Yang DiSaYAngi

Rabu, 15 April 2015

Potty Training Mision


hari ni nak sembang pasai si abang kecik ni...

ada misi untuk dia sebelom aku bersalin ni...
sebelom ni misi minum susu guna cawan sudah success...berjaya dengan kehendaknya..alhamdulillah...sekarang pon mmg dah tak carik botol dah...kat taska pon dah mmg pakai cawan...mmg misi berjaya...

sekarang ada misi baru untuk si abang kecik ni....sebelom ni untuk abang dah settle...N tak berapa nak ingat pulok macam mana handle si syawal dolu...now...turn si abang kecik ni...

misi potty training...

haaa...aritu dah potty training kejap...tp kejap je la....tak sungguh2 sangat...lagipon waktu tu, tengah mabuk melanda..mmg tak la..nak harapkan en asbeen..kesin kat dia hadle sorang2...biar la sesama kan...so mmg kali ni dah tetap pendirian nak jayakan misi ni....berjaya atau tidak...masih lagi in progress..kiter tgk la berjaya atau tidak...

kekanak yg sebaya dengan dia ramai yg dah free diapers...kat taska, tak ramai lagi..kata cikgu, adalah dalam 5,6org...tu pon kebanyakkannya pompuan..N yg dah petah bercakap....izz ni mmg susah sungguh nak kuar bait butir dari mulut dia patah perkataan...mmg senang citer sama macam syawal la dolu2 kan...tapi aku selaloo pegang kata2 ina@intanberlian...
"kenapa pada syawal dolu aku boleh buat, walaupun waktu tu dia masih belom boleh cakap...tapi aku boleh buat..nape kat izz yg sama ngan keadaan syawal dolu aku tak boleh buat kan..."



so aku try jugok....


untuk minggu pertama...minggu lepas...sepanjang weekday lepas, balik keje je, mandikan izz mmg tak pakai pampres terus....terus kasi pakai spenda abang dia..kikiki...sweet je tgk dia pakai gitooo....mula2 ajar dolu, terkucil jugak..hahahhaha...lepas tu setiap setengah jam aku atau en asbeen akan bawak dia G masuk bilik air N suruh dia kencing kat dalam bowl yg dah siap2 aku sediakan pelapiknya...mmg pelapik tu aku beli zaman syawal lagi...tp syawal takut nak pakai..gayat..hahahhaha...simpan...sampai la si izz ni dia bijak terlebey...dah tau dah kalo suruh masuk bilik air, buang air kecik, dia dolu2 amik pelapik tu, letak kat bowl tu, lepas tu dia akan panjat guna stand yg ada dalam toilet N duduk..senang...turun pon, turun sendiri...dah pandai cebok sendiri jugok tu....sebab pengaruh abag dia..hahahhaha...tgk abg dia buat, di apon buat jugak...tp lepas tu aku atau en asbeen akan jirus lagi, sampai rasa bersih....bijaksana, pengaruh si abg tu kuat..lepas kuar toilet, lap kaki, amik towel yg dah sangkut kat kerusi, lap mana yg perlu...pastu sebok larik keliling bilik pegang seluar dia..hahahhaha....sweet sangat...

sebelom tu setiap setangah jam....lepas tu aku up sikit, setiap sejam...so far mmg thumb up gini la seminggu pertama potty training untuk izz dani aqlan....

sweetkan kalo buat gini untuk izz....

tapi terjadinya peristiwa jerit menjerit..hahahahhaha....
sabtu lepas, membawa ke malam tu mmg tak pakai langsung pampers...N prestasi izz mmg sangat2 cemerlang sabtu tu....cuma malam sebelom tidoq je pakai pampers, sebab en asbeen ni tak konfiden ngan izz, takut terkucil di malam hari...al maklum la dia tidoq ngan anak kecik dia kat bawah...aku ajak tidoq sekali ngan aku N syawal atas katil takmo kan..lantak ke deme...hahhahahah...selesa..biar je la...

nak di jadikan cerita esoknya ahad pagi..memasing bangun, aku pon siap2 breakfast, sebok di dapur..izz pon dah siap2 mandi, tak pakai pampre bagai..syawal khusyuk dengan karton, en asbeen jalankan tugas yg di beri...sidai kain....tetibe en asbeen menjerit panggil nama aku...kaw2 menjerit kan...aku yg ngah menggoreng ni kelam kabut la berlarik, tanya "nape.."

rupa-rupanya...hahahhahahahha...izz dani aqlan sudah melepas kat situ...yg best en asbeen terpijak waktu ngah BZ sidai kain tu..hahahhahah...padahal 5min sebelom tu en asbeen dah bawak dia G toilet, buang air kecik, udah pon, tak nampak tanda2 dia nak membuang...melepaskan hajat bagai...sekali...nah amik ko..hahahahhahaha.....terus en asbeen angkat dia basuh bagai....so tu la tugas aku, bersihkan kotoran yg izz buat tu...sampai ke sudah, izz terus pakai pampres..cuak punya pasai..hahhahahahha...tergelak2 la en asbeen kenangkan kes izz tu..hahahhahah....sampai malam la dia pakai pampres..hahahhahah....

minggu n, minggu kedua...so far isnin aritu ok, aku saja tak bagi dia pakai pampres sebelom tidoq...so tidoq tanpa pakai pampres malam tu....berjaya atau tidak...yesss....soya N en asbeen berjaya..yahoo...izz tak terkucil pon malam tu..langsung....tak da kesan basah apa pon...mmg berjaya la misi malam tu tidoq tanpa pakai pampres....alhamdulillah malam tu pon, aku dah lena sangat tejaga langsung nak kejutkan dia kencing..hahahhaha..sama la en asbeen....padahal niat tu ada..buat sama macam syawal...udah lajak..tau dah jam 5.30am..hahahhah...tp alhamdulillah....izz berjaya untuk malam tu...malam semalam pon sama jugok...sehingga ke pagi ni mmg berjaya...


rasa nak buat gini untuk izz...bagi reward kat dia...bagi dia seronok...mesti bila dah lekat reward dia...dia lompat2 suke kan...nak try la nanti...

so tgk perkembangan izz..mmg nampak izz dah boleh potty training...tp bab dia melepas tu dok PK, guano la nak handle...dia  melepas tanpa di undang, tanpa signal..susah jugak...hahahhaha....KORANG ADA IDEA NAK AKU ATASI HAL MELEPAS IZZ DANI AQLAN NI...aku rasa kalo itu berjaya...alhamdulillah mungkin mmg boleh 100% potty traning mision tu berjaya kot....



so far yg tu mmg banyak aku buat....alhamdulillah...

bila aku usulkan citer ni kat opis...ada yg berkata..jgn paksa kalo anak takmo lagi...kalo tak nampak tanda, tak payah ajar....nak jimat pon kena PK..kesian kat anak2....

mmmm..susah kalo PK gitooo...alasannya izz ni berat mulut nak bercakap...kesian kat aku N dia ...katanya...entah...aku rasa aku boleh....cer la bagi kata2 semangat kan...

kalo izz dah berjaya..aku nak buat sijil gini la...pastu print...mesti cumil kan...kikikikiki


moga urusan ni di permudahkan

8 ulasan:

Falsya berkata...

chaiyokkkkkk...mesti boleh punye..try gunakan abg syawal as an example..mcm anak buah falsya la..umur 2 tahun lebih skit dh diapers free sbb kene saiko ngan abang n kakak die..wahaahahaha..

Zee Suhaini berkata...

gud luc izz..baru2 nak ajar ni memang kita parents kena sabar..hahahaa..kalo tak sabar sumer tak jalan..sian plak dier..

IntaNBerliaN berkata...

Boleh2.. sue mesti boleh...!!

jap, berbalik pada cite kat artas tu... tergelak saya baca pasal akob pijak tu tau... hahhah... Normal sue... dekat rumah ni pun budak2 ni brp kali terberak, berapa kali terkucil nak ke boleh pandai...

kalau sue tahu anak nak berak camne, lg senang, samada mcm anak menyorok ke... buat muka meneran ke... cepat2 bwk msk tndas... itu jln selamat dr terberakla... tp yg betoinya kita kne selalu pesanla nk berak gtau... lama2 mereka akn phm sendiri...



yg psl membe2 tu plak.... ermmmm inilah antara aura negatif yg ada sekeliling kita... tp xpa, sy tahu dlm diri sue lbh byk aura positif dr negatif

eima berkata...

slow2 sue ..... mak pak yg kena kuat semangat nk train anak ni ....fuuuhhh

mama bella berkata...

boleh nya inshallah... kalau asyik pikir anak tak ready sampai besar la tak ready kena percaya jugak kebolehan anak sekali sekala... cuba dulu kalau btol2 tak berjaya tak pe at least dah cuba kan :) good luck

Nad MamaZN berkata...

good luck! moga misi berjaya dgn cemerlang

nur anis berkata...

good luck akak...saya pulak risau nak ajar anak nanti...huhu

Fiza Rahman berkata...

Good luck izz. Qhalif masih tak bersedia lagi. Bukan tak ajar, tapi dia yang tak nak. Nak pampers jugak...ppffttt...