mokcik ni.....menggong...
sekali bila makcik tu cakap harga makanan aku RM9...gulppppp..telan air liuq sat..sampai jemah tegur...

"ko pehal wei telan air liuq..."

aku tergamam wei...aku confident la muka kuarkan RM5 kan...adoii..mahai cekik darah mokcik ni..adoiii....teeketaq2 la aku kuarkan balance duit tu kan..hahahhaha....

korang tgk la potion nasi aku, sikit kot, nasi setengah..adoi...adoii...adoii..adoi je la aku boleh cakap..mmg lepas ni pangkah la kat kedai ni pas ni..

Selasa, 23 September 2014

HRMIS...HRMIS


salam kengkawan..pagi ni sebok la sangat...bagi aku reda dolu, insyallah paling kurang aku BW korang petang jap lagi ye...BZ ngan HRMIS ni....harta ohhh harta....pening la aku bila bermain dengan sistem..nasib baik jugak la ada lagu kat PC ni boleh layan, sambil buat keje kan....boleh syiok sendiri...kalo org tgk aku terhangguk2 dengar lagu, tamak dengar sowang2 guna eyephone tu maaf la ye....suraya keje jalan lju kalo ada lagu yeee...


sekali sistem down, mmg masak la aku...


nnt aku BW korang ye...windu nak baca celetoh korang...korang kawan yang bset, walaupun tak penah bersua muka, (kalo ada kan)...tapi korang pandai jaga hati dan perasan kengkawan...bukan macam kat sini...muka depan, macam pijak semut tak mati...belakang aku mengumpat berbakul2 depan aku..haaa hamik...aku ni ngata org depan2, biar dier tahu aku ngata die...geram lak PK..

malas nak PK...PK pasai kengkawan alam maya aku yg gojes ni lagi best kan....

ok la daa...nak buat keje

Isnin, 22 September 2014

Senario da' legend

Jumaat lepas sape ada tgk anugerah lawak di astro warna..mungkin ada yang tgk, bagi sape yg amik pakaej HD atau mustika la kan....bg sape yg tak amik astro, mmg tak la tgk kan..hahahhaah...

so far event dier macam so..so je..boleh la...entah...ada yang tak patut menang, tapi menang, tapi apakan daya, nak kritik, kata lebey2 kite bukan daebak sangat dalam hal ni kan...boleh la....kire anggap tu adalah rezeki yang menang kan...

macam sharifah sakinah tu...menang artis wanita lawak popular, macam tak sangka kan...tuan badan pon tak sangka, nganga dier...bukan lawak mana pon, tp kalo selengge, ye jugak kan dier tu...tapi macam dier kata la...dah rezeki dier tertulis nak dapat, dapat jugak la...dier pon kata..dier rasa kalo popular, boleh la dapat, kalo lawak terbaik, tak kot, sebab dier pon tahu, dier pon bukan lawak mana kan..hhaahhahahha..sengal gak mnah tu...ramai yg suke dier kot..tak pe la...biaq P..janji dah menang, ucap tahniah la sikit..hahahhahah....

yang paling buat aku touching n suke ngan majlis anugerah lawak ni, ada dua sebab...

kalo tak da la kumpulan limabara perform untuk ending event, mmg kureng abis la majlis...tapi bak kata dato AC mizal...kumpulan LIPANBARA TERCEKIK PINTU (kump jambu, sepahtu, mie rajalawak 1, sama shah slam)....hahahahhah..deme mmg daebak abis...rock gilo oooo....memasing main instrument memasing kan...mmg  giler best la deme ni nyanyi, kire sore boleh pegi la....

satu lagi yang buat aku suke tgk anugerah ni, sebab kumpulan senario...
deme dapat anugerah juri khas 2...
mmg lagend abis la...yang touching tu, astro warna tayangkan balik klip2 video deme waktu mula2 deme bergelar artis N kumpulan senario...ada la sikit biografi tentang deme ni..mmg touching la..aku sendiri pon touching tgk, aku sendiri pon membesar dengan lawak2 deme...
nampak kire reunion la ni kan...

ko tgk wahid sampai nangis wei, aku sendiri sebak tgk wahid nangis, dier sendiri pon touching kan, turun naik deme, deme je tahu kan....semua bagi penghormatan, berdiri bila deme naik stage...
mmg memasing nampak lain je....sedey rasa...teringat lagi, mmg suke tgk senario sitcom, movie..macam2 la...

yassin ngan lan pet pet je yang slim....eh lupa apek sekali..tu tak yah kata la...mmg dari dolu gitooo....

nampak...paling muda, yassin...nampak kat sini, muka lan pet pet je tak berubah dari dolu sampai sekarang kan....yassin pon berubah sikit....yang lain mmg berubah abis muka, saiz semua la kan..hahahhahh....

yang kekal dalam kump senario, lan, azlee ngan wahid je..yg lain tak da join...buat hal memasing....

egat lagi dolu deme2 semua masuk rancangan sinaran passport kegemilangan...aku egat lagi...stage dier di kelilinggi penonton...lan pet pet jadi MJ..pakai baju kelip2 gitoo..azlee jadi apek cina baju itam, ilya, hamdan ngan wahid, jadi org gua...deme satu group....kire ni perform untuk final program tu la kan....apek ngan yassin tak egat...mmg tak touching kan wahid..banyak sangat kenangan deme kan..dolu kire deme ni la paling lawak kan...sekarang ni aman ada kumpulan lawak yang bertahan macam deme ni...

tahniah buat deme...tu je la yg buat aku nak tgk anugerah tu pon..yang lain kureng.......


Jogging..lagi..dan lagi...


Kisah jumaat lepas....mmg cerita joging...jogging...dan jogging...si jemah tu sebok nak la sekarang ni fit je sekarang...sebok dok kata....
"badan dah semangat membesar ni wei....stamina pon dah slow donwn ni, kena fit balik..."


bajet nak badan macam che ta..hahahaha...sangat la jemah uit....
sebenarnya up gamba ni, nak tunjuk view kat belakang tu je..tak yah pandang sangat pokok beso bergerak kat tengah tu..hahahhahha....cantikkan...tapi dier jugak yg aku minta pose kat situ,.,,hahahhaha..ok la..ok la...pandang la dier..kang majuk pulok minah sengal ni...

ooooo..mmg nampak 1 putrajaya duduk atas ni, rasa tenang je jogging sini, walaupun tak besar mana laluan jogging, tapi best, tenang, nyaman, rasa fresh....

petang ni jogging lagi ye jemah...aku ni peneman je...dier yg nak fit..kang aku yg fit...aku dah macam anaroksia pulok haaa...udah macam zombie bergerak....dah korang tak mo kawan ngan aku.....


Ulser oh Ulser



Dua Hari lepas aku tergigit bibir...aku dok kata...
"ada yang dok ngata ngumpat aku kah.."

hahhahah..poyo kan..ko egat ko retis sangat soya, jgn dok berangan sgt la...
org kenai ko pon tak...

tapi otak aku dok Pk..yang bila dah tergeget bibir ni, mmg kompom akan ulser ni, lagipon lidah aku pon dah start mula sakit macam ulser ni...aargghhh masak la...mmg merana la..tapi tak pela, sakit tu penghapus dosa kan...walaupun kecil sakitnya....

so untuk pencegahan awal...
aku rembat ubat ulser izz...
punya kedekut, tak mo beli sendiri punya kan soya..
maaf la..jgn membazir, dah ada kan, so guna je la...

ni pon bukan aku beli pon...ni aku amik dari kakak aku kat penang tu..amboi jauh import ubat kan..mmmm...ni kes izz ulser teruk aritu waktu raya, sampai penang, aku dok sembang ngan akak aku, akak aku bagi la ubat ni, ni sebenarnya ubat danish, anak laki sowang tu haa...yg baya2 izz tu, aritu dia ulser jugak, so deme amik ubat kat KPJ...ye la abg ipar aku opis panel ngan KPJ, boleh la amik kat sana...aku segan jugak nak amik, tapi bila akak aku kata...

"amik je la..nanti bila2 akak nak, akak amik kat KPJ sini, tak pe..."

so sweet..lap u so strong la kakak...aku ni nak ke KPJ pon telan air liur..tu lalu je, belom masuk lagi, kalo masuk, mau collasape aku kat situ..hahahhah..penah la sekali masuk KPJ kat bandar perda tu, sebab syawal tak sihat sehari sebelom raya 2011...telan air liuq tgk rege waktu bayar..hahahha..nasib la ada duit kan...kalo tak, mau kena keje time raya cucui cadar kat KPJ tu..hahhahahhah...

alhamdulillah benda ni berkesan pada izz, N jugak berkesan pada aku...yang best...2 hari sajork, tak lama, dah surut dah...tak sempat ulser tu nak naik membesar, udah tutup balik kawah dier...yes...aku suke....kalo aku pakai, listrine, bonjela, oral aid, sama je, mesti naik jugak kawahnya, ni kire ok la kan...

alhamdulillah ubat ni mmg berkesan la ngan aku...sesuai untuk aku yang tetiap bulan mesti berkawah mulut aku..hahahhah...

Baby Nayli Nak Tak


 

hahahhahha..jumaat lepas punya cerita ..jalan2 kat alamanda, nampak pulok kucing comey, dah la besaq, gebu semua la cumil kat dia...terus teringat nak nayli tau...dier kan cukup suke la mengusung ke mana sahaja kucing dier, lunyai di buatnya..hahahhahahah....


so bila aku tgk kucing ni, mmg laju otak aku egat kat nayli..terus cakap kat jemah tu, suruh dia snap gamba aku ngan kucing..alasannya, nak bagi nayli jeles..hahahhah...kena ketok ngan jemah sengal tu...
"ko ngan budak pon jadi kan.."


hahahhahha...harus la jemah, aku mmg suke nyakat nayli ni..hahahhahah....bila sakat je, tgk muka dia..tgk muka dia..hahahha..mesti minta pertolongan mama dia tau...tu yg sweet tu..hahahhahah....