Yang DiSaYAngi

Selasa, 26 Mei 2015

31 Minggu Yang agak Merisaukan



Salam selasa kengkawan...mmg since last week aku tak da bersiaran langsung..nak BW pon susah..minggu depan nak start minggu BPK....penat jugak nak settle rekod untuk 400++ org kat opis ni je....tp itu dah keje aku..aku kena buat la...apa pon windu ngan korang...

arini rasa macam tak berapa sihat sangat...pepagi ni dah mula loya tekak N pening..tau2 muntah pepagi...padahal belom makan lagi...nasib la opismate aku..abe G-he ni baik hati..tapaukan breakfast untuk aku sementara aku G rehatkan badan sat kat surau...dapat letak kepala...tidoq sat jadi la kan...bangun makan pagi...baru lepas makan...terus nak ke toilet...sekali rasa loya lagi...nak muntah...adoi...jgn la kuar....kesian la kat BB...aku nak merasa apa yg ibu dia makan kan...berangin je la aku dalam toilet tu...terduduk aku....adakah aku stress atau, penat, atau aku banyak berfikir...entah...

semalam agak rasa macam tak berapa nak happy sangat...entah...instinct seorang ibu kan...last aku scan waktu kandungan 18minggu...lepas tu mmg tak da scan dah...tapi semalam aku ada cakap ngan en asbeen yang aku rasa pergerakan BB tak kuat...tp still ada macam biasa...cuma tak kuat...kiraan 10X tu mmg ada la...so en asbeen decide ajak G scan...aku ok je la..kalo setakat nak tgk keadaan BB dalam kandungan ni kan...

so semalam lepas keje...aku terus G ngan en asbeen kat klinik An-nur P15...so far doc pon kata..mmg dah lama la aku tak scan...lepas tu check segala bagai..ikut keratan rentas segala..ukur kepala, peha, kaki, perut, tulang belakang, semua la...so far mmg semua ok..alhamdulillah syukur nikmat...pundi kencing segala semua ok..jantung pon nampak ketara cantik elok je denyutan dia...

bila tiba waktu nak tgk jantina tu..doc dah gelak2...siap kata kat syawal...
"surprise.."

hahahahhaha...siap kata lagi....

"jantina baby surprise ni...kiter tunggu baby keluar je la baru tau baby apa ye...ke nak tgk jugak...."

bila aku tanya en asbeen...en asbeen pon kata takpe...doc pon senyum je la..

so far mmg semua alhamdulillah ok..kedudukan pon elok je di bawah...mmg laluan yg betoi...tp yg membimbangkan aku hingga kini bila doc kata...tali pusat dekat sangat ngan leher baby...tu yg doc kata..dekat sangat dengan leher...

allahuakbar....aku tak penah rasa pengalaman sebegini..dah tu, alhamdulillah sepanjang mengandungkan syawal dan izz pon tak da apa2 masalah...kali ni bila macam ni...cuak tu, jangan kata la...

aku ada tanya kat doc, macam mana aku nak atasi benda ni...kata doc..

"puan tak dapat buat apa....puan hanya perlu berdoa banyak2 pada allah SWT moga di permudahkan segala urusan..moga tali pusat tu berjauhan sikit dari leher baby...apa pon ni semua depands on baby tu sendiri...pujuk la, rajin bercakap dengan baby..inshallah allah ermudahkan urusan puan....tapi kalo rasa denyutan dan pergerakan baby kurang, jgn fikir banyak , terus pergi mana2 hospital yee....inshallah...puan jgn fikir sangat...doa banyak2..."

aku pandang en asbeen yg dok dukung izz..syawal sebok dok main pen doc kat atas meja....en asbeen pon diam, tak leh nak baca air muka dia...tapi dia tahu apa yg ada dalam hati aku waktu tu...

aku cuba bersikap ceria bila keluar dr bilik doc, walaupun aku tau, waktu aku kuar tu pon, longlai je aku rasa...banyak temenung pulok...mmg aku sepanjang balik tu diam je...lagi  buat aku sebak, bila en asbeen pon dalam kete...usap perut aku..siap cakap2 ngan baby N aku...

"dah la sayang...jgn fikir sangat..kesian baby...inshallah allah dengar semua suara hati awak...kiter doa..moga semua ok...tadi tu kiter scan 2D..nanti kiter try G scan 3D untuk nampakkan kepastian kat situ ye..."

aku diam je...tipu la aku kata tak mo fikir...tp perkara tu mesti datang terjah jugak kat kepala aku ni ha,....

balik je terus aku mandi, solat, baca al quran macam biasa....en asbeen pon baru selesai solat ngan syawal...dia nampak aku berteleku atas sejadah,,...dia paham, dia ajak syawal N izz keluar dari bilik N biarkan aku sorang2 dalam bilik...aku terus baca al quran sampai azan isyak...terus solat N tidoq terus...en asbeen pon tak bagi aku buat apa2 keje pon...dia yg buat semua..mmg aku duduk je dalam bilik, tgk TV..lepa stu aku tau2 aku tidoq..anak2 pon aku tak sedaq jam berapa dorang tidoq..semua en asbeen settlekan...


inshallah aku cuba think positif yg baby sihat sejahtera N sihat walafiat..tu je perlu...walaupun perkara tu datang jugak....aku tetap cuba tolak tepi...inshallah...aku cuba happykan diri...sekarang mmg aku tak dapat berfikir dengan tenang...semua keputusan, biar la en asbeen yg uruskan....


6 ulasan:

Falsya berkata...

nak kate jgn pikir mmg xleh nak ckp gitu kan..sbb mcm mana pun mesti akan pikir jugak..mak mana yg xrisau kan sue...

insyaAllah..baby duk sihat2 dlm perut ibu ye..doa byk2 ye sue..moga semuanye dipermudahkan..nnt try la gie yg 3D pulak..mintak opinion doc lain..tengok ape kate dieorg pulak...sue take care okayh..

IntaNBerliaN berkata...

AllahuAkbar... sabar ye sue... saya pulak rasa sebak baca entry ni... InsyaAllah doa banyak2 moga semuanya selamat

Z@i Z@mR33 berkata...

klau doc kata kt sy cmtu pon sy rsau.gila kau...klau boleh nmpk xpa la...ni x nmpk...moga2 dipermudahkn sgalanya...amin

eima berkata...

so maknanye doc bgtau yg tali pusat dkt ngan leher babay ...dan ade risiko baby terbelit tali pusat dan tak deliver normal atau doc ckp tali pusat tutup laluan ??

isnhaaAllah sue blm lagi kan ... byk kan berckp ngan baby dan berdoa supaya baby tak bergerak ke arah tali pusat dan dok diam2 jgn pusing2...

dalila berkata...

oo..ni rupenye yg wat ko moody, susah hati..
jgn risau2 sue..doa je byk2..in sha Allah, Allah permudahkan & lindungi semuanya..aku penah je tgk org besalin tali pusat siap terbelit lebih dr 5x kat leher..alhamdulillah ok je..aku pun penah terbaca psl ni..sebenarnya xmembahayakan pun..nnt aku tag @ sent kt ko fakta yg aku bace tu ye..jgn risau k?

Nad MamaZN berkata...

doa byk2 sue.. in shaa Allah, doa ibu mengandung ni Allah makbulkan.. sentiasa sembang2 ngan baby..