Yang DiSaYAngi

Khamis, 2 April 2015

Syawal dan Ibu Solat



entry pendek sebelom lunch ni...arini mak yong ni rajin, sampai 3 entry arini..hahhahah...

cerita semalam...

aku bawak syawal G opis, sebab lunch semalam keluar ngan en asbeen....amik syawal dr tadika sekali...makan sama2...hujan lebat, dah lambatkan perjalanan kami, sudahnya aku cakap ngan en asbeen, tak yah anta kat umah la...nanti ibu dia ni call maktok dia kata syawal ngan ibu dia..hahhahah...

semalam aku G solat...syawal pulok nak terkucil...sekali harung....

bila aku nak solat..siap2 pakai telekong...aku cakap ngan syawal..

"syawal...nak solat ngan ibu,,??????...jom la..."

jawapan dia...merengus je..pandai dah budak kecik ni...aku balas balik...

"takmo la marah2...rengus2...jom solat ngan ibu...ibu hamparkan sejadah..ok...ikut ibu macam ikut abah bila abah solat jumaat yee...ok...syawal..."

muka ceria...jawapan pon ceria...
"ok ibu..."

yg buat aku touching dalam solat, khusyuk jugok, sepanjang aku solat 5 min tu...solat zuhur 4 rakaat..mmg dia ikut aku abis2...aku takbiratul irham, dia ikut...aku rukuk dia ikut, aku sujud ...dia sujud...segala yg aku buat, semua dia ikut...kire bukan ikut sekerat jalan la...alhamdulillah...aku bagi salam kiri kanan pon, dia ikut...sayu hati tgk si abg syawal..aku angkat tangan tadah memohon doa..dia pon ikut....alhamdulillah...

balik umah, aku solat asar, aku ajak dia, dia ikut...yg pasti bila solat, jgn ada izz dani aqlan sekali...itu gangguan tu...kalo tak, mmg melompat la secara berjemaah kat atas katil tu..hahhahaha...maghrib isya ngan abah...sweet la kamoo ni syawal...

aku tanya dia...
"tak susahkan solat...????????????"

jawapan dia...
"tak...."


sweet...

5 ulasan:

Falsya berkata...

bgs menatntu mommy nie..ehh, hehhe..

alhamdulillah sue..kan falsya dh ckp..bile dh penah tgk syawal, penah nmpk die mcm mana, tau dh syawal nie budak bijak..budak baik..lasak2 skit2 tuh biasalah..katepun anak laki kan..hehee

Nurzakiah Hanum berkata...

alhamdullilah

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sejuk baca entri ni Suraya.. pandai syawal...
Kalau akak dulu2 solat dgn anak umur 3 4 tahun ni akak kuat sikit bacaan, biar dia dengar.. lama2 dia boleh ikut ayat dalam bacaan solat tu Suraya.. cuba lah nanti..

Mama Idlan Irsyad berkata...

alhamdulillah, bagus syawal.. moga jadi anak yang soleh... pasni nak try ajak idlan la plak.. tapi si irsyad tu mesti nak nyibuk gak tu...huhu

ch@ berkata...

bagus abg syawal, jgn jadi abg Aie dan Arrizqi, kakak Oni solat mereka berdua tukang mengganggu. kakak Oni blm kuat iman lagi. sabarjelamak ni ha...