Yang DiSaYAngi

Rabu, 11 Februari 2015

Izz Sembelit...

Salam Rabu kengkawan....

arini so far ok je....anak je tak berapa ok...
si izz...aku rasa dia sembelit....

aku ni mmg tak da pengalaman langsung bab2 sembelit...alhamdulillah aku di kurniakan anak2 pon jenis macam aku mudah membuang..sama la en asbeen pon...tu yg selaloo aku bising...dah smart2 elok2 nak G keje...boleh pulok, bukak balik baju bagai, amik towel, nak membuang..hangin je aku....tu yg si izz pon ikut gaya dia jugok tu...

sebab since malam tadi, aku nampak dia nak membuang..dia kalo nak membuang, mmg suke menyendiri...dr petang semalam lagi balik dari taska....lepas tu membawa ke malam, pon tak kuar jugok....ada la kuar....tapi calit2 gitooo kat pampres dia...sampai la aku tukaq pampres dia pon, tak membuang jugok....last2 tidoq....sedar2 pagi bangun, hidung dia ada darah kering...bila masa hidung dia berdarah tak tau, tapi badan dia tak panas....tp aku perasan bontot dia panas sikit..suam2 gitoooo....

pagi tadi sampai opis..ok lagi..tetibe elok aku ajak nak G taska...dia tolak2 aku...rupanya nak membuang....aku kasi la ruang buat dia...sekali tgk muka minta simpati...aku datang la pelok dia...tp idok la nangis kan....tgk, tak membuang pon, tp dia bising kalo aku nak check, tgk ada ke tak....?????otak ni mmg kuat kata dia sembelit...tanya ngan taska pon dia tak membuang sangat kat taska....lat dia membuang, isnin pagi, tu pon najis dia keras kecik macam bola ping pong..hahahhahahha.....

tanya ngan opismate aku....deme2 ni ada pengalaman anak sembelit kan....

katanya guna ni...aku pon nak try beli la...kesan pon, time2 tu jugok nampak

tak pon deme kata ni...tapi antara ni...deme kata...nampak kesan yang ni...yang bawah ni...

yang ni...tak tau la..try la tgk macam mana..nak G farmasi lunch ni...nak tgk, mana ok..kalo tak ok, klinik la jawapannya....

nak bagi meal shake...meal shake dah abis..tak membeli lagi...nak membeli inshallah gaji esok...


korang rasa yeke dari cerita aku ni..izz SEMBELIT

8 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

ala kesiannya

eima berkata...

duphalac tu ... ubat berunsurkan minyak ...
so mengurangkan sembelit la...

ubat yg atas tu tak digalakkan sbb boleh buat otot dubur jd tak anjal ...sbb kite paksa keluar najis tu dengan ubatkan ... ni doktor yg bgtau aku ...dulu alisha kerap sembelit .....

tapi paling bagus mealshake ... alisha skrg dah xde masalah sembelit sejak amal mealshake

KhaiZa berkata...

saya ada pengalaman anak sembelit masa kecik2 dulu.. saya pakai lactul solution tu la.. alhamdulillah.. memang berkesan.. tak pun kalau nak cepat pergi klinik.. nanti dia bagi ubat untuk masuk dekat bontot.. yang ni lagi cepat kesannya..

LYAfrina berkata...

kesian izz..klo sembelit trk sakit tuh.. asya dlu smpai ke emergency ..last2 doc bg ubt cucuk kot bontot..sbb ssh nk bg mkn kan.. tp kna bg ikut y dos bdk punya lah

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Kekadang susu yg diminum pun boleh buat sembelit jugak suraya... akak dulu anak kecik2 selalu sembelit tapi bila tukar susu... ok lepas tu..

Falsya berkata...

kesiannye izz..mek pun suke sembelit..kadnag sian tgk smp nangis2 nak memerut..pehtuh mmg sumbat ubat bontot la..

ZaimahBakar berkata...

lactulose tu gula sintetik, selalu org guna bila sembelit yg agak serius. utk kanak2 selamat, tp kalau boleh nak elakkan yg sintetik2 ni. :)

sy sokong nnt gi beli meal shakes ye. in shaa Allah moga izz ok. ;)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH berkata...

Assalam su,
laaaaaaaaaaaaaaaa...kesiannya izz
memang sakit tau sembelit
seksa anak meneran seksala ibu nengok kan3 su
iols, si fayyadh pun dah 3-4 kali kena serangan sembelit
siap antor ER pantai hospital lagik sob3
moga izz cepat sembuh AMIN