Yang DiSaYAngi

Isnin, 22 Jun 2015

Dugaan di kala 34 minggu



Salam isnin kengkawan....arini dah 5 ramadhan kiter menjalani ibadah berpuasa di bulan ramadhan ni...mesti seronok kan...aku ni seronok la jugak...tapi tak tertanggung hati yang gelisah ni bila kenangkan satu perkara ni berlaku di kala umat islam mengerjakan ibadah puasa di bulan ramadhan ni...

nikmat la boleh di katakan..takmo meggangap semua tu sebagai rungutan buat aku kan...

pregnant kali ni mmg mencabar dari segi emosi aku la...dari segi fizikal masih boleh di bendung lagi kan..sebelom ni aku ada cerita pasai aku ada G hospital sebab pergerakan Baby tak kuat...so far alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar..mungkin emosi aku je yg terganggu akan keadaan tu kan....

tapi kali ni lain pulok..mmg terganggu sungguh..hati kata takmo fikir..nak fikirkan yang positif je..tp aku sebagai manusia dan hamba allah SWT tetap akan terfikirkan benda yang negatif ni kan...

cerita di pagi jumaat...penghulu segala hari...pagi tu aku ada appoitment MGGT (minum air gula) kat klinik...tu nanti la aku cerita perasaan aku 1st time minum air gula tu...pagi tu jam 5.30am, macam biasa aku akan mandi macam biasa...bila nak mandi tu buang la air kecik...sekali aku tgk ada darah...ALLAH...!!!!! itu yg aku egat di kala tu..mmmm...aku mandi macam biasa...aku keluar bilik air akubagitau en asbeen...en asbeen pon diamkan je la..nak kata apa...blur kot..mamai pon ye jugak..baru bangun kan..lepas sahur, membongkang balik..sabo je la...

solat, bersiap semuanya macam biasa...walaupun hati ni mula gundah gulana...darah tu sikit sangat2....tapi sebelom aku keluar G klinik tu, aku masuk toilet balik..biasa la dah hujung2 ni asik nak terkucil je la...sekali bila aku tgk ada lendir keputihan bercampur dengan darah, merah N coklat..adoiii...sudah...TANDAKAH?????????aku cakap dengan en asbeen...en asbeen kata, lepas MGGT, G hospital la..tak pon tanya dengan pihak doc kat klinik sana...aku pon ok....sebab aku G sorang..en asbeen uruskan anak2...

bila pagi tu aku sampai sana,....aku dalam gelisah tu rilex tak berapa nak rilex sangat la...lepas tu aku G toilet lagi...sekali aku tgk, tak da apa2...tapi aku cuci la bersih2 kat semua rongga...rupanya lendir tu tersekat kat dalam...adoiii, ada lagi..susah hati ni tak payah la kata....aku G la minum air gula...lepas aku ceritakan satu persatu pada staf nurse(sister) kat situ, yg amik darah aku..dia pon kata, suruh aku G kat bahagian ibu dan anak...lepas G sana, refer dengan doc...doc pon buat la eksperimen sikit....wahh..uji kaji gitoo kan...bila doc check..1 cm....mmmmmm...1cm tu standard untuk org yang tak bersalin lagi....tapi dia nampak tanda tu dah "show"...maksudnya nampak tanda tu..tp dalam masa yang sama aku mmg ada alami keputihan yg agak teruk sikit sampai gatal2 la..tp 2,3hari sebelom G klinik tu, kegatalan tu dah tak da....keputihan tu ada jugak la...ada la berlaku dalam 2,3minggu yang lepas kan....tapi doc kata mungkin jugak...dia ada tanya aku ada lakukan XTVT lasak tak...

aku cakap tak....tapi mmg 1st ramadhan tu aku mmg agak sibuk dengan kerja aku kat opis...baru tukaq tugas keje, pastu mmg BZ tahap gaban sampai la aku balik rumah..tak berenti aku buat keje...balik rumah sibuk nak siapkan juadah berbuka kan....lepas berbuka, solat, baru dapat rehat bebetoi..mmg ada terasa sakit belakang N perut mengeras je...

so doc kata tu salah satu keputihan tu melampau2 keluar tu...sebab aku dalam keadaan stress, tapi dalam masa yang sama, mmg nampak tanda tu macam dah show, tapi aku tak da kontraksi...siap panggil nurse buat contraction time untuk aku..mmg takda la kontraksi tu...alhamdulillah..aku belom bersedia nak melahirkan di kala ini..sebab aku takmo susahkan org di sekeliling aku, walaupun aku tahu itu adalah tugas dorang2 kan...tapi entah la biar la kalo susah pon aku sorang sahaja...aku takmo susahkan semua...en asbeen, mak aku, doc, nurse kalo andai kata aku bersalin pra matang kan..sebab masih lagi dalam episod pra matang tu...minggu ke 34 kan...kalo boleh tu nak la bersalin bila dah betoi2 matang kan...bila pra matang ni, kompom la duduk kat NICU, kena ulang alik ke hospital bagi susu bagai...kalo nak jaga waktu ni, BB kecik, takut aku susah nak handle..bak kata doc kan....mmg semua tu kena amik kire..mmg la mak aku kata, ala boleh je, ulang alik je la, apa susah...aku ni selagi rasa tak perlu susahkan org, aku akan buat semua sendiri...tak mo la kan...



selama weekend ni mmg rehat je aku...mmg BB langsung tak bagi aku buat keje sikit pon, kalo buat keje je, mula dia mengeras..kalo tak buat keje, elok je dia..mmm..mmg sahur, berbuka semua tugas en asbeen...semuanya...dia tak kisah..aku la kisah...satu apa benda aku tak boleh buat...hati ni sedey je tgk en asbeen kena buat semua benda, nak layan anak lagi kan..aku ni anak pon kadang2 je..mmg banyak rehat, dalam masa sama otak ligat berfikir pasai ni...doc ada kata tak perlu ke hospital...sebab lendir keputihan tu masih ada lagi kat serviks aku tu....tapi doc kata kalo nak pegi tak da masalah..kena sentiasa pantau je la....

so far sehingga kini, masih ada..tapi makin lama, makin berkurangan...ada pon sikit sangat2...doc pon ada bagi ubat untuk masukkan kat serviks tu, untuk kurangkan efection tu....so far alhamdulillah setiap kali aku pakai ubat tu..mmg ubat tu cair dalam badan ikut suhu badan aku, lepas pada tu dia akan keluarkan semua lendir atau keputihan yang ada..mmg ada la...banyak la jugak..lepas tu tak da dah...dah 3 malam berturut aku pakai...arini pagi pon, dah keluar, mmg banyak...aku try la tgk esok macam mana ada lagi ke tak...sebab aku tak da langsung kontraksi....tu yg aku runsing tu..kalo aku G hospital...doc suruh balik pulok..tunggu kontraksi, walaupun ada tanda kan...sebab aku penah kena dolu, zaman bersalinkan syawal..tp mmg waktu tu dah cukup bulan...


doakan yang terbaik la untuk aku...aku harap sangat aku dapat bersalin seminggu atau dua minggu selepas raya ...untuk kesenangan semua pihak....inshallah,...aku tahu allah swt mendengar segala luahan aku, mendengar segala isi hati aku...aku tahu allah tahu apa yang aku rasa...

9 ulasan:

IntaNBerliaN berkata...

AllahuAkbar... harap2 semuanya okla... saya dulu time pregnantkan afrina pun ada jugak keluar darah.. tapi sikit je la... maybe sekali or 2 kali je kot... dah ingat2 lupa plak saya... time tu, saya pun susah hati sgt tu... risau gak kot jadi apa2... tapi alhamdulillah semuanya ok, siap Afrina bersalin overdue la... hehhe

apa2 pun,saya doakan moga baby sue akan lahir bila dah matang nanti...

sue jaga diri yer... sue bertuah dapat akob yang caring & rajin sangat...

nur anis berkata...

semoga semuanya baik-baik ye dan dipermudahkan semua ye...

eima berkata...

inshaaAllah sue ....
harap tak la bersalin pra matang ssh ko nanti .... nk jaga lagi kan ... semoga dipermudahkan

Chekgu Azrine berkata...

akk doakan semoga sis bersalin lepas raya ye.
inshaAllah..apa2 yang berlaku pasti ada hikmah dariNYA
semoga dipermudahkan urusan

Shark Kay berkata...

shark doakan semuanya baik baik belaka nanti.
tak lama dah:)

Falsya berkata...

ya Allah sue..insyaAllah xde ape2 tuh..falsya doakan semoga semuanye dipermudahkan olehNYA..baby duk ontok2 dlm perut ibu smp masa nnt baru kuau okayh..;D

wat masa nie tamo lasak2 sgt mcm izz ngan syawal okayh..baby pun dh bg warning kat ibu..xpe akob paham situasi sue..walaupun mmg la kite as isteri,sape je xsedihkan sumai wat semua keje..tp skang nie sue n baby lg penting..take care..

adianiez AIDA berkata...

aida doakan semua ok ye.
sabar...
releks...
doa sentiasa...
Allah Maha Mendgr :)

dalila berkata...

berdebar aku bace..may b darah+lendir tu tanda jalan dh bukak wlupun 1cm..aku dl ms danish pun ade keputihan..teruk jgk..dpt jgk ubat yg kene masukkan tu..ngilu rs..

Nad MamaZN berkata...

moga dipermudahkan segalanya...sama2 kita berdoa. jgn stress sgt..