Yang DiSaYAngi

Jumaat, 5 Disember 2014

Big Hero 6

Dah lama sungguh tak tengok wayang tau....
tak ingat last bila....maksud aku ngan family lakikikiki....

tengahari semalam en asbeen call nak tgk wayang..nak tgk citer apa...dia nak bawak syawal tgk wayang..lama abg tecik tu tak tengok wayang kan....dah deal seat bagai...

balik rumah jam 5.30ptg....terus siap2 jam 6ptg terus gerak G alamanda...nasib umah dekat sesangat..jalan kaki je...siap2 mandi bagai..berbaloi la...

tgk la si syawal seronok siap jalan2 berlarik bagai tu..seronok bila dok kata nak tgk robot..nak tgk robot...ye sayang kiter nak tgk wayang citer robot la ni...


nampak seronok deme kat situ....
yang best kami semua mmg kaki layan kartoon...jadi tak mengeran sangat la kalo join sekali ngan anak2 tgk kartun ni kan...

petang semalam kami tgk citer ni...

big hero 6...

citer ni pon dah nak abis dah kat wayang..kami baru nak tgk...takpe..takpe....better latethan never..right..kikikikiki....

yang paling kat sini, tengok syawal...seronok dia tgk sampai tak kelip bijik mata....pastu bila hiro..budak dalam citer ni cakap...dia pon nak cakap..bila baymax tu robot cumil putih tu cakap...pon dia cakap...mmg dengar sore dia je la....yang best....gelak2 syawal tgk citer ni...si adik tu tak yah kata la...kejap ok kejap tak reti duduk diam...kejap kalo tgk, adoi tak berkelip mata tgk...

yg best bila part hiro mula rindukan tadashi(abg dia)....hiro peluk baymax....syawal pon sebok pelok aku....sebok cium2 pipi aku..cakap sayang ibu...sayang ibu..kikikiki...alahai sweet je..memahami la tu kan....

tapi serius citer ni mmg best la...siap abah dia nak cari kat tenet nak download citer ni..nak kasi syawal tgk lagi....

lepas ni syawla dah aim citer baru dah...

tada.....next time ok syawal...

ni la cara membahagiakan anak2...tak berapa nak mampu sgt nak jalan2 cuti2 malaysia..macam ni pon jadi la kan....dah naik duduk dalma troli aeon big...jalan2 dalam alamanda pon jadi la kan..janji anak happy...tu yg penting....

Khamis, 4 Disember 2014

Kawan Syawal Pon Sama Syawal Jugak

Salam Khamis kengkawan......
Bz dengan keje je arini...mmmmm....mmg aku BZ..dengan alah..keje last minit bagi, kena siap jumaat..gilo...mmmmmm..sabo je la dengan keadaan alah gini..alhamdulillah jugak la ALLAH SWT ni mendengar doa aku setiap kali aku stress buat keje ni...doa kuat2, moga allah mendengar doa hambanya....opismate ni dah gelak2 dah bila aku mula bersuara...
"ya allah beri la kesihatan yang baik untuk aku settlekan keje2 yg di beri ni..amminnnnn"

alhamdulillah jugak la hari ni alah tak teruk sgt..walaupun still bersisa, tp di gagah jugak.....

ni kisah kawan syawal di sekolah...budak  tecik tu mmg aku selaloo tegur dia setiap kali aku hantar syawal kat sekolah....

sekali cikgu dia kata
"akak....sara ni pon macam syawal tau..."

aku blur jap...
"macam syawal..????????maksudnya???????????"

"ye la macam syawal la, yg akak selaloo bawak syawal G check up tu...."

oooo ok...baru la paham..time tu ooooo aku panjang sungguh..hahahahhaha,......terus aku tgk dia...sayu hati aku tgk si sara ni....sara ni mak dier baru detect simptom dia tu...mmg bila aku bercakap ngan die....aqulilia dia sangat2 la tinggi..macam syawal mula2 dolu....td aku cuba borak tanya nama dia ...dia repeat balik apa yg aku cakap..macam biasa aku dah penah hadapi benda tu waktu syawal...so aku ok, 3x aku tanya, benda sama dia jawab..last bila aku tanya syawal...

"syawal...sape nama kawan awak..?????"

syawal jawab....
"Sara"

bila dia tgk syawal..N dia tgk aku...aku tanya dia balik...sapa nama dia...N dia jawab SARA...so maknanya dier attention pada soalan yg aku ajukan pada syawal tadi...so aku cakap la ngan cikgu dier..kalo bebudak gini, tak leh cepat lenting...kalo 3x tanya dia repeat..minta bantuan org lain, untuk jawab soalah kiter N kiter tanya balik soalan tu pada dia N dia akan jawab apa yg dier dengar org lain punya jawapan....korang paham tak...macam tu la aku trainning syawal...alhamdulillah syawal..going be better...walaupun aku masih risau akan dia...


ni la sara nya..yg baju purple tu....
aku tanya ngan cikgu..sara ada mumbling tak????
kata cikgu ada...mula2 la...mmg sebijik macam syawal...dia pon suke hidup dengan dunia sendiri...dia rasa tak secure...aku perasan jugak..tp tak terfikir dia akan sama ngan syawal kan...

tp nampak budaknya cerdik....alhamdulillah mak pak dia dah dapat detect..walaupun dah lambat, tp takpe, janji dapat detect...kalo dr buat tak tau je kan,,,kiter sebagi ibu ni sentiasa berusaha ntuk dapatkan yg terbaik untuk anak2 ni kan.....


sara ni baru 2X G treatment...tunggu la lepas ni ada lagi kot..syawal pon insyallah tengah bulan ni G lagi OCCT therapy....

moga ada sinar buat syawal, sara N mak pak sara..aminnnnnnn

mak pak sara ni dah susah hati..tp bila cikgu kata yang syawal pon macam sara, mak pak syawal ni lega la sikit kan, tp still kena pantau lagi...


Rabu, 3 Disember 2014

Hampir Jatuh


Ya allah berderau darah tu tuhan je tahu...mmmm...tapi alhamdulillah allah swt maha adil, maha penyayang..dia sentiasa menjaga hambanya...alhamdulillah...

nak di jadikan cerita...2 hari semalam aku nak masuk bilik  air nak mandi, lepas en asbeen ngan anak2 dah selesai mandi..bila aku masuk.....kaki kanan aku licin, tergelincir sikit...

nasib jugak la aku sempat grab singki bilik air tu ngan kepala pair shower tu...mmg belom jatuh lagi la...punggung pon tak sampai lantai lagi.....

terus keluar bilik air...panggil en asbeen....bagitau dia...mmmmm....cuak dia...serba salah dia..sebab punca dia..mmmm...main sabun ngan anak2 dalam bilik air....dah selesai mandi, lupa nak bersihkan lantai bebetoi...mmmmm..tak pe la..aku pn tak salahkan en asbeen...cuma lebey pada terkejut je..rehat sat..lepas tu baru mandi balik...fobia woooo......nasib la allah sentiasa ada dengan aku di mana sahaja aku berada..amminnnnnn

TQ en asbeen..TQ NAd....TQ Sya

 Salam rabu kengkawan...
macam biasa....kesihatan sekarang ni pasang surut...kadang ok...kadang macam mambang mabuk minum brandi...bak kata arwah S shamsudin kat dlm bujang lapok...hahahhahah...

jutaan terima kasih pada mereka yang aku mention pada mereka di atas...di saat hati ni down N sedey...mereka ada memberi sokongan dan kekuatan pada diri ni...al maklum la dah mula jadi ibu mengandung ni...mula la hati ni tisu senipis-nipisnya kan....kikikikiki....

TQ pada En asbeen yang sangat2 la membantu bila aku dalam keadaan gini....aku ni nak kata teruk alahannya tak la sangat...tp bila sekali datang tu..alahai nak bukak mata pon tak larat...tp sekarang ni lebey pada lemah je rasa badan ni tak segar mana...lagi2 pulok bila aku mula alahan seperti org lain....tak boleh masuk dapur, susah nak buat keje rumah, yang best, tak suke bau menumis....mmmm rasa nak lempang je kalo bau tu2 tu....terus auto alahan mai sudah..bukan nak mengada..susah nak discribe yg kiter sebagai ibu mengandung ni tak minta begitooo....kiter tahu tugas  kiter..kiter nak lagi sihat ada lah....org akan pandang mengada-ngada bagai...tp bukan kiter minta...mmg dari start tahu aku pregnant ni dah gitoo..nak buat camno kan...

perasaan serba salah tu tak yah kata la..mesti la ada...tp alhamdulillah ada kengkawan yang datang menolong di kala diri ni gundah gulana kan....

ko tgk tengah2 malam aku ganggu si nad ni..hahahhaha....



tak lama pagi tadi nad balas balik...alhamdulillah terubat la sikit rasa resah dalam hati ni kan....


aku suke steatment nad....allah nak bg kiter org pompuan yg mengandung, yang membawa amanah dari allah ni berehat seelok-eloknya....alhamdulillah...rasa lapang sikit dada ni....

bila tunjuk wassap ni ngan en asbeen...dia pon kata...

"alhamdulillah...awak ada kawan yg sememangnya nak mebantu bagi sokongan di kala awak rasa susah ni kan....jaga kawan gini elok2...."

alhamdulillah....selain nad...falsya pon banyak bantu aku jugak semalam bila aku sangat2 buntu bila mengenangkan hal yang satu tu...tp falsya sebagai guide aku untuk aku tahu pendapat dier n pandangan dier...aku rasa lega sikit..sekurang-kurangnya bila aku bercakap ngan falsya, aku dah ada satu keputusan untuk aku buat...TQ sya...sudi dengar dan ada di kala memerlukan...


aku suke kengkawan blogger yg sangat2 senang N faham bila kawan sengal dorang ni memerlukan dorang...TQ my blogger frenz....

Selasa, 2 Disember 2014

Futsal MSKPPM...Fighting My fren

Salam Selasa kengkawan...
di sebabkan aku ni dah di gantung perlawanan..hahahhahah...tak menahan kan....aku jadi tukang kutip bola kat tepi....

tapi giannya aku tgk dorang tendang2 bola...aduhai....seronoknya kan...tp sebab dah pregnant ni kan..kena sedar diri...jadi la pengkurus,...tolong coach yang tak serupa coach ni..hahahahhah.....

sabtu lepas team BPSM, ada beberapa org yg buat selection untuk wakil MESCA untuk tournement sukan MSKPPM...untuk KPM ni.....aku mmg tak la terpilih..walaupun mula2 nama aku naik jugak..tapi di sebabkan keadaan aku sekarang...aku ok je..insyallah ada rezeki nanti kan...

sabtu lepas dorang training....

wahhhh jemah gaya star kan...daebak....



muka berjaya banyak safe bola ni...tahniah....mmg nampak kemajuan jemah ni..nampak je muka macam tak mo main...tapi gaya boleh je perform mokcik ni..hahahahha....daebak....

deme akan lawan kat KL nanti 14 disember 2014..tak lama je lagi



Isnin, 1 Disember 2014

Tahniah SYAWAL YAFIQ & IZZ DANI AQLAN


Salam isnin kengkawan....

alhamdulillah di beri peluang untuk bernafas dengan baik di muka bumi allah swt ni...amminnnnnnn...amin ya rabbal  al-amin.....

tak tau nak cerita apa kat korang....tapi rasanya aku ingin kongsi kegembiraan bersama kawan2 alam maya aku ni la kot...insyallah...benda baik kiter bagitau kan.....


insyallah syawal N izz bakal menerima adik baru...yeeaayyyyy....

excited kan..perlu ke bagitau korang...bukan nak riak takkabur ribak..hahhahahha....tapi nak kongsi kegembiraan bersama mereka yang sangat2 la memahami aku, walaupun bukan selaloo berjumpe ataupun yang tak pernah berjumpe...tapi sekadar berkawan di alam maya ni....aku lebey selesa cerita ngan kawan2 aku alam maya ni berbanding mereka yang selaloo aku jumpe..malas la deme ni mulut serupa longkang meh..hahahahhahahah...malas nak kobar..jap G sat je....ye la, baru la lagi kan....kang kalo tak jadi kang, ada jugak yang bersuara...jadi pon bersuara kan...apatah kalo tak jadi...

pada aku senang je..kalo org tanya...aku akan jawab...
"insyallah....rezeki ALLAH bagi, kiter terime dengan tangan yg terbuka...."

kiter ni doakan yang terbaik je la..setiap yang berlaku ada hikmah di sebalik kejadian..ye idak....


aku pon baru tau last week...
waktu aku ngah sebok ngan sukan sepanjag bulan november aritu....tp aku tau pon selepas sukan2 yang melibatkan outdoor....aku rasa tak sedap ari selasa lepas, membawa ke malam..nak check takut..tp en asbeen yang bagi semangat suruh check...katanya gini..senang je...
"saya senang sayang....kalo ada..kiter jaga elok2, baik2...tapi kalo tak da, nak buat camno...tak da rezeki, sabar je la...janji kiter dah cuba....tak salah pon check..nak kecewa kenapa kalo tak da...dah bukan rezeki kiter..PK tu je..."

aku bila en asbeen kata gitooo....aku decide beli UPT kat watson alamanda ni....bila balik umah check, alhamdulillah....2 line terang benderang kat situ....bila cakap kat en asbeen...korang tau dia kata apa...
"tahniah....bakal dapat anak yang ke-3 ye....tahniah.."

hahahahaha...gaya macam aku binik org lain, siap shake hand ngan aku..hahhahahhha....
lepas tu aku g klinik jugak untuk kepastian...mmg sebelom2 ni pon aku akan check sendiri, N lepas tu baru G jumpe doc dapatkan advice...yg kali ni mmg kena G sungguh, sebab aku terlalu lasak dengan XTVT sukan lasak, futsal, bowling, badminton, volleyball...mmg sukan yang extreme la bagi ibu2 mengandung ni kan....lepas tu dengan aku tak sihat, sebok la ami ubat kan...mmg semua2 tu aku kena cerita ngan doctor N nak tau kepastian jugak...tapi kata doc la...kalo rahim N bb tak kuat, dah lama dah aku akan bledding bila aku sebok ngan sukan aritu...tapi sampai sekarang tak da apa2....so kire ok la..juz sekarang dah tau mmg kena jaga sungguh2 la....pasal ubat pon, aku bgtau doc N siap bawak ubat tu tunjuk ngan doc, doc pon kata yg dos ubat tu tak tinggi....doc kata jgn risau....

sekarang ni mabuk tu ada..tapi tak heavy macam waktu syawal N izz...cumanya tak boleh masuk dapur...busuk je bau dapur tu..hahahhaha....tgk ayam rasa kecik beso2 je ayam tu haa....mmmm..buat masa ikan je lalu...G kedai makan malam tadi..siakap 3 rasa aku sowang bantai..hahahhahaha.....sedap makan ikan gelama masin ngan kicap sama telor masin n nasi panas...adoiii.....

selama ni aku gelakkan org tak boleh bau apa2, masuk dapur susah..nah...hammikkkkk kena kat aku pulok..hahhahahhahahha....tu la gelakkan org lagi

buat masa ni kandungan dah menjangkau 7minggu..untuk minggu ni....doc suruh datang tengah bulan untuk scan, time yang cantik untuk tgk ukuran BB dalam perut..alhamdulillah ...ALLAH SWT tu maha adil...dia tau apa yang terbaik buat hambanya...DIA  tak bagi sumber kewangan yang baik pada kami sekeluarga...tapi DIA beri rezeki dari cara lain....amanah yang dariNYA yang perlu aku ngan en asbeen jaga sebaiknya...itu yang terbaik....mmg kami terime dengan hati yang terbuka...moga ALLAH SWT sentiasa melindungi kami dari segala malapertaka......


insyallah due 27.07.2015.......