Yang DiSaYAngi

Isnin, 27 April 2015

Syawal Yafiq in Progress

Salam Isnin kengkawan...

cerita syawal minggu lepas...nak up...aku jugok tak terlarat...tp BW larat..hahahhahahha....
nak mengarangkan, bukan mudah....

cerita syawal macam biasa...appoitment N again...N again..N again...ibu, abah N syawal tak penah jemu demi inginkan syawal maju ke hadapan...
alhamdulillah hidup bersama syawal 5 tahun ni..mmg nampak perubahan yg ketara dari syawal yang dulu...syawal sekarang is going be better...serius cakap...aku sebagai ibu, rasa nak ucap tahniah sambil tepuk bahu sendiri N kata...
"gud job soya...u did it..."

kan...bukan mudah...en asbeen bila tenung si syawal ni lama2....lepas tu mesti akan keluar ayat ni...

"seronok tgk syawal sekarang....dah besar..dulu dia lahir dulu, kecik je....penuh dua tangan saya ni laungkan azan kat dia.sayu hati..(ops...teringat akan en asbeen mengalirkan airmata pertama kali tgk syawal di pangkuan N azankan di telinga dia...mmmmm...touching...senyum sendiri sat) ....dulu asik sakit je tetiap bulan..kopak duit tetiap bulan asik ke klinik swasta je bawak dia..ubat klinik kesihatan tak jalan, nak ubat klinik swasta jugok..nasib la....lepas tu masalah percakapan...sekarang nampak syawal tak macam syawal yang dulu kan...nampak makin la matang dalam setiap butir bicara dia..."

mmmmmm...mmg itu yg selaloo en asbeen akan ungkap, sampai aku pon naik hafal dah..ahahhahahah....sama jugak ngan aku...selaloo bertanya pada en asbeen...adakah aku ni layak menjadi seorang ibu...adakah aku kuat menjadi seorang ibu dan mendidik anak2, menjadi apa yg terbaik di  mata kiter...jawapan en abeen hanya senyum N kata...sambil usap kepala aku...
"sayang...bukan tanggungjawab awak sorang...ni tanggungjawab kiter sama2..awak kurang saya lebihkan...saya kurang awak lebihkan..janji kiter sentiasa sama untuk didik anak2 ni....jgn risau saya ada..."

touching tak..muka diam poyo en asbeen tu...tp kadang bikin hati ni terbuai je....touching sat...

hahahah...tak yah bermadah...
khamis lepas macam biasa, check up syawal untuk OCCT Therapy lagi...still therpy for individual class...inshallah 3 bulan akan datang kot, syawal akan ada thery class by grouping..kalo tak aritu ada dah bulan 3...tp mengenang doc yang akan train syawal N da geng waktu tu, berkursus...so kena la postpone..nak postpone pon tak tau bila..sebab amik masa nak kumpul bebudak ni kan...tgk pada kesesuaian waktu mak pak nak bawak anak2 kan...tp so far aku untuk syawal, semua ok...inshallah....

nampak macam bermain kan...tu la org kata...belajar sambil bermain...bermain kan dah sinonim dengan anak2 ni....tapi itu la cara kiter nak develope dorang jadi yg terbaik di mata kiter kan as a parents ni....

ni bukan mudah2 gitu je syawal kena masukkan bolt N nat kat dalam mangkuk yg berwarna tu...syawal kena ikut flow..ada jalannya...dari mana ke mana...lepas tu jumpa apa...






haa....baru sampai ke detinasi....bagi motor skill dia berjalan....so far mmg nampak syawal seronok dengan keadaan tu....aku mmg rakam, saja untuk panduan aku akan datang...alhamdulillah aku ngan en asbeen mempunyai satu hati yg bukan setakat tinggalkan anak kat dalam tu...tp kami sama2 berada dalam dunia dia dengan doktor tu..sekurang-kurangnya kami tahu apa yang syawal sedang hadapi.....mmg kalo tgk kami kat luar bilik tu, udah macam pencuri....asik la terhendap2...hahahha...macam stalker je tau.....


selfie by lakik binik sat...senyum pon kena ajar ke en asbeen....
menunggu dengan penuh setia kat luar bilik terapi tu tau....

tak lama lepas tu dah tak da dah permainan tu...ni lebey eye to eye pulok....

haa...ni proses nak develop tangan dia...nak buat syawal paham yang tangan dan jari jemari dia perlu bekerja mengikut keadaan...ada keadaan yg sangat light...so tak payah la tangan dan jari jenari serta otak syawal terlalu hard untuk situasi itu...ada jugak situasi yg sangat hard, perlu syawal mengawal otak dan tangan dia bekerja dalam situasi hard...haaaaa....gitoo la maksud doktor....

nampak hanya setakat tanah liat...
jom kiter kerjakan plastersine ni ye syawal...bak kata doc tu...doc tu perasan je aku ngan en asbeen dok stalk dari luar tu....

sessi tarik menarik...jom guna daya tahan kamu syawal...



haa....nampak kat situ....dari sebulat-bulatnya tanah liat tu...sampai panjang la syawal buat...ada sebab doc tu buat gitoo...

alhamdulillah doc kata respon syawal terhadap semua benda semua positif...komunikasi antara syawal N doc pon berjalan lancar dan syawal sekarang nampak fokus dengan setiap task yg dia perlu buat....cuma dari segi kerja tangan tu syawal kena keja keras lebey untuk dia dapatkan seperti apa yg dia mahu....nampak syawalagak terkial-kial bila guna gunting tu, lagipon aku pon jarang dedahkan dia dengan gunting tu...sekarang je sebok dok pegang gunting...tak pe pelan..itu yg penting untuk syawal..janji syawal ok sekarang....

mmg syawal pon ada masalah penulisan di sekolah..sebab cikgu dia ada kata syawal kalo bab2 hafazan, banyak surah dah jauh dah syawal boleh hafal...alhamdulillah nampak terang hati jugak la....jauh jugak tinggalkan kawan2 dia, kata cikgu dia...sama jugak bila baca iqra...banyak huruf hijayyah pon banyak syawal dah tahu, tanya apa pon, self confident tu ada dalam diri dah sekarang ni....alhamdulillah...tapi satu je...

bila settle je semua tu...tiba je waktu untuk menulis, tak kire la tulis ABC, 123, aliff ba ta...dan sebagainya...mesti macam ada something kat buku tu yg buat syawal mengantok, penat, letih...bila cikgu tanya je dia akan kata..."penat la cikgu.."
eh...eh...jawab pulok..hahahhahahha...yg lain semua cikgu puas hati dengan dia...cuma penulisan je,....so bila dapat pulok therapy class minggu lepas pon bertemakan cara kerja tangan dan jari jemari berfungsi...kat situ aku pon ada bagitau apa yang cikgu ada bagitau pada aku...so jawapan doc lebey kurang gini la..pahaman aku...

"sebab tu syawal mudah letih, penat, malas, sebab dia masih tak paham nak sesuaikan keadaan dengan perkara yg dia buat..maksudnya...bila saya minta dia buat bulat2....kanak2 akan buat sepenuh hati untuk jadikan sesuatu bulat...tp kalo kiter org dewasa, dah pandai kawal otak, untuk jadikan dia dalam situasi yg kight, senang...so hanya menggunakan jari jemari je untuk dapat bulat yg cantik....tak perlukan gunakan banyak tenaga....tp bila kiter nak leperkan bulatan tu..mesti kiter akan gunakan sepenuh tenaga untuk leper kan bulatan tu...sama la macam syawal...syawal masih belom pandai mengawal otak dia untuk jari2 tangan dia bekerja dalam sesuatu situasi..padahal situasi tu situasi yg lisght, senang, mudah , tak perlukan banyak tenaga...tp syawal gunakan sepenuhnya tenaga untuk siapkan sesuatu tugas dalam situasi itu....tu yg kadang buat dia jadi penat...itu saja,,"

haaa...tu la yg doc kata...tp so far, boleh di baiki....

sebab tu aku rajin buat latih tubi dari segi penulisan dengan syawal...mmg nampak la sikit progress dia sama macam cikgu ajar...tp still minta dia buat....aku umpan dia...
"syawal kalo syawal nak eskrem, syawal kena siapkan 2muka surat, lepas tu baru boleh makan eskrem..."

dia buat la bila dengar eskrem....tp bila dia malas, penat...nampak la dia nak nangis..aku mula kata...
"kata nak makan eskrem...nak eskrem, kena siapkan..kalo tak siap, macam nak makan eskrem..."

dah mula cembeng....hahahhahah...terus dia kata....
"ibu...syawal nak solat...."

haaaa....dia tau abah dia dalam bilik nak solat...aku terus bawak dia G kat abah dia...

"abah,,,,ni syawal nak solat nan awak....stress menulis kot..hahahhah"

lepas solat baru ok...alhamdulillah...

akan datang inshallah bulan 6 kot...speech therapy untuk syawal pulok....kalo berkaitan dengan speech..hahahahhaha...itu kanak2 haa....bikin hati ibu ngan abah ni asik nak cium dia laju2 je tau....dah banyka word yg keluar dari mulut dia...otak dia pon pandai mengawals etiap percapakan dia...pandai mengawal situasi dari percakapan dia...
macam2...

situasi 1 :

syawal sebok la dok meniru aksi wartawan yg temuramah tok dalang (upin ipin) pasai hantu durian runtuh tu....dia konon2 jadi wartawan la tu...konon2 aku ni tok dalang...tp dia ubah panggil aku ibu....dia siap guna stand HP yg lekat kat cermin kete abah dia, buat mic..hahahhahha

syawal : mmmmm....ibu....kenapa hantu tu di namakan hantu durian runtuh???????
ibu : mmmmmm...(mana ingat tok dalang jawab apa...) sebab hantu tu suke makan durian buang bijik sepah2....
syawal : Ooooooo...macam tu..makna durian bijik sepah2...ok terima kasih ibu.....

dia buat lagi kat abah dia...sampai la aku penat nak layan, aku cakap la elok2 ngan dia...
"syawal...cuba syawal tanya izz dani aqlan kenapa....mesti dia jawab..."...jawapan dia .."ok"

so sampai la situasi kat adik dia....adik dia buat derk je....sampai belasah dia...hahahhahahha.....last2 dia pandang aku, ...."mmmmmmm....ibu...izz dani aqlan tak jawab..."

bantai gelak besar aku ngan syawal ni...abah dia pon gelak..last2 dengar sore adik dia pon gelak jugak dengan gelagat dia..hahahhaha..macam2....

macam2 la word yg dah keluar dari mulut dia...so far dia tahu nama dia, umo dia, nama ibu, nama abah, nama adik dia...nama sekolah...jawapan dia..."sekolah dengan kawan2..."

hahahhahahha....macam2...tunggu la speech therapy akan datang macam mana...

moga semuanya berjalan lancar dengan syawal...

1 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

InshAllah, suraya..
Nanti syawal tu akan jadi anak yg bijak..
Tengok semangat suraya dan suami, lagi buat syawal cepat tahu apa yg perlu dilakukan..